»

Intel bo upokojil znamko Core iX

Slo-Tech - Poldrugo desetletje po prvih procesorjih Core i7 se je intel odločil, da se bo od znamenite črke i poslovil. Naslednja družina procesorjev, ki ima delovno ime Meteor Lake, se bo imenovala drugače, so potrdili v podjetju. Kakšno bo novo ime, pa še niso razkrili, a neuradno se govori kar o Core.

O spremembi je prvi poročal Dylan Patel, ki je bil do novice kritičen. Ironično je dejal, da Intel rešuje problem upadajočega tržnega deleža, ki jih je presenetil po desetletjih prevladovanja na trgu, z ukinitvijo priljubljene blagovne znamke. Brez pametnega razloga bodo ukinili prepoznavno znamko, je dodal. Mediji so vest hitro pograbili, ko jo je potrdil Intelov tiskovni predstavnik Bernard Fernandes. Zapisal je, da so na prelomni točki, zato se obetajo spremembe, o katerih nas bodo pravočasno obvestili.

V bazi AOTS (Ashes of the Singularity) se je novi procesor pojavil pod oznako Intel Core Ultra 5 1003H. Procesorji Meteor Lake bodo na voljo v drugem letošnjem polletju, zato ni...

15 komentarjev

Intel bo zaostal tudi za TSMC-jem

Slo-Tech - Pred štirimi leti je Intel padel s prestola, ko ga je v obsegu proizvodnje polprevodniških čipov prehitel Samsung, sedaj ga bo ujel in prehitel še TSMC. Bližajo se objave poslovnih rezultatov za drugo letošnje četrtletje, za katero analitiki predpostavljajo preobrat. Pričakujejo, da bo TSMC prodajo povečal za 43 odstotkov na 18,1 milijarde dolarjev, medtem ko Intelu napovedujejo 2-odstotni upad na 18,0 milijarde dolarjev. Velika rast TSMC-jevega prometa je posledica povečanja naročil partnerjev, kot so Qualcomm, Nvidia, AMD in Apple, ki čipe dizajnirajo sami, potem pa jih zanje proizvede tudi TSMC.

Intel in TSMC sta fundamentalno različni podjetji. Čeprav Intel tudi proizvaja po naročilu, glavnino proizvodnje vendarle predstavljajo lastni čipi, torej za v Intelo razvite, načrtovane in oblikovane izdelke. TSMC-jevih procesorjev po drugi strani sploh ne moremo kupiti, temveč pri njih nastajajo čipi za paleto elektronskih naprav, ki jih razvijajo in sestavljajo drugi proizvajalci.

5 komentarjev

Intel bo gradil novi tovarni

AnandTech - Intel je napovedal izgradnjo dveh novih tovarn za proizvodnjo čipov, ki bosta začeli obratovati leta 2025. Postavili jih bodo na novi lokaciji v zvezni državi Ohio, kar bo prva nova lokacija za Intel v zadnjih 40 letih. Že lani je Intel napovedal tudi postavitev dveh novih tovarn na svoji lokaciji v Arizoni.

V Ohiu je na 400 hektarjih velikem zemljišču prostora za skupno osem tovarn. Izgradnja prvih dveh, ki se bo začela letos, bo stala 20 milijard dolarjev. V njih bodo proizvajali tako čipe za lastne potrebe kot tudi za stranke Intel Foundry Services. Tako velik obrat bo po eni strani potreboval tudi ustrezno izobražene zaposlene, zaradi česar je Intel napovedal 100 milijonov dolarjev vložka v izobraževalni sektor, po drugi strani pa bo ustvaril veliko dela za podizvajalce in dobavitelje. Intel ni razkril, po katerem postopku bo tekla proizvodnja v novih tovarnah. Dejali so le, da po najnovejšem, torej lahko pričakujemo Intel 18A (to je štiri generacije naprej od trenutno...

36 komentarjev

Intel licenciral ARM, a le za stranke

Bloomberg - Intel je minuli teden na vsakoletnem dogodku Intel Developer Forum razkril, da je z ARM-jem sklenil dogovor o licenciranju. Ta mu daje pravico, da za svoje stranke v lastnih obratih proizvaja čipe z arhitekturo ARM.

Intel je ugotovil, da se v pametne telefone in druge prenosne naprave po redni poti ne bodo prebili. Njihovi procesorji so izvrstni za namizne računalnike in strežnike, ko pa postavimo energijsko učinkovitost na prvo mesto, ARM nima prave konkurence. To je slaba novica za Intel, saj se trgi osebnih računalnikov počasi ohlaja, medtem ko je rast trga prenosnih naprav še vedno zdrava.

Po drugi strani pa ima Intel ogromne proizvodne kapacitete, ki jih prodaja tudi drugim podjetjem. To je začel prejšnji izvršni direktor Paul...

6 komentarjev

TSMC naj bi tri leta izdeloval čipe za Apple

DigiTimes - Apple in tajvanski TSMC sta podpisala pogodbo, da bo TSMC naslednja tri leta izdeloval čipe za Applove naprave, s čimer Apple zmanjšuje svojo odvisnost od Samsunga, s katerim imata sladkokisel odnos. DigiTimes, ki je prvi objavil novico o TSMC-jevi pogodbi z Applom, je sicer v preteklosti že objavil neuradne podatke, ki so se izkazali za zgrešene - pa tudi sicer so bile glede Applovih proizvodnih partnerjev že številne dezinformacije, a to pot isto poročajo tudi velike novinarske hiše. Uradne potrditve sicer še ni iz nobenega podjetja.

TSMC bo s svojimi podizvajalci (Global UniChip) začel preizkusno proizvodnjo procesorjev A8 že prihodnji mesec. Do decembra naj bi proizvodnja dosegla ravni, ki so primerne za masovno prodajo. Čipi bodo sprva grajeni v 20 nm proizvodnem procesu, prihodnje leto pa bodo prešli na 16 in 10 nm tehnologijo. Proizvodne kapacitete bodo do leta 2014...

1 komentar

AMD in GlobalFoundries spremenila dogovor o dobavi čipov

Nedelujoči čipi bodo za AMD na 32 nm brezplačni

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - GlobalFoundries, 2. marca 2009 ustanovljena livarna, pred tem pa pravzaprav AMD-jev izdelovalni oddelek, je bilo do nedavnega skorajda edino podjetje, pri katerem je AMD izdeloval svoje procesorje (majhen delež že dolgo proizvaja tudi TSMC). Grafične čipe in vezna čipovja so zaradi ATI-jeve zapuščine že ves čas izdelovali pri TSMC-ju, od koder se že dolgo pričakovani premik h GlobalFoundries še ni zgodil. Zanimivo je, da je bil do nedavnega dogovor med GlobalFoundries in AMD, da prvi slednjemu dobavljajo celotne rezine s procesorskimi jedri, ne glede na delež delujočih jeder na sami rezini. V primeru stabilne proizvodnje in dovršenega proizvodnega...

1 komentar

TSMC povečuje proizvodnjo

TG Daily - Poročali smo že, da sta se Intel in TSMC dogovorila, da bo slednji pomagal z izdelavo nove generacije procesorjev Atom, ki bodo za delovanje potrebovali le en vezni čip za komunikacijo z vhodno-izhodnimi napravami. V ta namen je Intel zasnoval nove procesorje s TSMC-jevimi standardi v mislih, da kasneje ne bo težav z različnimi finesami v proizvodnji. Tajvanci so zdaj v polnih pripravah na začetek proizvodnje, saj dvigajo proizvodnjo v Fab 14, ki je v začetku leta nadomestila Fab 12 kot njihovo primarno tovarno za izdelavo procesorjev.

Do konca leta načrtujejo dvigniti mesečno proizvodnjo na 5.000 do 6.000 waferjev s premerom 300 mm, trenutno pa nakupujejo opremo za pakiranje in testiranje tolikšne količine procesorjev Atom, izdelanih v 40 nm-proizvodnem procesu. V letu 2010 naj bi se proizvodnja dvignila na kar 35.000 waferjev mesečno, s čimer Intel upa, da bodo lažje tekmovali z ARMom na področju mobilnih naprav. Vseeno analitiki ocenjujejo, da je Intel z vsakim od približno 5...

5 komentarjev