»

Google bo zaradi monopolizma na Play Storu Američanom plačal 700 milijonov dolarjev

Reuters - Na dan so prišle podrobnosti poravnave, ki jo je Google letošnjega septembra sklenil z ameriškimi zveznimi državami v procesu zaradi monopolnega obnašanja v trgovini Play: plačal bo 700 milijonov dolarjev in uvedel nekaj manjših sprememb v trgovini.

Vzporedno s tožbo Epica proti Googlu, ki se je razpletla pred tednom dni, so ločen proces proti velikanu iz Mountain Viewa v zvezi s trgovino Play vodile tudi ameriške oblasti, in sicer vseh 50 zveznih držav, Washington DC, Portoriko in Deviški otoki. Tudi ta se je loteval visoke 30-odstotne marže in omejevanja možnosti drugih kanalov za plačevanje (in ga ne smemo mešati s povsem drugim procesom Pravosodnega ministrstva proti Googlu zaradi monopolnega obnašanja pri spletnem iskanju). Do sporazumne poravnave je prišlo že v začetku septembra, toda podrobnosti so ohranili tajne do zaključka Epicove tožbe. Čeprav gre tehnično za različna procesa, je jasno, da so se v Googlu z različnimi prijemi že vse leto pripravljali na potencialne...

21 komentarjev

Microsoft z znižanjem provizij v boj proti Steamu

The Verge - Microsoft je sporočil, da bo z avgustom znižal provizijo, ki jo zaračunava izdajateljem iger za računalnike na svoji platformi Microsoft Store. S trenutnih 30 odstotkov se bo spustila na 12 odstotkov, s čimer izenačuje pogoje Epic Games, medtem ko Valve s Steamom še vedno vztraja pri 30 odstotkih (kar se zniža na 25 odstotkov po 10 milijonih dolarjev in 20 odstotkov po 50 milijonih dolarjev).

Ne bo pa znižanje veljalo za igre za konzole Xbox, kjer provizija ostaja 30-odstotna. Razlog je bržkone v drugačni logiki prodaje iger za konzole, saj so tam subvencije strojne opreme znatne, zato jih proizvajalci nadoknadijo s cenami iger. To velja tako za Microsoft kakor tudi Sony in Nintendo.

Zanimivo bo opazovati, ali bosta Microsoft in Epic Games uspela privabiti več založnikov. Steam ima še vedno prevladujoč tržni delež, čeprav čedalje več založnikov meni, da si ne zasluži 30-odstotnega deleža pogače od prodaje. Ni namreč vse v odstotkih, temveč tudi v uporabniški izkušnji, ki je bila...

18 komentarjev

Tudi Google bo znižal provizijo v Play Storu

Slo-Tech -
Začenši s 1. julijem, bo Google za polovico znižal 30 odstotno provizijo, ki jo pobere ob vsakem plačilu v svojem Play Storu. Popust bo veljal vse dokler ponudnik v tekočem letu ne bo zaslužil milijona ameriških dolarjev, zatem bo znova obdavčen s 30 odstotki. Podoben popust je lani novembra pripravil tudi Apple, a s pomembno razliko: pri njih gre za poseben "program", ki ga moraš zapustiti, potem, ko prvič v letu dni presežeš milijon dolarjev, medtem, ko se bo igra pri Googlu vsako leto začela znova in bo do zasluženega milijona veljala tako za garažne programerje, kot tudi za največje založbe.

Kot so povedali pri Googlu, bo sprememba razveselila veliko njihovih razvijalcev. Relativno seveda, saj svoje izdelke na njihovi tržnici zaračunava le 3 odstotke ponudnikov. Res pa je, da jih od teh le odstotek v letu dni zasluži več od razmejitvenega milijona, zato jih bo popusta deležna velika večina.

Vodstva Googla seveda ni poprijel nenaden napad empatije, pač pa je podjetje...

16 komentarjev

V Play Storu tudi vohunske aplikacije državnih hekerjev

Slo-Tech - Navajeni smo že, da se tudi v uradnem Google Play Storu znajdejo aplikacije sumljive provenience in zlih namenom, ki jih tja podtaknejo kriminalci, ki uspejo začasno pretentati Googlov (resda luknjičav) nadzor. Redkeje pa se zgodi, da zlonamerne aplikacije tja skrijejo kar državni obveščevalci. Raziskovalci iz podjetja Kaspersky poročajo o primeru skupine OceanLotus z napadom PhantomLance, ki se je ukvarjala prav s tem. Na Play Store so podtaknili malware, s katerim so vohunili po telefonih uporabnikov iz Vietnama, Bangladeša, Indonezije in Indije.

V konkretnem primeru cilj ni bil okužiti čim več ljudi, temveč nekaj točno določenih posameznikov. Napadalci so zgolj želenim tarčam poslali elektronska sporočila s povezavami na aplikacije, ki so vsebovale vohunsko kodo. V tem primeru bodo žrtve bolj verjetno zaupale, da je aplikacija legitimna, ker povezava vodi do Play Stora. Na podoben način namreč povezavo do svojih aplikacij pošiljajo legitimna podjetja, denimo nove spletne banke....

15 komentarjev

Izgon kriptorudarjenja iz Googlovega Play Stora

vir: BBC
BBC - Google je prenovil politiko svojega Playstora in ena od vidnejših novosti na njihovi programski tržnici je prepoved ponujanja aplikacij za rudarjenje kriptovalut. Bodo pa tudi poslej še dovoljene aplikacije, ki omogočajo oddaljeni nadzor rudarjenja na drugih napravah. Podjetje je s prepovedjo sledilo Applu, v čigar App Storu so to storili že pred skoraj dvema mesecema.

Poteza tudi sicer ni nepričakovana; Google je že aprila prepovedal tovrstne vtičnike v Chromu. Razlog, ki so ga tedaj navedli in verjetno drži tudi za tržnico - je bila občasna zlonamernost razvijalcev, ki so poskušali izkoristiti strojno moč uporabnikov za lasten zaslužek. Spomnimo, pred časom se je pojavilo kar nekaj spletnih strani, ki so - nekatere namenoma, druge pa so bile...

11 komentarjev

AMD bo znižal cene

AMD Zone - Kljub temu, da ne gre za ustaljeno prakso, saj proizvajalci o nižanju cen svojih izdelkov radi molčijo vse do samega znižanja je AMD za deveti julij uradno napovedal padec cen svojih procesorjev. Tako bo za dvojedrne procesorje Athlon 64 X2 potrebno odšteti dvajset odstotkov manj, za petnajst odstotkov pa se bodo pocenili enojedrni procesorji Athlon 64 in Sempron. Več o tem v izvorni novici na AMD Zone.

34 komentarjev

AMD bo znižal cene

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo znižal cene svojih AthlonXP procesorjev. To ni veliko presenečenje, saj je tudi Intel že storil podobno. Znižanje cen bo posebno vplivalo na procesorje višjega cenovnega razreda, kot so AthlonXP 3000+ in drugi. Vključno z znižanjem pa naj bi AMD poslal na tržišče tudi svoje procesorje Athlon XP "Barton" 3200+. Tako bodo lahko potrošnikom ponudil procesorje, ki bi stali od 500 do 600 ameriških dolarjev po tem, ko se bo znižala cena modela 3000+. Akcija!

6 komentarjev