»

Amazon bo odklenil zakladnico svojih filmov in serij

Slo-Tech - Malokdo ve, da so legendarni naslovi 12 Angry Men, Rocky ali Stargate od lani v Amazonovi lasti. Marca so za studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) odšteli 8,5 milijarde dolarjev, s tem pa pridobili tudi materialne avtorske pravice nad njihovo celotno zbirko, ki vsebuje več kot 20.000 naslovov filmov in serij. Hkrati ima Amazon tudi čedalje bogatejši lastni program, ki je na voljo ekskluzivno prek Amazon Prime Video. To se kani sedaj korenito spremeniti.

Ustanavlja enoto Amazon MGM Studios Distribution, ki bo skrbela za distribucijo Amazonovih filmov in serij, kar velja tako za izvirne vsebine kakor za nakupljene. To med drugim pomeni, da bodo doslej ekskluzivno Amazonove vsebine na voljo tudi drugim. Amazon je dejal, da pričakujejo veliko povpraševanje in temu primerne prihodke. Chris Ottinger, ki je doslej vodil MGM, sedaj pa Amazonovo enoto, dodaja, da pričakujejo povečanje prihodkov z uvedbo novih načinov prodaje in paketov.

Amazon je sicer v preteklosti že distribuiral posamezne...

12 komentarjev

CNN+ propadel po rekordno kratkem času

vir: CNN
CNN - Zgolj dober mesec po zagonu novičarske pretočne storitve CNN+ bo ta 30. aprila ugasnila, med razloge pa je poleg srdite tekme med pretočnimi servisi mogoče šteti tudi organizacijsko kolobocijo ob združitvi WarnerMedie in Discoveryja.

Ko je 29. marca luč sveta ugledal pretočni servis CNN+, ga je strokovna javnost opazovala z velikim zanimanjem. V nasprotju z velikani, kot so Netflix, Disney+ ali HBO Max, namreč CNN+ ponuja izključno novičarske ter informativne vsebine. Ne samo, da je s tem že v štartu prikrajšan v primerjavi s konkurenco na že precej zasičenem trgu pretočnih storitev, ampak povrhu vsega ponuja stvari, za katere je malokdo pripravljen plačevati dodatno - in to 6 dolarjev mesečno. Še posebno pa v času, ko se morajo tudi ugledne novinarske hiše boriti za slehernega kupca. Zato ni presenetljivo, da servis ni dosegel predvidenih 150.000 naročnikov v prvem mesecu, temveč jih v teh dneh beleži zgolj dobrih 10.000. Tako je kar logična novica, da se projekt že po dobrem...

26 komentarjev

Amazon kupil MGM

Slo-Tech - Amazon še odločneje koraka v svet televizije in filmov. Danes so sporočili, da bodo za 8,4 milijarde dolarjev kupili MGM (Metro Goldwyn Mayer). Z nakupom bo Amazon dobil obsežen MGM-jev arhiv, v katerem je več kot 4000 filmov in 17.000 ur vsebin za televizijo. S tem bo Amazon širil ponudbo Prime Video, s katero želi dobiti čim več naročnikov Prime, saj konkurira Netflixu in Disneyju Plus.

Najbolj znani MGM-jevi franšizi sta James Bond in Rocky, v arhivu pa najdemo številne klasike, denimo 12 Angry Men, ter tudi oddaje, kot je The Voice. Glavni razlog za nakup je torej ogromen bazen intelektualne lastnine, ki jo bo dobil Amazon. Trenutno so filmske in televizijske vsebine pri Amazonu le manjši del poslovanja, čeprav Amazon vanj vlaga milijarde. Amazon Prime Video ima trenutno 175 milijonov uporabnikov, torej večina naročnikov Primea, ki jih je 200 milijonov. MGM je trenutno v lasti več zasebnih holdingov: Anchorage Capital Group, Highland Capital Management in Solus Alternative...

21 komentarjev

Obeta se prva stavka v Amazonu v ZDA

Amazon - Običajno pišemo o stavkah v Amazonu, ki je v predbožičnem obdobju organizirajo nemški sindikati, tokrat pa bodo protestirali zaposleni v ZDA. Izkoristili bodo 15. julij, ki bo Amazon organiziral tako imenovani Prime Day. Gre za dan, ko ponujajo velike popuste za naročnike v programu Prime. Stavka je napovedana v Amazonovem centru v Minnesoti, kjer naj bi trajala šest ur.

William Stolz iz omenjenega distribucijskega centra pojasnjuje, da Amazon javno govori o dobavi v enem dnevu, medtem ko delovnih pogojev ne omenja. Stolz pravi, da želijo izkoristiti to priložnost za pogovor o tem, kdo omogoča enodnevno dostavo, in pritisniti na Amazon z zahtevami po varnih, zanesljivih zaposlitvah. Iz...

1 komentar

Amazon želi postati tudi mobilni operater

Slo-Tech - Amazon že zdavnaj ni več prodajalec knjig niti prodajalec vseh mogočih fizičnih izdelkov, saj na primer večino svojega dobička ustvari z Amazon Web Services. Pred dvema letoma je na primer kupil še trgovsko verigo s hrano Whole Foods. Amazon Prime Video ponuja internetno televizijo (oziroma video) na zahtevo in ima celo lastno produkcijo. Amazon ima lastne letalnike za dostavo, prodaja digitalne vsebine, načrtuje satelitski internet, ima strani za streaming (Twitch.tv) in nudi osebnega asistenta. Zato ni presenetljivo, da je naslednji trg, kamor si Amazon prizadeva, trg mobilne telefonije.

Priložnost se mu odpira z združitvijo ameriških operaterjev T-Mobile in Sprint, od katerih regulatorji zahtevajo prodajo nizkocenovnega operaterja...

11 komentarjev

Amazon bo produciral lastne filme

Slo-Tech - Spletni gigant Amazon že dlje časa ugotavlja, da le od prodaje in posredništva ne bo mogel preživeti, zato se poskuša širiti na različna področja. Njihova storitev Amazon Prime, ki trenutno nudi brezplačno dostavo blaga v dveh dneh, predvajanje večpredstavnostnih vsebin in izposojo knjig, bo dobil tudi lastne filme.

Tako je, Amazon bo snemal svoje filme, so sporočili. To ni tako presenetljiva odločitev, saj so na področju televizijskih nanizank spletni gigant že močno prisotni. Netflix je na primer ekskluzivno distribuiral House of Cards, Amazon pa Transparent, Tumble Leaf in Mozart in the Jungle. Sedaj se bodo lotili še produkcije lastnih...

8 komentarjev

MGM gre na YouTube

Leo the Lion

vir: Wikipedia
Ars Technica - Slavni hollywoodski filmski studio Metro-Goldwyn-Mayer bo vsak čas začel objavljati svoje filme na YouTubu. Gledalci si jih bodo lahko ogledali v celoti in popolnoma brezplačno, zato bodo opremljeni z oglasi. Za začetek bodo na voljo epizode serije American Gladiators in filma Bulletproof Monk ter Magnificent Seven, kmalu pa naj bi sledili še drugi iz obsežnega arhiva MGM.

Zaenkrat še neuradna novica je pomembna predvsem zato, ker je YouTube doslej imel razmeroma slabe odnose s filmskimi studiji, ki nasprotujejo objavi njihovih del na največjem spletnem zbirališču videoposnetkov.

Nekatere uspešnice studia Metro-Goldwyn-Mayer:
  • Hannibal
  • Legally Blonde
  • Die Another Day
  • The Pink Panther
  • Basic Instinct 2
  • Casino Royale
  • Quantum of Solace
  • Original Sin
  • Agent Cody Banks
  • Be...

17 komentarjev

Vrhovno sodišče sprejelo odločitev v primeru Grokster

Slo-Tech - Vrhovno sodišče ZDA je v primeru Grokster (več o primeru MGM vs. Grokster tukaj) danes sprejelo odločitev, da " kdor distribuira pripomočke, katerih namen je spodbujanje kršitev avtorskih pravic (...), je odgovoren za protipravna ravnanja tretjih oseb, ki tovrstne pripomočke uporabljajo, ne glede na to, da je pripomočke moč uporabljati tudi za pravno dopustne namene." Ključna točka navedenega stališča se nanaša na "namen spodbujati kršitve avtorskih pravic".

Današnja odločitev Vrhovnega sodišča je v nasprotju z dosedanjim precedensom iz primera Sony Betamax ( Sony Corporation vs. Universal City Studios), na katerega se je skliceval Grokster, ko je isto sodišče odločilo, da distributer vsebin ne more odgovarjati za uporabnike, ki kršijo avtorske pravice, če je pripomoček prvenstveno namenjen uporabi, ki je v skladu z zakonom.

V primerjavi obeh odločitev je sicer moč zaznati nianso razlike. Gre za dejstvo, da v primeru Betamax ni bilo govora o tem, da je namen tedaj spornih...

48 komentarjev