»

Abit se poslavlja od trga matičnih plošč

Hexus - Kot vse kaže se bo proizvajalec Abit s koncem letošnjega leta umaknil s trga matičnih plošč. Prve tovrstne govorice so se pojavile že letos maja, vendar jih je Abit takrat zanikal. Po najnovejših informacijah pa naj bi podjetje, ki je od leta 2006 v lasti USI-ja že obvestilo distributerje, da bo s koncem leta prenehal s proizvodnjo matičnih plošč. Vendar omenjena poteza ne pomeni konec samega podjetja, saj se bo le-to preusmerilo v proizvodnjo in razvoj zabavne elektronike, kot so MID (mobile internet device) in digitalnih okvirjev slik.

Več o tem si preberite na Hexus.net

40 komentarjev

Računalnik za vola ubit

Overclockers Australia - Overclockers Australia, stran, ki jo marsikdo izmed vas pozna tudi po bogati bazi lepo zmodificiranih ohišij, je pred kratkim spet odprla svojo PCDB bazo, v katero so uporabniki po dolgem času lahko spet začeli dodajati svoje umetnine. Dodanih je bilo kar nekaj novih ohišij, med katerimi najbolj izstopa tole. Ne izstopa ravno zaradi kakšne posebne lepote, ampak zaradi natlačenosti z raznoraznimi komponentami. Samo poglejte si to količino diskov [;)].

4 komentarji

Tišje hlajenje severnega mostu

OCModShop - Na "novejših" matičnih ploščah so že tudi "northbridgi" hlajeni aktivno - z ventilatorjem na rebrih. Ti mali ventilatorčki so lahko tudi precej glasni (predvsem ko se zapacajo s prahom), in rožljanja še dodatnega ventilatorja res ne potrebujemo, če želimo mir v sobi.

Zato je Zalman iz svojih proizvodnjih linij lansiral hladila rebra za vezna čipovja. Ta kos kovine nima pritrjenega nobenega ventilatorja, a se lahko kljub temu kosa s tekmeci z zrakomlati. V bistvu je vse skupaj precej vredno svojega denarja, če se trudite utišati svoj sistem. Test tukaj

5 komentarjev

Sanjski računalniki

PC Stats - Gotovo je že marsikdo izmed vas, bralcev, že kdaj sanjal o svojem sanjskem računalniku, o računalniku, ki bi zmogel najmanj 300 slik/s v Quaku 3 Areni in ob katerem bi sosedi umolknili (hehe Slovenci™ se še kar lepo oklepamo svojih preteklih navad :)). Mogoče kateri izmed vas sanjajo o visokozmogljivih HP-jevih ali Compaqovih delovnih postajah, vendar pa grem stavit, da je velika večina izmed vas pogosteje premišljevala o kakih ultrahitrih Athlonih XP Pentiumih 4 in grafičnih karticah ranga GeForce 4. No, če vas zanima kaj so si zaželeli pravi poznavalci današnjega tržišča, potem odklikajte na stran PCStatsov, kjer so sestavili svoj sanjski sistem. Sanjski sistemi se lahko pohvalijo s samimi prvovrstnimi komponentami in ogromno ceno, ki se pri nobenem ni spustila pod 6000 $. Ah, ta kapitalizem :D .

10 komentarjev

PowerColor bo izdeloval matične plošče

X-Bit Labs - Kar zanimivo je gledati kako podjetja, ki jih žene sila po zaslužku, v svoje proizvodnje linije vgrajujejo nove programe. Tako so v preteklosti nekateri proizvajalci matičnih plošč začeli proizvajati tudi grafične kartice, pojavljali pa so se že tudi obratni primeri, se pravi, da so poleg grafičnih kartic začeli proizvajati tudi matične plošče. Najnovejši primer takega podjetja bi utegnil biti PowerColor, ki ga marsikdo izmed vas bralcev pozna kot podjetje, ki se je zapletlo v afero z STMicrovimi čipi Kyro in je, kot že številna podjetja poprej, podleglo Nvidiinim ultimatom. No ja, kljub Nvdiinim ultimatom so predstavili serijo grafičnih kartic na podlagi ATI-jevih grafičnih čipov, zavezništvo z ATI-jem pa so sklenili tudi pri bodoči proizvodnji matičnih plošč, na katerih bodo uporabljeni ATI-jevi nabori A4 in ne Nvidiini nForci, kot je bilo predvidevano prej.
Seveda so to zaenkrat še vedno napovedi, ki se lahko spremenijo. Vprašanje je, kako bo podjetje uspelo med velikani, kot...

0 komentarjev

ATI dobil posel

ATI - ATI je danes objavil, da je z japonskim proizvajalcem razno razne računalniške opreme, Fujitsu-jem, sklenil pogodbo. Bistvo pogodbe je, da bo Fujitsu v svoje LifeBook™ E prenosnike vhrajeval ATI-jeve MOBILITY RADEON grafične čipe. Po besedah ATI-ja so ti čipi sposobni video-montiranja, predvajanja DVD-jev brez zatikanja in poganjanja najnovejših video iger na prenosnikih. Zdaj, če je to res ali ne... Naj presodijo drugi.
Pogodba sama po sebi ni tako pomembna. Pomembno je dejstvo, da jo je Fujitsu sklenil prav z ATI-jem. Kot veste, je na tržišču tudi Nvidiin GeForce2 GO čip, ki konkurira Radeonu Mobility. Razmerje med proizvjalci, ki posegajo po Nvidiini ponudbi in ATI-jevi, je (bilo) zelo podobno. ATI sicer še vedno vodi, a Nvidia mu kar hitro sledi... S to pogodbo je ATI dokazal, da je še vedno dominantna sila na področju prenosniške grafike.

0 komentarjev