»

DCTF 2024 Konferenca

Dragonsec - Društvo DragonSec SI organizira konferenco DCTF24, ki bo potekala v soboto 13. 4. 2024, z začetkom ob 9. uri na Fakulteti za računalništvo in informatiko. CTF (angl. Capture the Flag) oziroma "Ujemite zastavo" so posebna tekmovanja, kjer tekmovalci rešujejo izzive različnih tipov in težavnosti s področja kibernetske varnosti. V ta področja so vključeni spletni napadi, obratno inženirstvo, binarna eksploitacija, razbijanje šifer in še mnogo drugega. CTF tekmovanja se lahko udeleži kdorkoli.

Sočasno bo tekmovanje služilo tudi kot prvi izbirni krog za slovensko ekipo, ki bo našo državo zastopala na letošnjem ECSC (European Cyber Security Challenge) v Italiji. Uvrstijo se lahko le tekmovalci, rojeni med 1. januarjem 2004 in 31. decembrom 2009. Med dogodkom bodo potekala tudi predavanja iz področja kibernetske varnosti. Za hrano in pijačo tekom celega dne bo poskrbljeno. Udeležba dogodka je brezplačna, vstopnico si rezervirajte na strani dogodka.

Za dodatne informacije se lahko...

6 komentarjev

Cyber Night - CTF

Cyber Night 2023

Slo-Tech - Cyber Night je največje slovensko varnostno tekmovanje, ki omogoča posameznikom, da se soočijo z raznimi izzivi iz področja kibernetske varnosti, si pridobijo nova znanja in izkušnje, ter se medsebojno tudi povežejo.

Letos bo potekalo 13. oktobra ob 16.00 uri v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Vzporedno bo letos prvič potekala delavnica na temo kibernetske varnosti, kjer se bodo lahko dijaki in študentje spoznali z osnovnimi nalogami, ki jih lahko srečajo na CTF tekmovanjih.

Tekmovanja pa se lahko udeležijo vsi, ki jih informacijska varnost navdušuje ali pa so željni novega znanja na tem področju. Izzivi bodo primerni za igralce vseh ravni – od veteranov do tistih, za katere je to prvi CTF. Zajemali bodo področja kriptografije, obratnega inženirstva, stenografije, izkoriščanja spletnih in strežniških ranljivosti ipd. Za reševanje le teh pa ni potrebno samo programsko znanje, vendar je za posameznike pomembno tudi kreativno razmišljanje in sposobnost reševanja problemov....

0 komentarjev

Cyber Night - CTF

Slo-Tech - Cyber Night je največje slovensko varnostno tekmovanje, ki omogoča posameznikom da se soočijo z raznimi izzivi iz področja kibernetske varnosti, si pridobijo nova znanja in izkušnje, ter se medsebojno tudi povežejo.

Letos bo potekalo 7. oktobra ob 17.00 uri v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Udeležijo se ga lahko vsi, ki jih informacijska varnost navdušuje in vsi, ki so željni novega znanja na tem področju. Izzivi bodo primerni za igralce vseh ravni – od veteranov do tistih, za katere je to prvi CTF. Zajemali bodo področja kriptografije, obratnega inženirstva, stenografije, izkoriščanja spletnih in strežniških ranljivosti ipd. Za reševanje le teh pa ni potrebno samo programsko znanje, vendar je za posameznike pomembno tudi kreativno razmišljanje in sposobnost reševanja problemov. Udeležitev na dogodku je možna posamezno, lahko pa tekmovalci ustvarijo ekipo s katero bodo poskušali doseči čim višje število točk. Potrebna je obvezna predhodna prijava.

Letos pa bodo na...

7 komentarjev

Državno tekmovanje v kibernetski varnosti (do 25 let)

kibertalent.si

Slo-Tech - Med 30. aprilom in 7. majem 2022 bodo potekale slovenske kvalifikacije za Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Najbolje uvrščeni posamezniki bodo imeli možnost sodelovanja in zastopanja Slovenije na največjem evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti za mlade.

Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost z namenom spodbujanja mladih, da pričnejo ali nadaljujejo kariero na področju kibernetske varnosti, izboljšajo svoje veščine in znanje, ter pridobijo nove izkušnje, vsakoletno organizira Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Tekmovanje ponuja priložnost za srečanje z najboljšimi evropskimi talenti in sodelovanje ter mreženje s strokovnjaki, hkrati pa spodbuja k reševanju kompleksnih izzivov kot so spletna in mobilna varnost, kripto uganke, povratni inženiring in foreznika.

Letos se bo evropskega tekmovanja že drugič udeležila tudi slovenska ekipa, sestavljena iz 10 članov, starih med 16 in 25 let. Slovensko ekipo bodo zastopali posamezniki, ki se bodo...

0 komentarjev

Cyber Night - CTF

cybernight

Slo-Tech - CyberNight tekmovanje bo potekalo v petek, 8. oktobra 2021, v prostorih Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (Ulica Gledališča BTC 6, Sever, Dvorana 1a, Ljubljana), s pričetkom ob 17.00 uri.

V okviru tekmovanja, se bodo udeleženci pomerili v reševanju varnostnih izzivov. Za tekmovalce pa ni pomembno samo njihovo programsko znanje, temveč tudi spodobnost kreativnega in kritičnega razmišljanja, zato je tekmovanje primerno prav za vse.

Za udeležbo na tekmovanju je potrebna prijava . Več informacij in novic pa lahko najdete tudi na Twiter profilu @cybernightevents.

0 komentarjev

Cyber Night

Slo-Tech - V petek, 4. junija 2021, bo potekal slovenski izbor ekipe za sodelovanje na evropskem izzivu kibernetske varnosti 2021 (European Cyber Security Challenge – ECSC), ki bo 28. septembra v Pragi.

European Cyber Security Challenge poteka na pobudo Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA). Gre za vsakoletni dogodek, ki združuje mlade talente iz vse Evrope, da se povežejo, zabavajo in tekmujejo na področjih kibernetske varnosti. Cilj je spodbuditi mlade k nadaljevanju kariere na področju kibernetske varnosti z razvijanjem njihovih veščin in povezovanjem z industrijo.

Ekipa, ki bo zastopala Slovenijo, bo sestavljena iz 10 članov, starih med 13 in 26 let, ki se bodo najbolje izkazali na državnih kvalifikacijah. Državne kvalifikacije bodo na CTF-dogodku Cyber Night, ki bo potekal v petek, 4. junija 2021, v Ljubljani, prav tako bo se dogodka možno udeležiti tudi virtualno.

Člani ekipe bodo nato napoteni na priprave, ki jih bodo opremile s potrebnim znanjem in veščinami. Prav...

0 komentarjev

BSidesLjubljana CTF Xmas izziv

Slo-Tech - Organizatorji BSidesLjubljana, ki bo 4. 4. 2020 v Ljubljani, so pripravili CTF Xmas challenge tekmovanje za vse, ki bi se želeli pomeriti v osnovah h4x0ranja.

CTF oziroma Capture the Flag ("Ujemite zastavo”) je posebna vrsta tekmovanja s področja informacijske varnosti, ki tekmovalce izziva v reševanju najrazličnejših nalog: od lova na zaklad do osnovnih programskih vaj, do hekanja v strežnik in kraje podatkov. Naloge vključujejo različne kripto, stenografske, binarne, spletne in Pwn ovire, ki udeleženca izzivajo, da poišče določen del besedila, ki je morda skrit na strežniku ali za spletno stranjo. Ta cilj se imenuje zastava, od tod tudi ime tekmovanja.

CTF je primeren za vse, saj številni izzivi ne zahtevajo programskega znanja in so preprosto stvar kreativnega razmišljanja ter sposobnosti reševanja problemov. Udeleženci se lahko nalog lotijo sami ali pa sodelujejo z drugimi in poskušajo doseči čim višje število točk kot ekipa. Zmagovalna ekipa oziroma zmagovalec bo tisti, ki...

1 komentar

Naslednji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek 4. decembra ob 19.00 v Kiberpipi začenjamo ciklus predavanj Biokibernetiki. Prof. dr. Damjan Miklavčič iz ljubljanske FE bo razložil kaj je to biokibernetika:
Poleg razumevanja samega delovanja je eden izmed ciljev biokibernetike tudi razvoj kontrolnih mehanizmov in zagotavljanje "nadomestnih" delov bioloških regulacijskih zank. Srčni spodbujevalnik, defibrilator in polžkov vsadek so samo nekateri od najbolj znanih, uporabljanih in tržno uspešnih aparatov, ki pomagajo ali celo nadomeščajo funkcijo bitja srca in omogočajo sluh gluhim.

V torek sledi Creative Commons.si: Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture 2006, ki bo pokazal kaj vse se po Sloveniji izdaja pod prostimi licencami CC.

V sredo Spletne urice prinašajo nova znanja spletnim programerjem. Avtentikacija pri spletnih storitvah je že dolgo problem. Zadnje čase pa se ponuja množica rešitev, od navadnih loginov, certifikatov, OpenID in še česa. O ravnotežju med prijaznostjo in zanesljivostjo in sorodnih...

0 komentarjev