»

Rolls-Royceov turbopropelerski motor žene vodik

Rolls-Royce - Rolls-Royce je v navezi z easyJetom izvedel statični preizkus turbopropelerskega motorja, ki ga je poganjal vodik. Gre za prvi eksperiment te sorte, ki mu bodo sicer v kratkem sledili tudi drugi proizvajalci, toda do potniških letal s takšnim pogonom nas loči še najmanj desetletje.

Medtem ko na področju transporta po tleh trenutno poteka živahna tekma v elektrifikaciji vozil, pa so zrakoplovi zahtevnejši izziv. Električne baterije imajo namreč zdaleč prenizko gostoto energije, da bi jih bilo smotrno vgrajevati v večja letala. Ena od alternativ bi bil lahko vodik, ki ga je mogoče prav tako kuriti v turbinskih motorjih, pri čemer namesto ogljikovega dioksida nastaja v glavnem voda. Pri Rolls-Royceu so sedaj s podporo prevoznika easyJeta predelali primerek svojega proslavljenega turbopropelerskega motorja AE 2100-A, da namesto kerozina golta vodik. Preizkus je bil po besedah pristojnih popoln uspeh, kljub temu ne poznamo podrobnosti, denimo razvite moči ali porabe. Naslednji kandidat...

54 komentarjev

EasyJetu ukradli podatke o 9 milijonih strank

Independent - Britanski nizkocenovni prevoznik EasyJet je sporočil, da so bili v podjetju žrtev sofisticiranega informacijskega napada, v katerem so neznanci dostopali do podatkov o 9 milijonih uporabnikov, med njimi so bili tudi email naslovi in podrobnosti potovanj, kar je verjetno najhuje, med razgaljenimi podatki so bili tudi detajli o 2208 plačilnih karticah. Vodstvo podjetja je še sporočilo, da prizadete stranke že obveščajo o incidentu, izvršni direktor EasyJeta Johan Lundgren, pa se je strankam prek medijev že javno opravičil.

Druge podrobnosti o napadu, denimo kako je bil izpeljan, niti to, kdaj natanko se je primeril, za zdaj niso znane.

Za zdaj tudi ni poročil, da bi bili pridobljeni osebni podatki kakorkoli zlorabljeni, zadevo pa že preiskujejo britanski Nacionalni center za informacijsko varnost, varuh zasebnosti in tamkajšnji urad pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov.

2 komentarja

Airbus napovedal ustavitev proizvodnje velikana A380

Bloomberg - Pri Airbusu so napovedali, da bodo leta 2021 oddali zadnjega superjumba A380, saj so naročila pošla, ker je njihovo obratovanje za svetovne prevoznike postalo predrago. Največje potniško letalo v zgodovini se bo tako poslovilo od tovarniških hal zgolj šestnajst let po prvem vzletu.

Ogromna štirimotorna potniška letala - najbolj Boeingov legendarni jumbo jet 747 - so nesporna ikona množičnega letalskega potniškega prometa in sinonim za dolge čezoceanske lete. Toda tehnološki napredek, ki jih je nekoč ustvaril, jim sedaj hitro jemlje sapo. Najvažnejše novosti vidimo pri lažjih materialih in učinkovitejših ter zanesljivejših motorjih. Kompozitne snovi, predvsem tiste z ogljikovimi in steklenimi vlakni, so postale...

71 komentarjev

Bojda smo dobili kovinski vodik

Science Magazine - Kot kovine v kemiji poimenujemo snovi, ki imajo delokaliziran elektronski oblak, dobro toplotno in električno prevodnost ter kovinski sijaj. Nekoliko manj znano pa je dejstvo, da lahko kovinsko obliko zavzamejo tudi klasične nekovine, če jih izpostavimo zadostnemu tlaku in dovolj nizki temperaturi. Ogljikove nanocevke ali žveplo pod visokim tlakom sta tipična primera spojin, ki sta kovinska. Že osem desetletij pa znanstveniki poizkušajo pripraviti kovinski vodik, ki so ga teoretični izračuni napovedali davnega leta 1935. Sedaj jim je končno uspelo, trdita Ranga Dias in Isaac Silvera s Harvarda, čeprav v stroki o tem še ni soglasja.

Trden kovinski vodik naj bi imel po napovedih številne zanimive lastnosti, in sicer...

15 komentarjev

Mikroreaktorji za pridobivanje vodika

Slashdot - Mikroreaktorji za pridobivanje vodika se uporabljajo za predelavo organskih goriv kot sta metanol in propan v vodik, ki se ga nato uporablja v gorivnih celicah. Področja uporabe so predvsem pridobivanje goriva za potrebe vojske ali pa za potrebe manjših naprav.

Ekipi znanstvenikov z univerze v Ilinoisu je sedaj uspelo izdelati keramičen mikroreaktor, ki lahko deluje pri visokih temperaturah - do 1000 stopinj Celzija in je po besedah izumiteljev precej učinkovitejši od ostalih podobnih izdelkov. Cilj pa je izdelava mikroreaktorja, ki bi bil sposoben pridobivati vodik iz goriv kot je bencin ali dieselsko gorivo. Tako bi lahko prišli do vodika za gorivne celice kar na lokalni bencinski črpalki. Zainteresirani si lahko preberete izvirno novico, tisti tehnično bolj podkovani pa širši opis tehnologije.

11 komentarjev

Predstavljeno letalo Airbus A380

CNN.com - V Toulousu so danes slavnostno predstavili novo letalo Airbus A380, ki je največje in najmodernejše potniško letalo doslej. Prav tako je prvo pravo dvonadstropno letalo doslej. V osnovni konfiguraciji lahko v treh razredih sprejme 555 potnikov, kar je za 30 % več od konkurenta Boeinga 747-400, kapacitete pa je možno razširiti vse do 850 potnikov. Dolg je 73 metrov, med konicama kril pa ga je kar za dobrih 79 metrov, višina - 24 metrov. Doslej so pri Airbusu že pobrali naročila za 140 letal, največ za prevoznike, računajo pa celo na 1200 naročil do leta 2025.

Finančno konstrukcijo projekta, ki je stal okoli 10 milijard evrov, naj bi pokrili s 250 naročili letala (torej verjetno že v naslednjih nekaj letih). Letalo stane...

112 komentarjev