»

Raziskava na Cornellu: Trump gonilo dezinformacij o covidu-19

Slo-Tech - Raziskovalci z univerze Cornell so analizirali več kot 38 milijonov različnih časopisnih člankov, da bi ugotovili, od kod in kako se širijo dezinformacije, teorije zarote in neresnice o novem koronavirusu SARS-CoV-2 tudi v klasičnih medijih. Če smo menili, da so te omejene pretežno na družbena omrežja in platforme za objavljanje, so v novi študiji pokazali, da to ni res. V študiji so ugotovili, katere so najpogostejše teme dezinformacij in tudi, presenetljivo, da je ameriški predsednik Donald Trump najpogostejši skupni imenovalec. Več kot 37 odstotkov problematičnih objav omenja Trumpa, s čimer je ta daleč najpogostejši pojem.

V študiji so analizirali 38 milijonov besedil v angleščini, ki so bila objavljena v tradicionalnih medijih med 1. januarjem in 26. majem letos. Med njimi so odkrili 1,1 milijona člankov, ki so vsebovali dezinformacije o pandemiji. Med temi je bilo le 16,4 odstotka takšnih, ki so preverjali dejstva, torej so dezinformacije vsebovali zaradi komentarjev in...

7 komentarjev

Na YouTube se vračajo ljudje moderatorji, med epidemijo algoritmi pobrisali več posnetkov kot sicer

Slo-Tech - Ko se je začela epidemija covida-19 in so podjetja množično preizkušala delo od doma, je tudi YouTube zmanjšal število moderatorjev, ki skrbijo za odstranjevanje nedovoljenih posnetkov. Posledica je bila povečanje števila odstranjenih posnetkov, saj so se algoritmi, ki so prevzeli človeške naloge, bolj motili in postopali preveč pazljivo. Med aprilom in junijem so odstranili 11,4 milijona videoposnetkov, kar je četrtino več kot v enakem obdobju lani. YouTube je to možnost pričakoval, zato so že ob najavi dela od doma dejali, da se lahko zgodi striktnejše odstranjevanje posnetkov. Zategadelj je poraslo tudi število uspešnih pritožb, ki je z običajnih 25 odstotkov poskočilo na skoraj polovico.

Epidemije sicer še ni konec, a YouTube vrača človeške moderatorje. Celotna četica 10.000 moderatorjev se sicer še ne bo vrnila, jih bo pa nazaj znaten delež. Razlog je tudi naraščajoča polarizacija v družbi in kopičenje dezinformacij na družbenih omrežjih. Razklanost ameriške družbe, protesti,...

7 komentarjev

Družbena omrežja odstranjujejo zloglasni dokumentarec zaradi neresnic o covidu-19

Slo-Tech - Koronavirus postaja tista prelomna točka v zgodovini, ko so se družbena omrežja nehala deklarirati kot platforme (ki odstranjujejo zgolj nezakonite vsebin) in aktivneje začela voditi uredniško politiko. Po vrsti namreč odstranjujejo neresnične vsebine, povezane s koronavirusom in pridruženimi teorijami zarote, četudi te tehnično niso nezakonite. Minuli teden se je na YouTubu znašel 26-minutni videoposnetek, ki je izrezan iz "dokumentarnega" filma Plandemic (ki ni v celoti o koronavirusu). V intervjuju sogovornica niza neverjetne trditve o obstoječih cepivih za druge bolezni, ki da škodujejo imunskemu sistemu ljudi, in povezavi s koronavirusom. Posnetek si je ogledalo več kot osem milijonov ljudi.

Citirajoč javno zdravje, sta Facebook in YouTube posnetek odstranila in še vedno brišeta sveže kopije, ki jih ljudje nalagajo na družbeni omrežji. Ustvarjalci so namreč ljudem omogočili prenos filma in jih vzpodbujajo k širjenju po družbenih omrežjih. Twitter je posnetek sprva označil kot...

64 komentarjev

Omrežja zaostrujejo boj proti teorijam zarot okoli koronavirusa

vir: BBC
BBC - Požigi britanskih baznih postaj mobilne telefonije so YouTube in Facebook naposled pripravili do tega, da sta pričela odstranjevati vsebine, ki razglašujejo povezavo med omrežji 5G in pandemijo covida-19. V WhatsAppu so medtem vnovič začasno omejili posredovanje sporočil, da bi zmanjšali širjenje dezinformacij o pandemiji.

Prejšnji teden je v Veliki Britaniji zagorelo več baznih postaj mobilne telefonije, ki so jih z bencinom napadli teoretiki zarot, prepričani, da tehnologija 5G pripomore k širjenju bolezni covid-19. Takšne dezinformacije med drugimi načrtno širijo tudi skupine mešetarjev s pripomočki, ki naj bi posameznika domnevno ščitili pred sevanji. Tovrstni zaslužkarji brezvestno zlorabljajo rastoči val tesnobe in strahu, ki spremlja pandemijo, zato njihovo število narašča. Drugi način izkoriščanja negotovih razmer smo lahko videli v ponedeljek, ko je bil YouTubov video, v katerem je razvpiti teoretik zarot David Icke razglašal sorodne netočne trditve, izrabljen za zbiranje...

95 komentarjev

YouTube videe robotskih bojev pomotoma označil za mučenje živali

Vice - YouTube je v preteklih dneh odstranil na stotine videov, ker naj bi prikazovali mučenje živali ... v bistvu pa je šlo za spopade robotov v televizijski seriji BattleBots.

Pravilno in hitro moderiranje spletnih vsebin postaja zaradi nevarnosti širjenja dezinformacij ter sovražnega govora vse pomembnejše, hkrati pa so spletni velikani postavljeni pred kočljivo dilemo, koliko dela odložiti na pleča ljudi, koliko pa izkoristiti strojne algoritme. Da pri slednjih rado kaj zaškriplje, so na začetku tedna izkusili tekmovalci v priljubljenem turnirju spopadanja robotov BattleBots, saj jim je YouTube pobrisal na stotine videov s posnetki pretepanja njihovih strojev - ker naj bi šlo za mučenje živali.

Pri YouTubu so po plazu...

17 komentarjev

Nemčija bo hudo kaznovala sovražni govor

vir: Heise
Heise - Nemški parlament je po resni razpravi na zadnji delovni dan pred poletnimi počitnicami sprejel novo zakonodajo (Netzwerkdurchsetzungsgesetz), ki temeljiteje ureja področje sovražnega govora in lažnih novic na internetu, še zlasti na družbenih omrežjih. Po novi zakonodaji morajo ponudniki storitev, kot so Facebook, Twitter ali YouTube, v 24 urah odstraniti vsebino, ki je očitno nelegalna po nemških zakonih. Če vsebina ni očitno nelegalna, a je bila prijavljena, imajo za analizo in odločitev sedem dni časa. Kazni za kršitve so drakonske in se začenjajo pri petih milijonih evrov ter segajo do 50 milijonov evrov. Za zakonodajo so glasovali poslanci CDU/CSU in SPD, medtem ko je bila levica...

130 komentarjev

Universalove čeri v varnem pristanu

After the Smoke, tekom ustvarjalnega procesa.

vir: vice.com
Hollywood Reporter - Universal Music Group (UMG), največja svetovna glasbena založba, ki je v lasti francoskega medijskega konglomerata Vivendi, se je zapletla v še eno zlorabo sistema za odstranjevanje piratskih posnetkov na portalu YouTube.

Kako? Floridski raperski duet After the smoke, še brez založbe, je lani avgusta na portal naložil svojo lastno pesem One in a million, ki sicer ni bila deležna kakšnega posebnega zanimanja, vsaj dokler ni sredi tega meseca nenadoma izginila zaradi "kršitve avtorskih pravic založbe Universal". Avtorja sta vložila pritožbo (DMCA counter notice), a ju je YouTube zavrnil in napotil na sodišče.

Kaj se je v resnici zgodilo? Fanta sta prvotno spisala zgolj melodijo (beat) dotične pesmi in jo skušala...

14 komentarjev