»

Ruska sodišča kaznujejo Wikipedijo zaradi objav dejstev o napadu na Ukrajino

Slo-Tech - Wikipedija je v številnih nedemokratičnih režimih na seznamu nezaželenih spletnih strani, ki so zategadelj često blokirane. V Rusiji pa so se lotili izrekanja glob zaradi objav, ki se ne ujemajo s propagando iz Kremlja. Ker se upravljavci Wikipedije ne uklonijo, je stran prejela že tretjo globo od lanskega napada na Ukrajino.

Lanskega junija so Wikipediji izrekli pet milijonov rubljev kazni (63.000 evrov), ker naj bi širila dezinformacije. Šlo je za članke o napadu na Ukrajino, bitki za Kijev, vojnih zločinih med napadi na Ukrajino, bombardiranju bolnišnice v Mariupolju in tamkajšnjega gledališča ter pokolu v Buči. Še dva milijona rubljev globe so izrekli novembra zaradi člankov o nenasilnem odporu ukrajinskih civilistov in oceni ruskega napada na Ukrajino. Kateri članki so ruske oblasti ujezili to pot, še ni znano.

Iz Wikimedije so sporočili, da se ne bodo uklonili pritiskom po cenzuri. Vsebine pripravljajo in preverjajo prostovoljci, ki poskrbijo za zanesljivost in faktografsko...

50 komentarjev

SpaceX omejil Starlink nad Ukrajino

vir: CNET
Slo-Tech - Kmalu po začetku ruskega napada na Ukrajino se je SpaceX odločil predčasno aktivirati satelitski internet Starlink in donirati na tisoče satelitskih krožnikov za dostop. Poteza je bila tedaj sprejeta z odobravanjem, saj so na tak način omogočili zanesljivejši dostop do interneta kljub uničevanju infrastrukture. Sedaj pa je izvršni direktor Elon Musk priznal, da SpaceX omejuje uporabnost Starlinka za krmiljenje brezpilotnih letalnikov, češ da to nikoli ni bil del dogovora.

Gwynne Shotwell iz SpaceX je dejala, da podjetje nikoli ni želelo, da bi bil Starlink uporabljen v ofenzivne namene. Namenjen je humanitarni uporabi in ne vojaški, pri čemer dopuščajo tudi uporabo za komunikacijo v vojski in podobno. A večinoma je Starlink namenjen civilni rabi. Ne bodo pa dovolili krmiljenja letalnikov, zato so sprejeli potrebne ukrepe, ki to preprečujejo. Kako točno so to storili, SpaceX ni pojasnil.

Poteza je sprožila burne odzive iz Ukrajine. Iz vlade SpaceX-u sporočajo, da se bodo morali...

4 komentarji

SpaceX: Novi 5G v ZDA pri 12 GHz bo motil Starlink

Slo-Tech - V ZDA se še niso pomirile strasti med mobilnimi operaterji in letalskimi prevozniki glede uporabe pasu C za 5G (3,7-3,98 GHz), pa se že obeta nov spor. Satelitski internet Starlink na prizemnem delu uporablja frekvenčni pas 12 GHz, ki ga želi za mobilna omrežja nove generacije uporabiti tudi Dish Network. V SpaceX protestirajo, da bo to negativno vplivalo na Starlink ali ga v najslabšem primeru celo zmotilo. Gre za frekvenčni pas 12,2-12,7 GHz, na katerem želi FCC dovoliti mobilne storitve.

SpaceX se je pri tem obrnil tudi stranke. Zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) so predložili lastno raziskavo, ki kaže na možnosti motenj Starlinka zaradi druge uporabe frekvence 12 GHz. Hkrati so pozvali tudi stranke, naj protestirajo pri FCC. Po drugi strani Dish in drugi operaterji trdijo, da motenj ne bo in da se lahko 12 GHz uporablja za mobilne storitve. Za zdaj še ni preizkusov, ki bi potrjevali eno ali drugo plat zgodbe - prav to želi namreč FCC ugotoviti. Medtem se SpaceX in Dish...

8 komentarjev

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Izstrelitev satelitov Starlinkov zaradi vesoljske nevihte neuspešna

Space - Novih 49 satelitov za satelitski internet Starlink, ki jih je SpaceX izstrelil 3. februarja, je večidel pogubljenih. Le dan po izstrelitvi jih je zajela geomagnetna nevihta, zaradi česar jih je SpaceX okoli 40 tudi izgubil. SpaceX je javnost o incidentu obvestil včeraj in pojasnil, da je zaradi geomagnetne nevihte nekoliko porasla gostota zraka, kar je povečalo upor in sateliti niso mogli vzdrževati svojih tirnic na poti v stabilne orbite. Sateliti niso mogli izvesti manevrov za prehod v višje orbite, zato jih bo do 40 padlo nazaj na Zemljo in v atmosferi zgorelo. Med nevihto se je zračni upor na satelitih povečal za 50 odstotkov, so zapisali pri SpaceX-u. Nekateri so prehod v varni način uspeli preživeti, večina pa ne. Nevihta ni dosegla niti 100 nT, torej se uvršča med zmerne. Močne nevihte imajo lahko posledice na satelite v orbitah in tudi elektroniko na tleh, v ekstremnih primerih pa celo na preskrbo z električno energijo.

Geomagnetne nevihte so nekakšno vesoljsko vreme....

25 komentarjev

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

60 satelitov Starlinka na poti na delo.

vir: Wikipedia
Reuters - Elon Musk je v okviru Mobile World Congressa, ki delno poteka v živo v Barceloni in delno na spletu, spregovoril tudi o napredku SpaceXovega projekta satelitskega interneta, ki je trenutno sredi odprte beta testne faze. Podjetje je od leta 2018 v nizko zemeljsko orbito uspešno utirilo približno 1.700 satelitov, po načrtih pa naj bi jih do leta 2026 bilo skupaj 12.000, že do letošnjega avgusta pa naj bi s signalom pokrili večino zemeljske oble. Starlink ima trenutno 69.420 uporabnikov, Musk pa upa, da bodo že čez leto dni presegli številko pol milijona.

Testiranje sistema trenutno poteka v 12 državah, uporabniki pa večinoma posegajo po kompletu satelitskega krožnika za 499 ameriških dolarjev in 99 dolarjev mesečne naročnine. SpaceX za ta denar obljublja sto in več megabitov prenosa in 20 megabitov v nasprotni smeri in ob nekaj začetnega kolcanja prvi objavljeni testi kažejo, da tokrat niso močno pretiravali z obljubami. Je pa Musk priznal, da jih izdelava sprejemnika,...

39 komentarjev

SpaceX-ovi sateliti bodo lahko bliže

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je SpaceX-u odobrila uporabo nižjih orbit za satelite, ki bodo omogočali delovanje sistema za satelitski internet Starlink. Ko je SpaceX leta 2018 zaprosil za dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov, so zahtevali orbite na višini 1110-1325 kilometrov. Leto pozneje so dobili dovoljenje, da lahko 1500 izmed teh satelitov postavijo niže. Včeraj pa je SpaceX dobil še dodatno dovoljenje, da sme še 2814 satelitov krožiti na višini 540-570 kilometrov namesto prvotnih 1100 kilometrov. Trenutno ima SpaceX torej različna dovoljenja, saj bodo sateliti na različnih višinah. Skupno bo lahko v omenjeni nizki orbiti 4408 satelitov, še 7518 pa jih lahko pošljejo na višino 335-346 kilometrov.

FCC je zavrnil pripombe konkurentov Amazona in OneWeba, da bi sateliti v nizkih orbitah povzročali interferenco, povečali nevarnost trkov in ovirali konkurenco. SpaceX-u je nasprotovalo več kot 200 različnih podjetij in organizacij. Ob tem je FCC v...

20 komentarjev