»

Virusov za Linux čedalje več

Slo-Tech - Za Linux resda obstaja virusov in druge nesnage, a to samo po sebi sploh ne zagotavlja stoodstotne varnosti. V minulem letu se je število virusov, ki so napadali sisteme na Linuxu povečalo za dobro tretjino, v svojem poročilu ugotavlja Crowdstrike. Večinoma so bile tarče napadov naprave IoT, ki jih zlonamerna programska oprema skuša vpreči v botnet za izvajanje napadov DDoS. Druge vrste zlorab so še rudarjenje kriptovalut, pošiljanje spama, uporaba kot nadzorno-krmilni strežniki za botnete in kot vstopne točke v omrežja.

V primerjavi z letom 2020 smo lani beležili 35-odstotno povečanje malwara, ki napada naprave z Linuxom. Najpogostejše variante zlonamerne kode so XorDDoS, Mirai in Mozi, med katerimi je največja rast uspela prav slednjemu. Z občasnimi odkloni se število različnih virusov, ki napadajo Linux, vseskozi povečuje. Leta 2010 je bilo novih družin devet, predlani pa že 56. Prvi indici za leto 2022 kažejo, da se bo trend nadaljeval.

20 komentarjev

Napadi Log4Shell so preplavili svet

Slo-Tech - Poskusi zlorabe ranljivosti v knjižnici Log4j, ki so jo razkrili prejšnji teden, so se v zadnjih dneh močno okrepili, saj varnostna podjetja beležijo prek sto napadov na minuto.

Pretekli petek je bila objavljena huda ranljivost v Apachejevi javanski knjižnici za dnevniško beleženje Log4j, ki napadalcu omogoča izvajanje poljubne kode na daljavo. Problem je dvojen; kot prvo to odprtokodno knjižnico uporablja desetine milijonov računalnikov po svetu, saj je bila zgolj v zadnjih štirih mesecih z javnih repozitorijev pretočena 84-milijonkrat. Med uporabniki so tudi velika informacijska podjetja, kot so Amazon, Cisco, Oracle, Microsoft in IBM. In drugič: zloraba ranljivosti je nadvse enostavna, saj je dovolj, da se sistemu v beleženje vsili določeno zaporedje znakov. To pa pomeni, da jo je preprosto avtomatizirati in v dneh po objavi je število tovrstnih napadov res skokovito naraslo.

V varnostnem podjetju Check Point pravijo, da zaznavajo čez sto napadov na minuto in tudi v Sophosu...

39 komentarjev

Nov botnet na milijonih naprav IoT

Slo-Tech - Pred letom dni se je prvikrat zgodilo, da je virus, ki se širi po pametnih v internet priključenih napravah (IoT), onesposobil dostop do interneta za večje število ljudi. Virusi, ki napadajo IoT, so odtlej postali stalnica, s katero se moramo navaditi živeti. Ravno te dni strokovnjaki ugotavljajo, da se je novi botnet na napravah IoT razširil do rekordnih razsežnosti.

Novinec se imenuje IoT_reaper in čeprav si nekaj kode izposoja od legendarnega virusa Mirai, ne gre za njegovega naslednika, temveč nov kos programske opreme. Mirai je se širil tako, da je izkoriščal privzeta oziroma tovarniška gesla v strojni opremi, zato se je bilo pred njim mogoče zaščititi z nastavitvijo gesel (kjer je to šlo). IoT_reaper je bistveno nevarnejši, saj izkorišča ranljivosti za vstop v sistem. Botnet se povečuje...

69 komentarjev

Dobronamerni malware Hajime ščiti pred Miraijem

Slo-Tech - Minuli teden je veliko pozornosti požel nov kos malwara, ki napada pametne v interent povezane naprave IoT (zlasti usmerjevalnike) in se imenuje Hajime. Za razliko od Miraija, katerega koda je celo ušla na internet in ki povzroča nemalo težav, je Hajime očitno delo dobronamernega hekerja (whitehat), ki je za nameček še zelo sposoben.

Ta teden je Kaspersky Lab objavil rezultate podrobne analize Hajimeja, ki pričajo o dovršenosti tega kosa kode. Naprave napada na podoben način kot Mirai, to je z napadom na TR064, napadom prek telneta ali na Arrisove kabelske modeme. Zanimivo pa je, da za razliko od Miraija precej natančno napada naprave. Namesto da bi slepo poizkusil z vsemi znanimi kombinacijami tovarnških uporabniški imen in gesel, s čimer tvega zaklep, ugotovi model naprave in poizkusi le s tistimi kombinacijami, ki jih uporablja dotični proizvajale. Hajime se tudi precej bolj skriva, saj...

7 komentarjev

Kako je Brian Krebs lovil napadalce DDoS

Krebs On Security - Lani septembra je dotlej največji zabeleženi napad DDoS onesposobil dostop do bloga KrebsOnSecurity, kjer Brian Krebs raziskuje in piše o kiberkriminalu. Zaradi tega početja je trn v peti številnim hudodelskim združbam, tuja pa mu niso niti izsiljevanja ali grožnje. Septembrski napad na Krebsov blog je zagrešila koda Mirai, ki za svoje namene izkorišča nezavarovane naprave, kot so usmerjevalniki, spletne kamere in podobno. Koda Miraija je oktobra ušla na internet, kar je ustvarilo ogromno posnemovalcev.

S Krebsom ne gre češenj...

22 komentarjev

Britanski GCHQ izvajal napade DDoS

NBC - Običajno se ZDA in Kitajska vzajemno obtožujeta izvajanja napadov DDoS na infrastrukturo druga druge, a prva država, za katero imamo neizpodbiten dokaz, da uporablja DDoS, je Velika Britanija. Snowdnovi dokumenti, ki jih je objavil NBC, pojasnjujejo, kako se je britanska obveščevalna agencija GCHQ lotila obračuna s skupinama Anonymous in LulzSec, verjetno pa tudi ostalih.

Uporabljali so tudi klasične preiskovalne metode, kot je uporaba ovaduhov in delo pod krinko. Svoje ljudi so vtihotapili na kanale na IRC-u, kjer so se člani Anonymousa dogovarjali za operacijo povračilo, s katero so napadali PayPal, MasterCard in Viso, ko so ta podjetja prenehala opravljati plačilni promet za Wikileaks. Dokumenti opisujejo, kako so...

4 komentarji