»

C++23 dokončan

Slo-Tech - Nova verzija programskega jezika C++ je dokončana, saj je odbor ISO C++ potrdil vse funkcionalnosti, ki bodo našle pot vanjo. Jezik C++ razvija in standardizira odbor pod ISO (International Organization for Standardization), ki vsako tretje leto pripravi novo verzijo standarda ISO/IEC 14882. V njo dodajo nove funkcije, kakšne stare pa tudi zastarijo (deprecated). Odbor se bo sedaj posvetil verziji C++26, ki bo izšla čez tri leta.

Tehnično delo na specifikacijah C++23 je zaključeno, sedaj pa pripravlja končni dokument standarda, o katerem se bo glasovalo, je povedal predsednik odbora Herb Sutter. Ena izmed novosti je modul s standardnimi knjižnicami (standard library module). Druge novosti so še poenostavljen implicit move, večdimenzionalni in statični operator[] ter boljša podpora za Unicode. Veliko novosti C++23 so prevajalniki in različne knjižnice že podprli. Že junija pa se bodo začele razprave o funkcionalnostih, ki bodo podprte v C++26.

8 komentarjev

Facebookovi algoritmi pol leta promovirali dezinformacije

The Verge - Odkar ljudje čedalje več informacij prejemajo z družbenih omrežij in ne tradicionalnih medijev, algoritmi nadomeščajo urednike. Algoritmi določajo, čemu bomo sploh izpostavljeni in kaj bomo lahko videli, zato je njihovo mnogokrat nejasno delovanje problematično. Čeprav algoritmi zasledujejo interese upravljavca družbenega omrežja in ne uporabnikov, na kar pogosto pozabimo, se včasih zgodi, da ne drži niti to. Facebook je na primer v interni preiskavi ugotovil, da so zaradi napake algoritmi šest mesecev v časovnicah uporabnikom prikazovali vsebine, ki so predstavljale "tveganje za integriteto". Po domače, algoritmi so delali po svoje, ne kot je želel Facebook.

Inženirji so odstopanja opazili lanskega oktobra, ko se je v časovnicah začelo pojavljati veliko dezinformacij, proti katerim se Facebook (vsaj na načelni ravni) odločno bori. Algoritmi so za vsaj 30 odstotkov povečali vidnost in število ogledov, ki so po ugotovitvah neodvisnih preverjevalcev dejstev (fact-checkers) vsebovali...

103 komentarji

Ko so dezinformacije na internetu plačane

BBC - Na medmrežju je med epidemijo vzniknilo toliko gojišč dezinformacij o bolezni, zdravilih in cepivih, da jim je bilo težko slediti. Zdelo se je, da je nemogoče, da bi nenadoma toliko vplivnežev verjelo v neresnice in jih z najboljšimi nameni širilo. Izkazalo se je, da vsi niso verjeli vanje. Širjenje dezinformacij je namreč donosen posel.

Vplivneži na YouTubu so spomladi prejeli ponudbe marketinške agencije Fazze, da bi izpostavili "pobegle informacije" o višji trikrat večji umrljivosti posameznikov, ki so bili proti covidu-19 cepljeni s Pfizerjevim cepivom v primerjavi z AstraZeneco. To ne drži, a zgodba nemškega YouTuberja Mirka Drotschmanna ni osamljena. Francoski vplivnež Léo Grasset je dobil podobno ponudbo, če bi za 2000 evrov opravil ta posel za klienta, ki želi ostati anonimen. Oba sta se odločila, da bosta poizkusila izvedeti kaj več o tem čudnem novačenju, zato sta hlinila zanimanje.

Agencija jima je pošiljala povezave in izseke iz časopisnih člankov, ki naj jih skupaj...

54 komentarjev

Facebook bo spet dovolil debate o izvoru covida-19

politico.com - Facebook je v poizkusu zajezitve širjenja dezinformacij o covidu februarja onemogočil deljenje vsebin, ki so trdile, da je covid-19 ustvaril človek. To trditev je uvrstil na seznam zavajajočih izjav o zdravstvenih temah in cepivih, ki jih s pogoji uporabe ni dovoljeno širiti na platformi. Že lani so omejili širjenje drugih neresnic, denimo o cepljenju na splošno. Facebook bolj ali manj redno čisti tudi druge nesmisle, denimo teorijo zarote QAnon in podobno. Sedaj pa se obeta zanimiva sprememba. Facebook bo spet dovolili širjenje zapisov, ki trdijo, da je covid-19 plod človeškega dela.

Čeprav gre le za odločitev tehnološkega velikana, ki sam nima povezave s stroko, je to za posameznike lahko še pomembneje, saj Facebook številnim predstavlja glavni ali vsaj pomemben vir informacij o svetu. Facebookova odločitev je povezana tudi z zahtevo ameriškega predsednika Bidna, naj obveščevalne službe natančno raziščejo okoliščine vznika virusa. Peking je svojo preiskavo zaključil in Svetovno...

91 komentarjev

Facebook lani pobrisal več kot milijardo lažnih profilov

Slo-Tech - Facebookov podpredsednik za integriteto Guy Rosen je pred pričanjem pred Odborom za energijo in trgovino v spodnjem domu Kongresa, ki bo potekalo v četrtek, razkril nekaj številk o lažnih profilih. Dejal je, da je Facebook v zadnjem kvartalu minulega leta odstranil 1,3 milijarde lažnih profilov (ne objav!). Ti so se še posebej aktivirali v času blizu ameriških predsedniških volitev, ki so potekale lani.

Facebook ima zaposlenih 35.000 ljudi, ki se ukvarjajo z moderiranjem, to je ustavljanjem širjenja lažnih novic in dezinformacij. To je zelo širok pojem, ki sega od neresnic o covidu do drugih političnih oblik neavtentičnega obnašanja, kot to uradno imenujejo. V zadnjih treh letih so razbili 100 mrež, ki so usklajeno širile neresnice (coordinated inauthentic behaviour). Eden izmed učinkovitih načinov za ustavitev širjenja teh vsebin je prekinitev finančnih tokov, ki jih podpirajo. Ti so odvisno od angažmaja obiskovalcev, torej deljenja in klikanja, kar skušajo algoritmi zaznati....

14 komentarjev

Temni splet že ponuja cepiva, potrdila o cepljenju in rezultate testov

Slo-Tech - Če je na temnem delu spleta (darknet) možno kupiti droge, orožje, ukradene številke kreditnih kartic. ponarejene dokumente in podobno, ni presenetljivo, da je tudi epidemično blago našlo svoj trg. Raziskovalci s CheckPoint so analizirali ponudbo in ugotovili, da se je ponudba letos potrojila.

Kupci v ZDA lahko za 500 dolarjev kupijo cepivo (po trditvah prodajalcev avtentično), za 150 dolarjev pa lahko dobijo lažno cepilno knjižico o cepljenju proti covidu. Naprodaj so vsa odobrena cepiva in še kakšno: Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sputnik inSinopharm, oglasov pa več kot tisoč. Ali je v njih res aktivna učinkovina in če je (bila), ali so bila hranjena na primernih pogojih, je seveda neznano. Še najceneje se prodajajo negativni rezultati testov, ki stanejo od 25 dolarjev dalje.

Raziskovalci so tudi poizkusili kupiti kakšen primerek cepiva. S prodajalcem so si dopisovali prek Telegrama, na koncu pa so morali plačati 500 dolarjev v bitcoinu. Prejeli so že številko...

80 komentarjev

Facebook bo izbrisal neresnične navedbe o cepivih

Slo-Tech - Facebook je sporočil, da bo še zaostril svojo politiko zoper škodljive objave na platformi, ki je bila še pred enim letom izjemno medla. Brisati nameravajo objave, ki vsebujejo neresnične trditve o cepivih, denimo o večkrat ovrženi teoriji, da cepiva povzročajo avtizem, in da je varneje dobiti covid kakor se cepiti proti njemu.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg je kot velik zagovornik svobode govora dolgo vztrajal, da na Facebooku razen zakonsko prepovedanih objav in objav, ki vodijo do neposredne nevarnosti za telo, omejitev skorajda ne bo. A v letu 2020 je Facebook začel intenzivneje patruljirati po platformi. Oktobra so onemogočili nakup oglasov, ki so promovirali neresnice in zavajanja o cepivih. Decembra so dodali, da bodo odstranili objave s trditvami, ki so v nasprotju s podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ali pristojnih državnih agencij. Po januarskem napadu na kapitol, je tedanjega ameriškega predsednika odstranil s platforme.

Z novo politiko bodo prizadete...

176 komentarjev

Twitter, Facebook in YouTube v zavezništvu za boj proti dezinformacijam; Twitter blokiral račun Sledilnika

Slo-Tech - Twitter, Facebook in YouTube so se dogovorili, da bodo sodelovali s preverjevalci dejstev (fact-checkers), oblastmi in raziskovalci pri iskanju načinov za omejevanje širjenja dezinformacij in teorij zarot o covidu-19. Še posebej na družbenih omrežjih mrgoli neresnic o cepivih in provenienci virusa, kar ima resne posledice na napore za zamejevanje epidemije. Podrobnosti, kako bodo to storili, niso razkrili.

Koordinator
skupnega projekta bo britanska neprofitna organizacija Full Fact, ki bo usmerjala skupino, v kateri bodo poleg tehnoloških gigantov še britansko ministrstvo za digitalizacijo, kulturo, medije in šport, Reutersov inštitut za novinarske študije, Africa Check in kanadski Privacy Council Office ter še pet nevladnih organizacij za preverjanje dejstev (First Draft, International Fact-Checking Network, Boom, Chequeado, Maldita). V skupini bodo vzpostavili standarde odgovornosti za spopadanje z dezinformacijami in načine za ukrepanje. Ali bo to dovolj, bomo videli. Neresnice...

17 komentarjev

Družbena omrežja proti neresnicam: do kam smejo?

Slo-Tech - Facebook je sporočil, da širi svojo politiko glede sovražnega govora, ki sedaj vključuje vse objave, ki zanikajo ali izkrivljajo dejstva o holokavstu. Že dlje časa so odstranjevali objave, ki kakorkoli odobravajo zločine iz sovraštva in množične poboje, kar vključuje tudi holokavst. Novost pa je, da je odslej prepovedano tudi zanikanje in izkrivljanje dejstev o holokavstu. Izvršni direktor Mark Zuckerberg je ob tem povedal, je šlo za težko odločitev med svobodo govora in trpljenjem, ki ga je povzročil holokavst, a se je po predočitvi podatkov o širjenju antisemitskega nasilja odločil za prepoved.

To pomeni, da za razliko od politike nepodpiranja proticepilstva, kjer so prepovedali le plačljivo oglaševanje, zanikovalci holokavsta na platformi ne bodo mogli objavljati ničesar. Facebook redno odstranjuje sovražni govor in je samo v drugem letošnjem kvartalu odstranil 22,5 milijona objav. Facebooku je sledil tudi Twitter, ki je prav tako razširil svoja pravila uporabe in odslej

99 komentarjev

Facebook ne bo dovoljeval proticepilskih reklam

The New York Times - Facebook je včeraj napovedal spremembo svoje politike dopustnih oglasov. Medtem ko se dolga leta niso vmešavali v vsebino oglasov, dokler ti niso kršili zakonodaje, so v zadnjih dveh leti omejili, kaj se lahko oglašuje. Pred volitvami že od lani omejijo politične oglase, kar se bo zgodilo tudi z letošnjimi predsedniškimi volitvami v ZDA. Sedaj pa so se na seznamu nezaželenih oglaševalcev znašli proticepilci. Že vrsto let se na Facebooku krepijo skupine nasprotnikov cepljenja, letošnja zdravstvena situacija pa je Facebook spodbodla, da je prevzel aktivno vlogo.

Oglaševanje (plačane objave, reklame ipd.), ki trdi, da so cepljiva škodljiva, ali ljudi aktivno odvrača od cepljenja, ne bo več dovoljeno. Vodja iniciativ za zdravje v Facebooku Kang-Xing Jin je ob tem dejal, da je cilj podjetja poskrbeti, da informacije o varnosti in učinkovitosti cepiv dosežejo karseda širok krog ljudi, medtem ko oglase, ki bi z dezinformacijami škodijo javnemu zdravju, prepovedujejo. To ni edini primer...

105 komentarjev

Družbena omrežja odstranjujejo zloglasni dokumentarec zaradi neresnic o covidu-19

Slo-Tech - Koronavirus postaja tista prelomna točka v zgodovini, ko so se družbena omrežja nehala deklarirati kot platforme (ki odstranjujejo zgolj nezakonite vsebin) in aktivneje začela voditi uredniško politiko. Po vrsti namreč odstranjujejo neresnične vsebine, povezane s koronavirusom in pridruženimi teorijami zarote, četudi te tehnično niso nezakonite. Minuli teden se je na YouTubu znašel 26-minutni videoposnetek, ki je izrezan iz "dokumentarnega" filma Plandemic (ki ni v celoti o koronavirusu). V intervjuju sogovornica niza neverjetne trditve o obstoječih cepivih za druge bolezni, ki da škodujejo imunskemu sistemu ljudi, in povezavi s koronavirusom. Posnetek si je ogledalo več kot osem milijonov ljudi.

Citirajoč javno zdravje, sta Facebook in YouTube posnetek odstranila in še vedno brišeta sveže kopije, ki jih ljudje nalagajo na družbeni omrežji. Ustvarjalci so namreč ljudem omogočili prenos filma in jih vzpodbujajo k širjenju po družbenih omrežjih. Twitter je posnetek sprva označil kot...

64 komentarjev

Twitter prepoveduje politične oglase

Slo-Tech - Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey je napovedal popolno ukinitev političnega oglaševanja na platformi. Povedal je, da je internetno oglaševanje izjemno učinkovito, s čimer prinaša tveganja, če se uporablja za vplivanje na volivce. Problematične so zlasti plačane (in tudi neplačane) objave, ki namenoma širijo dezinformacije in laži, da bi vplivale na javno mnenje. To ne pomeni, da politiki na Twitterju ne bodo smeli več objavljati, pomeni pa, da ne bodo mogli več plačati za večjo izpostavljenost in vidnost svojih objav. To bo veljalo tudi za druge ljudi, ki niso politiki, in bi želeli kupiti vidnost objav s politično vsebino. Dorsey pojasnjuje, da ne gre za nikakršno omejevanje svobode izražanja, temveč za omejevanja plačljivega dometa, kar prinaša v današnji politiki tveganja, ki je trenutna demokratična infrastruktura ni sposobna obvladovati.

Spremenjena politika bo začela veljati 22. novembra. Twitter še ni sporočil, kako bo definiral politično oglaševanje, bodo pa to...

8 komentarjev