»

Politik odstopil zaradi uporabe lažnih profilov na družbenih omrežjih

Slo-Tech - Čeprav lažni profili na družbenih omrežjih niso nič novega in jih kdaj uporabljajo tudi politiki, imajo razkritja redkokdaj posledice. V Nemčiji so pri ustvarjanju lažne javnosti zalotili predsednika svetniške skupine SPD v mestnem svetu v Bambergu, zaradi česar je po pritisku javnosti odstopil. K temu ga je bil pozval tudi župan, ki prihaja iz iste stranke, a agonija je trajala poldrugi mesec.

Klaus Stieringer je v izjavi za javnost dejal, da prevzema politično odgovornost za dogodke, ki je nastala tudi zaradi njegovega nastopa v oddaji Quer. Toda Stieringer je odstopil šele, ko se je proti njemu obrnilo javno mnenje in ko je stranka Zelenih odpovedala sodelovanje v mestni koaliciji, ker je SPD sprva podpirala Stieringerja. Ta je želel za tem, ko si je decembra po izbruhu afere vzel premor, nadaljevati delo.

Incident se je zgodil na Facebooku, kjer so lažni profili v skupinah o lokalni politiki venomer oddajali komentarje v podporo SPD in kritizirali lokalne medije. Da so...

37 komentarjev

Facebook policistom prepoveduje lažne profile

BBC - Facebook je ugotovil, da se policisti iz losangeleške policijske uprave prijavljajo na Facebook z lažnimi profili, da bi spremljali objave uporabnikov. Ker Facebookova pravila uporabe izrecno prepovedujejo ustvarjanje lažnih profilov, so policijski upravi (LAPD) sporočili, da naj preneha to početi. Roy Austin, ki je v Facebooku pomočnik glavnega pravnika za državljanske pravice, je v pismu zapisal, da to početje predpisujejo celo interni dokumenti v LAPD za "spletne preiskovalne dejavnosti".

Facebookova pravila uporabe res prepovedujejo uporabo lažnih imen, neresničnega rojstnega datum, uporabo več profilov, deljenje računov med več osebami, pretvarjanje in podobno. Drugo vprašanje pa seveda je, kako dobro Facebook te dejavnosti nadzoruje in blokira profile, ki smernice kršijo. V pismu so policiji zagrozili, da bodo onemogočili vse lažne račune, ki jih bodo našli, kar seveda ni nič drugače od obravnave ostalih akterjev.

Zgodba je seveda kompleksnejša. Neprofitna organizacija...

8 komentarjev

Direktorji velikanov pred Kongresom brez konkretnih odgovorov

Slo-Tech - Težko pričakovano zaslišanje direktorjev Googla, Facebooka in Twitterja pred Kongresom v četrtek ni postreglo s konkretnimi odgovori. Glavni akterji Sundar Pichai, Mark Zuckerberg in Jack Dorsey so bili v svojih odgovorih še manj oprijemljivi kot oktobra. Medtem ko so politiki želeli na vsaj nekatera vprašanja slišati jasne odgovore z da ali ne, so se direktorji izogibali jasnim odgovorom. Po petih urah predstave za javnost je bil rezultat frustrirani člani odbora, ki so se - to je treba priznati - na zaslišanje pripravili in prišli z dobrimi vprašanji, in vznevoljeni direktorji, ki pa so si oddahnili.

To je bilo prvo zaslišanje po napadu na kapitol 6. januarja letos, kar je bila tudi pomembna tema zaslišanja, saj so napad podžgale in koordinirale objave na družbenih omrežjih. Krovna tema je bila dezinformacije in ekstremizem na družbenih omrežjih. Slednja niso zgolj pasivna platforma, zvočnik, ki bi omogočil slišanje teh vsebin, temveč vsaj delno aktivno sodelujejo pri...

9 komentarjev

Facebook lani pobrisal več kot milijardo lažnih profilov

Slo-Tech - Facebookov podpredsednik za integriteto Guy Rosen je pred pričanjem pred Odborom za energijo in trgovino v spodnjem domu Kongresa, ki bo potekalo v četrtek, razkril nekaj številk o lažnih profilih. Dejal je, da je Facebook v zadnjem kvartalu minulega leta odstranil 1,3 milijarde lažnih profilov (ne objav!). Ti so se še posebej aktivirali v času blizu ameriških predsedniških volitev, ki so potekale lani.

Facebook ima zaposlenih 35.000 ljudi, ki se ukvarjajo z moderiranjem, to je ustavljanjem širjenja lažnih novic in dezinformacij. To je zelo širok pojem, ki sega od neresnic o covidu do drugih političnih oblik neavtentičnega obnašanja, kot to uradno imenujejo. V zadnjih treh letih so razbili 100 mrež, ki so usklajeno širile neresnice (coordinated inauthentic behaviour). Eden izmed učinkovitih načinov za ustavitev širjenja teh vsebin je prekinitev finančnih tokov, ki jih podpirajo. Ti so odvisno od angažmaja obiskovalcev, torej deljenja in klikanja, kar skušajo algoritmi zaznati....

14 komentarjev

Facebook bo izbrisal neresnične navedbe o cepivih

Slo-Tech - Facebook je sporočil, da bo še zaostril svojo politiko zoper škodljive objave na platformi, ki je bila še pred enim letom izjemno medla. Brisati nameravajo objave, ki vsebujejo neresnične trditve o cepivih, denimo o večkrat ovrženi teoriji, da cepiva povzročajo avtizem, in da je varneje dobiti covid kakor se cepiti proti njemu.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg je kot velik zagovornik svobode govora dolgo vztrajal, da na Facebooku razen zakonsko prepovedanih objav in objav, ki vodijo do neposredne nevarnosti za telo, omejitev skorajda ne bo. A v letu 2020 je Facebook začel intenzivneje patruljirati po platformi. Oktobra so onemogočili nakup oglasov, ki so promovirali neresnice in zavajanja o cepivih. Decembra so dodali, da bodo odstranili objave s trditvami, ki so v nasprotju s podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ali pristojnih državnih agencij. Po januarskem napadu na kapitol, je tedanjega ameriškega predsednika odstranil s platforme.

Z novo politiko bodo prizadete...

176 komentarjev

Facebook je vedel, da vnaša razdor v družbo, in opozorila ignoriral

Slo-Tech - V časih pred internetom so bili ljudje izpostavljeni približno istim virom novic in informacij, predvsem pa so bili deležni pogledov z več strani. Internet je to precej spremenil, saj je ljudem omogočil zatekanje v vsebine, ki podpirajo njihova prepričanja, družbena omrežja pa so to dogajanje še intenzivirala. Na političnem področju se to še posebej vidi, saj so zagovorniki različnih strani bolj razdvojeni kot kdajkoli. In Facebook? Največje družbeno omrežje na internetu pri tem ni nedolžno, saj je pomemben motor delitev na internetu, kar podjetje ve že več let in namenoma ne ukrepa.

Algoritem, ki vlada na Facebooku in določa, kaj bo kdo videl, ima preprosto nalogo. Maksimizirati mora angažma uporabnikov, kar v lepši slovenščini pomeni, da mora uporabnike premamiti, da na strani ostanejo čim dlje in delijo čim več. Žal pa so takšne zahteve destruktivne za družbo, je pokazala Facebookova preiskava, preden so jo ukinili. To so vedeli že leta 2016, a namenoma niso reagirali,...

55 komentarjev

Nature: V naslednjem desetletju bodo na Facebooku prevladali proticepilci

Slo-Tech - Družbena omrežja so v zadnjih letih postala poligon za širjenje različnih teorij zarote in nasprotovanja uveljavljenim znanstvenim konsenzom, med katerimi ima na širšo družbo enega največjih vplivov gotovo debata o cepljenju. V zadnji številki Nature so objavili rezultate raziskave o širjenju različnih pogledov na cepljenje na omrežju Facebook. Ugotovili so, zakaj se proticepilski pogledi kljub manjšinski razširjenosti, nasprotovanju znanosti ter kritičnemu poročanju tradicionalnih medijev na družbenem omrežju širijo hitreje od nasprotnih stališč. V raziskavi avtorji ne okolišijo in v prvem stavku povzetka s 14 referencami zapišejo: Nezaupanje v znanost je nevarno.

Izkazalo se je, da ne zadostuje le poznavanje strokovne materije in njeno utemeljeno približevanje javnosti, temveč je treba podrobneje spoznati, kako in zakaj se širijo neresnice. Raziskavo je vodil Neil Johnson z Univerze George Washington, ki se ukvarja tudi z modeliranjem dogajanja na družbenih omrežjih in je lani...

104 komentarji

Facebook odstranil Trumpov oglas

Slo-Tech - Čeprav ima Facebook v primerjavi s Twitterjem zelo ohlapno oziroma politiko odstranjevanja objavljenih neresnic, se vendarle lahko zgodi, da Facebook zaradi zavajanja odstrani celo oglas ameriškega predsednika. Na Facebooku je namreč prepovedano širiti neresnice o volitvah ali popisu volilnih upravičencev (census). Včeraj so se na Facebooku pojavile plačane (sponsored) objave, ki sta jih delila tudi Donald Trump in podpredsednik Mike Pence, plačal pa odbor Trump Make America Great Again. Na enem izmed oglasov so bralce pozivali k izpolnitvi ankete za popis (Official 2020 Congressional District Census), ki bo potekal letos. Povezava je vodila do spletne strani z naslovom Certified Website of President Donald J. Trump, ki ni povezana z uradnim popisom.

To pa predstavlja kršitev Facebookovih pravil, ki ne dovoljujejo širjenja dezinformacij o volitvah, popisu in registraciji za volitve. Sprva je Facebook trdil, da oglasi niso sporni, ker je iz omembe kampanje jasno, da ne gre za...

24 komentarjev

Oxford: manipulacije na družbenih omrežij rastejo

Slo-Tech - Oxford Internet Institute (OII) pri Univerzi Oxford je v raziskavi o verodostojnosti informacij na družbenih omrežij ugotovil, da se kljub nekaterim naporom za zajezitev propagande in širjenja lažnih novic te širijo hitreje in trdovratneje kot kdajkoli doslej. Število držav, v katerih so zaznali formalno organizirano manipulacijo javnega mnenja na družbenih omrežjih, se je povišalo z 28 na 48. Za večino manipulacij so odgovorne politične stranke, ki zlasti pred volitvami širijo dezinformacije, lažne informacije in neresnice. Drugi najpomembnejši vir so državne inštitucije, ki zaradi tujega vmešavanja in lažnih novic vprežejo lastne moči za širjenje svoje propagande.

V raziskavi so pregledali dogajanje tako v več razvitih...

21 komentarjev