»

Odstopil šef Blizzarda

Slo-Tech - Po šestnajstih letih v podjetju odstopa šef Blizzarda J. Allen Brack, ki ga bosta začasno nadomestila Mike Ybarra in Jen Oneal. Brack je bil zadnjih osem let izvršni direktor podjetja, tri leta pa tudi predsednik. V izjavi za zaposlene je zapisal, da ne dvomi, da bosta Ybarra in Oneal uspešno vodila podjetje, izkoristila njegov potencial in pospešila spremembe. Brack pa ne odstopa iz osebnih razlogov, temveč zaradi pravnih težav.

Kalifornijski urad za delo (Department of Fair Employment and Housing) je vložil tožbo proti več menedžerjem, med njimi tudi Bracku, v kateri jim očita nadlegovanje, diskriminacijo in maščevanje nad zaposlenimi. Podjetje pod njegovim vodstvom tudi ni pravočasno ukrepalo in zaščito zaposlenih. Alex Afrasiabi je bil na primer v Blizzardu obtožen nadlegovanja žensk, a ga ni doletela nobena hujša sankcija.

V Blizzardu je negodovanje med zaposlenimi doseglo vrhunec s protestno zapustitvijo delovnih mest (walkout). Zahtevali so pregled menedžerjev, ukinitev...

18 komentarjev

Pobuda za več etike v tehnoloških podjetjih

Protest Googlovih zaposlenih v mestu Sunnyvale

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Aktivisti neprofitne organizacije Fight for the future so v Silicijevi dolini zagnali etično kampanjo, s katero želijo spodbuditi žvižgače k obveščanju javnosti o neetičnih dejanjih svojih delodajalcev.

V ta namen so postavili spletno stran Speakout tech, ki s pomočjo orodja SecureDrop omogoča varno posredovanje takih informacij in poziva zaposlene v tehnoloških podjetjih, da se samoorganizirajo. Spletna stran se te dni promovira tudi z oglasi prek Googlove in Facebookove oglasne platforme. Fight for the future je zato začel tudi crowdfundiung kampanjo za financiranje promocije svojega delovanja.

Organizacije Fight for the future se sicer spomnimo iz lanskega leta, ko je sprožila proteste proti podjetju Salesforce, ki je s svojo programsko opremo podprlo ameriški Urad za imigracijo in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) pri izvajanju protimigrantske...

3 komentarji

Delničarji tožijo Alphabet

vir: Guardian
Guardian - Googlovo matično podjetje in njegovo vodstvo se bosta kot kaže znašla pred sodiščem zaradi selektivnega obravnavanja zaposlenih, obtoženih seksualnega nadlegovanja. Vzporedno sta vloženi dve tožbi, za katerimi stojijo dolgoletni delničarji, obe pa vodstvo Alphabeta obtožujeta poskusa prikrivanja, obenem pa zahtevata, da v bodoče spremeni svoj pristop pri odkrivanju in odzivanju na taka dejanja v podjetju. "Želimo videti pomembne spremembe na področju obravnavanja žensk, odzivanju na obtožbe o spolnem...

13 komentarjev

Množičen protest Googlovih zaposlenih

vir: Medium
Medium - Prvega novembra je 20.000 zaposlenih v Googlovih pisarnah po vsem svetu prekinilo delo in protestno zapustilo svoja delovna mesta. T. i. walkout, nekakšno blažjo obliko stavke, je povzročilo poročilo New York Timesa, ki je razkrilo, da so soavtorja Androida Andyja Rubina odpustili iz podjetja, potem, ko se je izvedelo za obtožbe zoper njega o spolnem napadu, a so mu ob odhodu izplačali 90 milijonov dolarjev odpravnine.

Google ima po vsem svetu približno 95.000 zaposlenih, kar pomeni, da je v walkoutu sodelovala petina vseh, kar je spoštovanja vreden delež. Prav zato se je v trenutku, ko je bil znan obseg protesta, oglasil tudi izvršni direktor Sundar Pichai in napovedoval, da se bo v ponedeljek srečal z...

177 komentarjev

Odstopil HP-jev izvršni direktor

Mark Hurd

Slo-Tech - Nenadoma in nepričakovano je podal odstopno izjavo HP-jev izvršni direktor Mark Hurd, ki je bil na položaju od leta 2005. V zgodovino podjetja se je zapisal kot eden najuspešnejših, a tudi najstrožjih menedžerjev. V času njegovega vodenja podjetja je odslovil 15.200 delavcev, kar je predstavljajo desetino vseh zaposlenih. Zmanjšal je število zaposlenih v IT-oddelku, število aplikacij v uporabi v HP-ju in število njihovih podatkovnih centrov s 85 na šest. Po nastopu recesije je ukinil mnogo ugodnosti za...

13 komentarjev

Activision in Blizzard se združujeta

BBC - Giganta industrije računalniških iger - Activision in Blizzard sta najavila dobrih 18 milijard dolarjev vredno združitev. Krmilo podjetja bo prevzel obstoječi direktor Activisiona, Bobby Kotick. Največji delež v novo nastalem podjetju, Activision Blizzard, pa bo imel trenutni Blizzardov lastnik - družba Vivendi.

Blizzard je sicer trenutno najbolj znan po World of Warcraft s katerim zaslužijo več kot 100 milijonov dolarjev mesečno. Activision pa po svoji serijah za konzole kot sta Guitar Hero in Tony Hawk Pro Skater. Kljub vseemu pa sta skupaj še vedno občutno manjša kot največji na trgu - Electronic Arts.

Glavna obljuba združitve je, da se vsakodnevne operacije v Blizzardu ne bodo spremenile. Toda ali ne bi bilo vredno žrtvovati nekaj Starcraft 2 programerjev za še boljši Guitar Hero 4?

25 komentarjev