»

OpenAI prenovil in pocenil GPT-3.5 Turbo in GPT-4 Turbo

Slo-Tech - OpenAI je izdal nekaj novih modelov svoje umetne inteligence in znižal cene za uporabo obstoječih. Medtem ko je ChatGPT za končnega uporabnika brezplačen, če do njega dostopi prek spletne strani, je dostop prek API za razvijalce drugih produktov plačljiv. Cene za vnos se znižujejo za polovico na 0,05 centa za 1000 žetonov, cene za izhod pa za 25 odstotkov na 0,15 centa za 1000 žetonov. To se sliši malo, a pri analizi daljših vsebin se število žetonov hitro nabere.

Druga novost pa sta dva nova modela. GPT-3.5 Turbo, ki ga poznamo v ChatGPT-ju, je dobil novo verzijo 0125 (25. januar), ki nadgrajuje že nekoliko starejšo 0613 (13. junij). Kaj dosti o spremembah niso povedali, razen da je verzija boljša in da ima odpravljenih nekaj hroščev, denimo težave pri vnosu besedil v nelatiničnih abecedah. Uporabniki bodo dostop do nadgrajene inačice dobili v naslednjih dveh tednih.

Še en novi model pa je GPT-4 Turbo verzije 0125, ki je za zdaj na voljo še v predogledni verziji. OpenAI je...

13 komentarjev

Italijani spet dobili dostop do ChatGPT

Slo-Tech - V Italijo se po mesecu dni vrača ChatGPT, katerega uporabo je konec minulega meseca italijanski informacijski pooblaščenec Garante prepovedal. Očital mu je kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, saj ChatGPT ni preverjal starosti uporabnikov in ker je v nekaterih primerih lahko razkrival njihove osebne podatke, predvsem pa ker ni ponudil možnosti izstopa iz zbiranja podatkov in ker ni razkril pravne podlage za njihovo zbiranje in obdelovanje. V incidentu 20. marca je na internet odteklo tudi nekaj pogovorov uporabnikov in njihovih bančnih podatkov. Sedaj je OpenAI pomanjkljivosti odpravil.

OpenAI je včeraj zagotovil, da je izpolnil pogoje, ki jim je regulator naložil do 30. aprila. Zato so tudi ponovno omogočili dostop do storitve uporabnikom v Italiji. Odslej ChatGPT na spletnih straneh navaja dodatne informacije, kako zbira podatke in kako potega urjenje algoritmov, prav tako pa imajo uporabniki možnost odreči dovoljenje za uporabo lastnih v urjenju. Preverja se...

1 komentar

ChatGPT dobiva plačljivo inačico

Slo-Tech - Strahovi, da je brezplačnost storitve ChatGPT nevzdržna, se niso v celoti potrdili, a vseeno dobiva plačljivo verzijo. OpenAI je sporočil, da bo odslej na voljo tudi naročnina, ki bo stala 42 dolarjev mesečno in bo omogočala nekaj bonbončkov, ki pa naj ne bi bili bistveni. Zagotavljajo namreč, da bo tudi brezplačna verzija še vedno dobivala nadgradnje in da njena funkcionalnost ne bo okrnjena.

Ob plačilu naročnine bomo dobili prioritetno obravnavo zahtevkov, kar z drugimi besedami pomeni, da bo storitev delovala tudi ob velikem navalu, ko bodo morali običajni uporabniki čakati dlje ali pa sploh ne bodo mogli zraven. To pomeni tudi hitrejši odziv. Obljubljajo še prioriteto pri dostopu do novih funkcionalnosti, torej bodo na voljo prej. Povpraševanje pa naj bi bilo tako veliko, da je moral OpenAI pripraviti seznam, na katerega se lahko bodoči naročniki vpišejo in počakajo na povabilo.

Medtem ko se OpenAI ukvarja z razvojem in monetizacijo ter opazovalci navdušeno spremljajo nove...

39 komentarjev

ChatGPT že uradni soavtor znanstvenih člankov, čeprav ne bi smel biti

Slo-Tech - Čudenje sveta nad zmožnostmi sogovornika ChatGPT ne jenja, temveč ljudje iščejo nove načine uporabe. ChatGPT se je uradno prebil tudi med znanstvenike ali pa vsaj soavtorje znanstvenih prispevkov, saj so se pojavili že štirje članki oziroma rokopisi, kjer so raziskovalci pri pisanju uporabili ChatGPT in ga tudi navedli med soavtorji. Jasnih pravil na tem področju še ni, zato bodo morali uredniki, založniki in raziskovalci stakniti glave in ugotoviti, kako regulirati novo tehnologijo. Od novembra, ko je postala javno dostopna, jo namreč lahko uporablja kdorkoli.

Kot veliki jezikovni model in napreden algoritem strojnega učenja se je ChatGPT naučil iz ogromnih količin besedil na internetu. Rezultat je prepričljivo posnemanje človeškega jezika, a o globljem razumevanju ne moremo govoriti, saj se ChatGPT brez težave tudi zlaže ali odgovori popolne neumnosti. Medtem ko so njegovi eseji za šolsko rabo videti prepričljivi, je v znanosti trenutno žgoče vprašanje, kako in v kolikšni meri...

19 komentarjev

ChatGPT lahko piše prepričljive povzetke znanstvenih člankov

Slo-Tech - Odkar je ChatGPT javno dostopen, se uporabniki čudijo nad najrazličnejšimi vlogami, ki jih je sposoben prevzeti, in nalogami, ki jim je kos. Mednje sodi tudi pisanje povzetkov (abstract) znanstvenih člankov, ki predstavljajo ključno vstopno točko v objavo in često določajo, ali bo nek članek pritegnil pozornost bralca. Pri tem je ChatGPT tako dober, da v številnih primerih znanstveniki ne morejo ugotoviti, ali je nek povzetek napisal človek ali ChatGPT. Raziskovalci z dveh chicaških univerz v (še nerecenziranem) rokopisu poročajo o raziskavi, kjer so ugotavljali, kako dobri so ti povzetki.

Rezultati so zaskrbljujoči, saj ChatGPT piše povzetke, ki so dovolj dobri, da znanstvenike često preslepijo. Za 50 medicinskih revij so poiskali primerne naslove, ki so bili že objavljeni, nato pa ChatGPT naročili, naj napiše povzetek članka glede na ta naslov. Te so potem primerjali z resničnimi povzetki na različne načine. Uporabili so detektor plagiatorstva, detektor pisanja z umetno...

61 komentarjev

New York v šolah prepovedal ChatGPT

Slo-Tech - V New Yorku so se odločili na šolskih omrežjih in napravah blokirati dostop do orodja ChatGPT. Za blokado so se odločili zaradi negativnih vplivov na učenje ter pomislekov glede varnosti in resničnosti vsebin, ki jih ChatGPT podaja. Dodali so, da ChatGPT lahko podaja hitre in preproste odgovore na vprašanja, a ne omogoča razvoja kritičnega mišljenja in sposobnosti analitičnega mišljenja, ki sta ključna za dober šolski rezultat in kasnejši uspeh v življenju. Dostop bo omogočen le po zaprosilu, če se prosilec ukvarja s študijem umetne inteligence.

Ko se je ChatGPT odprl javnosti, so učitelji in učenci hitro ugotovili, da so njegovi eseji zelo prepričljivi. Nekateri bolj katastrofični zapisi so napovedovali kar konec poučevanja angleščine, kot ga poznamo. Tako hudo verjetno ne bo, a ChatGPT se v celoti ne bo možno izogniti. Četudi bo blokiran na šolskih omrežjih in napravah, je še vedno dostopen na mobilnih omrežjih, na domačih računalnikih in povsod drugod. Podobni pomisleki so bili...

95 komentarjev

Po DALL-E in ChatGPT je tu Point-E

Slo-Tech - OpenAI, ki je letos izdal generativno umetno inteligenco kot pomočnika za besedila (ChatGPT) in slike (DALL-E), je pripravil tudi orodje za 3-D modeliranje. Imenuje se Point-E in sicer ni najboljše orodje pod soncem, je pa za dva velikostna razreda hitrejše od konkurenčnih izdelkov. Vendarle pa je uporaba Point-E nekoliko bolj zapletena kot DALL-E in ChatGPT, saj nima spletnega vmesnika. Kodo moramo namestiti na računalnik in pognati s Pythonom.

Point-E je namenjen ustvarjanju 3D objektov iz preprostega besedna opisa (prompt), v čemer je podoben starejšim bratom. Umetna inteligenca zna povezati model, ki iz besedila ustvari podobo, in model, ki iz podobe ustvari 3-D model. Čeprav rezultati niso popolni, je uporaba enostavna in hitra. Za posamezen model potrebujemo minuto ali dve, odvisno od grafične kartice. Nekaj podobnega zna tudi Googlov DreamFusion, a je ta počasnejši in potratnejši.

Rezultati Point-E so "oblaki" kroglic ali točk, skratka množica diskretnih točk v prostoru,...

25 komentarjev

Tudi OpenAIjev pogovorni bot trpi za podobnimi hibami kot tekmeci

openai.com - Prejšnji teden je svoj pogovorni algoritem predstavil tudi OpenAI. ChatGPT je osnovan na jezikovnem modelu GPT-3, uporabniki pa so ga kljub vgrajenim varovalkam že sprovocirali v izgovarjanje vsakovrstnih neumnosti.

Fiasko računalniške sogovornice Tay je očitno pozabljen, kajti letos so velikani s področja strojnega učenja preporodili javno preizkušanje chatbotov, torej pogovornih algoritmov. Po Meti in Googlu so se sedaj opogumili tudi pri OpenAIju in predstavili ChatGPT, pogovornega bota, ki je seveda osnovan na njihovem proslavljenem velikem jezikovnem modelu GPT-3. Bot je na voljo prosto in trenutno tudi še brez oglasov, zato ga je v le nekaj dneh že preizkusilo milijon ljudi, ni pa še jasno, kako dolgo bo tako dostopen, ker vodja družbe Sam Altman pravi, da so cene procesiranja visoke. ChatGPT je deklarirano še za odtenek zmogljivejši od konkurentov; in sicer zato, ker so klasičnemu receptu botov na osnovi velikih jezikovnih modelov - se pravi popolnjevanju teksta z...

7 komentarjev