»

nVidia še enkrat na DDR-II

X-Bit Labs - nVidiina NV 30 serija je bila po specifikacijah zelo zmogljiva. Ena izmed dobrot je bila uporaba DDR-II pomnilnika. Ob izidu pa se je na žalost izkazalo, da grafikulja še ni pripravljena za delo pri takih frekvencah, saj se je pomnilnik prekomerno grel in enostavno ni pridelal dovolj dobrih rezultatov, da bi opravičili ceno. Pri NV 35 so uporabili DDR-I pomnilnik, kar se je izkazalo za pametno potezo, a sedaj zopet segajo v hitrejše vode.

nVidio še vedno mika visoko zmogljivi DDR-II, zato so se odločili, da se bo z novimi čipi NV 36 in NV 38 uporabil prav ta. NV 38 -- kodno ime za Geforce FX 5700 Ultra -- bo pripravljen za DDR-II s frekvencami med 475 MHz in 900 MHz. Prav tako bo to prvi nVidiin GPU izdelan v 0.13 mikronih pri IBM-u. Tudi vodilni proizvajalci, kot so ASUStek, Sparkle, Gainward in Albatron so grafikulje, temelječe na teh GPU-jih že najavili. Klik!

8 komentarjev

nVidia se pobira

X-Bit Labs - Nvidia, ameriški grafični gigant, je izdal finančno stanje za mesec julij. Prihodek drugega četrtletja je tako znašal osem procentov več kot pa četrtletje poprej -- tako je v žep nVidie priplavalo 460 milijonov dolarjev. V obdobju šestih mesecev, do vključno sedemindvajsetega prejšnjega meseca je nVidia spravila na kup kar 865 milijonov ameriških zelencev, kar je precej manj od enakega obdobja lani, ko je nVidii uspelo v svoj žep spraviti dobro miljardo dolarjev. Izvorna novica in ostale zanimive informacije.

11 komentarjev

ATI sodeluje pri XBOX 2?

X-Bit Labs -

Na spletu so se pojavile govorice, ki govorijo o sodelovanju Microsofta in ATI-ja in kar ne potihnejo. Neimenovani vir v nVidii trdi, da ATI razvija grafično jedro za prihajajoči Microsoftov XBOX 2. ATI, nVidia in Microsoft ne dajejo nobenih izjav, a vseeno lahko malce pošpekuliramo. Če to drži, potem je skoraj gotovo, da se ATI ne ukvarja s konkurenčno konzolo GameCube, saj ima navsezadnje omejena sredstva. nVidia takisto zanika, da bi se oni ukvarjali z Nintendovo konzolo. Ima Nintendo še kakšnega aduta v rokavu? Več o tem.

Ne pozabite, da so vse informacije neuradne in da se lahko še vsa stvar temeljito spremeni. Spremljajte.

6 komentarjev

Matrica Reloaded podira rekorde

Keanu Reeves v vlogi Nea

vir: BBC
BBC - Drugi del triologije bratov Wachowski podira rekorde v svetu filmov. S svojo premiero je zaslužil kar 42,5 milijonov ameriških dolarjev, kar je nov rekord. Drugo mesto pripada Spidermanu, ki je na svoj dan predstavitve zaslužil zavidljivih 39,4 milijonov ameriških zelencev in drži rekord največjega zaslužkarja za prvi vikend po premieri s kar 114,8 milijoni zelencev. Predvideva pa se, da bo Matrica Reloaded podrla tudi ta rekord. Uspeh tega filma z izrednimi posebnimi efekti pa je še večji, saj je v Združenih Državah označen s črko R, kar pomeni, da je prepovedan ogled filma mlajšim od 17 let brez dovoljenja staršev. Dobiček bo vse prej kot negativen, saj so za film Matrica Reloaded in...

21 komentarjev

ATI: Insajdersko trgovanje

The Globe and Mail - Torej, podjetje ATI je trgu končno ponudilo več kot le konkurenčen izdelek, v javnosti pa so se pojavile obtožbe, da naj bi vodilni v podjetju izkoristili interne podatke ter z manipuliranjem ustvarili 7.9 MIO USD ekstraprofita.

Osumljeni naj bi (saj vemo -- nedolžen do dokaza krivde [0:)]) vedoč, da bo vrednost delnic upadla drastično (beri: 42 %), v okviru terminskega posla nakupili delnice ter prodajne opcije, nato -- po padcu -- pa jih seveda ugodno prodali; prodajna opcija namreč omogoča, da se delnice v danem trenutku v prihodnosti prodajo po vnaprej določeni ceni, česar se poslužujejo predvsem manipulanti.

3 komentarji

Abit hladi z OTES

X-Bit Labs - O tem smo sicer na Slo-Techu že poročali, a vendar lahko ponovimo zadevo z drugega zornega kota, kajne. Na X-Bit Labs so si namreč danes ogledali ne tako novo Abitovo pogruntavščino, ki sliši na ime OTES ali daljše Outside Thermal Exhaust System. Tokrat so si ogledali Abitovo GeForce 4 Ti4200 izvedenko z hlajenjem OTES ter jo navili do konca in preizkusili kako se obnese še z navadnim hladilnikom. Klik!

2 komentarja

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

Megatest™ DDR modulov

Tweak Town - O različnih testih mnogih pomnilnikov, tako DDR kot SDR, smo na Slo-Techu že poročali, a ta test je vsekakor nekaj posebnega. Na Hardware Lux so namreč preizkusili kar deset različnih pomnilnikov, celoten test pa popisali na, reci in piši, kar šestanjstih straneh. Zadeva je sicer malce starejšega datuma, a je vseeno zanimiva, saj so preizkušeni praktično vsi dostopni modulu na enem mestu pod enakimi pogoji. Klik, za vse ki pa ne znate nemško, prevedena različica!

0 komentarjev

Zapeči me nežno

CNN.com - Bi radi svojo genetsko sliko shranili na CD? Če je odgovor pritrdilen, ima J. Craig Venter pravo stvar za vas. Odločil se je namreč, da bo navadnim smrtnikom (no, v bistvu multimilijonarjem) ponudil to storitev. Kakšne so koristi takega arhiviranja, presodite sami. Vas zanima še cena? Nič pretresljivega, okroglih pol milijona ameriških zelencev. Močno upam, da bodo v uporabi samo najkvalitetnejši CD mediji. Za boljši stik - miškin klik.

1 komentar

Hercules ter ATI

Hercules - Hercules, nam dobro znan proizjvajalec grafičnih kartic, je pred kakšnim letom poleg vgraditve nVidiinih čipov na svoje izdelke izbral še STMjev Kyro ter Kyro II, za pokritje nižjega cenovnega razreda ter za raznovrstnost izbire. Volk sit, koza cela, bi lahko rekli. Gledano iz monopolistične perspektive nVidie, najbrž ta poteza dotični firmi ni odgovarjala prav najbolje, saj je Kyro bolj ali manj direktno konkuriral družini Geforce2 MX. No, samo ugibamo lahko, zakaj se je Hercules odločil za naslednjo potezo. So bili krivi nevzdržni nVidiini pogoji? Mogoče nVidia ni imela s svojim odnosom pri tem nič in se je Hercules za potezo odločil iz lastnih razlogov? Da vam pojasnim - Hercules je, kot je bilo pred časom že napovedovano, kot ponudnika GPUjev za višji cenovni razred izbral kanadsko velepodjetje ATI. Nadejajte se, kajti kmalu boste lahko videli Radeone 8500 z modrim PCBjem . Datum? Sredina februarja 2002. Hercules res izbira alternativna pota. STM ter ATI za zapolnitev njihove...

3 komentarji

Laž ima kratke noge...

Yahoo News - ...kršenje pogodbe o zaupnosti pa tudi. Kot smo na Slo-Techu že poročali, je marca leta 2000 sedemnajst nVidiinih inženirjev vedelo za prihajajočo pogodbo z Microsoftom za konzolo Xbox. Kupili so delnice ter obogateli. nVidia je prevaro odkrila, vseh 17 kršiteljev prijavila, rezultat je pa viden že danes. Prvi od skupine je že bil obtožen. Kazen? Odpust iz podjetja, črna pika v kartoteko ter finančna kazen "skromnih" četrt milijona ameriških zelencev. Uf uf, z velikimi se ni igrati .

0 komentarjev