»

Dve leti po bitcoinizaciji ima El Salvador še vedno raje dolarje

Slo-Tech - El Salvador je uradno dolarizirana država od leta 2001 in odtlej se dola uporablja kot glavno in zakonito plačilno sredstvo. Pred dvema letoma pa je predsednik Nayib Bukele razglasil bitcoin za drugo uradno valuto, ki naj bi prerodil tamkajšnje gospodarstvo. Prvi skeptični odzivi so se pokazali za pravilne, saj tudi dve leti po začetku projekta El Salvador od bitcoina nima kaj dosti. Ljudje še vedno množično uporabljajo dolarje.

Tudi čas ni bil pravi. V dveh letih, od kar je El Salvador uvedel bitcoin, je kriptovaluta izgubila približno polovico vrednosti. Četudi nakazila delavcev iz tujine (remittances) obsegajo petino BDP-ja, ta pa bi zlahka potekala v kriptovalutah, se več 99 odstotkov teh nakazil še vedno izvaja v dolarjih. Situacija na ulicah je še slabša, saj se bitcoin praktično nikjer ne uporablja za nakupe. Ljudje mu ne zaupajo in pogosto tudi ne razumejo, zato raje posežejo po dolarjih. Uradnih podatkov ni, raziskave o navadah prebivalstva pa žalostne vtise potrjujejo.

...

27 komentarjev

V ZDA vsa letala prizemljena

Slo-Tech - V ZDA so danes zaradi izpada informacijskega sistema začasno odložili vse lete, dokler ne odpravijo težave. V zgodnjih jutranjih urah je odpovedal sistem NOTAM (notice to air missions), s katerim Zvezna uprava za letalstvo (FAA) objavlja vse relevantne informacije v zvezi z varnostjo. Na vseh poletih morajo piloti preveriti NOTAM, kjer so zapisane morebitne omejitve, nedelujoči instrumenti na letališčih, zaprtja zračnega prostora in vse ostale neobičajne okoliščine, na katere morajo biti pozorni.

Sprva so letalske družbe začele objavljati, da bodo posamezni leti zamudili, a se je zaradi nedelujočega sistema kaos širil. Ob 7.19 po lokalnem času (13.19 po slovenskem) je zato FAA najavila začasno prepoved letov, dokler težava ne bo odpravljena. To naj bi se zgodilo okrog 9.00 ure po lokalnem času (ob 15.00) po slovenskem, če bo odpravljanje težave še naprej potekalo po načrtih. V Newarku in Atlanti naj bi v naslednjih minutah prvi začeli ponovno vzletati. American Airlines in United...

26 komentarjev

El Salvador leto dni po začetku uporabe bitcoina od tega nima mnogo

Slo-Tech - Pred natanko letom dni se je El Salvador podal na zanimivo pot, ko je bitcoin razglasil za eno izmed uradnih valut v državi. Medtem ko prebivalstvo že od začetka ni gojilo velikih upov, je predsednik Nayib Bukele razglašal skorajšnji eldorado, ki pa se je že kmalu izkazal za fatamorgano. Leto dni pozneje je slika jasnejša in klavrna.

Čeprav El Salvador že spočetka ni imel najugodnejših predispozicij za uvedbo digitalne valute, so bile tudi razmere v svetu nenaklonjene širšemu razmahu bitcoina. Lanskega novembra je bitcoin dosegal rekorde, letos je večinoma padal in je že dve tretjini pod tedanjimi vrhovi. Cene so v El Salvadorju še vedno denominirane v dolarjih, bitcoin pa ostaja kurioziteta. Ni prinesel niti preporoda niti propada, temveč je preprosto pozabljen, je dejal nekdanji guverner centralne banke v El Salvadorju.

Čeprav so prebivalci prejeli za 30 dolarjev bitcoinov, so pri tem večinoma tudi ostali. Maloštevilni so nakupili dodatne bitcoine, ker za to ni bilo potrebe....

52 komentarjev

Bitcoin v El Salvadorju dva tedna pozneje

Slo-Tech - Minevata dva tedna, odkar je v El Salvadorju bitcoin postal uradno plačilno sredstvo. Prvi dan ni potekal po načrtih predsednika Nayiba Bukeleja, ki je bil kot velik navdušenec nad kriptovalutami glavni podpornik novega zakona.

Kmalu po polnoči po lokalnem času so zagnali aplikacijo Chivo, ki so jo v El Salvadorju razvili kot digitalno denarnico za bitcoin. Okrog treh zjutraj je sistem zaradi preobremenitve odpovedal, aplikacijo pa so začasno umaknili. Šele okrog poldneva so ob nadgradnji strežnikov ponovno omogočili namestitev in uporabo aplikacije, ki je imela precej težav še cel dan. Transakcije niso bile uspešno izvedene, bankomatom je zmanjkovala denarja, telefonske linije za pomoč uporabnikom so bile kronično prezasedene. Hkrati je isti dan - in to res ni krivda El Salvadorja - vrednost bitcoina strmoglavila za 10.000 dolarjev v treh minutah. Uporabniki Chiva, ki so dobili brezplačnih 30 dolarjev v bitcoinu, so tako iz prve vrste opazovali, kaj pomeni volatilnost valute, ko...

124 komentarjev

V torek bo bitcoin uradno plačilno sredstvo v El Salvadorju

The Economist - V torek bo El Salvadorju bitcoin postal uradno plačilno sredstvo - poleg dolarja, ki ga uporabljajo že dvajset let - s čimer bodo izpolnjene sanje predsednika in njegovih dveh bratov, velikih kriptonavdušencev. Prebivalstvo je precej manj navdušeno, saj po anketah več kot dve tretjini nasprotuje uvedbi bitcoina, približno pet odstotkov pa jih popolnoma razume, kaj bitcoin sploh je in kako deluje.

El Salvador je bitcoin zelo hitro uvedel kot plačilno sredstvo, saj so zakon predstavili junija letos. Predsednik je ta domala osebni projekt utemeljeval z dejstvom, da bo bitcoin pomagal pri nakazilih v državo, ki jih pošiljajo zdomci in izseljenci, saj ta predstavljajo približno petino družbenega proizvoda. Z bitcoinom naj bi šlo to hitreje in ceneje, kar do neke mere drži, a bitcoin je zelo volatilen, zakasnitve in provizije pri nakazilih pa so še zdaleč od zanemarljivih. Drugi argument je bil privabiti čim več kriptomilijonarjev in drugih vlagateljev, ki bi s svežim kapitalom...

56 komentarjev

V El Salvadorju bitcoin zakonito plačilno sredstvo

Slo-Tech - Predsednika El Salvadorja je danes podpisal zakon, s katerim je bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo. V državi se že uporablja dolar, odslej pa bodo morala podjetja sprejemati tudi bitcoine. Zakon je potrdil tudi parlament z 62 glasovi izmed 84 poslancev.

Po besedah predsednika Nayiba Bukeleja bo zakon olajšal življenje Salvadorcem, ki živijo v tujini in domov pošiljajo finančno podporo. Lani so svojim družinskim članom iz tujine poslali šest milijard dolarjev, kar predstavlja dobro petino BDP-ja te države. Lani so provizije pri prenosih v domovino nanesle tri odstotke oziroma 180 milijonov dolarjev - ta denar bi lahko Salvadorci porabili sami. Hkrati želijo s tem omiliti težavo nedostopnosti finančnih storitev, do katerih kar 70 odstotkov Salvadorcev nima dostopa. Bukele si želi, da bi s to spremembo postali privlačnejši za tuje naložbe. Pojasnjuje, da je tržna kapitalizacija bitcoina 680 milijard dolarjev in če bi se samo odstotek tega prelil v Salvador, bi bil to znaten...

41 komentarjev

Provizije za transakcije v bitcoinih spet normalne

Slo-Tech - Po decembrski vročici, ko so zaradi naraščajoče vrednosti bitcoina in preobremenjenosti omrežja potrebne provizije za uspešno izvrševanje transakcij dosegle tudi 30 dolarjev, se je situacija z ohlajanjem trga umirila. Provizije se ponovno gibljejo okrog dolarja, s čimer se bitcoinu vrača osnovna funkcija, to je poceni in hiter prenos denarja.

Provizije so dosegle šestmesečni minimum, saj so padle pod dolar. Njihova višina pada že dober mesec in se bo kmalu stabilizirala okrog ravni, ki smo jih gledali v začetku lanskega leta, to je med 10 in 50 centi. Razlogov za upad je več.

Največ je k temu pripomoglo počasno spuščanje zraka iz decembrskega balona, zaradi česar je transakcij manj. Tedaj se je vsem mudilo čim hitreje kupiti bitcoine ali jih kam prestaviti, sedaj pa se je vrnilo potrpljenje. Drugi zelo pomemben dejavnik pa je prilagoditev uporabnikov. Medtem ko se Segregated Witness še vedno...

11 komentarjev

Vse najboljše, bitcoin. Kaj pa zdaj?

Slo-Tech - Morda se zdi, kakor da gre za nedavno muho enodnevnico, ampak bitcoin je star pet let. Rojstni dan kriptografske valute, kakršna je bitcoin, je sicer težko definirati, a pred petimi leti je (verjetno Satoshi Nakamoto) narudaril prvi blok bitcoinov. Malo ironično prvega bloka bitcoinov ni mogoče porabiti, vse nadaljnje pa seveda lahko. Bitcoin je bil seveda spočet že precej prej, saj se je končna verzija članka o bitcoinu pojavila že leta 2008, načrtovanje in pisanje kode pa bržkone segata še dlje v preteklosti.

Prva štiri leta se z bitcoinom ni dogajalo nič pretresljivega, saj so ga uporabljali le zanesenjaki. Mogoče uporabljali niti ni pravilna beseda; recimo raje, da so se ukvarjali z njim, saj kupiti ni bilo mogoče skoraj ničesar. Kratka zgodovina obsega...

159 komentarjev

Bitcoin izgubil polovico vrednosti

Slo-Tech - Dodatek (ob 23:35): Z bitcoinom se spet trguje nekoliko više, v tik pod 200 dolarji (sorazmerno blizu jutranjega vrha in konsistentno z dogodki preteklih dni). Kot kaže, je bil nihljaj navzdol posledica začasne nedosegljivosti trgovanja preko vodilnih borz Mt.Gox (ZDA) in BitStamp (Slovenija) zavoljo DDOS-napada. Nekaj nezaupanja v valuto naj bi dodal še neimenovani Redditor z vzdevkom "bitcoinbillionaire", ki je naključnim uporabnikom portala zmetal za več tisoč dolarjev kovančkov v napitninah (+bitcointip). Lastniki bitcoinov so torej začasno mirnejši, a živcev je šlo še in še, hkrati pa je lastnika zamenjalo en kup premoženja.

Dodatek (ob 0:01): Trgovanje je še vedno zelo nestanovitno in spet na precej nižjih nivojih, saj cena bitcoina divje niha med 150 in 200...

56 komentarjev