»

Googlova predstavitev programskih novosti brez pretresov

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili novosti v svojih spletnih storitvah, ki pa niso presegle ali nadgradile ponedeljkove najave pogovornega algoritma Bard.

Drugi teden v letošnjem februarju odzvanja v udarcih, ki si jih izmenjujeta Google in Microsoft v novem spopadu, osrediščenem okoli rabe strojnega učenja. Najprej so pri prvem za 8. februar najavili tiskovno konferenco z novostmi ... ki so jo v Redmondu prehiteli z lastnim novinarskim dogodkom dan prej. Zato je Googlov Sundar Pichai pohitel in že v ponedeljek - še dan prej - napovedal pogovornega bota Barda, neposrednega tekmeca ChatGPTju. Pikre pripombe, da je šlo v tem primeru zgolj za poskus prehiteti Microsoft, ker jih je ta našel na levi nogi, so se sedaj izkazale za precej tehtne, saj je ponedeljkova najava sredinemu dogodku Live in Paris vzela precej vetra iz jader. Za nameček ga Bard že lomi z zavajajočimi trditvami, saj je v eni od demonstracij dejal, da naj bi teleskop James Webb "prvi posnel eksoplanet", kar ni res, ker to...

2 komentarja

Intel predstavil grafične kartice za delovne postaje Arc Pro

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so predstavili grafične kartice za profesionalno delo Arc Pro A v izvedenkah za prenosnike in namizne računalnike. Po drugi plati naj bi imeli z lansiranjem širše serije Arc precejšnje težave.

Intelove diskretne grafične kartice za igre in delo pričakujemo s precejšnjim zanimanjem; ne toliko zato, ker bi bile lahko že takoj spočetka resne tekmice geforcom in radeonom, temveč predvsem zato, da popestrijo obstoječi duopol Nvidie in AMDja. Od lanske prve predstavitve do danes so pri Intelu dokaj površinsko razdelali uvodno arhitekturo, Alchemist, konec marca pa tudi že lansirali dva primerka za prenosnike, A370M in A350M. Toda dogodek je bil napol papirnate sorte, saj je do teh izdelkov precej težko priti. Še slabše je na namizniškem področju, saj je podjetje prihod izdelkov zamaknilo iz drugega v tretje četrtletje. Trenutno peščica kartic za namizne računalnike, kot je A380, v testni fazi kroži med vidnejšimi novinarji.

Vodilni priznavajo, da je ta hip glavna cokla zelo...

22 komentarjev

Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

vir: Intel
Intel - Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na...

20 komentarjev

Intel predstavil alder lake za prenosnike

vir: Intel
Intel - Intelova tiskovka na letošnjem Cesu se je v glavnem osredotočala na lansiranje večine modelov najnovejše družine procesorjev Core dvanajste generacije, tako na namizniškem kot prenosniškem področju.

Ko so pri Intelu v začetku novembra splovili dolgo pričakovano hibridno arhitekturo procesorjev Alder Lake, so pričeli z zgolj šestimi najmočnejšimi primerki družine Core dvanajste generacije za namizne računalnike. Sedaj je na vrsti preostanek repertoarja, širom spektra različnih naprav. Na sejmu CES so tako predstavili 22 modelov za namizne računalnike in 28 modelov za prenosnike (krajši video povzetek). V prvi skupini to zvečine pomeni primerke brez pripon K(F), ki jih torej ni mogoče navijati. So pa za hip omenili tudi modele KS, ki naj bi prispeli konec marca; tu gre očitno za izbrane (binned) kose, ki bodo iz škatle dosegali vsaj 5,5 GHz enojedrni turbo, oziroma 5 GHz večjedrnega.

Intel za konstrukcijo namizniških izvedenk čipov uporablja dve silicijski osnovi: večjo z bazično...

5 komentarjev

OCZ opušča izdelavo pomnilnika

OCZ-jev pogon Vertex za namizne računalnike

vir: Daily Tech
Daily Tech - Iz podjetja OCZ je prispela vest, da bodo opustili proizvodnjo računalniškega pomnilnika, s katerim so sploh vstopili na trg računalniških komponent davnega leta 2000. Od takrat se je njihov obseg močno razširil, prek hladilnikov, grafičnih kartic in napajalnikov nazaj proti pomnilnikom v obliki pogonov SSD. V začetku leta so sicer že sporočili, da se vračajo h koreninam ter se bodo posvetili le izdelavi pomnilnika, pogonov SSD ter napajalnikov (že pred časom so kupili med navijalci nekdaj zelo cenjeno podjetje PC Power & Cooling), zdaj pa se bodo očitno posvetili le dvema področjema.

Odločitev za prekinitev proizvodnje pomnilnika je prišla zaradi upada...

47 komentarjev

Prodaja grafičnih procesorjev upada

Extremetech - Analitiki so izračunali, da se je število prodanih grafičnih procesorjev v zadnjem četrtletju preteklega leta spustilo za 37,9 odstotka. Podjetje Jon Peddie Research navaja, da se je v tem obdobju prodalo 37,45 milijonov kartic za namizne računalnike oz. 39,5 odstotka manj kot četrtletje prej in 34,89 milijona kartic za prenosnike (sem sodijo tudi integrirane), kar predstavlja 29-odstotni padec. Na področju namiznikov sta se okrepila Nvidia in AMD, ki sta prodala 37,9 oz. 21,4 odstotka vseh prodanih izdelkov, izgubil pa je Intel. Uporabniki prenosnikov imajo očitno še vedno raje Intel - ali pa ga dobijo integriranega - saj je v tem segmentu pridobil tri odstotne točke in se z 59,2 odstotka okrepil v vodstvu; druga je Nvidia z 22,9 odstotka.

39 komentarjev

AMD in prehod na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je sporočil, da so začeli prehajati na 90 nm tehnologijo. Kljub temu, da so novice zaenkrat še neuradne, je AMD obljubil, da bodo prve pošiljke poslane na trg v tretjem četrtletju letošnjega leta. V izdelke bodo poleg prejšnjih tehnologij vključili še nekaj novejših, kot je na primer SOI. Proizvodnja je bila predvidena za julij, na voljo pa naj bi bili septembra, oktobra ali novembra. To je sedaj potrdil tudi AMD. Manjša tehnologija naj bi omogočila manjšo porabo energijo, uporabo višjih frekvenc in manjše gretje.

To pa ni edina novica. Če gre verjeti načrtom, bo decembra izdelan tudi Athlon 64 3800+ (2,6 GHz) in Athlon 64 FX-53 (2,4 GHz). Uporabljala naj bi že novo podnožje -- Socket 939. Tako naj bi postala najhitrejša procesorja za namizne računalnike. Izvirna novica

13 komentarjev