»

Osem mesecev pozneje Asus končno menja defektne matične plošče

Slo-Tech - Čeprav je Asus že lani priznal, da imajo matične plošče ROG Maximus Z690 Hero DDR5 napačno obrnjene kondenzatorje, ki se lahko zaradi tega vnamejo, in obljubil zamenjavo, bodo to storili šele več kot osem mesecev pozneje. Gre za približno 10.000 prodanih plošč, ki imajo serijske številke, ki se začnejo z oznakami MA, MB ali MC. Ali je konkretna matična plošča prizadeta, lahko preverimo na uradni spletni strani proizvajalca.

So pa že januarja letos, takoj po odkritju napake, ustrezno popravili nove plošče. Doslej je bilo zabeleženih deset primerov plošč, ki so se zaradi napake vnele, še precej več pa jih je preprosto odpovedalo. Stare plošče, ki so bile prodane do vključno lanskega decembra, pa bodo na vpoklicu v celoti zamenjali. Prodajale so se med oktobrom in decembrom lani. Ker je šlo za plošče višjega razreda, so stale približno 600 dolarjev.

10 komentarjev

Asus narobe obrnil kondenzator, zaradi požarov odpoklic

Slo-Tech - Kupci Asusove matične plošče ROG Maximus Z690 Hero DDR5 so v nenavadno velikem številu začeli poročati o okvarah, ki so bile nemalokrat spektakularni vžigi. Spet drugim plošče niso delovale brez očitnega razloga. Izkazalo se je, da ne gre za nesrečna naključja, temveč da imajo te plošče napačno obrnjen kondenzator. Vzorec so prvi opazili na YouTubovem kanalu Actually Hardcore Overclocking.

Kondenzatorji, ki jih uporabljajo matične plošče, imajo polarnost, zato jih je treba obrniti pravilno. V nasprotnem primeru ne delujejo, obrnitev polarnosti pa poškoduje ali zažge tudi okoliške komponente na integriranem vezju. Točno to se je zgodilo Asusu, ki je danes priznal napako. Poleg vžiga so drugi simptomi lahko še nezaznavanje pomnilnika (napaka QCODE 53) in nedelovanje matične plošče nasploh (brez POST-a). Asus ni le potrdil enakega vzroka napake, kot ga je bila identificirala internetna skupnost, temveč je tudi najavil odpoklic vseh plošč s številko 90MB18E0-MVAAY0.

22 komentarjev

Prodaja gramofonskih plošč in kaset še vedno raste

Slo-Tech - Naslov se sicer bere, kot bi stopili v preteklosti, a podatki ne lažejo. Glasbo si sicer čedalje več pretakamo in čedalje manj kupujemo, a med slednjim prodaja starejših nosilcev ne jenja. V ZDA se je lani prodaja gramofonskih plošč povečala za 12 odstotkov in dosegla 9,7 milijona prodanih enot. Še bolj nenavadno je, da raste tudi prodaja kaset, ki so jih lani prodali 118.200 ali petino več kot leto pred tem. Medtem prodaja zgoščenk pada, in je lani znašala 61 milijonov, kar je 19 odstotkov manj kot leta 2017.

K prodaji močno doprinesejo stari albumi, saj kar 66 odstotkov prodanih gramofonskih plošč predstavljajo tri in več let stari albumi. Med najbolj prodajanimi so bili albumi Michaela Jacksona, Beatlov, Fleetwood...

344 komentarjev

ASRock tretji največji proizvajalec matičnih plošč

ASRock 939DualSATA2 - možnost s939 in AM2 procesorja ter PCIe in AGP grafične kartice

vir: DigiTimes
DigiTimes - ASRock je nedavno nekoliko zanimivo postal tretji največji proizvajalec matičnih plošč na svetu in se tako uvrstil za ASUS (21,6 milijona prodanih plošč) in Gigabyte (18 milijonov prodanih matičnih plošč). Zaostanek ASRocka je za vodilno dvojico sicer ogromen, saj so prodali le 8 milijonov matičnih plošč, a so obenem s tem lani prehiteli tako ECS kot MSI, ki sta vsak prodala okrog 7 milijonov primerkov.

ASRock je še vedno poznan kot proizvajalec ugodnih matičnih plošč, ki imajo občasno nekoliko zanimive rešitve (npr. reža za dodatno kartico, s katero je bilo mogoče na sicer s939 plošči uporabiti AM2 procesor). V preteklih letih so se močno...

34 komentarjev

Dell in Sony vedela za nevarne baterije

Hartware.net - Zgodba o Dellovih prenosnikih, ki so se spontano vneli, za katero smo verjeli, da je končni epilog dobila z odločitvijo, da Dell zamenja 4,1 milijona baterij, se očitno še ni dokončno razpletla.

Hartware, TMCnet in Neowin namreč poročajo, da sta Dell in Sony za napake vedela že lanskega oktobra, kar je potrdil tudi Rick Clancy, Sonyjev tiskovni predstavnik. Kljub indicem, da bi se baterije utegnile zaradi neprimernega oblikovanja kratko skleniti in vneti, sta se podjetji sporazumeli, da Sony s februarjem 2006 začne izdelovati popravljene baterije, starih pa do trdnejših dokazov, ki bi ju prisilili v zamenjavo, niso odpoklicali. To so storili šele pred kratkim, ko je kar nekaj Dellovih prenosnikov zaradi odpovedi baterij zagorelo.

9 komentarjev

ECS No.1, ASUS No.2

X-Bit Labs - Na trgu matičnih plošč je zadnje čase kar precej živahno, saj je prodaja matičnih plošča kar opazno poskočila glede na poletne mesece. Visoke prodajne rezultate so pričakovali vsi proizvajalci matičnih plošč - najvišjega nedvomno ASUS. Vendar pa je usoda hotela, da ASUS prekine tradicijo najbolj množičnega proizvajalca matičnih plošč. Na 1. mesto se je tokrat povzpel ECS, ki ga lovci na novice poznamo predvsem po njihovi plošči na SIS735 naboru. ASUS-u je tokrat malce zmanjkalo do 1. mesta, vendar pa jim je v tolažbo dejstvo, da so še vedno proizvajalec z največjimi zaslužki, saj njihove plošče stanejo v povprečju 1.5x več od ECS-ovih primerkov. Ravno cena pa je bila usodna za prodajo, saj so cene ASUS-k poskočile v višave. Sicer pa se ASUS gotovo ne sekira preveč, saj število prodanih plošč ne igra posebno vlogo. Seveda pa ECS in ASUS nista edina na lestvici, ki so jo objavili X-bit labsi. Na tretjem mestu se je ustalil še MSI, na 4. Gigabyte, na 5. Epox in tako naprej....

0 komentarjev