»

Micron na CES-u pokazal nove pomnilniške module LPCAMM2

Slo-Tech - Prenosni računalniki imajo danes bodisi pomnilnik v formatu SODIMM, ki ni nič drugega kot pomanjšani moduli za namizne računalnike, bodisi integriran LPDDR RAM neposredno na ploščo. Prve omejuje hitrost, drugi onemogočajo kakršnokoli nadgrajevanje. Ena izmed možnih rešitev je standard LPCAMM2, ki temelji na LPDDR5X. Na letošnjem CES-u je Micron predstavil prve module LPCAMM2, ki bodo na voljo s kapacitetami 16 GB, 32 GB in 64 GB. Podpirali bodo hitrosti do 9600 MT/s. Omogočajo namreč oboje: fleksibilnost z nadgrajevanjem in višje hitrosti z nižjo porabo energije.

Moduli LPCAMM2 so manjši od klasičnih SODIMM, četudi imajo 128-bitni pomnilniški vmesnik in so veliki do 64 GB. Razlika je še te toliko očitnejša, če en tak modul primerjamo z dvema SODIMM, ki bi ju potrebovali za primerljive specifikacije. Slaba stran je seveda višja cena, saj so kompleksnejši. Nadgradnja je tako dražja kot pri SODIMM, a je vsaj možna, kar za LPDDR5X ne velja. Potrebujemo pa za zamenjavo izvijače, saj za...

8 komentarjev

Valve osvežuje Steam Deck

vir: Steam
Steam - Iz Valva so sporočili, da bo čez slab teden na voljo izboljšana različica ročnega PCja Steam Deck, katere osrednja novost je zaslon vste OLED.

Valvov ročni računalnik-poševnica-igralna konzola Steam Deck je bil ob lansiranju v začetku lanskega leta še poln nerodnosti in nedodelanosti, kot sta bila med drugim glasen ventilatorček in hitro praznjenje baterije. Toda v podjetju so ga nenehno pogumno izboljševali in danes gre za napravo, ki jo lahko človek mirno kupi brez bojazni, da bi ga motilo nešteto nadlog, čeprav še vedno ni tako elegantna kot Nintendov Switch in zahteva osebo, veščo ravnanja s PCji. Marca so v Valvu povedali, da na konkretno dvojko nekaj let še ne gre računati, zato je bilo pričakovati, da bodo morda izvedli manjšo pomladitev, kot je to pri igralnih konzolah v navadi med tekočo generacijo izdelkov. To se bo sedaj tudi zgodilo, in sicer 16. novembra.

Čeprav ima pomlajena različica vrsto manjših novosti, je na prvem mestu gotovo nov zaslon: 7,4-palčni HDR OLED...

11 komentarjev

Steam Deck prispe konec februarja

vir: Steam
Steam - Pri Valvu so potrdili, da novega zamika lansiranja prenosnega PCja-poševnica-ročne konzole Steam Deck ne bo: napravo bodo prednaročnikom pričeli pošiljati 28. februarja.

Ko so pri Valvu lansko poletje razkrili prenosno igričarsko napravo Steam Deck, ki je pravzaprav PC v preobleki ročne konzole, so predvideni datum prihoda postavili v december. Toda kot toliko drugim podjetjem, jo je tudi njim zagodlo pomanjkanje sestavnih delov za napravo, tako spričo omejene razpoložljivosti polprevodnikov kakor splošnih težav z dobavno verigo. Zato so jeseni izid zamaknili za "okoli dva meseca". Na srečo je bila to očitno edina preložitev, kajti naprave bodo k prvim prednaročnikom odpotovale 28. februarja. To je - če ne bodo pozabili na plačilo celotne cene Steam Decka, za kar bodo imeli na voljo 72 ur; v kolikor se do tega roka ne bodo zganili, bodo svoje mesto v vrsti izgubili. Kdor se je torej lani uspel zdrenjati med prve, ki so Steam Deck rezervirali, naj konec tega meseca ne odpotuje v...

12 komentarjev

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Samsung - V Samsungu so po tednih govoric le naznanili sistemski čip za pametne telefone Exynos 2200, katerega grafični del je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2. Toda bistvenih podrobnosti še niso razkrili.

Samsung je imel za 11. januar napovedano tiskovno konferenco s predstavitvijo prihajajočega sistemskega čipa za pametne telefone Exynos 2200, ki pa so jo na licu mesta odpovedali, oziroma prestavili na februar, ob najavo novih telefonov Galaxy S22, ki naj bi sicer prispeli v drugem tednu meseca. Razloga za nenadno odpoved predstavitve niso podali, so pa čipu vendarle odmerili nekaj prostora pred dnevi, in sicer v precej površinski objavi. Procesorsko je zasnovan na zadnji različici Armove arhitekture, ARMv9, in je torej v osrednjem delu zelo podoben Qualcommovemu Snapdragonu 8 Gen 1: eno jedro je Cortex-X2, tri so Cortex-710 in štiri Cortex-510, medtem ko 5G modem podpira milimetrske valove.

Posebnost pa je grafični del čipa, Xclipse 920 - ker je zasnovan na AMDjevi arhitekturi...

5 komentarjev

Valve razkril ročno konzolo Steam Deck

vir: Valve
Valve - Pri Valvu so naznanili nov kos lastne strojne opreme, ambiciozno ročno konzolo Steam Deck, ki v več kot enem elementu spomni na Nintendovega Switcha. Prednaročila se odpro jutri, na voljo naj bi bila decembra.

Valve je že lep čas tudi hardversko podjetje, katerega paradni strojni konj so trenutno VR naočniki Index, na spisku preteklih podvigov pa najdemo še igralni plošček, povezovalnik s televizijo in pa precej ponesrečen poskus neke sorte standarda za PC-konzole, Steam Machines. Slednje pa ni več edini poskus firme v smeri konzolnega trga, kajti danes se odločno odkorakali v zelje Nintendu, saj so najavili Steam Deck, ročno konzolo, ki na moč spomni na Switcha. Od slednjega se najbolj bistveno razlikuje v tem, da je zasnovana na platformi Steam, se pravi PCjevem ekosistemu iger, saj gre v osnovi pravzaprav za zmogljiv ročni PC. Po zaslugi majskega pobega informacij najava sicer ni popolno presenečenje, a ji kljub temu ne manjka udarnosti, saj se vidi, da je Deck zgrajen na...

15 komentarjev

Valve izdal SteamOS in predstavil prototip Steam Machine in Steam Controller

Slo-Tech - Valve je danes izdal prvo verzijo svojega operacijskega sistema za igre SteamOS, ki temelji na Linuxu in so ga napovedali že jeseni.

SteamOS bo mogoče s spleta prenesti še danes, pri čemer pa še ne gre za dokončano kamoli spolirano različico. Valve je izdajo pospremil z besedami, da "vsem razen neustrašnim Linuxovim hekerjev priporočajo, da počakajo do izdaje naslednje verzije leta 2014". Z drugimi besedami to pomeni, da je obstoječa verzija potrebuje še nekaj prevajanja kode, da jo lahko namestimo.

Potem pa je tu še tristo srečnežev, ki so se prijavili v preizkusni program in bili izbrani. Ti bodo v naslednjih dneh prejeli Steam Machine, kakor...

44 komentarjev

Vdor v Steam

Daily Tech - Steam je najbž vsem dobro znan kot Valve-ov spletni sistem za nakup, nadzor, posodabljanje in igranje iger, podatek, da je uporaba odjemalca pogoj za igranje streljačine Counter-Strike pa vam najbrž pove tudi dosti o popularnosti cele zadeve.

A navdušeni uporabniki storitve bi znali biti kaj kmalu razočarani, na spletu so se namreč pojavile novice o izjemno resnem vdoru v Steam. Cracker, ki se skriva pod vzdevkom MaddoxX, trdi, da je uspel pridobiti shell dostop do vseh sistemov in se tako dokopal do številnih občutljivih podatkov uporabnikov, vključno s številkami njihovih kreditnih kartic. Sam vdor naj bi bil storjen zgolj zaradi načel, saj se MaddoxX ne namerava okoristiti, temveč opozoriti na slabo varnost Valve-ovega sistema, trenutno v zameno za vse ukradene podatke zahteva sporočilo oz. opravičilo na domači strani podjetja.

Izvorna novica.

19 komentarjev