»

Ruska koda leta v aplikacijah ameriških državnih organov

Slo-Tech - Pushwoosh je podjetje, ki razvija kodo za uporabo v aplikacijah za pametne telefone. Deluje podobno, kot drobci Facebookove, Googlove ali Amazonove kode, in sicer zbira osebne podatke. Kodo najdemo v več kot 8000 aplikacijah na Googlovi in Applovi platformi, vključno z aplikacijami Centra za nadzor nalezljivih bolezni (CDC), ameriške vojske, UEFE in britanskih laburistov.

Uporabljanje kosov kode zunanjih proizvajalcev pri razvoju aplikacij ni nič nenavadnega, saj se tako pospeši in poceni razvoj. Med tovrstne ponudnike sodi tudi Pushwoosh, ki pa je registriran v Rusiji. Čeprav imajo strežnike v ZDA in Nemčiji, kjer shranjujejo zbrane podatke, so vendarle rusko podjetje s sedežem v Novosibirsku. Tega niso nikoli zares skrivali, a ker tega tudi niso obešali na veliki zvon, je večina uporabnikov kode to spregledala. Ruskih vezi niso ravno tajili, a jih tudi navajali niso.

Pushwoosh ni veliko podjetje, saj ima 40 zaposlenih in letni promet okoli 2,5 milijona evrov. A ker ima sedež v...

25 komentarjev

Google Rusija gre v stečaj

Slo-Tech - Googlova ruska podružnica bo šla v stečaj, so sporočili iz podjetja. Še lani je imel Google Rusija dve milijardi evrov prometa in več kot 100 zaposlenih, po invaziji na Ukrajino in zahodnim sankcijam zoper Rusijo pa je poslovanje podjetja postalo nemogoče. Povod je bila zamrznitev sredstev na računu, ki so jo izvedle ruske oblasti, zaradi česar ne bodo mogli poravnati obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev. Google je takoj po začetku vojne umaknil veliko zaposlenih iz Rusije, nekateri pa so (tudi na lastno željo) tam ostali.

Še vedno bodo v Rusiji ostale dostopne vse brezplačne Googlove storitve, denimo YouTube, Google Maps ali Gmail. Je pa Google v sklopu zahodnih sankcij prekinil prodajo oglasnega prostora in druge komercialne aktivnosti za ruska podjetja. Rusija sicer obljublja, da Googlovih storitev ne bo blokirala. Rusija je sicer v minulem letu že večkrat oglobila Google, ker podjetje ni odstranjevalo vsebine in blokiralo kanalov, kot so pričakovale oblasti. Decembra so mu...

9 komentarjev

V Rusiji aretirali direktorja podjetja Group-IB

Slo-Tech - Ruske oblasti so pridržale Iljo Sačkova, soustanovitelja in direktorja enega največjih podjetij na področju računalniške varnosti Group-IB. Podrobnosti o aretaciji le počasi kapljajo na plano, že sedaj pa je znano, da ga obtožujejo izdaje in posredovanja zaupnih informacij neki tuji vladi, kar Sačkov zanika. Izvedli so tudi hišne preiskave na sedežu podjetja. V podjetju Group-IB so potrdili aretacijo in dejali, da bo podjetje začasno prevzel drugi soustanovitelj Dimitrij Volkov. Sačkov bo v priporu vsaj dva meseca, podrobnosti o obtožbah pa zaradi nacionalne varnosti oblasti ne razkrivajo.

Sačkov je podjetje ustanovil leta 2003. Od leta 2018 ima podjetje sedež v Singapurju. Ukvarja se z analizami in svetovanjem o zaščiti pred hekerskimi vdori in drugimi napadi. Group-IB ima številne pomembne stranke, od ruskih bank do Interpola in Microsofta. V poslovanju za zdaj ne bo nobenih sprememb, obljubljajo.

Neuradno je slišati, da je Sačkov očitno prestopil mejo, ki jo postavlja tajna...

0 komentarjev

Apple in Google odstranila aplikacijo, ki ni bila povšeči Kremlju

Slo-Tech - Od petka do nedelje v Rusiji potekajo volitve v parlament, na katerih si opozicija možnosti poizkuša izboljšati tudi z aplikacijo. Poimenovana Navalny po sedaj zaprtem opozicijskem voditelju aplikacija uporabnikom pomaga strateško glasovati v svojem okrožju, tako da bi se glasovi proti trenutni oblasti konsolidirali in ne razdrobili. Ni presenetljivo, da gre aplikacija Kremlju močno v nos. In tako je tik pred začetkom volitev aplikacija izginila iz Google Play Stora in Applovega App Stora.

Ruske oblasti že dlje časa niso skrivale nezadovoljstva z aplikacijo, ki ji očitajo vmešavanje v volitve. V dneh pred volitvami pa so retoriko močno zaostrile in zagrozile, da bodo poimensko preganjale zaposlene v ruskih podružnicah Google in Appla, če aplikacije ne bodo odstranili s spletnih tržnic. Google ima v Rusiji več kot sto zaposlenih in je po neuradnih podatkih dobil seznam ljudi, ki jih bodo preganjali, če aplikacija ne bo šla s spleta.

Opozicija je nad razvojem dogodkov zgrožena....

13 komentarjev

Družbena omrežja bodo morala v Rusiji odpreti podružnice

Reuters - V Rusiji je začel veljati zakon, ki od upravljavcev družbenih omrežij zahteva, da v državi odprejo podružnice. V nasprotnem primeru grozijo globe in prepovedi oglaševanja. Zakon velja za družbena omrežja, ki delujejo v Rusiji, kar pomeni, da imajo vsaj 500.000 obiskovalcev iz Rusije dnevno. Podjetja morajo prit Roskomnadzorju registrirati osebni račun.

V Rusiji že več let poizkušajo trdo nadzorovati družbena omrežja. Leta 2019 sprejeli zakon, ki od prodajalcev pametnih telefonov zahteva, da nanje prednamestijo ruske aplikacije. V preteklosti je Kremelj že obtoževal družbena omrežja, da sodelujejo pri organizaciji ilegalnih protestov in shodov. Več družbenih omrežij so tudi oglobili, ker niso (dovolj hitro) odstranila vsebin, ki so po mnenju ruskih oblasti nezakonite. Ta teden se je v Rusiji začel nov postopek zoper Google zaradi suma kršitve zakonodaje o osebnih podatkih. Twitter in Facebook nove zakonodaje nista komentirala.

8 komentarjev

Primer Snowden: Rusija je vedela za prihod, malomarna zaščita v NSA

Slo-Tech - Ko je sedaj že slavni žvižgač iz NSA po nekajtedenskem skrivanju v Hongkonu priletel v Moskvo na letališče Šeremetjevo, so ruske oblasti odigrale vlogo presenečenega gostitelja. S tem naj bi si Hongkong elegantno opral roke in vroči kostanj naprtil Rusom. A resnica je bolj zapletena, razkriva Washington Post. Snowden je že v Hongkongu kontaktiral Rusijo.

Torej, ko je Greenwald v Guardianu objavil Snowdnove dokumente, se je Snowden odjavil iz hotela Mira v Kowloonu in poniknil, dokler se ni ponovno pojavil v Rusiji. A v vmesnem času je preživel več dni na ruskem konzulatu v Hongkongu, pravi več prič. Snowden je v Hongkong pripotoval 20. maja, 11. junija pa se je odjavil iz hotela. V Rusijo je pripotovla 23. junija. Vmes...

28 komentarjev