»

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Facebook obupal nad satelitskim internetom in ga prodal Amazonu

Slo-Tech - Facebook izstopa iz dirke za satelitski internet v nizkih orbitah, ki jo bijejo SpaceX, Amazon in Softbank. Facebook je namreč svoj oddelek za razvoj satelitskega interneta prodal Amazonu. Ta s svojim projektom Kuiper lovi SpaceX-ov Starlink, ki je trenutno zmogel najdlje. V zraku ima več kot 1300 satelitov, končni cilj pa je 12.000.

Amazon želi do leta 2029 v orbito poslati 3236 satelitov, do katerih bo povezljivost omogočalo 12 zemeljskih postaj. Celoten projekt - polovica bo nared do leta 2026 - bo stal več kot 10 milijard dolarjev in že ima dovoljenje Agencije za civilno letalstvo (FAA). Trenutno v Amazonu na tem projektu dela 500 ljudi, še 200 pa jih želijo zaposliti kmalu (razpisi so že zunaj). Pridružujejo se jim še Facebookovi strokovnjaki s tega projekta, ki so delali v Los Angelesu.

Facebook po drugi strani ugotavlja, da morda nima smisla graditi internetne infrastrukture, če je njihova glavna dejavnost druga. Še vedno pa Facebook investira v zemeljske povezave, tako da...

5 komentarjev

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

60 satelitov Starlinka na poti na delo.

vir: Wikipedia
Reuters - Elon Musk je v okviru Mobile World Congressa, ki delno poteka v živo v Barceloni in delno na spletu, spregovoril tudi o napredku SpaceXovega projekta satelitskega interneta, ki je trenutno sredi odprte beta testne faze. Podjetje je od leta 2018 v nizko zemeljsko orbito uspešno utirilo približno 1.700 satelitov, po načrtih pa naj bi jih do leta 2026 bilo skupaj 12.000, že do letošnjega avgusta pa naj bi s signalom pokrili večino zemeljske oble. Starlink ima trenutno 69.420 uporabnikov, Musk pa upa, da bodo že čez leto dni presegli številko pol milijona.

Testiranje sistema trenutno poteka v 12 državah, uporabniki pa večinoma posegajo po kompletu satelitskega krožnika za 499 ameriških dolarjev in 99 dolarjev mesečne naročnine. SpaceX za ta denar obljublja sto in več megabitov prenosa in 20 megabitov v nasprotni smeri in ob nekaj začetnega kolcanja prvi objavljeni testi kažejo, da tokrat niso močno pretiravali z obljubami. Je pa Musk priznal, da jih izdelava sprejemnika,...

39 komentarjev

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Slo-Tech - SpaceX in ameriška vojska sta podpisala pogodbo o preizkušanju SpaceX-ove konstelacije satelitov Starlink za dostop do interneta v ameriški vojski. V naslednjih treh letih bo vojska preverjala, ali je SpaceX-ova rešitev ustrezna za širšo uporabo v vojski. Gre za tako imenovano pogodbo CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), po kateri vojaški razvoji laboratoriji sodelujejo z zasebnimi podjetji, neprofitnimi ustanovami ali drugimi organi. Gre za uveljavljen način preizkušanja novih tehnologij, preden se ameriška vojska odloči za nakup.

V konkretnem primeru bo torej vojska preverjala, ali je konstelacija satelitov v nizkih orbitah, ki nudijo dostop do interneta, primerna za vojaške potrebe. To tudi ni prva CRADA, ki jo je ameriška vojska podpisala v zvezi s satelitskimi komunikacijami, saj so v preteklosti sodelovali na primer s SES in Kratosom. Trenutni satelitski internet, ki ga uporablja ameriška vojska, je počasen in okoren. Ker temelji na geostacionarnih...

0 komentarjev

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone

Slo-Tech - Po pisanju Bloomberga je Apple začel sestavljati ekipo inženirjev, ki se ukvarja s satelitskim internetom za iPhone. Zamisel se sliši prav futuristična, a povsem nemogoča ni. Apple menda razmišlja, da bi s sateliti zagotavljal dostop do interneta, ki bi ga lahko uporabljali lastniki iPhonov, ne da bi potrebovali dostop do lokalnih omrežij. Da te govorice niso iz trte izvite, kaže tudi zanimanje Tima Cooka za satelitski internet, ki ni skrivnost. Še vedno je projekt daleč od kakršnihkoli delujočih prototipov. A Apple je zaposlil približno deset inženirjev z ustreznih področij, ki naj bi v naslednjih petih letih pripravili delujočo storitev.

Če bi Apple resnično uspel postaviti satelitski internet, bi s tem zaobšel potrebo po internetni povezljivosti prek mobilnih omrežij. S tem bi poskrbel tudi za večjo povezanost teh naprav, hkrati pa bi s tem pridobil še dodatne informacije o lokaciji naprav in internetnem prometu, ki ga z njimi ustvarjamo. Ali bo Apple razvil lastne satelite in...

51 komentarjev

SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Elon Musk

Slo-Tech - Satelitski internet je danes že zadovoljivo hiter, a so zakasnitve za normalno uporabo obupno prevelike; geostacionarni sateliti so pač daleč. Rešitev je uporaba satelitov, ki so v nizkih orbitah, kar pa seveda pomeni, da jih potrebujemo mnogo več. Recimo štiri tisoč. SpaceX je predstavil smel načrt, kako bi v naslednjem desetletju zagotovili hiter dostop do interneta povsod na Zemlji. Podrobnosti so v dokumentaciji, ki so jo prijavili FCC-ju.

Internet bi zagotavljalo 4425 satelitov, ki bi krožili na višini 1150-1330 kilometrov, kar je že dovolj blizu, da zakasnitve ne bodo tako moteče. Medtem ko ima današnji satelitski internet latence okrog 600 milisekund, naj bi sateliti v nizki orbiti omogočali brskanje z...

28 komentarjev

Musk in Wyler bi s 700 sateliti zagotavljala internet

The Wall Street Journal - Ameriški milijarder in poslovnež Elon Musk, ki ga poznamo kot ustanovitelja SpaceX in soustanovitelja PayPala, Tesla Motors in Zip2, se podaja na novo tehnološko področje. Celemu svetu želi zagotoviti dostop do interneta, za kar bi potreboval 700 satelitov in več kot milijardo dolarjev. Glavni problem bo prvo.

Očitno je v satelitskem internetu prihodnost, saj Musk ni prvi, ki je javno izrazil načrte v tej smeri. Google bi si vstopnico v satelitski internet kar kupil, O3b v podekvatorialni regiji že ponuja internet (izstrelili so štiri satelite, prav toliko jih še sledi), Facebook pa se je odločil, da so boljša kot sateliti kar letala. Kanadski MSCI je satelitski internet po celem svetu leta 2011 obljubljal za prihodnje leto, a v zadnjem času od njega ni bilo...

28 komentarjev