»

Ob preimenovanju platforme Musk zaplenil profil @x

Slo-Tech - Ko je Musk sprva preimenoval podjetje v X, nato pa še platformo Twitter v X, je sledila logična poteza zamenjati ime uradnega profila iz @Twitter v @X. Dosedanji profil @Twiter je neaktiven z napisom, naj se uporabniki obrnejo na @X. Pri tem pa je Elon Musk ponovno ravnal v slogu diktatorja in dotedanjega imetnika profila @X preprosto - razlastil.

Profil @X je bil registriral fotograf Gene X Hwang iz San Francisca že davnega leta 2007, do včeraj pa je nabral 53.000 sledilcev. To ni ekstremno veliko, je pa čisto dovolj za njegove potrebe. Hwang je povedal, da je ob preimenovanju podjetja in platforme X pomislil, da bo morda uspel kaj iztržiti, če bo na primer svoj profil prodal nazaj Twitterju. A to se ni zgodilo, ker so mu ga preprosto vzeli brez nadomestila. Ponudili so mu nekaj izdelkov (merch) in obisk sedeža podjetja, to pa je bilo tudi vse.

V preteklosti so se zelo zaželeni profili že prodajali za več deset tisoč dolarjev. Leta 2014 je ponudba za @n znašala 50.000 dolarjev....

47 komentarjev

Twitter in Musk dobila tri tedne časa, da se dogovorita o prevzemu

Slo-Tech - Sodnica Kathaleen McCormick, ki sodi v tožbi Twitterja proti Elonu Musku, ker je ta želel odstopiti od sklenjene pogodbe o nakupu prevzema, je dala strankama tri tedne časa, da spor rešita sami. Glavna obravnava bi se morala začeti 17. oktobra, a je premaknjena v november. Sodnica je postavila rok do 28. oktobra. Če prevzem do tedaj ne bo dogovorjen, bo razpisala datume obravnav za november.

Elon Musk je zahteval preložitev sojenja na prihodnje leto, a mu je sodišče le deloma prisluhnilo. Dobil je namreč tri mesece časa, da podjetje prevzame po prvotno oglaševani ceni 54,2 dolarja na delnico. Elon Musk v zadnji izjavi za sodišče zagotavlja, da je to pripravljen storiti do konca oktobra, hkrati pa je prst sedaj uperil v Twitter. Trdi, da podjetje ne želi sprejeti njegove ponudbe in da vztraja pri sodni rešitvi spora.

Twitter se je na to ostro odzval z besedami, da ovira za umik tožbe ni njihovo nestrinjanje s prevzemom, temveč Muskovo neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti....

9 komentarjev

Musk si je spet premislil, sedaj bi vendarle kupil Twitter

Bloomberg - Obeta se nov preobrat v sagi o Muskovem prevzemu Twitterja, saj je Elon Musk ponovno ponudil 54,2 dolarja na delnico za odkup podjetja, kolikor je bil ponudil že spočetka. Kasneje si je premislil in na vsak način umakniti ponudbo, s čimer pa se poslovodstvo ni strinjalo in je sprožilo tudi sodni spor. Ker je bila Muskova ponudba zavezujoča, razlogi za odstop od nje pa za lase privlečeni, mu na sodišču ne kaže preveč dobro. Tudi zaradi tega je bržkone ponovno ponudil nakup podjetja, s čimer bi se izognil tožbi.

Ponudbo je podal v pismu podjetju, ki še ni javno objavljeno. Uradno Twitter in Musk dogodka ne komentirata. Je pa poteza smiselna, saj se s tem Musk izogne tožbi, Twitter pa dokazovanju, koliko imajo res lažnih profilov, kar je bil Muskov glavni očitek in argument za odstop od nakupa. To je uradno sporočil julija, sedaj pa se obeta sojenje v Delawaru, ki je razpisano za 17. oktober. Sodnica je sedaj obe strani pozvala, naj podata predloge. Twitter lahko od tožbe odstopi ali...

41 komentarjev

Musk si je premislil in ne želi kupiti Twitterja

Slo-Tech - Ni prav veliko presenečenje, da si je naposled Elon Musk premislil in odstopil od nakupa Twitterja. Njegovi odvetniki so agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) poslali utemeljitev, katere vse točke dogovora o prevzemu naj bi bil Twitter prekršil, zaradi česar Musk podjetja ne bo kupil. V podjetju trdijo, da nič od tega ne drži in napovedujejo sodno bitko.

Muskovo premišljevanje se utegne izkazati kot draga kaprica, saj dogovor o prevzemu podjetja za odstop predvideva visoke pogodbene kazni, ki bi lahko presegle milijardo dolarjev. Po dogovoru bi moral Musk za podjetje odšteti 44 milijard dolarjev. Zgodba se je začela spomladi, ko je Musk kupil skoraj desetino podjetja, česar sicer ni pravočasno priglasil, kar je prekršek. Kasneje je vodstvo podjetja prepričal, da je sprejelo njegovo prevzemno ponudbo. Že kmalu zatem pa je začel javno komunicirati o domnevnih odstopanjih med dejanskim stanjem v podjetju in opis v sporazumu, na primer o številu lažnih profilov, in iskati poti za...

99 komentarjev

Musk spet išče načine za odstop od nakupa Twitterja

Slo-Tech - Po prvotnih najavah in kasnejšem dogovoru z upravnim odborom, da bo Elon Musk kupil Twitter, si Musk ponovno premišljuje. Že sredi maja je začel iskati načine, kako bi vsaj znižal dogovorjeno kupnino, sedaj pa ponovno grozi z odstopom od pogodbe. Musk trdi, da je podjetje prekršilo sporazum o prevzemu, ker mu ni posredovalo podatkov o količini spama na platformi. Muskovi odvetniki so že poslali pismo Twitterjevim pravnikom, v katerem podjetje obtožujejo prikrivanja informacij, zaradi česar si Musk pridružuje pravico odstopiti od posla.

Sklenjeni sporazum daje Musku kaj malo možnosti za odstop od nakupa, zaradi česar je začel v zadnjih tednih iskati argumente, ki bi mu pomagali vsaj znižati kupnino. V najnovejšem pismu še vedno trdi, da želi oceniti obseg lažnih računov in spama platformi, zaradi česar želi podrobne informacije od podjetja. Doslej je Musk o morebitnem odstopu od prevzema predvsem čivkal, zadnje pismo pa je prva formalna napoved težav. Twitterjev tiskovni...

44 komentarjev

Musk si premišljuje o nakupu Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk je tudi s prevzemno ponudbo za Twitter povzročil pravo dramo, saj se še vedno špekulira, ali bo podjetje dejansko kupil. Pogled na borzne tečajnice kaže, da so investitorji čedalje bolj skeptični, saj je delnica podjetja 25 odstotkov niže od tečaja ob najavi prevzema. K temu je največ prispeval prav Elon Musk, ki sedaj postavlja čudaške pogoje in javno razlaga, da se lahko prevzemna ponudba tudi popravi - navzdol.

Načrtovani prevzem je dvignil veliko prahu in sprožil mnogo opozoril, ker je Musk ob najavi prevzema jel razlagati svoje poglede na svobodo govora in prihodnjo politiko na Twitterju. Sedaj pa je dodal, da se 44 milijard dolarjev vredni prevzem ne more nadaljevati, dokler podjetje ne potrdi njegove ocene, koliko neavtentičnih računov (botov) je na omrežju. Twitter je ocenil, da je tovrstnih računov 5 odstotkov, Musk pa se s to oceno ne strinja. Musk trdi, da jih je vsaj 20 odstotkov, kar bi seveda vplivalo tudi na ceno podjetja.

Da prevzem ne bo tekel gladko,...

57 komentarjev

Twitterjev odbor naj bi motril Muskovo prevzemno ponudbo - in jo sprejel

Slo-Tech - Kljub začetnemu odločnemu zanikanju je upravni odbor Twitterja po neuradnih podatkih naklonjen Muskovemu prevzemu podjetja, ki že ima skoraj 10-odstotni delež v podjetju. Včeraj so se začela pogajanja, poroča Reuters. Na mizi je še vedno 44 milijard dolarjev oziroma 54,2 dolarja na delnico, kar je danes njen tečaj dvignilo za pet odstotkov (na 52 dolarjev).

Začetek pogajanj ne pomeni, da se bo prevzem resnično zgodil. A intenzivno sestankovanje med Elonom Muskom in največjimi Twitterjevimi delničarji kaže, da je Musk v nameri odločen. Po neuradnih podatkih naj bi številni delničarji za tem stopili v stik s Twitterjevim vodstvom in jih pozvali, naj ne zamudijo dobre priložnosti. Muskova ponudba je namreč zelo velikodušna. Musk sicer vztraja, da je njegova ponudba resna in finančno vzdržna, a hkrati tudi zadnja in nespremenljiva. Twitterjev upravni odbor mora sicer preveriti tudi pravno ozadje, zlasti ali je Musk kršil pravila z nerazkritim nakupovanjem velikih količin delnic...

132 komentarjev

Elon Musk želi prevzeti Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes sporočil, da je pripravljen za 43 milijard dolarjev prevzeti celoten Twitter, ki ga želi spremeniti v oder za popolno svobodo govora. Musk je že dober mesec največji posamezni lastnik Twitterja, saj ima v lasti skoraj desetino delnic, ki jih je kupil marca. Za delnico podjetja ponuja 54,20 dolarja, kar je 38 odstotkov nad vrednostjo 1. aprila, preden je javnosti izvedela za njegov nakup 9,1-odstotnega deleža podjetja. Investitorji niso ravno prepričani, da bo Musk resnično kupil podjetje, saj je delnica danes izgubljala in kotira pri 45 dolarjih.

Musk, ki je s približno 270 milijardami dolarjev premoženja najbogatejši človek na svetu, trdi, da ima več kot dovolj denarja za prevzem Twitterja. Ob tem trdi, da Twitterja ne prevzema zavoljo zaslužka, temveč želi platformo povsem odpreti za popolnoma neomejeno komunikacijo. Javno bi razkril tudi algoritme in izvorno kodo. Kaj bo sedaj storil Twitterjev upravni odbor, ni jasno. Potrdili so, da so prejeli nenačrtovano...

100 komentarjev