»

Prvo poročilo Evropske komisije o dejanski porabi novo registriranih osebnih vozil

Primerjava dejanskih emisij ter emisij po WLTP

vir: Europa.eu
Europa.eu - Po aferi Dieselgate se je spremenilo precej na področju emisij cestnih vozil. Sprejet je bil takozvani globalno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila oz. WTLP, ki je odpravil razlike v testiranju vozil za različne trge in prinesel tudi bolj merodajne ocene porabe goriva in emisij. Ena izmed novih zahtev za dajanje na trg vozil v Evropski uniji je tudi obvezno nameščena certificirana naprava za merjenje dejanskih emisij vozila. Naprava zbira podatke o porabi goriva in jih posreduje proizvajalcu, ta pa jih je dolžan posredovati Evropski komisiji.

Na podlagi tako pridobljenih podatkov je Komisija izdala prvo poročilo o realnih emisijah novo registiranih avtomobilov in kombiniranih vozil. Poročilo temelji na podatkih zbranih v letu 2021, nabor podatkov pa zaradi postopnega uvajanja še ne vključuje vseh vozil in proizvajalcev. Posredovani so bili podatki za približno 10% vseh novo registriranih osebnih avtomobilov v EU ter 1% kombiniranih vozil, zaradi reprezentativnosti pa se...

60 komentarjev

V Veliki Britaniji od leta 2035 novi avtomobili le še brez emisij

Slo-Tech - V Veliki Britaniji so sprejeli zakonodajo, po kateri bodo morali biti čez dobro desetletje vsi novi avtomobili že brez emisij toplogrednih plinov. Do leta 2030 bo moralo biti takšnih 80 odstotkov novih avtomobilov in 70 odstotkov dostavnih vozil, po letu 2035 pa vsi. Nekateri proizvajalci avtomobilov so proti temu močno lobirali, medtem ko so bili na primer Tesla, Ford in Volkswagen še za strožjo zakonodajo.

Po prvotnih načrtih bi morala Velika Britanija prepovedati prodajo novih bencinskih in dizelskih vozil leta 2030, a se je vlada Rishija Sunaka zavzela za odlog do leta 2035, kar so sedaj v parlamentu tudi uzakonili. Še vedno pa se bo moral delež električnih vozil vsako let povečevati. V tretjem lanskem četrtletju, ki je zadnje, za katero so podatki že na voljo, se je število novo registriranih vozil povečalo za 22 odstotkov, in sicer za 670.000 vozil. Od teh je bilo 93.000 električnih (tudi hibridov), 86.000 pa brez emisij. To predstavlja 41-odstotno povečanje v primerjavi z...

141 komentarjev

Kompromis: po 2035. bo v EU dovoljen tudi nakup avtomobilov na ogljično nevtralno gorivo

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem smo poročali, da je Evropski parlament izglasoval prepoved prodaje novih dizelskih in bencinskih avtomobilov po letu 2035. Zadnji korak pred uveljavitvijo uredbe je bila še formalna potrditev Sveta, kjer pa se je zapletlo, saj je Nemčija kljub potrditvi lanskega oktobra sedaj rožljala z vetom. Nemški minister Volker Wissing je namreč želel dodatne izjeme glede e-goriv. Sedaj so dosegli kompromis, tako da je Nemčija veto umaknila, države članice pa bodo o predlogu glasovale jutri, in sicer njihovi ministri, ki so pristojni za energetiko.

Nemška vlada in Evropska komisija sta se dogovorili, da bo še naprej dovoljena prodaja vozil z motorji z notranjim izgorevanjem, ki jih bodo poganjala sintetična goriva. To pomeni, da bo dovoljena nova registracija vozil, če bodo uporabljala izključno ogljično nevtralna goriva. Še vedno ni jasno, kako bodo to dosegli, saj predlog uredbe predvideva obvezno razlikovanje med tradicionalnimi in sintetičnimi gorivi, tako da...

104 komentarji

Lastniki avtomobilov ne marajo naročnin

Slo-Tech - Nova raziskava, ki jo je izvedel AutoPacific, je potrdila, kar smo potihoma predvidevali. Lastniki avtomobilov niso navdušenim nad novim trendom naročnin za dodatne funkcije v avtomobilih, denimo zaradi hitrejših pospeškov ali navigacije. Medtem ko si skušajo proizvajalci avtomobilov na tak način zagotoviti dodaten stabilen tok prihodkov, so potrošniki skeptični.

V raziskavi so hipotetične kupce novih vozil spraševali, katerih 11 dodatnih storitev bi bili pripravljeni doplačati. Te so segale od internetne povezljivosti za naprave v kabini prek WiFi do igranja iger in oddaljenega nadzora nad avtomobilom (npr. vključitev klimatske naprave na daljavo). Rezultati so zgovorni. Pripravljenosti za nakup dodatne opreme kot naročnin je bolj malo.

Še najbolj zaželena je bila povezava z internetom, za katero bi 15 dolarjev mesečno odštelo 30 odstotkov kupcev novih vozil. Približno četrtina bi jih plačala 10 dolarjev za upravljanja z nekaterimi sistemi v vozilu na daljavo, nato pa so...

63 komentarjev

Evropski parlament izglasoval prepoved dizelskih in bencinskih avtomobilov po 2035.

Evropski parlament - Evropski parlament je na današnji plenarni seji izglasoval prepoved prodaje osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z notranjim izgorevanjem, ki bo začela veljati leta 2035. Za je glasovalo 340 poslancev, proti jih je bilo 279, vzdržalo pa se jih je 21. S tem bo Evropska komisija dosegla cilj 100-odstotnega zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida zaradi prodaje novih osebnih vozil v primerjavi z letom 2021. Do leta 2030 pa se načrtuje 50-odstotno znižanje, ki pa ne bo veljalo za male proizvajalce (ki letno proizvedejo do 10.000 vozil). Izjema bo veljala le do leta 2035.

Glasovanje ni bilo presenečenje, saj sta Parlament in Svet že oktobra lani dosegla začasni dogovor o strožjih standardih. Po tem dogovoru bo treba do leta 2030 zagotoviti, da bodo nova vozila izpuščala največ manj 50 gramov ogljikovega dioksida na prevoženih 100 kilometrov. Do leta 2025 bo Komisija pripravila metodologijo za oceno in poročanje o emisija ogljikovega dioksida v celotnem življenjskem ciklu...

436 komentarjev

EU se pripravlja na brezemisijska vozila leta 2035

Slo-Tech - Evropski parlament in Svet sta včeraj dosegla začasni dogovor o strožjih standardih za izpuste ogljikovega dioksida novih avtomobilov in kombiniranih vozil, s katerim se približujejo brezogljični prihodnosti. Dogovorili so se, da bo do leta 2030 treba zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida novih vozil za 50-55 odstotkov v primerjavi z vrednostmi iz leta 2021. Leta 2025 pa bo potrebno zmanjšanje 100-odstotno, torej se bodo prodajala le vozila brez emisij.

V Evropi so že sedaj v veljavi stroga pravila glede emisij, ki v povprečju ne smejo presegati 95 g CO2 na 100 kilometrov. Penali za preseganje znašajo 95 evrov na gram CO2 na kilometer za vsako prodano vozilo. Do leta 2030 bo treba te emisije razpoloviti, izjeme pa bodo veljale le za znamke, ki letno proizvedejo manj kot 10.000 vozil. Taki primeri so Ferrari, McLaren in Aston Martin. A leta 2035 bodo morali tudi ti preiti na vozila brez emisij.

V pripravi je tudi predlog za registracijo vozil, ki bodo vozila na ogljično nevtralna...

203 komentarji

IPCC: Ukrepati je treba takoj

Slo-Tech - Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) pri Združenih narodih v najnovejšem poročilu opozarja, da je treba ukrepati takoj in zajeziti naraščanje izpustov ogljikovega dioksida, sicer svet drvi v podnebno katastrofo. Če bi dosegli vrh izpustov leta 2025 in potem zagotovili zmanjšanje za 50 odstotkov do konca desetletja, bi še lahko ujeli optimistični scenarij, po katerem bi se svet glede na predindustrijsko obdobje segrel le za 1,5 °C. V nasprotnem primeru bo segrevanje tudi do dvakrat intenzivnejše, kar bo imelo pogubne posledice.

Danes objavljeni tretji del zaključuje šesto poročilo (prvi del je bil objavljen avgusta). IPCC za izdelavo poročila potrebuje približno sedem let, zato je to zelo verjetno zadnje poročilo, preden bo prepozno. Koncentracija CO2 v atmosferi se je s predindustrijskih 280 ppm povečala na okoli 420 ppm, kar ogroža podnebje in človeka. Ker tehnologija za zajem in skladiščenje CO2 še niso zrele, je trenutni edini način znižanje emisij. Generalni sekretar...

552 komentarjev

Tudi Kanada po letu 2035 brez avtomobilov na notranje izgorevanje

Slo-Tech - Kanada je naslednja v vrsti držav, ki so sprejele namere o prepovedi prodaje avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. V novem načrtu o znižanju izpustov toplogrednih plinov so opredelili leto 2035 kot mejnik, po katerem prodaja teh avtomobilov ne bo več dovoljena. Vmesni postaji sta 20-odstotni delež avtomobilov brez neposrednih emisij do leta 2026 in 60-odstotni delež do leta 2030. Pri težkih gospodarskih vozilih bodo prizanesljivejši.

Letno v Kanadi prodajo 1,64 milijona osebnih avtomobilov, medtem ko jih v njeni južni sosedi, ki ne kaže interesa za omejevanje, več kot 15 milijonov. Da bi laže dosegli cilje, bodo v Kanadi ponudili 1,7 milijarde kanadskih dolarjev subvencij za električne avtomobile in druga vozila brez neposrednih izpustov ogljikovega dioksida. Že trenutno nudijo 5000 kanadskih dolarjev subvencije, kar je primerljivo s slovensko shemo subvencije v višini 4500 evrov za gospodinjstva.

Do leta 2050 želi Kanada izravnati svoje izpuste ogljikovega dioksida s...

124 komentarjev

Koncentracije toplogrednih plinov v ozračju lani dosegle nove rekorde

Slo-Tech - Kljub začasni ustavitvi svetovnega gospodarstva zaradi epidemije, ki je lani znižala antropogene izpuste ogljikovega diokside za 5,6 odstotka v primerjavi s predpreteklim letom, so bile lanske atmosferske koncentracije CO2, CH4 in N2O kot najpomembnejših toplogrednih plinov rekordne, sporoča Svetovna meteorološka organizacija. Dosegle so 413,2 ppm, 1889 ppb in 333 pb, kar je 49 %, 162 % in 23 % odstotkov več kot v predindustrijskem obdobju (pred letom 1750). Kljub padcu emisij CO2, so bile te še vedno višje kot desetletnega povprečja, medtem ko so bile emisije N2O in CH4 rekordne. Povečujejo se za 0,4-0,6 odstotka letno.

V že sedemnajstem letnem poročilu o toplogrednih plinih (WMO Greenhouse Gas Bulletin) poleg trendov v koncentraciji omenjene trojice plinov spremljajo še klorofluoroogljika CFC-11 (triklorofluorometan) in CFC-12 (diklorodifluorometan), saj so skupno odgovorni za 96 odstotkov spremembe zadržane toplote na Zemlji. Od tega 66 odstotkov prispeva CO2, a njegov...

46 komentarjev

Irska bi čez deset let prepovedala nove bencinske in dizelske avtomobile

Slo-Tech - Irska vlada resno zasleduje cilj boja proti podnebnim spremembam, zlasti potem ko so v akcijskem načrtu za podnebje ugotovili, da močno zaostajajo. V sklopu nove strategije za zaščito okolja vlada predlaga, da bi bila od leta 2030 prepovedana prodaja novih avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. Po besedah okoljskega ministra Richarda Brutona je namreč država trenutno 85-odstotno odvisna od fosilnih goriv.

Ker irske emisije toplogrednih plinov rastejo, so se odločili za odločno ukrepanje. Do leta 2050 želijo postati družba z ničelnimi neto emisijami ogljikovega dioksida. K temu bodo pripomogla tudi električna vozila, ki jih bo do leta 2030 na tamkajšnjih cestah okoli 950.000. Na Irskem je trenutno registriranih 2,7 milijona vozil,...

39 komentarjev

Slovenija po letu 2030 brez novih avtomobilov na nafto in bencin

Slo-Tech - V številnih državah se pripravljajo na prihodnost, ko bodo na cestah le še električni avtomobili, in očitno gre po tej poti tudi Slovenija. Vlada je danes potrdila strategijo o alternativnih gorivih, ki med drugim določa, da po letu 2030 de facto ne bo več dovoljena prva registracija vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem. Konkretna formulacija prepoveduje registracijo vozil, katerih izpusti ogljikovega dioksida presegajo 50 gramov na prevožen kilometer. V praksi tako nizkih vrednosti avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem ne morejo doseči, konkurenčni so le hibridi. Mimogrede, evropska uredba 443/2009, ki trenutno velja, od leta 2020 določa cilj za osebna vozila pri 95 g CO2/km.

Slovenija si bo prizadevala...

277 komentarjev