»

Rusija izvedla nevaren test sestrelitve satelita

Space News - Člani odprave na Mednarodni vesoljski postaji so morali v ponedeljek popoldan po našem času izvesti urgenten umik v transportne kapsule, ker je v bližini prišlo do razpada ruskega satelita - izkazalo se je, da ga je raztreščila protisatelitska raketa.

Na dogodek so prvi javno opozorili v Ameriškem vesoljskem poveljstvu. Šlo je za odslužen ruski vojaški opazovalni satelit Kosmos 1408, ki pa je bil večje sorte, z maso dveh ton. Danes zjutraj naj bi ga uničila ruska protibalistična raketa A-235 Nudol, izstreljena s poligona Plesetsk. Čez dan so sledilci orbitalne nesnage začeli zaznavati močno povečano količino nevarnih drobcev, ki je do večera dosegla 1500 sledljivih kosov in še neznano količino manjših. Uničeni satelit je krožil na višini približno 485 kilometrov, kar je sicer višje od ISS na dobrih 400 km, toda trajektoriji sta si bili vseeno neprijetno blizu. Dogodek je ustvaril gručo razbitin, ki je vsakih 90 minut švignila mimo postaje.

Zato se je sedmerica astronavtov in...

69 komentarjev

S Crew Dragonom poletela prva operativna posadka ISS

Space News - Iz Kennedy Space Centra je ponoči po našem času poletela raketa Falcon 9, ki nosi kapsulo Crew Dragon s štirimi astronavti na krovu. Gre za prvo delovno posadko za Mednarodno vesoljsko postajo, ki potuje s SpaceXovim plovilom, po tem ko so spomladi uspešno izvedli testni polet z dvema astronavtoma.

Konec letošnjega marca je SpaceXu in Nasi uspel zgodovinski podvig, ko sta s kapsulo Crew Dragon na raketi Falcon 9 v vesolje poletela ameriška astronavta Doug Hurley in Bob Behnken. Šlo je za prvi polet človeka z zasebnim vesoljskim plovilom, obenem pa za Naso izjemno pomembno osamosvojitev od ruskih izstrelitvenih kapacitet, ki jih je uporabljala vse od upokojitve svojih vesoljskih raketoplanov Space Shuttle. Hurley in Behnken sta bila v prvi vrsti "testna pilota" nove kapsule in nista bila mišljena za resno delo na ISS; zgolj odličen potek odprave je botroval dejstvu, da sta obisk razpotegnila na dva meseca in se na Zemljo vrnila šele v začetku avgusta. Njuna misija se je tako...

6 komentarjev

Zelena luč za SpaceXov prelomni polet prihodnji konec tedna

NASINA ilustracija približevanja Crew Dragona Mendardni vesoljski postaji

vir: Wikipedia
Space - Prvi polet SpaceXove potniške kapsule do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) se bo odvil prihodnjo soboto. A za prvič še brez človeške posadke. Crew Dragon bo na krovu rakete Falcon 9 poletel s Cape Canaverala na Floridi, potem ko sta NASA in SpaceX zadnje dni intenzivno izvajala še zadnje preizkuse. Boeing, ki prav tako razvija svoje vozilo s posadko, imenovano CST-100 Starliner, naj bi svojo testno izstrelitev, spet brez posadke, opravil aprila.

Sobotni polet, imenovan Demonstration Mission-1 oziroma kratko DM-1, je velika prelomnica tako za ameriško vesoljsko agencijo, kot za SpaceX. NASA se je morala namreč vse od upokojitve svojih Space Shuttlov pri prevozu svojih astronavtov do ISS zanašati na precej drage storitve Rusije, za SpaceX pa to pomeni še enega...

4 komentarji

Junij 2019: NASIN prvi vnovični polet s človeško posadko

Notranjost Crew Dragona

vir: Phys.org
Phys.org - Malone osem let zatem, ko je 21. julija 2011 na Cape Canaveralu še zadnjič pristal raketoplan Atlantis in so ZDA upokojile svoj program Space Shuttle, bo NASA na Mednarodno vesoljsko postajo znova poslala človeško posadko z lastnim plovilom. Iz vesoljske agencije so namreč sporočili oba datuma: junija prihodnje leto bo prvi tak polet izvedlo podjetje SpaceX, že avgusta pa bo s svojim plovilom sledil še Boeing.

Vse od leta 2011 se je NASA za transport svojega moštva na ISS morala zanašati na precej drago najemanje sedežev v ruskih vozilih Sojuz. Uspeh tokratnih misij je za NASO ključnega pomena, saj se pogodba z Rusijo izteče prihodnje leto novembra.

SpaceX bo na ISS poslal svojo potniško kapsulo Crew Dragon, ki jo bo...

5 komentarjev

Manevriranje ISS okoli vesoljski smeti

Ars Technica - Vesoljske smeti so problem, o katerem so že pisali. Odsluženi sateliti, ostanki trkov, eksplodirane rakete in tudi povsem naravni asteroidi krožijo okrog Zemlje v različnih orbitah. V orbiti približno 400 kilometrov nad površjem najdemo tudi Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), zato tam ostale smeti niso zaželene. Ker pa jih je vseeno nekaj, ima ISS zelo dodelan sistem za spremljanje in izogibanje.

Nevarnosti, ki jih povzročajo gneča in smeti v vesolju, niso le teoretične. Prvikrat smo to videli leta 2009, ko sta trčila delujoč satelit sistema Iridium in odsluženi ruski satelit, pri čemer sta razpadla na ogromno drobnih koščkov. Najaktualnejši primer se je zgodil pred poldrugim mesecem, ko je Ekvador izgubil svoj satelit v trčenju. Hitrosti tam zgoraj so pač...

8 komentarjev