»

Ruska sodišča kaznujejo Wikipedijo zaradi objav dejstev o napadu na Ukrajino

Slo-Tech - Wikipedija je v številnih nedemokratičnih režimih na seznamu nezaželenih spletnih strani, ki so zategadelj često blokirane. V Rusiji pa so se lotili izrekanja glob zaradi objav, ki se ne ujemajo s propagando iz Kremlja. Ker se upravljavci Wikipedije ne uklonijo, je stran prejela že tretjo globo od lanskega napada na Ukrajino.

Lanskega junija so Wikipediji izrekli pet milijonov rubljev kazni (63.000 evrov), ker naj bi širila dezinformacije. Šlo je za članke o napadu na Ukrajino, bitki za Kijev, vojnih zločinih med napadi na Ukrajino, bombardiranju bolnišnice v Mariupolju in tamkajšnjega gledališča ter pokolu v Buči. Še dva milijona rubljev globe so izrekli novembra zaradi člankov o nenasilnem odporu ukrajinskih civilistov in oceni ruskega napada na Ukrajino. Kateri članki so ruske oblasti ujezili to pot, še ni znano.

Iz Wikimedije so sporočili, da se ne bodo uklonili pritiskom po cenzuri. Vsebine pripravljajo in preverjajo prostovoljci, ki poskrbijo za zanesljivost in faktografsko...

50 komentarjev

Ruska koda leta v aplikacijah ameriških državnih organov

Slo-Tech - Pushwoosh je podjetje, ki razvija kodo za uporabo v aplikacijah za pametne telefone. Deluje podobno, kot drobci Facebookove, Googlove ali Amazonove kode, in sicer zbira osebne podatke. Kodo najdemo v več kot 8000 aplikacijah na Googlovi in Applovi platformi, vključno z aplikacijami Centra za nadzor nalezljivih bolezni (CDC), ameriške vojske, UEFE in britanskih laburistov.

Uporabljanje kosov kode zunanjih proizvajalcev pri razvoju aplikacij ni nič nenavadnega, saj se tako pospeši in poceni razvoj. Med tovrstne ponudnike sodi tudi Pushwoosh, ki pa je registriran v Rusiji. Čeprav imajo strežnike v ZDA in Nemčiji, kjer shranjujejo zbrane podatke, so vendarle rusko podjetje s sedežem v Novosibirsku. Tega niso nikoli zares skrivali, a ker tega tudi niso obešali na veliki zvon, je večina uporabnikov kode to spregledala. Ruskih vezi niso ravno tajili, a jih tudi navajali niso.

Pushwoosh ni veliko podjetje, saj ima 40 zaposlenih in letni promet okoli 2,5 milijona evrov. A ker ima sedež v...

25 komentarjev

Google Rusija gre v stečaj

Slo-Tech - Googlova ruska podružnica bo šla v stečaj, so sporočili iz podjetja. Še lani je imel Google Rusija dve milijardi evrov prometa in več kot 100 zaposlenih, po invaziji na Ukrajino in zahodnim sankcijam zoper Rusijo pa je poslovanje podjetja postalo nemogoče. Povod je bila zamrznitev sredstev na računu, ki so jo izvedle ruske oblasti, zaradi česar ne bodo mogli poravnati obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev. Google je takoj po začetku vojne umaknil veliko zaposlenih iz Rusije, nekateri pa so (tudi na lastno željo) tam ostali.

Še vedno bodo v Rusiji ostale dostopne vse brezplačne Googlove storitve, denimo YouTube, Google Maps ali Gmail. Je pa Google v sklopu zahodnih sankcij prekinil prodajo oglasnega prostora in druge komercialne aktivnosti za ruska podjetja. Rusija sicer obljublja, da Googlovih storitev ne bo blokirala. Rusija je sicer v minulem letu že večkrat oglobila Google, ker podjetje ni odstranjevalo vsebine in blokiralo kanalov, kot so pričakovale oblasti. Decembra so mu...

9 komentarjev

Rusija bo izdajala svoje certifikate TLS

Slo-Tech - Ker zaradi zahodnih sankcij ruske spletne strani ne morejo dobiti novih certifikatov oziroma obnavljati starih po izteku - nekateri izdajatelji so jim celo preklicali še veljavne certifikate -, je Rusija ustanovila centralnega overitelja (CA), ki bo stranem izdajal lastne certifikate. Ministrstvo za digitalni razvoj ponuja brezplačno domačo alternativo za potekle certifikate, ki jo lahko lastniki ruskih domen po zaprosilu dobijo v petih dneh, so zapisali na uradnem portalu.

To je sicer res, vendar pa to še vedno ni rešitev, dokler ti certifikati niso v verigi zaupanja, zato bodo brskalniki še vedno prikazovali opozorila. Rusija zato svoje državljane poziva, naj v brskalnike ročno dodajo novega overitelja, ali pa naj presedlajo na lokalna brskalnika Yandex ali Atom, ki jih podpirata že tovarniško. Ni pričakovati, da bi Chrome, Firefox in Edge te certifikate kaj kmalu dodali med zaupanja vredne. Nekatere spletne strani so nove certifikate že začele uporabljati, denimo Sberbank, VTB...

26 komentarjev

Rusija dodatno oglobila Google in Facebook

Slo-Tech - Rusija stopnjuje pritisk na zahodne tehnološke velikane, ki ne želijo odstranjevati vsebin, ki so po lokalni zakonodaji nezakonite. Zaradi tega je včeraj Googlu izrekla 7,2 milijarde rubljev (86 milijonov evrov), Meti (nekdanji Facebook) pa dve milijardi rubljev (24 milijonov evrov) glob. Višina globe je bila odvisna od prihodkov podjetij v Rusiji.

Kazni je izreklo rusko sodišče in ne agencija (Roskomnadzor), ker podjetji ne želita odstraniti vsebin, za katere je Roskomnadzor to odredil. Globe predstavljajo stopnjevalne ukrepe, ker se kršitve ponavljajo, so sporočili iz agencije. Če bosta podjetji kršitvi nadaljevali, bodo globe še zrasle.

Rusija je v zadnjem letu okrepila boj proti družbenim omrežjem, kar vključuje izrekanje visokih glob in upočasnjevanje dostopa, s čimer želijo podjetja prisiliti v brisanje nezaželenih vsebin. Med njimi so tudi pozivi k protestom in ostale vsebine, ki oblastem niso povšeči. Dosedanje globe so bile zanemarljive, po novem pa znašajo 5-20...

2 komentarja

Rusija že drugič kaznovala Google

TorrentFreak - Zdelo se je, da sta Google in Rusija lani našla skupni jezik glede posebnosti prikazovanja iskanih rezultatov v tej državi, a si je spletni velikan nato v času manj kot leta dni prislužil že drugo denarno kazen.

Rusija je namreč pred tremi leti uvedla nekakšno internetno črno listo, znano po imenom FGIS (Zvezni državni informacijski sistem oz. Федеральная государственная информационная система), na katerem se nahajajo domene spletnih strani, kjer je mogoče najti ekstremistične vsebine, prepovedano snovi ali pa piratske vsebine. Prav tako sem sodijo še ponudniki storitev VPN in drugih anonimizatorjev, ki so od lanskega leta v tej državi prepovedani, na spisku pa je denimo tudi družabno omrežje Linkedin, ki se ni želelo ukloniti ruskim zahtevam po lokalni hrambi podatkov. Rusija od velikih spletnih podjetij obenem zahteva vzpostavitev neposredne povezave s FGIS, da bi lahko ažurno odstranjevali...

7 komentarjev

Bi imeli ruski pametni telefon? Yandex.Phone je tu

Slo-Tech - Če ima svoje Google, zakaj ne bi imel svojega tudi Yandex? Ruski spletni gigant, ki upravlja v državi najpopularnejši spletni iskalnik (in še marsikaj drugega), je izdal svoj prvi pametni telefon, ki se neizvirno imenuje Yandex.Phone. Poganja ga Android, njegovo osrednjo funkcionalnost pa tvori virtualna pomočnica Alice.

Ni skrivnost, da Yandex želi postati podoben Googlu. Poleg pametnega telefona je podjetje že pred časom predstavilo pametne zvočnike, naročniško storitev (nekakšen klon Prima) in samovozeče avtomobile. Telefoni so torej logično nadaljevanje. Yandex.Phone ima 5,65-palčni...

19 komentarjev

Google v Rusiji oglobljen zaradi monopolnega ravnanja

Bloomberg - Google je dobil kazen za kršitve protimonopolne zakonodaje tudi v Rusiji, kjer mu je tamkajšnji varuh konkurence izrekel 438 milijonov rubljev (šest milijonov evrov) globe. Gre za epilog lanske odločitve v postopku zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu pametnih telefonov. Rusko internetno podjetje Yandex se je namreč pritožilo, ker je Google prepovedal prednameščanje Yandexovih aplikacij na telefone, po drugi strani pa zahteval nameščanje lastnih aplikacij za iskanje, navigacijo ipd.

Google je sporočil, da bo odločitev preučil in se odločil o nadaljnjih korakih. Trenutno so namreč še vedno teče pritožni postopek glede popravnih ukrepov, ne glede višine globe. Ker gre za izjemno majhen znesek v primerjavi z Googlovimi prihodki, ki so lani znašali 74...

0 komentarjev