»

Virgin Orbit tudi uradno v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Konec tedna smo poročali, da je Virgin Orbit začasno ustavil poslovanje, danes dopoldne pa so uradno potrdili, da gredo v prisilno poravnavo (Chapter 11). Izvršni direktor Dan Hart je v izjavi dejal, da ima ta način največjo možnost za nadaljevanje delovanje podjetja in poplačilo upnikov s prodajo.

V prisilni poravnavi bodo podjetju odpisali del dolgov, hkrati pa podjetje išče strateškega kupca, ki bi zagotovil nadaljevanje poslovanja. Za zdaj takšnega kupca še niso našli, zato se zdi verjetnejša odprodaja podjetja po delih. Ustanovitelj Richard Branson je zagotovil 31,6 milijona dolarjev za nadaljevanje poslovanja v minimalnem obsegu, dokler podjetje ne najde kupcev. A Branson bo sredstva podjetju posodil, s čimer se bo še okrepil na prvem mestu med upniki, kar mu omogoča narekovanje pogojev prisilne poravnave.

Virgin Orbit je razvijal svojstven način utirjanja satelitov, ki so jih izstreljevali z Boeinga 747. Za tehnologijo, ki omogoča zgolj izstrelitve manjših satelitov v...

0 komentarjev

Virgin Orbit ustavlja delovanje

Space News - Po tem, ko so v Virgin Orbitu sredi marca zaposlene poslali na čakanje, so jih konec tega tedna večino odpustili in delo v podjetju ustavili.

Bransonovo podjetje Virgin Orbit, ki je mini satelite v Zemljino krožnico pošiljalo na samosvoj način - z izstreljevanjem z letala Boeing 747 - je v zelo hudih škripcih. Natančneje: prek vikenda, do 3. aprila, odpuščajo 85 odstotkov zaposlenih, oziroma 675 oseb. Ostaja okroglih sto uslužbencev, ki bodo bržkone vzdrževali opremo v času, ko vodilni preudarijo, ali in kako oditi dalje. Za odpravnine bodo potrošili 15 milijonov dolarjev, poglavitni vir denarja pa so v zadnjem času edinole še posojila Bransonove vlagateljske družbe Virgin Investments Ltd., ki bo tako v primeru dokončnega propada pohopsala opremo, med drugim nosilno letalo. Pogovori glede novih večjih vlagateljev, ki bi Virgin Orbit potegnili iz rdečih številk, so namreč marca propadli.

Največji žebelj v krsto je bila propadla januarska izstrelitev, ki bi bila sicer prvi...

0 komentarjev

Virgin Orbit zaposlene poslal na čakanje

Slo-Tech - Ob januarski neuspešni izstrelitvi rakete LauncherOne smo poročali, da ima podjetje tudi resne finančne težave, zaradi katerih bi lahko marca postalo insolventno. Finančne injekcije so bile obljubljene šele v drugi polovici leta, zato se je sedaj zgodilo neizogibno. Virgin Orbit je danes na čakanje poslal večino zaposlenih in ustavil vse dejavnosti, dokler ne uredijo finančnega stanja.

Izvršni direktor Dan Hart je zaposlenim dejal, da zamrznitev poslovanja daje podjetju čas, da dokonča nov investicijski načrt. Podrobne časovnice niso razkrili, januarja pa se je govorilo o 250-milijonskem vložku Yorkvile Advisors v drugi polovici leta. Več informacij lahko pričakujemo v naslednji tednih, so dejali, kar je tečaj delnice sklestilo za 18,8 odstotka.

Virgin Orbit je pot začel leta 2011, ko je Richard Branson iz Virgin Galactic ustanovil Virgin Orbit, da bi izkoristil letalo White Knight. Podjetje je formalno nastalo kot povsem samostojna entiteta leta 2017 in ga je ves čas...

9 komentarjev

Virgin Orbit neuspešen pri izstrelitvi

Slo-Tech - Včeraj bi bil moral Virgin Orbit v orbito izstreliti raketo LauncherOne, ki bi bila prva z Britanskega otočja izstreljena komercialna raketa. Sprva je kazalo obetavno, ko se je raket vzpenjala proti vesolju nad Atlantikom, a je po uspešno izvedeni prvi stopnji šlo vse narobe. Raketa je utrpela "anomalijo" in naposled padla v ocean, z njo pa tudi tovor satelitov. Virgin Orbit, ki je imel težave že prej, je sedaj tik pred propadom.

Začelo se je po načrtu. Letalo Cosmic Girl, kakor so poimenovali Boeing 747, je poletelo iz Cornwalla v ponedeljek ob 23.02 po slovenskem času. Uro pozneje je odvrglo 21-metrsko raketo LauncherOne, ki je uspešno prestala prvo stopnjo. Po treh minutah in pol se je prva stopnja rakete odcepila, nato pa so se začele težave. V drugi stopnji so izgubili nadzor nad raketo, ki ni dosegla želene orbite, čeprav so potisniki delovali vseh pet minut. Kam in kdaj je padla, niso uspeli potrditi, se je pa to verjetno zgodilo nad morjem. Tovor, vseh devet satelitov, je...

7 komentarjev

Firefly je nov član orbitalnega kluba

Firefly - Teksaški firmi Firefly Aerospace je z raketo Alpha v drugem poskusu uspelo doseči Zemljino krožnico. Število zasebnih podjetij s tem dosežkom se tako nezadržno povečuje.

Revolucija v pošiljanju raket v vesolje, ki jo je pognal SpaceX, je botrovala vznikanju množice konkurenčnih zasebnih podjetij. Prvi povzpetneži, ki jim je uspelo doseči orbito, kot so Rocket Lab, Virgin Orbit in Astra, so se za začetek osredotočili na manjše nosilne rakete, ki zmorejo v nizko Zemljino krožnico (LEO) ponesti tovor mase nekaj sto kilogramov. S tem stavijo predvsem na živahno tržišče izstreljevanja mikro- in nanosatelitov. Toda zaradi skokovitega razvoja in širjenja pristopa množičnih skupinskih izstrelitev jim grozi, da jih bodo zmogljivejše rakete izrinile s trga. Zato druga podjetja, med njimi Relativity Space, ABL Space Systems in Firefly Aerospace, že spočetka razvijajo naprave z nosilnostjo nad eno tono. Zadnjemu od naštetih je prek vikenda uspelo postaviti enega glavnih mejnikov v tovrstnem...

6 komentarjev

Virgin Orbitu uspel prvi polet, NASA pa je zamočila glavni test motorjev rakete SLS

izstrelitev rakete LauncherOne

vir: Spaceflight Now
Spaceflight Now - Včeraj so navdušenci nad vesoljsko tehnologijo lahko spremljali kar dva pomembna dogodka. Podjetju Virgin Orbit je v drugo vendarle uspelo poslati raketo LauncherOne v vesolje in tja za nameček vtiriti deset majhnih satelitov. Manj uspešni so bili pri Nasi, kjer se je pomemben statični test motorjev prve stopnje megarakete SLS izjalovil, saj so ga morali po dobri minuti prekiniti zaradi okvare na enem od motorjev, kar utegne bistveno zavreti ameriško vrnitev na Luno.

Virgin Orbit je firma, ki so jo pri rdečem koncernu Richarda Bransona pred štirimi leti oddvojili od Virgin Galactica, da bi se lažje posvetili komercialnemu pošiljanju manjših tovorov v Zemljino krožnico. Medtem ko bolj razvpitemu Galacticu kar ne uspe zaštartati pošiljanja turistov do (približno) Karmanove meje, saj se jim je zadnji test iz lanskega decembra sfižil, pa so v Orbitu bližje izpolnitvi svojega poslanstva. Tudi oni so sicer imeli lanskega maja neljub pripetljaj, ko jim je pri prvi izstrelitvi rakete...

21 komentarjev

Virgin Orbitu se prvi polet rakete ni povsem posrečil

Ars Technica - V začetku tedna so pri družbi Virgin Orbit proti vesolju prvič poslali raketo Launcher One, ki pa ji je nekaj sekund po odmetu z matičnega Boeinga 747 crknil motor in je zgrmela v morje. Kljub temu so prve faze izstrelitve potekale v redu in kmalu načrtujejo novo.

Ko gre za vesoljske ambicije Richarda Bransona, je gotovo najbolj poznana njegova firma Virgin Galactic, s katero želi v krožnico pošiljati vesoljske turiste. Toda pred osmimi leti je ustanovil še njen oddelek Virgin Orbit, namenjen lansiranju manjših satelitov; najprej v orbito, pozneje nemara tudi kam dlje (vir z omejenim dostopom). Pred tremi leti se je podjetje osamosvojilo, namesto Galacticovih nosilnih letal pa so kupili Boeinga 747 in ga poimenovali Cosmic Girl. Podobno kot pri Galacticu namreč v prvi fazi raketo v zrak ponese letalnik in jo na dobrih desetih kilometrih višine izpusti, da nadaljuje pot v nizko Zemljino orbito, kamor lahko ponese 300 kilogramov uporabnega tovora. Raketo so poimenovali Launcher One...

1 komentar

Združeno kraljstevo bo dobilo prvo raketno izstrelišče

vir: BBC
BBC - Britanci so škotsko mesto Sutherland na polotoku A’Mhoine izbrali za svoje prvo raketno izstrelišče, od koder naj bi prva vesoljska plovila otovorjena s sateliti, poletela že čez kaki dve leti. To je ključni namen za zdaj poltretji milijon funtov vredne investicije, namreč, odrezati si kos obetavne pogače v segmentu utirjanja malih satelitov. Ti so uporabni v malone enako široki paleti namenov kot starejši in večji modeli, a obenem precej cenejši. Trg, povezan z malimi sateliti je trenutno ocenjen na vrednost 339 milijard ameriških dolarjev, do leta 2045 pa naj bi se povečal za osemkrat.

Sutherland ni bil izbran naključno; gre redko poseljeno območje na severni konici britanskega otočja, kar pomeni, da padajoči...

10 komentarjev

SpaceX-u je uspelo, prvostopenjska raketa uspešno pristala!

Slo-Tech - Včeraj ponoči je raketa Falcon 9 podjetja SpaceX v orbito izstrelila 11 satelitov, potem pa se je njena prva stopnja nadzorovano vrnila na Zemljo. To je bil že dlje časa cilj ekipe SpaceX, saj to odpira pot k ponovni uporabi prve stopnje rakete, kar lahko bistveno zniža stroške poletov v vesolje. Doslej so se namreč te rakete po izpraznitvi večidel nekontrolirano odvrgle nazaj na Zemljo. Ena redkih izjem je tudi New Sheppard, ki ga razvija Blue Orgin in je minuli mesec po testnem poletu uspešno pristalo, a so bile tu višine precej manjše. SpaceX-ov Falcon 9 pa se je vrnil z večje višine, ob večjih hitrosti in to povsem nadzorovano, saj je izvajal kontrolirane manevre po ločitvi (in se ni zgolj obrnil proti Zemlji).

...

93 komentarjev