»

Twitter odprl del izvorne kode

Slo-Tech - Twitter je držal besedo in včeraj odprl dobršen del izvorne kode, med drugim algoritem za prikazovanje objav na časovnici v načinu For You. Na Github so postavili dva repozitorija (main in ml), s čimer želijo biti bolj transparentni in preprečiti tveganja za Twitter in uporabnike platforme.

Elon Musk je ob tem dejal, da bodo ljudje v kodi nedvomno našli kopico napak, a jih bo podjetje hitro odpravilo. Predvsem pa želijo zatreti strahovi ljudi, da je časovnica kakorkoli zmanipulirana. Vsa koda vendarle ni javno objavljena, kamor sodijo na primer predlogi za oglase (ad recommendation algorithm). Twitter je ob tem tudi razložil, kako deluje algoritem za prikaz priporočenih čivkov (For You). Sestavljajo ga trije koraki: zbiranje čivkov iz različnih virov, razvrščanje z algoritmom iz strojnega učenja, uporaba hevristike in filtrov za odstranitev čivkov, ki smo jih že videli ali so drugače neprimerni (npr. blokirani).

V prvem koraku se nabirajo objave tako od ljudi, ki jim sledimo,...

9 komentarjev

Twitter šele po treh mesecih opazil pobeglo izvorno kodo

Slo-Tech - Uporabnik Githuba z vzdevkom FreeSpeechEnthusiast se je strani pridružil 3. januarja letos in že isti dan nanj priobčil kodo, ki je na spletu neopazno ždela do minulega tedna. V petek pa je Twitter na Github postal zahtevek za umik vsebine po DMCA (Digital Millennium Copyright Act), češ da krši avtorske pravice. Hkrati je zahteval vse identifikacijske podatke o uporabniku, vključno z naslovom IP, zgodovino rabe in kakršnimikoli kontaktnimi podatki. Objavljena je bila namreč izvorna koda, ki poganja del Twitterja.

Vsak tako trdi Twitter, čemur ustrezajo tudi ostali indici. Ime FreeSpeechEnthusiast je neprikrito norčevanje iz Muskovih zaobljub, da je absolutist svobode govore. Kaže, da je uporabnik eden izmed več kot 5000 nekdanjih zaposlenih, ki jih je Musk odpustil kmalu po prevzemu podjetja. Večina izmed njih sicer ni imela dostopa do izvorne kode, kar lahko precej zoži lov na krivca. Ob tem omenimo, da je sicer Musk pred dvema tednoma govoril, da bo odprl kodo, ki izbira...

13 komentarjev

Twitter pod Muskom v težavah

Slo-Tech - Ko je Twitter uvedel storitev Twitter Blue kot naročnino, ki stane osem dolarjev mesečno, so naročniki dobili modro kljukico. Ta je videti enako kot kljukica, ki je v prejšnjih časih označevala le preverjene račune vplivnih posameznikov, podjetij in institucij. Sledil je pričakovani kaos, saj so se razširili lažni računi. Čeprav jih je izurjeno oko lahko prepoznalo po čudnih imenih računov (handle) - pa tudi če smo z miško počakali na kljukici, se je izpisal drugačen opis - je večina uporabnikov sklepala, da so avtentični.

Čeprav so bile v nekaterih primerih posledice zabavne (vsaj Musku se je zdelo tako), mestoma celo poučne, kakršna je bila debata o ceni inzulina, je Musk sprevidel zmoto. Twitter je storil korak nazaj in ukinil modre kljukice za osem dolarjev, tako da jih imajo sedaj spet samo preverjeni računi. Za zdaj, saj uradnih pojasnil še ni.

Manj zabavno je nadaljevanje eksodusa direktorjev v podjetju in pravne težave. Podjetje se je odločila zapustiti direktorica za...

55 komentarjev

Musk bo danes razpolovil število zaposlenih v Twitterju

Slo-Tech - Elon Musk, novi lastnik Twitterja in po razpustitvi upravnega odbora edini vodja podjetja, bo močno skrčil število zaposlenih. Po poročanju Bloomberga se bo odpuščanje začelo danes, zaposlitev pa bo izgubila približno polovica zaposlenih. Prvi korak po 44 milijard dolarjev težkem prevzemu bo torej odslovitev 3700 zaposlenih. To seveda ne pomeni, da bodo od danes ostali brez plače, saj tudi v ZDA veljajo odpovedni roki in odpravnine, bodo pa že danes obveščeni o svoji prihodnosti.

Hkrati bo Musk odpravil politiko dela od doma oziroma od koderkoli. Od zaposlenih pričakuje, da so večinoma v pisarnah. V Twitter je Musk pripeljal tudi nekaj zaposlenih iz svojih preostalih podjetij, kot sta Tesla in SpaceX. Musk je Twitter kupil v neprimernem trenutku, saj je zanj ponudil 44 milijard dolarjev tik, preden so trgi začeli izgubljati. Danes so tehnološke delnice tudi do tretjino cenejše kot so bile ob najavi prevzema. Tudi zaradi tega je Musk poizkušal odpovedati prevzem pod pretvezo, da je...

212 komentarjev

Musk kupil Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes dokončal 44 milijard dolarjev težak prevzem Twitterja, ki se je vlekel vse od aprilske napovedi. Čeprav se je vmes Musk poizkusil izogniti prevzemu, zaradi česar ga je Twitter celo tožil, je obljubo sedaj vendarle izpolnil. Takoj po nakupu podjetja je odpustil izvršnega direktorja Paraga Agrawala, finančnega direktorja Neda Segala, vodjo pravne službe Vijayo Gadde in pomočnika direktorja za pravne zadeve Seana Edgetta.

To ni zelo presenetljivo, saj je Twitterjev upravni odbor tožil Muska, ko je ta želel preklicati nakup podjetja. Agrawal je Muska avgusta celo pozval k javni razpravi o problematiki neavtentičnih računov na omrežju, kar je Musk izpostavljal kot glavni razlog za odstop od prevzemne namere. Musk je med tem močno kritiziral Twitterjevo politiko moderiranja vsebin. Čeprav so krožile govorice, da kani odpustiti tri četrtine zaposlenih, jim je med včerajšnjim obiskom sedeža zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Twitter je postal podjetje v zasebni lasti,...

129 komentarjev

Musk nabira denar za prevzem Twitterja, a oglaševalci so skeptični

Slo-Tech - Zgodba o Muskovem nakupu Twitterja bo še nekaj časa burila duhove, pa čeprav se sploh še ni uradno zgodila. Medtem ko je Twitter uradno priznal, da bi bil zaradi prevzema in nove politike lahko ob precej oglaševalcev, Musk zbira sredstva za 44 milijard dolarjev vreden prevzem.

Več kot dvajset investitorjev je skupaj zbralo 7,1 milijarde dolarjev za prevzem Twitterja, med njimi so tudi Sequoia Capital, Andreessen Horowitz in Binance. Največ je primaknil soustanovitelj Oracla Larry Ellison, ki je tudi vlagal v Teslo. Preostali so prispevali manj, denimo Sequoia 800 milijonov dolarjev, VyCapital 700 milijonov in Binance 500 milijonov dolarjev. Nihče ni prispeval več kot milijarde dolarjev, prav tako pa med vlagatelji še ni največjih imen izmed skladov.

Ben Horowitz iz Andreessen Horowitz je ob tem dejal, da je Elon Musk morda edina oseba svetu, ki ima pogum, sposobnosti in genialnost, da reši probleme v javnem prostoru komunikacije, ki so se nakopičili. Dodaja, da je Twitter zelo...

27 komentarjev

Twitterjev odbor naj bi motril Muskovo prevzemno ponudbo - in jo sprejel

Slo-Tech - Kljub začetnemu odločnemu zanikanju je upravni odbor Twitterja po neuradnih podatkih naklonjen Muskovemu prevzemu podjetja, ki že ima skoraj 10-odstotni delež v podjetju. Včeraj so se začela pogajanja, poroča Reuters. Na mizi je še vedno 44 milijard dolarjev oziroma 54,2 dolarja na delnico, kar je danes njen tečaj dvignilo za pet odstotkov (na 52 dolarjev).

Začetek pogajanj ne pomeni, da se bo prevzem resnično zgodil. A intenzivno sestankovanje med Elonom Muskom in največjimi Twitterjevimi delničarji kaže, da je Musk v nameri odločen. Po neuradnih podatkih naj bi številni delničarji za tem stopili v stik s Twitterjevim vodstvom in jih pozvali, naj ne zamudijo dobre priložnosti. Muskova ponudba je namreč zelo velikodušna. Musk sicer vztraja, da je njegova ponudba resna in finančno vzdržna, a hkrati tudi zadnja in nespremenljiva. Twitterjev upravni odbor mora sicer preveriti tudi pravno ozadje, zlasti ali je Musk kršil pravila z nerazkritim nakupovanjem velikih količin delnic...

132 komentarjev