»

FAA pojasnil razloge za januarsko prizemljitev letal

Slo-Tech - Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je izdala prve otipljive uradne informacije o razlogih za razpad letalskega sistema 11. januarja letos, ko so za nekaj ur ustavili celoten letalski promet. Za skrajni ukrep so se odločili zaradi nedelujočega sistema za objavo opozoril posadkam (NOTAM - notice to air missions). Dan pozneje so govorili o okvarjeni bazi, sedaj pa vemo, da je šlo za človeško napako.

Iz FAA so sporočili, da je pogodbeni podizvajalec za FAA med vzdrževalnimi deli pomotoma pobrisal datoteke, ki so bile ključne za podatkovno bazo. To se je zgodilo med popravljanjem sinhronizacije primarne (operativne) in sekundarne (varnostna kopija) baze. FAA sicer ni uradno dejala, da je to razlog za širitev težave, ki je ni bilo možno enostavno odpraviti s postavitvijo baze iz varnostne kopije, a tako kaže. Zatrjujejo, da ni šlo za hekerski napad ali zlonamerno dejanje, temveč človeško napako.

Napako so v istem dnevu odpravili, sedaj pa so poskrbeli tudi, da se ne more več...

7 komentarjev

Pokvarjena baza razlog za prizemljitev letal v ZDA

Slo-Tech - Preiskava včerajšnje prizemljitve vseh letal v ZDA, ki je zaradi izpada sistema NOTAM za objavo varnostnih in drugih opozoril za pilote trajala dve uri in povzročila kaskadni efekt, še traja, a prve informacije so že znane. Razlog naj bi bila okvarjena podatkovna baza, kar so opazili že v torek pozno popoldne. A odprava težave se je zavlekla bistveno dlje, kot so pričakovali.

Sistem se je zrušil ob 20.28 po lokalnem času in odtlej ni bilo možno objavljati novih obvestil NOTAM. Razlog je bila okvarjena datoteka, v kateri je bila podatkovna baza in ne kakršenkoli hekerski kibernetski napad, so povedali v Zvezni upravi za letalstvo (FAA). Ob odkritju težave so zapovedali prizemljitev letal do odprave napake, kar je na koncu povzročilo 1300 odpovedanih letov in več kot 10.000 letov z zamudami. Težavo so najprej skušali odpraviti z vzpostavitvijo baze iz varnostne kopije, a je bila tudi ta okvarjena. Vse skupaj naj bi zakuhal nepazljivi inženir, ki je prepisal napačno datoteko in ni...

9 komentarjev

V ZDA vsa letala prizemljena

Slo-Tech - V ZDA so danes zaradi izpada informacijskega sistema začasno odložili vse lete, dokler ne odpravijo težave. V zgodnjih jutranjih urah je odpovedal sistem NOTAM (notice to air missions), s katerim Zvezna uprava za letalstvo (FAA) objavlja vse relevantne informacije v zvezi z varnostjo. Na vseh poletih morajo piloti preveriti NOTAM, kjer so zapisane morebitne omejitve, nedelujoči instrumenti na letališčih, zaprtja zračnega prostora in vse ostale neobičajne okoliščine, na katere morajo biti pozorni.

Sprva so letalske družbe začele objavljati, da bodo posamezni leti zamudili, a se je zaradi nedelujočega sistema kaos širil. Ob 7.19 po lokalnem času (13.19 po slovenskem) je zato FAA najavila začasno prepoved letov, dokler težava ne bo odpravljena. To naj bi se zgodilo okrog 9.00 ure po lokalnem času (ob 15.00) po slovenskem, če bo odpravljanje težave še naprej potekalo po načrtih. V Newarku in Atlanti naj bi v naslednjih minutah prvi začeli ponovno vzletati. American Airlines in United...

26 komentarjev

Boeing 737 Max se v ZDA vrača na nebo

Slo-Tech - Ameriška Agencija za letalstvo (FAA) je odobrila Boeing 737 Max za komercialno uporabo. Letalo, ki je bilo prizemljeno od lanskega marca zaradi dveh nesreč, se lahko po 20 mesecih vrne na nebo. Direktor agencije Stephen Dickson je podpisal ukaz, s katerim se preklicuje prepoved letenja z dne 13. marca 2019 za letala Boeing 737-8 in Boeing 737-9. Letala bodo ponovno začela leteti, ko bodo imela zahtevane popravke.

Razlog za prepoved letenja sta bili nesreči Lion Air (let 610) 29. oktobra 2018 in Ethiopian Airlines (let 302) 10. marca 2019, ki sta se zgodili zaradi istega vzroka. Šlo je za sistem MCAS, ki je bil namenjen lažjemu upravljanju z letalom za pilote, ki so imeli licence (type rating) za starejše modele. MCAS je korigiral ukaze tako, da se je letalo obnašalo kot starejši modeli. Toda zaradi zanašanja na en sam senzor vpadnega kota je računalnik oba leta usmeril proti tlom, ne da bi imeli piloti dovolj časa ugotoviti, kaj se je sploh zgodilo. MCAS v priročniku namreč ni bil...

6 komentarjev

Zaradi nove napake se vzlet Boeinga 737 Max spet odmika

Bloomberg - V letalu Boeing 737 Max, ki je prizemljeno že vse od lanskega marca, so odkrili novega hrošča, kar bo vnovič zamaknilo ponovno certificiranje letal in vrnitev na nebo. Napaka, ki so jo odkrili pri temeljitem pregledu letala, ki ga sedaj ločeno izvajajo Boeing, ameriška Agencija za letalstvo (FAA) in agencije v drugih državah, ni povezana s sistemom MCAS, ki je razlog za dve strmoglavljeni in prizemljitev letal. Vseeno pa gre za težavo, ki bo povzročila nove zamude.

Anomalijo, kot se napaka uradno imenuje, so Boeing že odpravlja. Gre za programski del letala, ki nadzoruje stanje letala ob zagonu motorjev. Sistem preveri, da računalniki prejemajo pravilne podatke, kar se zgodi v fazi zagona. Eden izmed sistemov za preverjanje ne deluje pravilno. To ne predstavlja nevarnosti za letalo, saj v primeru napačnega delovanja sistema vzlet sploh ni možen.

FAA je dejal, da bodo počakali na Boeingov popravek, nato pa ocenili, ali je težava odpravljena. Neuradno strokovnjaki ocenjujejo, da bo...

74 komentarjev

Odkrita nova napaka na Boeingu 737 Max

Slo-Tech - Ameriška Agencija za civilno letalstvo (FAA) je v Boeingu 737 Max odkrila novo resno pomanjkljivost, ki jo mora proizvajalec odpraviti, preden bodo letala smela spet poleteti. To pomeni, da bodo prizemljena še dlje, kot so prvotno načrtovali. Boeing se je na odkritje že odzval in dejal, da se z odločitvijo FAA strinja in da že pripravljajo programski popravek, ki bo odpravil novoodkrito ranljivost. Letala, ki so prizemljena vse od marca letos zaradi lanske in letošnje nesreče pri vzletu, ki je bila najverjetneje posledica težav pri delovanju MCAS, tako vsaj do 8. julija ne bodo mogla na ponovno testiranje za certificiranje.

FAA bo po popravku potrebovala vsaj dva do tri tedne, da...

73 komentarjev

Boeing se je svojcem opravičil, 737 Max še vedno prizemljen

Slo-Tech - Vodja oddelka za komercialno letalstvo pri Boeingu Kevin McAllister se je v imenu podjetja opravičil vsem svojcem 346 žrtev letalskih nesreč, v katerih sta bila udeležena Boeinga 737 Max. Oktobra lani in marca letos sta namreč tik po vzletu strmoglavili letali, ki sta imeli Boeingov sistem MCAS. Čeprav uradnih poročil o preiskavi nesreče še ni, sta, kot kaže, povezani z MCAS-om, ki je zaradi napačnih podatkov z okvarjenih senzorjev letali usmeril proti tlom.

McAllister je dejal, da je absolutna prioriteta podjetja poskrbeti, da se prizemljena letala varno vrnejo na nebo. Ob tem se je opravičil tudi potnikom in prevoznikom, ki so jim zaradi prizemljitve letal (te so zahtevale vse pomembnejše države, tudi ZDA, EU, Rusija, Kitajska in Japonska) povzročili motnje....

62 komentarjev