»

Apple in Google pripravljata rešitev v boju proti zasledovanju z Bluetoothom

Slo-Tech - Pripomočki, kot so AirTag in različne androidne alternative, imajo plemenite namene, a odpirajo tudi možnosti za zlorabe. Namenjeni so iskanju izgubljenih naprav, za kar uporabljajo komunikacijo prek Bluetootha, a to je možno izkoristiti za zasledovanje, nadlegovanje in tatvine. Apple in Google sta zato združila moči v vzpostavljanju standarda, ki bo to skušal preprečiti. Zanimanje za sodelovanje v pobudi so najavili tudi drugi proizvajalci, med njimi Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security in Pebblebee.

Razvijajo namreč standard, ki bo napravam za sledenje prek Bluetootha omogočal zaznavanje nepooblaščenega sledenja, kar bo tako na platformi Android kakor iOS ne glede na napravo. Sistem za zaznavanje zasledovanja bo uporabnika obvestil, kadar bo z njim potoval sledilnik (npr. AirTag), ki ni njegov. Ponudil mu bo tudi napotke, kako sledilnik fizično najti in kako ga onesposobiti.

V organizaciji National Network to End Domestic Violence pozdravljajo novost. Ob tem dodajajo, da je...

9 komentarjev

Ali Google pripravlja svoj AirTag?

Slo-Tech - Pravzaprav je bolj presenečenje, da se Google podviga ni lotil že prej, kot je novica odkritje, da se vendarle premika. Google se pridružuje Applu, Samsungu in Tilu, saj pripravlja sledilnike predmetov z Bluetoothom po vzoru Applovega AirTaga. Strokovnjak za Android Kuba Wojciechowski je pri analizi kode našel segmente, ki so namenjeni projektu Grogu, ki ni nič drugega kot Googlov airtag.

Nove funkcije so v možnosti Fast Pair, ki jo Google uporablja za hitro parjenje naprav prek Bluetootha. Poleg imena Grogu sta v kodi tudi imeni GR10 in Grogu, funkcionalnost pa razvija ekipa iz Nesta. Wojciechowski trdi še, da bo novi Grogu podpiral Bluetooth LE in UWB, podobno kot Applovi izdelki pa naj bi imel tudi zvočnik za lažje iskanje pogrešanega predmeta. UWB pa bo omogočal natančnejše pozicioniranje in hitrejše iskanje. Tehnologijo je sicer pionirsko predstavil Tile pred desetletjem, a je zares uspela šele ko jo je skopiral Apple. Sedaj jo bo očitno skopiral še Google. Pri tem pa bo...

16 komentarjev

Apple se bori proti zlorabam AirTaga

Slo-Tech - Koncept AirTag je uporaben, saj omogoča, da najdemo izgubljene ali založene predmete z uporabo Applove storitve Find My, ki je sprva locirala telefone. A izkazalo se je, da lahko nepridipravi majhne sledilnike AirTag podtaknejo drugim ljudem zato, da bi jim sledili. Zasledovanje žensk, spremljanje dragih avtomobilov in podobni incidenti so k ukrepanju prisilili celo Apple.

Nekaj funkcij za preprečevanje zasledovanje že obstaja, a ne zadostujejo. AirTagi na primer piskajo, če za več kot en dan izgubijo kontakt z domačo (povezano) napravo. Prav tako iPhone prikaže opozorilo, če so v bližini neznani AirTagi. A ta opozorila so slabo opazna in preredka. Pri tem je često najtežji problem dejansko najti AirTag, saj so namenoma majhni in lahki.

Ena izmed novosti bo Precision Finding, ki bo lastnikom iPhonov 11, 12 ali 13 omogočil precizno iskanje AirTag. Z uporabo vseh dostopnih senzorjev - kamere, pospeškomera, žiroskopa in ARKita - bo telefon med premikanjem natančno lociral AirTag....

27 komentarjev

Zlomili AirTag

Slo-Tech - Nemški računalniški strokovnjak Thomas Roth (Stack Smashing) je uspel zlomiti Applov AirTag, se je pohvalil na Twitterju. Naložitev nove kode (reflashing) na mikrokrmilnik v napravi je zadoščala, da je uspel spremeniti prednastavljen URL za Lost Mode na poljubno povezavo. AirTag sicer kliče storitev Find My, ki omogoča lociranje izgubljene Applove naprave. S spremembo pa lahko odpre tudi kaj drugega.

Applov AirTag je na voljo dober teden dni. Že v tem času so ga uporabniki uspeli predelati v tanko kartico in uporabiti za sledenje. Sedaj pa je še jailbroken, saj je moč spremeniti njegov NFC URL. AirTag je naprava, ki deluje kot pomočnik pri iskanju ključev in podobnih predmetov. AirTag uporablja omrežje Find My, je pa združljiv z iphoni in ipadi z iOS 14.5 ali novejšim. AirTag pride prav, ko pogrešimo predmet, kamor je pritrjen. AirTag lahko oddaljeno prosimo, da kaj zaigra. AirTag se javlja prek Find My, in sicer tako, da anonimno izkorišča katerokoli drugo iOS napravo v bližini,...

24 komentarjev

WWDC 2019: Applove novosti

Slo-Tech - Danes je v San Joseju potekala vsakoletna World Wide Developers Conference, na kateri Apple predstavi novosti v svoji programski in strojni opremi. Ena izmed odmevnejših novosti, ki pa smo jo pričakovali, je bila napoved ukinitve iTunesa. Storitev, ki je v veliki meri pomagala zgraditi Applov imperij, se poslavlja. Apple ima dovolj specializiranih storitev (Apple Music, Apple TV in Apple Podcasts), da iTunesa ne potrebuje več. Z nami je bil od leta 2001 in je predstavljal prvo resno in zakonito alternativo Napsterju in drugim programov za deljenje MP3-jev. Nikoli ni bil mišljen zgolj kot orodje za urejanje glasbene zbirke, temveč je omogočal tudi nakupovanje skladb prek interneta, uvažanje glasbe iz drugih virov ter sinhronizacijo v...

123 komentarjev

Novosti z Applove predstavitve

13 in 15-palčna Retina, edini možnosti pri MacBook Projih

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev v San Franciscu se je tokrat začela s že videnim videoposnetkom, ki pokaže nekaj razmišljanja podjetja v povezavi z razvojem in snovanjem novih izdelkov. Isti videoposnetek so že pokazali na letošnji konferenci WWDC v juniju. Tim Cook je nadaljeval z običajnim pojasnjevanjem, kako uspešna je bila predstavitev novih iPhonov, predstavitev iOS-a ter kako zelo so še vedno uspešni na področju prenosnih računalnikov, kjer jim konkurenca očitno še vedno ne sledi (izpostavil je staro norijo z netbooki ter novo norijo, združevanje prenosnikov in tabličnih računalnikov). Povedal je, da pri Applu vseeno ne počivajo, s čimer je vajeti predstavitve predal Craigu Federighiju, vodji Applovih mehkih projektov, predvsem operacijskih sistemov. Seveda se je osredotočil na OS X.

Povedal je, da je bil glavni namen Mavericksa iz obstoječe strojne opreme iztisniti...

56 komentarjev

Izšel Mac OS X 10.8

Slo-Tech - Danes je uradno izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.8, ki je bila nared pred dvema tednoma (verzija 12A269 je identična; kdor je tedaj namestil GM, mu sedaj ni treba na novo nameščati še uradne verzije). Mountain Lion, kot se tudi imenuje nova inačica, prinaša kar precej novosti, ki so večinoma vzete iz mobilnega iOS. Prenesti ga je mogoče z App Stora, kjer boste zanj odšteli 16 evrov (20 dolarjev v ZDA in 14 funtov na Otoku). To je tudi edini način, saj Apple že nekaj časa ne ponuja več zgoščenk ali USB-ključev z novimi verzijami svojih operacijskih sistemov. Nakup omogoča namestitev na do pet naprav, nadgradnja pa je mogoča z verzije Snow Leopard ali novejše (10.6.8).

O novostih je bilo povedano že skoraj...

20 komentarjev