»

Tat izvorne kode GTA VI obsojen na zdravljenje

Slo-Tech - V preteklem letu je hekerska skupina Lapsus$ napadla Rockstar Games in ukradla cel kup podatkov, med katerimi so bile najbolj zaželene vsebine, ki so povezane s franšizo iger Grand Theft Auto. Napadalci so tedaj dobili dostop do internega strežnika za Slack in strežnika wiki Confluence. Po navedbah hekerjev so pridobili izvorno kodo iger GTA V in GTA VI, ki je sicer niso javno objavili, so pa pokazali nekaj izsekov.

Lapsus$ je sicer ena najbolj aktivnih skupin, ki je z različnimi taktikami, denimo socialnim inženiringom, zamenjavo kartic SIM in podobno, vdrla že v številna podjetja. Uber, Microsoft, Nvidia, Ubisoft in Samsung so le najodmevnejše žrtve njihovih napadov, ki so jih potem izsiljevali z grožnjo, da bodo sicer javno priobčili ukradene interne podatke, torej izvorno kodo in podobno.

Leto dni pozneje je napočil čas, ko so izvorno kodo GTA V očitno poslali na plano. BleepingComputer poroča, da je na različnih delih interneta - na Discordu, na Telegramu in drugod - začela...

12 komentarjev

Napovednik za GTA VI je tu

Slo-Tech - Dočakali smo prvi napovednik za prihajajoči naslov iz franšize Grand Theft Auto. Dan pred načrtovano predstavitvijo je na omrežje X ušel posnetek, zato se je moral založnik Rockstar hitro odzvati in ga še uradno priobčiti. V napovedniku za GTA VI se potrdijo številne špekulacije, o katerih smo poslušali minuli leti.

Predvsem vemo, da bo GTA VI nared leta 2025. Za zdaj so potrdili, da bo na voljo za platformi PS5 in Xbox Series X/S, nič pa se še ne ve o verziji za osebne računalnike. Prejšnji verziji sta za PC izšli nekaj mesecev po uradnem izidu za konzole. V napovedniku vidimo vse, kar je zaščitni znak franšize: hitre avtomobile, gotovino, orožje in ameriškega junaka v Vice Cityju, ki je zgrajen po zgledu Miamija. Protagonistka bo to pot Lucia, ki so jo izpustili iz zapora, pomagal pa ji bo še njen fant.

GTA V je izšel davnega leta 2013, zato je naslednik že težko pričakovan. GTA V je bila s 190 milijoni izvodov druga najbolje prodajana videoigra (za Minecraftom), zato so pričakovanja visoka. Temu primerni so tudi vložki, saj so za igro doslej porabili že več kot milijardo dolarjev, s čimer bo najdražja igra doslej. Videli bomo, ali bo tudi najuspešnejša.

57 komentarjev

Rockstarjeva taktika: Če jih ne premagaš, jih kupi

Slo-Tech - Založnik Rockstar Games je sporočil, da so člani skupine Cfx.re odslej del Rockstar Games. Skupino poznamo predvsem po modifikacijah in dopolnitvah iger Grand Theft Auto V (FiveM) in Red Dead Redemption 2, s čimer so svoj čas Rockstar precej jezili.

Spomnimo, da je Rockstar Games leta 2015 članom skupine blokiral račune na Rockstar Social Club in jih obtožil podpiranja piratiziranja iger. Na dom so jim poslali celo detektive. A modifikacije, ki jih je izdelal Cfe.re, niso bile piratske verzije iger ali cracki, temveč dodatki, ki so igre predrugačili. Drži pa, da so delovali tako z originalnimi kakor s skrekanimi verzijami iger, kar je Rockstar najbolj motilo. Slednji je izpostavljal njihovo vprašljivo legalnost, a na koncu je na platformi Cfx.re igralo več kot 250.000 uporabnikov.

Rockstar je očitno ugotovil, da je najbolje, da skupino preprosto - kupi. V izjavi za javnost so spravljivo zapisali, da so v minulih letih spremljali delovanje kreativne skupnosti, ki je našla nove...

2 komentarja

Aretirali osumljenca za razkritje GTA VI

Slo-Tech - Britanska policija je v Oxfordshiru aretirala 17-letnika, ki je po neuradnih podatkih osumljen vdora v Rockstar North in razpečevanja vsebin iz prihajajoče igre Grand Theft Auto VI, kar so v podjetju uradno potrdili minuli teden. V četrtkovi aretaciji je sodelovala National Cyber Crime Unit pri britanski policiji. Posnetki igre, ki so pricurljali na splet, so tedaj razkrili špekulacije, da je prizorišče Vice City, glavna junaka pa par. Heker se je bil tedaj pohvalil tudi z vpletenostjo v vdor v Uber (kar je podjetje pripisovalo skupini Lapsus$) in Rockstar Northu zagrozil z objavo izvorne kode in še več informacij, če se ne bodo dogovorili drugače. GTA VI sicer razvijajo od leta 2014 in je še precej daleč od izida, igralci pa jo nestrpno pričakujejo.

Uradne potrditve, da je aretacija povezana z razpečevanjem GTA VI, še nimamo. Je pa Rockstar North potrdil, da je na internet pricurljala avtentična vsebina, ki pa resda izvira iz tri leta stare kopije. Ko so se na internetu začele...

26 komentarjev

Za vdor v Twitter obtožena trojica ljudi

Ars Technica - Ameriški organi pregona so v petek zjutraj po lokalnem času izdali obtožnice zoper trojico oseb, osumljeno sodelovanja pri nedavnem odmevnem vdoru v Twitterjeve račune. Dva osumljenca, oba Američana s Floride, so tudi že priprli, tretjega pa so prijeli v Veliki Britaniji. 17-letnik iz Tampe naj bi bil obenem tisti, ki je napad načrtoval in v največji meri izpeljal.

Ker je bil vdor v Twitter sredi julija ne le eden najobsežnejših napadov na družbena omrežja doslej, temveč je imel za tarčo vrsto vplivnih oseb iz politike in gospodarstva, so ameriški preiskovalni organi zelo hitro in konkretno pljunili v roke. Le pol meseca so potrebovali, da so za rešetke spravili snovalca hacka, obenem pa še dva pomočnika, ki sta mu pomagala pri trženju ukradenih računov. V Tampi na Floridi so tako aretirali 17-letnega Grahama Clarka, ki naj bi bil omenjeni mastermind. V Orlandu je policija prijela 22-letnega Nimo Fazelija, medtem ko je britanska policija prišla po 19-letnega Masona Shepparda iz...

9 komentarjev

Patentne vojne se umirjajo: nekdanji Nortelovi patenti za štirikrat nižjo vrednost kot RPX

Ustanovitelj in izvršni direktor RPX, John Amster

The Wall Street Journal - Podjetje RPX, v katerem najpomembneje sodelujeta Cisco in Google, je od Rockstarja za 900 milijonov dolarjev odkupilo paket 4000 patentov in patentnih prijav. Gre za nekdanje Nortelove patente, ki jih je leta 2011 v stečajnem postopku od kanadskega podjetja kupil konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM (danes BlackBerry) in Sony, združen pod imenom Rockstar. Zadnja prodaja pomeni, da se je možnost nadaljnjih tožb zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti v omenjenem paketu, bistveno zmanjšala.

Kanadski Nortel je leta 2011 pristal v stečaju in njegov patentni portfelj je bilo eno izmed najvrednejših sredstev podjetja (zanimiva lastnina so bili tudi prosti naslovi IPv4, ki jih je Nortel prodal za...

1 komentar

Britanska policija aretirala domnevnega vodjo LulzSeca, ta trditve zavrača

vir: Sophos
Sophos - Britanska policija je objavila, da so v Essexu aretirali 19-letnega Britanca, ki je povezan z nedavnimi napadi DoS in hekerskimi vdori v večje organizacije. Policisti iz enote za e-kriminal (PCeU) so potrdili, da je bila aretacija izvedena sinoči. Zaradi suma kršitve Computer Misuse Acta (zakon o zlorabi računalniške opreme) so preiskali hišo v Wickfordu v Essexu, kjer so zasegli vso računalniško opremo. PCeU-ju sta pomagala tudi lokalna esseška policija in s podatki še FBI.

Neuradno se govori, da je aretirani Britanec eden izmed vodij hekerske skupine LulzSec, ki zadnje čase seje strah...

32 komentarjev

GTA: IV

Slo-Tech - Rockstar North je oznanil, da bo nova igra iz franšize GTA izšla 16. oktobra prihodnje leto v ZDA in tri dni za tem še v Evropi. Igra bo na žalost na voljo le za PlayStation 3 in Xbox 360, PC verzija bo verjetno zunaj poleti 2008 - vsaj do zdaj je bilo tako.



Še uradna stran: GTA: IV

50 komentarjev

GTA San Andreas "že zunaj"

Slo-Tech -

Težko pričakovani peti del serije GTA, ki je s tretjim delom, ko je zaživela v treh dimenzijah, postala ena izmed najbolj popularnih iger, četrti del, imenovan Vice City, pa jo je le še potrdil, je že pred uradno predstavitvijo ušel.

Čeprav je datum uradnega začetka prodaje za ZDA 26., za Evropo pa 29. oktober, so neznani storilci ukradli izvod igre in jo na internetu v celoti objavili. V Rockstar Games v svoji uradni izjavi poudarjajo, da so prenos, posest in redistribucija igre kraja. Neljubi dogodek še preiskujejo, v isti sapi pa zatrjujejo, da to ne bo vplivalo na uradni izid igre. Computer And Video Games in Gamespot.

14 komentarjev