»

Microsoft britanskega regulatorja prepričuje o prevzemu Activision Blizzarda

Reuters - Microsoft se še vedno trudi prepričati javnost in regulatorje, da prevzem Activision Blizzarda ne bo nikakor vpliva na konkurenco na trgu. Po skorajšnji odobritvi Evropske komisije je sedaj še v Veliki Britaniji zagotovil, da bo Call of Duty licenciral Sonyju za obdobje deset let. S tem želi Microsoft tudi britanskega regulatorja, kjer je pričakovati več težav, prepričati v odobritev prevzema.

Lani so v Redmondu napovedali, da bodo za 69 milijard dolarjev prevzeli Activision Blizzard. Eden najglasnejših kritikov in nasprotnikov te kupčije je bil prav Sony, je dejal Microsoftov predsednik Brad Smith. Da so njegovi pomisleki tehtni, je dal vedeti tudi britanski CMA (Competition and Markets Authority), ki je minuli mesec dejal, da bo prevzem negativno vplival na konkurenco med Xboxom in PlayStationom ter ohromil igranje v oblaku. Microsoft zato sedaj jamči naslednje. Za igralce Call of Duty bi bili platformi PlayStation in Xbox enakovredni, prav tako pa bi bili Call of Duty in drugi...

10 komentarjev

Reuters: EU prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem Activisiona

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih Reutersa bo Evropska komisija Microsoftu izrekla pozitivno mnenje za 69 milijard dolarjev težak prevzem Activisiona, ki ga je začela podrobneje preiskovati pred poldrugim mesecem. Ko je lani Microsoft napovedal prevzem, je namreč završalo. Čeprav predstavlja logično in smiselno kupčijo, saj ima Activison Blizzard Call of Duty, World of Warcraft in Candy Crush, Microsoft pa Xbox. A prav zaradi nevarnosti, da bo Microsoft določene naslove zaklenil na svoje platforme, so varuhi konkurence po vsem svetu pobliže preverili napovedani prevzem.

Evropska komisija bo uradno stališče podala do 25. aprila. Neuradno je jasno, da bo mnenje pozitivno in da od Microsofta ne bo zahtevala odprodaje svojih naložb. Bo pa moral poskrbeti za licenciranje iger svojim rivalom, denimo Sonyju, s čimer bodo preprečili nedovoljeno koncentracijo na trgu. Microsoftov predsednik Brad Smith je že minuli mesec dejal, da s tem ni nobenih težav in da Microsoft načrtuje vzpostavitev dogovorov o...

22 komentarjev

Tudi EU bo podrobno preverila Microsoftovo nakano za nakup Activisiona

Slo-Tech - Po Reutersovih neuradnih podatkih tudi v Evropi Microsoftov prevzem Activision Blizzarda ne bo zlahka sprejet. Pred letom dni je Microsoft sporočil, da želi za 69 milijard dolarjev prevzeti znanega založnika iger. Zdelo se je, da gre za odlično kupčijo, saj je Activision Blizzard domovanje iger Call of Duty, World of Warcraft tudi Candy Crush, Microsoft pa ima močan ekosistem Xbox. A varuhi konkurence niso navdušeni.

Najprej je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo, s katero želi blokirati prevzem, sedaj pa se podobno obeta še v Evropski uniji. Evropska komisija pripravlja izjavo o nasprotovanju (statement of objection), ki je prvi korak v postopku. Uradnih komentarjev še ni, končno odločitev pa morajo sprejeti do aprila. Microsoft je le suho dejal, da s Komisijo sodelujejo. Neuradno so v pogajanjih ponudili nekatere zaveze, s čimer so upali, da se bodo izognili uradnemu postopku, a jih Komisija ne sprejema kot zadostne. Pomisleke imajo tudi v Veliki Britaniji,...

0 komentarjev

Evropska komisija začela podrobni pregled Broadcomvega prevzema VMwara

Evropska komisija - Evropska komisija je po pričakovanjih začela preiskavo načrtovanega prevzema VMwara, ki ga je Broadcom napovedal maja letos. Po preliminarni preiskavi, ki se imenuje faza 1, so se odločili za podrobni pregled, torej fazo 2. Komisija bo preverila, ali bi prevzem lahko negativno vplival na konkurenco na trgu, zlasti na področju strojne opreme, ki deluje s programsko opremo VMware. Komisija ima 90 delovnih dni časa, torej do 11. maja prihodnje leto, da sprejme odločitev. Dovoljenje za prevzem so že dobili v Braziliji, Južni Afriki in Kanadi. A ključni sta odločitvi v EU in ZDA, ki pa še manjkata.

Prevzem je drugi največji na svetu, saj bo Broadcom odštel kar 69 milijard dolarjev, če upoštevamo še prevzeti dolg. Broadcom ponuja vrsto različnih strojnih komponent, v zadnjem času pa se širi tudi na trg programske opreme. Tam že deluje VMware, ki nudi programsko opremo za virtualizacijo, ki sodeluje tudi s strojno opremo, kakršno ponuja Broadcom (mrežne kartice, FC HBA, adapterji za...

0 komentarjev

FTC uradno nasprotuje Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Kot se je napovedovalo, je ameriška Zvezna komisija za trgovino vložila tožbo zoper napovedani Microsoftov prevzem založnika Activision Blizzard. V slabih 69 milijard dolarjev vrednem prevzemu bi namreč Microsoft pridobil nadzor nad podjetjem, ki bi mu omogočilo izrivanje konkurentov svoje konzole Xbox in naročniških storitev.

FTC je ob tem spomnila na Microsoftov prevzem podjetja ZeniMax (lastnik Bethesde Softworks). Takoj zatem so nekateri naslovi, denimo Starfield in Redfall, postali dostopni le na Microsoftovi platformi, čeprav so bili trdili drugače. Zaradi tega obstaja tveganje, da bi Microsoft po novem prevzemu posamezne naslove zaklenil na Xbox Series S in Series X, morda tudi na naročniško storitev Xbox Game Pass ali druge pretočne storitve. Activision Blizzard je namreč pomemben igralec v sorazmerni majhni skupini založnikov, zato kakršnokoli omejevanje dostopnosti njegovih izdelkov predstavlja krnjenje konkurence.

FTC je odločitev sprejel s tremi glasovi proti enemu....

2 komentarja

Ameriški FTC neuradno proti Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Januarja najavljenemu prevzemu Activision Blizzarda, ki ga želi izpeljati Microsoft, grozi predčasen konec. Politico poroča, da bo ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bržkone preprečila 69 milijard dolarjev težak prevzem. To lahko storijo s tožbo, ki naj bi jo vložili kmalu.

Končni razplet je odvisen od glasovanja štiričlanske komisije FTC, ki se še ni zgodilo. Komisarji pri glasovanju upoštevajo tako dokumentacijo podjetij in posvetovanja z njihovimi odvetniki kakor tudi priporočila strokovnih služb na FTC. Neuradno so uradniki v FTC skeptični do prevzema in ga ne bodo priporočili. Uradno preiskava, ki se konča bodisi s soglasjem bodisi s tožbo, še ni končana. Končno odločitev pričakujejo še pred koncem leta.

Ključni pomislek je koncentracija in morebitno izkoriščanje tržnega položaja. FTC skrbi, da bi Microsoft s prevzemom dobil nepravično prednost na področju videoiger, kjer Xbox tekmuje s Sonyjem in PlayStationom. Sony je glavni nasprotnik prevzema (tudi na Otoku) in...

7 komentarjev

Microsoft kupuje Activision Blizzard King

Microsoft - Obeta se največji prevzem ne le v igričarski industriji, temveč v zgodovini IT podjetij nasploh, kajti v Microsoftu so udarili z namero po prevzemu Activision Blizzard Kinga, za slabih 69 milijard dolarjev.

Take-Twojev nakup Zynge je rekord držal zgolj kak teden, kajti danes so v Microsoftu na presenečenje mnogih naznanili, da kupujejo nič manj kot velikana Activision Blizzard Kinga, ki je na lestvici zaslužkarjev v igričarski industriji le mesto nižje (seveda pa ima MS še druge večje segmente, ne le igričarskega). To v praksi pomeni, da se bosta združili četrto in peto največje podjetje v igričarstvu, nastali skupek pa bo prehitel Nintenda na tretjem mestu, medtem ko bosta pred njim ostala Sony in Tencent. Posledično je zajetna tudi vsota, ki jo bodo v Redmondu za ABK pljunili: kar 68,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je na področju digitalne tehnologije rekord, saj je prejšnji primat pripadal Dellu, ki je pred šestimi leti za EMC odštel dve milijardi manj. Prejšnja odmevna...

35 komentarjev