»

Dve leti po bitcoinizaciji ima El Salvador še vedno raje dolarje

Slo-Tech - El Salvador je uradno dolarizirana država od leta 2001 in odtlej se dola uporablja kot glavno in zakonito plačilno sredstvo. Pred dvema letoma pa je predsednik Nayib Bukele razglasil bitcoin za drugo uradno valuto, ki naj bi prerodil tamkajšnje gospodarstvo. Prvi skeptični odzivi so se pokazali za pravilne, saj tudi dve leti po začetku projekta El Salvador od bitcoina nima kaj dosti. Ljudje še vedno množično uporabljajo dolarje.

Tudi čas ni bil pravi. V dveh letih, od kar je El Salvador uvedel bitcoin, je kriptovaluta izgubila približno polovico vrednosti. Četudi nakazila delavcev iz tujine (remittances) obsegajo petino BDP-ja, ta pa bi zlahka potekala v kriptovalutah, se več 99 odstotkov teh nakazil še vedno izvaja v dolarjih. Situacija na ulicah je še slabša, saj se bitcoin praktično nikjer ne uporablja za nakupe. Ljudje mu ne zaupajo in pogosto tudi ne razumejo, zato raje posežejo po dolarjih. Uradnih podatkov ni, raziskave o navadah prebivalstva pa žalostne vtise potrjujejo.

...

27 komentarjev

El Salvador leto dni po začetku uporabe bitcoina od tega nima mnogo

Slo-Tech - Pred natanko letom dni se je El Salvador podal na zanimivo pot, ko je bitcoin razglasil za eno izmed uradnih valut v državi. Medtem ko prebivalstvo že od začetka ni gojilo velikih upov, je predsednik Nayib Bukele razglašal skorajšnji eldorado, ki pa se je že kmalu izkazal za fatamorgano. Leto dni pozneje je slika jasnejša in klavrna.

Čeprav El Salvador že spočetka ni imel najugodnejših predispozicij za uvedbo digitalne valute, so bile tudi razmere v svetu nenaklonjene širšemu razmahu bitcoina. Lanskega novembra je bitcoin dosegal rekorde, letos je večinoma padal in je že dve tretjini pod tedanjimi vrhovi. Cene so v El Salvadorju še vedno denominirane v dolarjih, bitcoin pa ostaja kurioziteta. Ni prinesel niti preporoda niti propada, temveč je preprosto pozabljen, je dejal nekdanji guverner centralne banke v El Salvadorju.

Čeprav so prebivalci prejeli za 30 dolarjev bitcoinov, so pri tem večinoma tudi ostali. Maloštevilni so nakupili dodatne bitcoine, ker za to ni bilo potrebe....

52 komentarjev

Mehika bo čez dve leti dobila digitalno valuto

Slo-Tech - Mehiška centralna banka (Banxico) je sporočila, da bo do leta 2024 uvedla digitalno valuto. Novico je mehiška vlada sprva sporočila kar prek Twitterja. Dejali so, da je uvedba novih tehnologij in plačilnih sistemov naslednje generacije izjemno pomembna za povečanje finančne vključenosti. Z drugimi besedami torej trdijo, da bodo s tem znižali število ljudi, ki so trenutno odrezani od modernih finančnih sistemov, ker sploh nimajo bančnih računov ali plačilnih kartic. Drugi razlog pa je seveda siva ekonomija. O uvedbi je v nedavnem intervjuju govoril tudi odhajajoči guverner Alejandro Diaz de Leon.

V zadnjem poročilu je centralna banka dejala, da razmišljajo o uvedbi digitalne valute v več fazah. Uporabljala bi trenutne platforme za elektronsko plačevanje in jih razširila z možnostjo hitrega, varnega in učinkovitega plačevanja. Centralna banka se o tem že pogovarja z več finančnimi inštitucijami, kar je pomemben obrat v primerjavi s preteklo prakso, ko je centralna banka digitalne...

16 komentarjev

Japonska prihodnje leto z digitalno valuto

Slo-Tech - Pred letom dni smo poročali, da bo Japonska sledila kitajskemu zgledu in preizkusila državno digitalno valuto. Odtlej so digitalne valute zagnale še nekatere druge države, denimo Nigerija in Indija, medtem ko je El Salvador uvedel kar kriptovaluto bitcoin. Japonska digitalna valuta je sedaj tik pred vrati, saj se bo začela uporabljati že prihodnje leto. A gre za projekt konzorcija 70 podjetij, ne pa japonske centralne banke.

Prve preizkuse bodo izvedli že letos
, prihodnje leto pa se bodo vključile vse tri največje banke ter približno 70 drugih podjetij in organizacij. Valuta se bo imenovala DCJPY in bo temeljila na depozitih pri komercialnih bankah. Enotna platforma bo pospešila prenos sredstev in poravnavo. Obetavno je, da bodo sodelovale vse tri velike banke: Mitsubishi UFJ, Mizuho in Sumitomo Mitsui, ki imajo že sedaj digitalne plačilne sisteme, a vsaka svojega. V konzorciju bodo še poštna banka, različni borzni posredniki in zavarovalnice ter tudi podjetja, ki niso iz...

30 komentarjev

Tudi Indija pripravlja digitalno valuto

Slo-Tech - Državam, kateri centralne banke pripravljajo ali vsaj preizkušajo digitalne valute, se očitno pridružuje tudi Indija. Viceguverner tamkajšnje centralne banke T Rabi Sankar je na današnji novinarski konferenci dejal, da razmišljajo o uvedbi nacionalne digitalne valute, ki bi dopolnila rupijo. Podobno kot v drugih državah bi bila tudi indijska digitalna valuta komplement gotovine, torej valute z enako denominacijo in garantirana od centralne banke. Na ta način se digitalna valuta uveljavlja kot nova varianta klasičnih valut, ne pa kot njihova zamenjava ali nadomestek.

Najdlje je z digitalno valuto Kitajska, kjer so začetni preizkus razširili, tako da sedaj vključuje že več milijonov ljudi v večjih mestih. Junija so izvedli že za 5,3 milijarde dolarjev transakcij z digitalnim juanom. Podobno bo digitalno valuto preizkušala tudi Japonska, medtem ko je Evropska centralna banka začela eksperimentalni projekt, za katerega še ni jasno, ali se bo končal z dejansko uvedbo valute.

...

9 komentarjev

Evropska centralna banka začela projekt digitalni evro

Slo-Tech - Evropska centralna banka je sporočila, da začenja projekt digitalnega evra. V prvih 24 mesecih bo tekla raziskovalna faza, v kateri bodo identificirali ključne težave in izzive pri zasnovi in distribuciji digitalnega evra. Šele nato se bodo odločili, ali bodo digitalni evro tudi uvedli kot centralnobančno valuto, ki bo na voljo potrošnikom in podjetjem. Ob tem poudarjajo, da je digitalni evro dodatna oblika valute, ki ne bo zamenjala gotovine. Bo pa bolj podobna gotovini kot današnjemu knjižnemu denarju, saj bo predstavljala terjatev imetnika neposredno do centralne banke, s čimer bo varnejša od knjižnega denarja. Digitalni evro tudi ne bo zgolj bančni račun, ki bi ga imeli komitenti odprti pri centralni banki, ker slednja nima interesa poslovati s končnimi uporabniki. To pomeni, da bodo tudi komercialne banke obstale.

Evrosistem je pred devetimi meseci izdal zadnje poročilo o digitalnih valutah, v katerem je opisal možnost vzpostavitve digitalne valute. Digitalni evro, če bo...

76 komentarjev

Tudi Japonska bo preizkušala digitalno valuto

Reuters - Po Kitajcih, ki so državno digitalno valuto že začeli preizkušati v geografsko omejenem pilotnem projektu, se za digitalni jen ogrevajo tudi Japonci. Tamkajšnja centralna banka je že 2. julija uradno sporočila, da bodo v prihodnosti preizkušali digitalno valuto. Skupina več kot 30 bank in podjetij je sedaj sporočila, da bodo prihodnje leto začeli preizkušati infrastrukturo in druge potrebno za uvedbo digitalne valute.

V skupini so vse tri največje japonske banke (Mitsubishi UFJ , Mizuho in Sumitomo Mitsui), borznoposredniške hiše, telekomunikacijski giganti ter prodajalci in ponudniki storitev. Prihodnje leto bodo začeli preizkušati enotno platformo za poravnavo, ki jo bodo uporabljali ob uvedbi digitalne valute. Digitalnih platform je na Japonskem precej, a nobena nima zadostnih kapacitet, da bi lahko nadomestila gotovinska plačila. Na Japonskem je, vsej modernizaciji in tehnološki naprednosti navkljub, gotovina še vedno izjemno priljubljena. Z njo se poravna 80 odstotkov vseh...

31 komentarjev

Švedska centralna banka preizkuša digitalno valuto

Slo-Tech - Švedska centralna banka Riksbank je sporočila, da začenjajo preizkušanje digitalne državne valute e-krona. Od te najave do uporabe je še dolga in negotova pot, a če se bo to zgodilo, bo digitalna valuta uporabna za vse vsakodnevno bančne aktivnosti s prebivalstvom, denimo plačila, pologe in dvige ter mobilna plačila s pametnimi telefoni. V projektu bodo preizkusili in pokazali, kako bi javnost lahko uporabljala e-krono.

Digitalne valute, ki jih izdajo centralne banke (CBDC) so običajni denar, ki pa obstaja v digitalni obliki. V tem se razlikujejo od kriptovalut, ki niso pod oblastjo nobene države in nad emisijo ni nadzora. Centralne banke so zaradi vzpona kriptovalut, prihajajočih alternativnih digitalnih valut (Facebook Libra) in upadom zanimanja za gotovino začele iskati nove rešitve, kjer so visoko na seznamu digitalne valute. Švedska je idealen laboratorij. Poizkus bo tekel leto dni. Uporabljal bo tehnologijo veriženja blokov (Distributed Ledger Technology), ki jo bo...

30 komentarjev

Kitajska hiti z lastno digitalno valuto

The New York Times - Iz Kitajske čedalje pogosteje prihajajo glasni namigi, da so tik pred uvedbo digitalne valute, ki bi jo uporabljali njeni državljani v vsakdanjem življenju namesto juana. Napovedi so se še okrepile, ko je Facebook začel nabirati člane konzorcija za svojo kriptovaluto libra, s katero želi ponuditi alternativo različnim globalnim sistemom za prenos denarja, kot so Western Union, PayPal ali Visa in MasterCard. Medtem ko ima libra nekaj težav z razpadajočim konzorcijem, na Kitajskem tovrstnih težav ni, ker za valuto stoji kitajska vlada.

Ni še povsem jasno, kako si Kitajci digitalni juan predstavljajo, a vemo, da ne bo podoben kriptovalutam. Imel bo zelo jasno določen centralni organ nadzora, ki bo centralna banka. Prav tako bo njegova vrednost ostala enaka kot pri klasičnem juanu, ker bo šlo zgolj za dva obraza iste valute. O kakršnikoli anonimnosti ali vsaj psevdoanonimnosti ne bo govora, saj bo celotni namen digitalnega juana ravno nasproten. Kitajska želi vedeti še več o svojih...

8 komentarjev