»

Microsoft bo zaposlenim omogočil neomejen dopust

Slo-Tech - Vodja Microsoftove kadrovske službe Kathleen Hogan je zaposlenim sporočila, da bodo doslej imeli neomejeno število dni dopusta. Koncept, ki v ZDA ni nov, poznamo pod imenom UPTO (unlimited paid time off) in ga je v zadnjih letih posvojilo precej podjetij. A sindikati opozarjajo, da takšna ureditev skriva številne pasti.

Microsoft bo aprila vsem zaposlenim, ki še imajo neporabljen dopust, izplačal nadomestilo, nato pa jim bo preprosto propadel. Nadaljnje odsotnosti se ne bodo odštevale od kvote, temveč si jo bodo morali zaposleni vsakokrat izgovoriti od svojega nadrejenega. Dnevni plačane odsotnosti ne bodo več omejeni, temveč se bodo izkoriščali po preudarku. Novost velja za zaposlene, ki imajo fiksno mesečno postavko (salaried) in ki so zaposleni v ZDA. Microsoft sicer obljublja 10 dni kolektivnega dopusta, sicer pa plačane bolniške odsotnosti, odsotnost za služenje porote, izredni dopust ob smrti v družini in sedaj še neomejen normalni dopust.

Podobne politike imajo tudi v...

31 komentarjev

Google bo sčasoma odpustil necepljene

Slo-Tech - Zaposleni v Googlu se bodo morali obvezno cepiti proti covidu-19, sicer bodo po daljšem neplačanem dopustu sredi prihodnjega leta odpuščeni. Spremembe začno veljati 18. januarja, so pred dvema tednoma v okrožnici obvestili zaposlene. V Googlu sicer ni večjega nasprotovanja cepljenju, saj naj bi bilo nasprotnikov manj kot odstotek. Manifest proti napovedanim ukrepom pa je podpisalo 600 ljudi, kar predstavlja 0,4 odstotka zaposlenih.

Do 18. januarja morajo zaposleni predložiti dokazilo o cepljenju ali pa priglasiti izjemo. Kdor tega ne bo storil, bo dobil 30 dni plačanega izrednega dopusta, nato pa še pol leta neplačane odsotnosti. Kdor niti po sedmih mesecih ne bo predložil potrdila o cepljenju, mu bodo odpovedali pogodbo o zaposlitvi. Pogosto testiranje ni veljavna alternativa, je še zapisalo vodstvo v okrožnici. Za izjemo lahko posamezniki zaprosijo iz verskih ali zdravstvenih razlogov, o njih pa se bo odločali posamezno.

V podjetju so kot enega izmed razlogov za obvezno...

30 komentarjev

V Applu konec stalnega dela od doma

Business Insider - Apple ugotavlja, da je epidemije konec, zato je svoje zaposlene pozval nazaj na delovna mesta. Zaposleni bodo morali od septembra vsaj tri dni na teden delali iz pisarn, in sicer ob ponedeljkih, torkih in četrtkih. Ob sredah in petkih bo možno delati od doma, ne bo pa to nujno. Prav tako bodo zaposleni dobili še dva tedna odobrenega dela od doma na leto, ki ju bodo lahko uporabili po lastni presoji. Nadaljnje delo od doma v navedenih okvirih bodo morali zaposlenim potrditi nadrejeni. Izvršni direktor Tim Cook je v okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim, zapisal, da videoklici preprosto ne morejo nadomestiti vseh aspektov dela v pisarnah. Videokonference so olajšale delo od doma med epidemijo, a v popolnosti ne morejo nadomestiti osebnega stika.

Google je že aprila zaposlenim sporočil, da bodo morali jeseni priti nazaj v pisarne vsaj za tri dni na teden. Sledil je precejšen revolt zaposlenih, ki so sicer večinsko naklonjeni delu iz pisarn, a ne vseh pet dni na teden. Manjša skupina...

24 komentarjev

Direktor TikToka po dveh mesecih odstopil

Slo-Tech - Kevin Mayer, ki v zadnjem času zelo izpostavljeno podjetje TikTok vodi šele od 1. junija, je po dobrih dveh mesecih odstopil. V okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim v podjetju, je dejal, da se je v zadnjih tednih ozračje in politično okolje tako spremenilo, da se je odločil oditi. Čeprav verjame v svetlo prihodnost podjetja, sam ne more več voditi podjetja v takšnih pogojih. Vloga in oblika podjetja bosta namreč v prihodnosti precej drugačni od tega, kar je Mayer pričakoval ob nastopu. Mayer je pred prevzemom funkcije delal v Disneyju kot vodja pretočne storitve Disney+.

Gre seveda za zahtevo ameriške administracije, da se ameriški del podjetja proda novim ameriškim lastnikom. Priljubljenost storitve TikTok je letos poletela v stratosfero, čemur pa je sledil tudi močan pritisk ameriških oblasti. Zaradi očitkov, da služijo kitajskim interesom in da so povezani s tamkajšnjo vlado, kar v podjetju odločno zanikajo, so v ZDA TikTok najprej razglasili kot grožnjo za nacionalno varnost...

4 komentarji

V Googlu bodo še leto dni delali od doma

The Wall Street Journal - Google je prvo večje podjetje, ki je spričo pandemija covida-19 odredilo, da bo delo od doma trajalo še celo leto za skoraj vse zaposlene. Vsaj do naslednja julija bo od doma delala večina od 200.000 zaposlenih v gigantu Alphabet (Googlovo holdinško podjetje), poroča The Wall Street Journal. Odločitev je sprejel izvršni direktor Sundar Pichai po posvetovanju z vodilnimi menedžerji v podjetju.

V okrožnici, ki jo je včeraj poslal zaposlenim, je poudaril, da se zaveda težavnosti situacije, zato z odrejenim delom od doma želi dodati vsaj nekaj fleksibilnosti zaposlenim, da bodo laže usklajevali zasebno in službeno življenje. V ZDA (in marsikod drugod) namreč še vedno ni jasno, ali bodo prihodnje leto šolarji sedli v šolske klopi kot običajno ali pa vsaj del pouka poteka na daljavo. V tem primeru želijo dati zaposlenim fleksibilnost, da bodo laže usklajevali morebitno šolanje svojih otrok od doma z lastno zaposlitvijo. Od doma bodo delali tako zaposleni v ZDA kakor tudi v številnih...

1 komentar

Dve organizaciji odgovorni za večino proticepilskih oglasov na Facebooku

Slo-Tech - V reviji Vaccine so ta teden objavili rezultate raziskave, ki je ugotovila, da sta večino oglasov proti cepljenju na Facebooku financirali samo dve organizaciji. Med majem 2017 in februarjem 2019, ko na Facebooku tovrstni oglasi niso bili regulirani ali prepovedani, so jih raziskovalci našteli kar 154. Analiza je pokazala, da jih je več kot polovica izvirala od organizacij The World Mercury Project in Stop Mandatory Vaccination.

Prvo organizacijo vodi Robert F. Kennedy, ki širi številne neresnice o cepljenju in podpihuje teorije zarote o cepljenju z naštevanjem neobstoječih stranskih učinkov in zavajajočih dejstev, ki jih je uradna medicina že zdavnaj razjasnila. Večinoma gre za neobstoječo povezavo z avtizmom, ki jo je "odkrila" Wakefieldova študija, ki je bila odtlej že večkrat temeljito preverjena in vsakokrat izpodbita. Stop Mandatory Vaccination pa je profitna organizacija, ki jo vodi Larry Cook in širi dezinformacijo in seje strah. Financira se iz donacij na platformah...

200 komentarjev

Hewlett-Packard z rahlo višjim dobičkom

Bloomberg - Hewlett-Packard je pohitel z objavo poslovnih rezultatov za izteklo četrtletje, saj so ti že pred uradno najavo pricurljali na internet. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za tri odstotke na 31,6 milijarde dolarjev (realna rast je le enoodstotna, preostanek odpade na inflacijo). Dobiček se je povečal za pet odstotkov in dosegel 2,3 milijarde dolarjev.

Prihodki so se najbolj povečali v regiji Azija Pacifik, in sicer za 10 odstotkov (štiri odstotke realno), medtem ko so v Amerikah, Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu realno stagnirali. Dve tretjini prihodkov HP ustvari izven ZDA. Razčlemba po segmentih pokaže največjo rast v kategorijah finančne storitve (17-odstotna rast), programska...

1 komentar