»

Twitter izgubil še drugo vodjo enote za varnost in zaupanje

Slo-Tech - V Twitterju je odstopila Ella Irwin, vodja skupine za varnost in zaupanje, ki se je podjetju pridružila junija lani in novembra prevzela vodenje te skupine. Svoje poteze javno ni želela pojasniti, jo je pa potrdila. Prav tako ni komentarja iz Twitterja.

Ella Irwin je nasledila Yoela Rotha, ki je podjetje zapustil takoj po Muskovem prevzemu. Roth je zapustil podjetje, ko je postalo jasno, da si Elon Musk svobodo govora in moderiranje na Twitterju predstavlja močno drugače od dotedanje prakse in da bo to počel na lastno pest. Ella Irwin podjetje zapušča dan po Muskovem komentarju v zadevi s kontroverznim dokumentarcem What is a woman?, ki so ga avtorji želeli brezplačno deliti na Twitterju. Dokumentarec, ki ga obtožujejo transfobnih sporočil, je Twitterjeva skupina najprej zavrnila, nato pa je Elon Musk kot deus ex machina odločitev spremenil. Musk je video začel celo promovirati na svojem profilu.

Do svojega odhoda je bila Ella Irwin med najbolj zvestimi Muskovimi podporniki,...

55 komentarjev

Na Twitterju množični eksodus, podjetje do ponedeljka zaprlo pisarne

Slo-Tech - Položaj v Twitterju postaja iz dneva v dneva nenavadnejši, razmere za delo pa bolj nevzdržne, zato zaposleni množično zapuščajo podjetje. V podjetju, ki je imelo še pred mesecem dni 7500 zaposlenih, je novi lastnik Elon Musk kmalu po prevzemu krmila odslovil približno polovico zaposlenih, ker da mora podjetje postati vitkejše in bolj varčevalno naravnano. Nekaj jih je podjetje zapustilo tudi prostovoljno, tako da je sedaj v podjetju še okrog 2900 zaposlenih, ki še vedno odhajajo.

Musk je vsem zaposlenim poslal okrožnico, v kateri jih je povprašal, ali so pripravljeni ostati v podjetju in kulturi, ki ju imenuje Twitter 2.0. Do včeraj popoldne po lokalnem času so morali odgovoriti, sicer jih bo odslovil. Pri tem je Musk poudaril, da bo po novem norma trdo delo, kar v prevodu pomeni dolge nadure. A presenetljivo je nezanemarljivo zaposlenih odgovoril Ne, Twitter in njihov interni Slack pa so preplavila poslovilna sporočila sedaj že nekdanjih zaposlenih. Ocenili so, da razmere...

228 komentarjev

Twitter pod Muskom v težavah

Slo-Tech - Ko je Twitter uvedel storitev Twitter Blue kot naročnino, ki stane osem dolarjev mesečno, so naročniki dobili modro kljukico. Ta je videti enako kot kljukica, ki je v prejšnjih časih označevala le preverjene račune vplivnih posameznikov, podjetij in institucij. Sledil je pričakovani kaos, saj so se razširili lažni računi. Čeprav jih je izurjeno oko lahko prepoznalo po čudnih imenih računov (handle) - pa tudi če smo z miško počakali na kljukici, se je izpisal drugačen opis - je večina uporabnikov sklepala, da so avtentični.

Čeprav so bile v nekaterih primerih posledice zabavne (vsaj Musku se je zdelo tako), mestoma celo poučne, kakršna je bila debata o ceni inzulina, je Musk sprevidel zmoto. Twitter je storil korak nazaj in ukinil modre kljukice za osem dolarjev, tako da jih imajo sedaj spet samo preverjeni računi. Za zdaj, saj uradnih pojasnil še ni.

Manj zabavno je nadaljevanje eksodusa direktorjev v podjetju in pravne težave. Podjetje se je odločila zapustiti direktorica za...

55 komentarjev

Elon Musk postal edini vladar Twitterja

Slo-Tech - Ko je Elon Musk prevzel Twitter, je takoj odpustil nekatere vodilne uslužbence, med drugim izvršnega direktorja, finančnega direktorja, vodjo pravne službe in pomočnika direktorja za pravne zadeve. Sedaj je Musk postal edini direktor podjetja, saj je razpustil upravni odbor, tako da je sedaj njegov edini član. Sam pravi, da je to le začasna rešitev.

Musk je tudi ponudil odkup vseh Twitterjev obveznic. Medtem je drugi največji lastnik Twitterja savdski princ Alwaleed bin Talal, kar je v ameriškem kongresu že povzročilo nekaj nelagodja. Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je napovedal, da bo Odbor za tuje investicije preveril varnostne posledice savdskega solastništva v podjetju.

Kaj točno bo Musk napravil iz podjetja, še ni jasno. Zaposleni v podjetju, kjer je med drugim napovedano množično odpuščanje, nad sago niso navdušeni. Musk se sicer deklarira za absolutista na področju svobode govora, ki je po njegovem mnenju ni dovoljeno omejevati v nobenem primeru. To pa bi...

78 komentarjev

Musk kupil Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes dokončal 44 milijard dolarjev težak prevzem Twitterja, ki se je vlekel vse od aprilske napovedi. Čeprav se je vmes Musk poizkusil izogniti prevzemu, zaradi česar ga je Twitter celo tožil, je obljubo sedaj vendarle izpolnil. Takoj po nakupu podjetja je odpustil izvršnega direktorja Paraga Agrawala, finančnega direktorja Neda Segala, vodjo pravne službe Vijayo Gadde in pomočnika direktorja za pravne zadeve Seana Edgetta.

To ni zelo presenetljivo, saj je Twitterjev upravni odbor tožil Muska, ko je ta želel preklicati nakup podjetja. Agrawal je Muska avgusta celo pozval k javni razpravi o problematiki neavtentičnih računov na omrežju, kar je Musk izpostavljal kot glavni razlog za odstop od prevzemne namere. Musk je med tem močno kritiziral Twitterjevo politiko moderiranja vsebin. Čeprav so krožile govorice, da kani odpustiti tri četrtine zaposlenih, jim je med včerajšnjim obiskom sedeža zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Twitter je postal podjetje v zasebni lasti,...

129 komentarjev

Twitter zadela nova varnostna afera

Peiter 'Mudge' Zatko

vir: Washington Post
Washington Post - Znan nekdanji heker Peiter Zatko je družbo Twitter, kjer je bil dobro leto dni šef digitalne varnosti, obtožil vsesplošne malomarnosti pri vzdrževanju varnostnih standardov.

Silicijeva dolina letos ne pozna kislih kumaric, kajti izbruhnila je nova afera. The Washington Post in CNN sta se dokopala do prijave, ki jo je pred mesecem dni na ameriško Zvezno agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) podal nekdanji vodja Twitterjevega oddelka za varnost, sicer pa legendarni varnostni strokovnjak Peiter 'Mudge' Zatko. V več kot 200 strani dolgem dokumentu, ki sta ga medija včeraj poobjavila v prirejeni, 84-stranski različici (povzetek), Zatko družbo Twitter obtožuje obupne varnostne kulture, oziroma vsesplošnega nespoštovanja varnostnih standardov. Med konkretnejšimi očitki so; da ima kar polovica od 7000 polno zaposlenih oseb dostop do zasebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja; da podjetje odkrito krši dogovor o varnostni kulturi, ki ga je leta 2010 sklenilo z Zvezno agencijo za...

10 komentarjev

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev