»

Microsoft Office 2024 bo še vedno trajna licenca

Slo-Tech - Hitro se spreminja vreme v Redmondu, zlasti ko gre za najpriljubljenejši pisarniški paket podjetja. Dasiravno so pred poldrugim letom napovedali pokop znamke Office in osredotočenje na spletno inačico Microsoft 365, so snedli besedo. Office 2024 izide letos in bo še vedno samostojni pisarniški paket, ki bo nudil trajno licenco in ne bo tekel v oblaku, torej bodo trajne tudi njegove funkcionalnosti.

To ne pomeni, da si Microsoft ne želi prehoda na Microsft 365. Naročniški paketi so velika želja vseh proizvajalcev programske opreme, v zameno za stalni in predvidljivi dotok denarja pa nudijo sprotne nadgradnje ter nove funkcionalnosti. So pa primeri, ko si tega ne želimo, in takšnim uporabnikom - morda poslovnim - bo namenjen Office 2024, ki bo del LTSC (Long-Term Servicing Channel).

Office 2024 bo na voljo za Windows in macOS. Microsoft ga namenja zlasti računalnikom, ki morajo biti bolj ali manj nespremenjeni in se zato tudi ne posodabljajo. Za Office 2024 bo sicer na voljo...

34 komentarjev

Teams v EU ne bo več integriran v Microsoft 365 in Office 365

Slo-Tech - Microsoft se je na preiskavo, ki jo je konec julija sprožila Evropska komisija zaradi vključitve Teams v paketa Office 365 in Microsoft 365, odzval precej pobalinsko. Sporočili so, da bodo še pred koncem preiskave upoštevali pritožbe, zato bo Teams sedaj na voljo samostojno. Cena pisarniških paketov se bo znižala, a manj kot bo stal samostojni Teams.

Geneza zgodbe sega v leto 2020, ko je Slack vložil uradno pritožbo zaradi integracije Teams v Microsoftove pisarniške pakete. Trdil je, da je to nezakonito oviranje konkurence. Komisija je po preliminarnem zbiranju informacij začela preiskavo, ki še ni končana. V njej ugotavlja, ali gre za zlorabo prevladujočega tržnega položaja, saj zakonodaja podjetjem ne dovoljuje, da bi preprosto integrirala vse v svoje izdelke.

Microsoft sedaj sporoča, da bodo v EU in EGP na voljo izdelki, ki ne bodo imeli več integriranega Teamsa. Za velike stranke, ki uporabljajo pakete Enterprise, bodo ti odslej dva evra na mesec cenejši, a brez Teams. Ločena...

29 komentarjev

Excel bo dobil Python

Slo-Tech - Obstajata dve skupini ljudi: eni obdelujejo podatke v Excelu, drugi v Pythonu. Microsoft se je odločil, da ju križa, in tako bo Excel dobil podporo za Python. Za zdaj bo nova funkcija na voljo le uporabnikom, ki so naročeni na preizkusni kanal (Beta Channel, Microsoft 365 Insiders). Sčasoma bo Python na voljo vsem uporabnikom Excela, ki imajo naročniško verzijo (Microsoft 365).

Microsoft je ob tem pojasnil, da bo kar iz Excela možno pisati in poganjati Pythonovo kodo za analizo podatkov. To pomeni, da bomo dobili podporo za Matplotlib, seaborn in ostale knjižnice iz Pythona. Prav tako pa bo možno uporabljati napredne Excelove funkcije na teh podatkih, denimo vrtljive tabele. Koda se bo izvajala v oblaku (Microsoft Cloud), rezultati pa se bodo nato pretočili v Excelov zvezek.

To sicer ni prva možnost za uporabo Excela in Pythona. Že dlje časa obstajajo knjižnice, ki Pythonu omogočajo branje in manipulacijo Excelovih datotek. Tudi za Excel so obstajali neuradni dodatki, denimo

5 komentarjev

Evropska komisija začela preiskovati Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je začela uradno preiskavo, v kateri ugotavlja, ali je Microsoft z vključitvijo izdelka Teams v pisarniška paketa Office 365 in Microsoft 365 kršil pravila konkurence. Začetek preiskave pomeni, da Komisija prepoznava sume, da je do kršitev prišlo, a to še ne pomeni, da bo takšen tudi končni rezultat preiskave.

Teams je programsko orodje za sodelovalno delo v oblaku, ki vključuje možnosti hipnega sporočanja, klicanja, videokonferenc, deljenja datotek in sočasnega urejanja dokumentov. Še zlasti med pandemijo covida-19 je bilo delo na daljavo prevladujoč način dela, kar je pospešilo razvoj in širjenje izdelkov, kot je Teams. Microsoft je Teams strateško vključil v Office 365 in Microsoft 365, s čimer je morda izrabil monopolni položaj in krnil konkurenco, saj so bili konkurentje v neenakovrednem položaju.

Konkurenca se je že kmalu pritožila. Slack je uradno pritožbo vložil julija 2020, v kateri je trdil, da je vključitev Teams v najbolj razširjeni pisarniški paket...

13 komentarjev

Microsoft Outlook za Mac odslej brezplačen

Slo-Tech - Iz Redmonda so sporočili, da bo odslej Outlook za uporabnike Macov brezplačen. Outlook for Mac bo na voljo kot brezplačna aplikacija v App Storu, za uporabo pa ne bo potrebna licenca niti naročnina na Microsoft 365. Podpira različne poštne predale, od Outlook.com, Gmaila in iClouda do starejših z dostopom prek IMAP ali POP3.

Outlook je že brezplačno na voljo za iOS in Android. V naslednji inačici Windows 11 bo na voljo tudi prenovljena aplikacija Outlook, ki bo nadomestila dosedanji aplikaciji Mail in Calendar. Uporabnikom Macov to kaj dosti ne bo pomagalo, saj je njim namenjena "stara" aplikacija z dizajnom iz leta 2020, a se v prihodnosti obeta temeljita prenova, so obljubili. Projekt Monarch obljublja en sam videz Outlooka za vse platforme. To ne vključuje le sinhronizacije pošte, temveč tudi koledarja, stikov in tako naprej na Microsoftove strežnike, četudi uporabljamo drugega ponudnika elektronskega predala. Hkrati pa bo Microsoft s tem spodbodel Apple, da vendarle malce...

15 komentarjev

Microsoft bo pokopal blagovno znamko Office

Slo-Tech - Po več kot treh desetletjih se legendarna blagovna znamka Office poslavlja, so sporočili iz Redmonda. Priljubljeni programi Word, Excel, Outlook in sorodniki sicer ostajajo, a bodo odslej del preimenovane zbirke Microsoft 365. Da se bo to zgodilo, je bilo slutiti že pred dvema letoma, ko se je spletna zbirka Office 365 preimenovala v Microsoft 365. Sedaj pa bodo odstranili vse omembe Officea.

Office.com, mobilna aplikacija Office, programski paket Office za Windows in podobno se bodo vsi preimenovali v Microsoft 365. Dobili bodo tudi nove logotipe in ikone. Office.com bo spremenjena že prihodnji mesec, preostali programski deli pa januarja. V paketu Microsoft 365 bodo na voljo Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Loop, Clipchamp, Stream in Designer. Office bo ostal le kot ime starejših verzij, torej Office 2021 ali LTSC. Te bo še vedno moč kupiti s trajno licenco, ki pa bo verjetno sčasoma dobila drugačno ime. Tudi obstoječih uporabniških računov Office 365 še ne bodo...

37 komentarjev

Office bo dobil novo privzeto pisavo

Slo-Tech - Dolgo časa je bila privzeta pisava v Microsoftovem Officeu legendarni Times New Roman, ki se je moral v verziji 2007 posloviti. Zamenjala ga je pisava Calibri, ki pa se sedaj tudi bliža koncu svoje poti. Microsoft je sporočil, da so naročili pet novih pisav, ki se bodo potegovale za privzeto izbiro v naslednji verziji Officea. Odločili bodo uporabniki.

Nove pisave, ki so v igri za novo privzeto, so Meet Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford in Grandview. Pisave so odslej že na voljo v aplikacijah za Office v Microsoftu 365, in sicer kot pisave v oblaku. V namizni verziji Officea s permanentno licenco pa niso na voljo. Microsoft odzive, katera je najboljše, zbira prek družbenih omrežij. Zmagovalka bo prva pisava v Officeu 2021, po trenutnih podatkih tudi v verziji s permanentno licenco. Calibri bo tako kot Times New Roman ostal na voljo kot ena izmed pisav.

36 komentarjev

Tudi Office 2021 bo še možno kupiti

engadget - Še pred nekaj leti to sploh ne bi bila novica, a dandanes se programska opreme čedalje pogosteje prodaja kot naročnina. Ko je Microsoft izdal Office 2019, ni bilo jasno, ali bo sploh še sledila kakšna verzija. Z naročniškim paketom Microsoft 365 že sedaj zaslužijo več kot s klasičnimi licencami, uporabnike slednjih pa zadnja leta intenzivno prepričujejo v prestop na naročniške verzije. A vseeno, Office 2021 bo še na voljo kot klasična, večna licenca, so sporočili iz Redmonda.

Microsoft si sicer prizadeva, da bi ljudje čim več uporabljali spletne aplikacije. Te so z računom pri Microsoftu brezplačne, medtem ko je za lokalno namestitev potreben Microsoft 365. Ta naročniški paket poleg Worda, Excela, PowerPointa in Outlooka prinese tudi Skype in OneDrive. Kdor kupi klasično licenco, teh dveh možnosti nima, razen če ju dobi kako drugače, recimo z akademsko verzijo paketa. Trenutno Office 2019 stane 150 evrov in pričakovati je, da bo tudi verzija 2021 podobno.

Dolgoročna prihodnost je...

77 komentarjev

Microsoft si je brž premislil glede oglasov v poštnem odjemalcu

vir: The Verge
The Verge - Microsoft je pred dnevi poskusno vpeljal prikazovanje oglasov v poštnem odjemalcu Windows 10. Ti so se uporabnikom, ki ne plačujejo naročnine na oblačni pisarniški paket Office365, prikazovali na vrhu poštnega predala. Kot so povedali predstavniki Microsofta, so tak način oglaševanja samo preizkusili in to samo pri uporabnikih v Braziliji, Kanadi, Indiji in Avstraliji. V pogosto zastavljenih vprašanjih (FAQ) na Office.com so pojasnili, da bodo zbrana sredstva pomagala Microsoftu izboljšati podporo in nekatere njihove izdelke. Pojasnili so še, da so oglasi ukrojeni po interesih posameznika in da v ta namen uporabljajo podatke o uporabi aplikacij, brskanju po spletu ter...

27 komentarjev

Reorganizacija v Microsoftu, šef Windows odhaja

Slo-Tech - V Microsoftu so danes naznanili reorganizacijo, ki bo posebej globoko zarezala v oddelek za Windows (WDG, Windows and Devices Group). WDG bo razpadel, in sicer bo največji ostanek Izkušnje in naprave (Experiences & Devices) vodil podpredsednik Rajesh Jha, medtem ko bodo preostanek poslali v skupino Oblačni storitev in umetne inteligence (Cloud & AI) pod vodstvom Scotta Guthrieja. Sem bodo priključili še nekaj delov iz Microsoft AI + Researcha. To bo največja reorganizacija...

11 komentarjev

Izšel Office 2016

Microsoft - Kot po švicarskem urniku je izšla nova verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2016. Novosti je precej, ena glavnih pa so tri bistveno različne možnosti, kako lahko pridemo do nove verzije. Microsoft se trudi udejanjiti vizijo programske opreme kot storitve namesto izdelka, tako da bi plačevali naročnino namesto nakupa licence. Office 2016 je še nekje vmes.

Office.com in aplikacije Office Mobile so brezplačne. Gre za spletno verzijo resda nekoliko okleščenih aplikacij Word, Excel, PowerPoint in Outlook. Za uporabo zadostuje brezplačni spletni račun pri Microsoftu, ki ga zelo verjetno že imate, če uporabljate OneDrive, Xbox, Windows 10, Skype itd. Aplikacije imajo nekaj omejitev (recimo Word ne zna slediti...

52 komentarjev