»

Črna gora izpustila ustanovitelja kriptokovancev terraUSD in luna

Reuters - V Črni gori so proti plačilu varščine iz pripora izpustili Kwona Do-Hyunga, ki je bil pridržan marca. Južnokorejskega državljana, ki so ga bili prijeli na letališču, ko je želel odpotovati v Dubaj, so skupaj s finančnim direktorjem podjetja Terraform Labs izpustili ob plačilu 400.000 evrov. Na sojenje bosta počakala v hišnem priporu pod nadzorom policije, so sporočili s sodišča v Podgorici.

Sodišče je ocenilo, da je varščina v višini 400.000 evrov in omejitev na hišni pripor zadostna, da se prepreči pobeg osumljencev. V Črni gori sta osumljena ponareditve uradnih dokumentov (potovala sta s ponarejenimi potnimi listi), resnejše težave pa imata v ZDA. Tam sta obtožena vrste goljufij, zarot in poneverb. ZDA zato zahtevajo izročitev, da bi jima sodili. Ocenjujejo, da sta povzročila za 40 milijard škode. Izročitev zahteva tudi Južna Koreja.

Spomnimo, da sta se stabilna kriptokovanca TerraUSD in Luna, ki bi morala biti priklenjena na vrednost ameriškega dolarja, raztreščila maja lani....

25 komentarjev

V Črni gori aretiran ustanovitelj kriptokovancev terraUSD in luna

Slo-Tech - Črnogorski notranji minister Filip Adžić je včeraj zvečer potrdil, da so na letališču v Podgorici aretirali človeka, ki je najverjetneje Kwon Do-Hyung. Za njim so bili tiralico razpisali tako v ZDA kakor v domači Južni Koreji, zato je potoval z lažnimi kostariškimi dokumenti. Južnokorejske oblasti so imele informacije, da je Do Kwon v Srbiji, s katero nimajo sporazuma o izročanju, naposled pa so ga skupaj s Hon Chang Joonom pridržali v sosednji Črni gori, ko sta želela odpotovati v Dubaj. S seboj je imel tudi južnokorejski in ponarejen belgijski potni list, tri prenosne računalnike in pet mobilnih telefonov, so še dodali.

Do Kwon je na begu - to je sam sicer zanikal, a ni nikoli razkril svoje lokacije - od lanskega maja, ko sta implodirali kriptovaluti terraUSD in luna. To je povzročilo vrsto pretresov na trgu kriptovalut, ki so se končali s potopom FTX-a nekaj mesecev pozneje. Poleg Kwona so tedaj ZDA izdale priporne naloge še za pet posameznikov, ki so bili povezani s projektom...

3 komentarji

Razprodaja kriptovalut

Bitcoin je zelo koreliran s tehničnimi delnicami.

Slo-Tech - Na trgu kriptovalut se je razpoloženje prevesilo v medvedjo smer, ko so kriptovalute padle na najnižje ravni po letu 2020 in so že več kot 50 odstotkov pod vrhovi izpred pol leta. Včeraj je bitcoin dosegel minimum pri približno 26.200 dolarjih, potem ko je bil novembra vreden več kot 65.000 dolarjev. Ether se je spustil pod 2000 dolarjev. S tržne kapitalizacije kriptovalut je v enem samem dnevu odpihnilo več kot 200 milijard dolarjev.

Da je trg resnično nervozen, najlepše priča cena stabilne kriptovalute terraUSD, ki je načeloma vezana na ameriški dolar, zato je od vzpostavitve z minimalnimi fluktuacijami držala vrednost enega dolarja. Ko se je v sredo terraUSD razletel na manj kot 0,7 dolarja in do danes padel pod 0,17 dolarja, je postalo jasno, da je nekaj zelo narobe. Celo tether, zlati standard med stabilnimi kriptovalutami, je včeraj za kratek čas padel pod 0,95 dolarja, a se je kasneje pobral nazaj na en dolar. Izkazalo se je, da so tudi stabilni kovanci lahko žrtve enakih...

44 komentarjev

SEC toži Ripple

Brad Garlinghouse

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je včeraj vložila tožbo zoper Ripple Labs Inc. ter njuna izvršnega direktorja in predsednika, ker da sta prodala za 1,3 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev brez kritja. SEC je vložitev tožbe napovedal v ponedeljek zvečer in jo naslednji dan resnično vložil. To je eden največjih sodnih primerov v povezavi s kriptovalutami.

Kriptovaluta ripple obstaja od leta 2012 in je s tržno kapitalizacijo 22 milijard dolarjev tretja največja kriptovaluta (za bitcoinom in ethrom). Tržna kapitalizacija podjetja je leta 2019, ko je bil zadnji krog vložkov investitorjev, znašala 10 milijard dolarjev. SEC podjetja in odgovorna vodilna obtožuje prodaje vrednostnih papirjev brez kritja. Od leta 2013 so prodali več kot 14,6 milijard žetonov XRP (ripple), ki so vredni dobre 1,3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Brad Garlinghouse je osebno prodal za 150 milijonov dolarjev kriptožetonov, predsednik Chris Larsen pa za 450 milijonov dolarjev.

...

37 komentarjev

Tudi Južna Koreja prepovedala financiranje s kriptožetoni

Slo-Tech - Slab mesec dni po kitajski prepovedi prvih javnih ponudb kriptovalut (ICO) je enako prepoved sprejela tudi Južna Koreja. Od danes je tam prepovedano vsakršno nabiranje kapitala z javno ponudbo kriptovalut, kar je v zadnjem letu priljubljena praksa novoustanovljenih start-upov. Komisija za finančne storitve v Južni Koreji, ki regulira trg, je sporočila, da so ICO prepovedali, ker mora biti trgovanje s kriptovalutami regulirano, trenutno pa se prek njih steka denar v špekulativne naložbe. Po njihovi oceni se obseg ICO po svetu povečuje, kar velja tudi za Južno Korejo, zato bodo odmerjali visoke kazni za ICO v Južni Koreji.

Na Kitajskem je ICO popolnoma prepovedan od začetka meseca. V ZDA je ICO sicer dovoljen, a gre po letošnji odločitvi regulatorja trga...

43 komentarjev

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev

Kdor je ukradel sedem milisekund, je zaslužil milijone

Slo-Tech - Od Wasingtona do Chicaga je približno tisoč kilometrov po zemljevidu (tri svetlobne milisekunde). Po cesti je teh kilometrov še nekaj več, za informacije pa je pot še daljša, saj se biti vmes sprehajajo po več povezavah in usmerjevalnikih, tako da informacijski signal med mestoma ne more potovati hitreje kakor sedem milisekund. Zakaj je to pomembno? Ker se je prejšnji teden zgodil natanko eden izmed treh scenarijev: nekdo se je počutil neverjetno vsevednega in slepo stavil 600 milijonov dolarjev na skrajno nepričakovano odločitev ameriške centralne banke (FED), nekdo je zlomil zakone fizike ali pa je nekdo dobil podatke hitreje, kot bi jih bil smel. V vsakem primeru je zaslužil ogromno denarja. Ni treba dvakrat ugibati, kaj je daleč najverjetneje. Berite dalje, saj ima zgodba cel kup detajlov.

Poglejmo incident pobliže, za kar moramo...

41 komentarjev