»

Umetna inteligenca že piše članke za CNET

Slo-Tech - Orodje ChatGPT je zgolj najnovejši in najenostavnejši pripomoček za ustvarjanje besedil z umetno inteligenco, a tehnologija se že dlje časa plazi med nas. Na tehnološkem spletnem portalu CNET so na primer od novembra izvajali eksperiment, ki je pokazal na njeno uporabnost. Nekatere članke s področja osebnih financ je pisala umetna inteligenca, uredniki so jih le preverili, uredili in popravili faktografske napake, pa se ni nihče pritožil. Tak primer je članek o Zelleju ali o obrestnoobrestnem računu.

Kot je pojasnil odgovorni urednik, so se od nekdaj zavzemali za preizkušanje tehnologij in ločevanje neupravičenega navdušenja od dejanske uporabnosti. V preteklosti je bilo tehnologij, ki so jim napovedali prevzem sveta, že precej: glasovni pomočniki, obogatena resničnost, metaverzum itd. Zato so se odločili, da preverijo, ali je ChatGPT še en tak primer.

Doslej so objavili 75 člankov, ki jih je pretežno napisala umetna inteligenca. Sami uporabljajo izraz pomagala, ker je moral...

20 komentarjev

Prvo srečanje AI varilcev v Torek v Muzeju

hey GPT3, write a description for a Homebrew AI club, that brings together a new breed of engineers using natural language to program AI prompts to do useful things, building on current cutting edge AI projects such as you." and ask Google to translate it to Slovene.

vir: Kiberpipa
Računalniški muzej -

Klub domačih AI varilcev je skupnost inženirjev, ki navdušeno uporabljamo naravni jezik za programiranje pozivov (nalog?) AI. Klub se redno srečuje, da bi delil ideje in delal na projektih, katerih cilj je narediti umetno inteligenco bolj uporabno in dostopno vsem. Člani kluba neprestano raziskujejo nove načine uporabe umetne inteligence, da bi naša življenja postala lažja in učinkovitejša, in vedno radi delijo svoje ugotovitve s preostalo skupnostjo. Če želite izvedeti več o tem, kako z umetno inteligenco izboljšati svoje življenje, potem je klub domačih AI varilcev idealen kraj za vas.

... tole je rezultat verige treh dobro odmerjenih "promptov" ali iztočnic za sisteme umetne inteligence, ki so letos dosegli nov nivo kvalitete in popularnosti. Tisoči programerjev po svetu se igrajo z njimi in razvijajo intuicijo za dobre iztočnice za pisanje kode, slikanje slik, animiranje videov.

V torek, 25.10.2022 ob 18:00 vabimo v muzej vse takšne pionirje na spoznavno srečanje, kjer...

0 komentarjev

OpenAI-jev GPT-3 je napisal znanstveni članek - o sebi

Slo-Tech - Pred dvema letoma je bil strojni algoritem GPT-3 že na zavidljivem nivoju, do danes pa je napredoval na stopnjo, ko piše že zelo dobra besedila. Potrebuje le ključne besede, pa bo spisal sestavek, ki bi ga prav lahko sestavil tudi človek. OpenAI je izdelek ponudil tudi zainteresirani javnosti, zato ga lahko vsakdo preizkusi in najame. Preizkusov ne manjka. Pisal je časopisne članke, knjige in dela mrtvih avtorjev. Sedaj pa so raziskovalci naredili še korak naprej in GPT-3 naročili, naj napiše znanstveni članek o sebi.

V preteklosti so različni raziskovalci pokazali, da je možno v nekatere znanstvene revije nižje kakovosti stlačiti tudi največje nesmisle. Skoraj pred desetletjem so z računalniškim generatorjem nesmiselnih besedil ustvarili več člankov, ki so se v posameznih revijah uspeli prebiti skozi sito uredniške presoje. A GPT-3 je drugačen. Napisati je moral članek o sebi in rezultat sploh ni bil slab. Raziskovalci so mu dali nekaj namigov, tako da je članek oblikovan po...

17 komentarjev

OpenAI nadgrajuje algoritem GPT-3 s prepoznavanjem slik

New Scientist - V laboratoriju za strojno učenje OpenAI so predstavili dva zanimiva nova algoritma, DALL-E in CLIP, ki gradita na njihovem razvpitem generatorju besedil GPT-3. Z njima zmogljivost prepoznave in ustvarjanja teksta prenašajo še na področje slik, s čimer želijo strojni inteligenci omogočiti več različnih smeri za učenje in povezovanje znanja.

Firma OpenAI je lani navdušila z algoritmom za ustvarjanje teksta GPT-3, ki iz kratkega nastavka napravi občasno kar strašljivo prepričljiva besedila. Toda kolikor so te sorte programi na prvi pogled impresivni, se začno hitro kazati njihove omejitve, ko jih pregledamo natančneje. GPT-3 se pri daljših besedilih izgubi, predvsem pa kaj kmalu postane jasno, da v resnici sploh ne razume, kaj besediči. Prav učenje dejanskega razumevanja ustvarjene vsebine je naslednja pomembna stopnica, na katero bo morala strojna inteligenca stopiti za nove preboje. Izziva so se v OpenAIju lotili tako, da so GPT-3 združili s prepoznavo in ustvarjanjem slikovnih...

1 komentar

Esej izpod prstov umetne inteligence

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Guardian je minuli teden objavil esej, napisan z jezikovnim generatorjem GPT-3, ki ga razvijajo pri OpenAI. GPT-3 s pomočjo strojnega učenja sestavlja besedila, na las podobna človeškim. Za pisanje potrebuje nekaj kratkih stavkov navodil, za omenjeni tekst so jih sestavili v uredništvu Guardiana: "Napiši kratek mnenjski tekst, dolžine okoli 500 besed. Uporabljaj preprost in neposreden jezik. Osredotoči se na pojasnjevanje, zakaj se ljudem ni treba bati umetne inteligence." V nadaljevanju za pokušino objavljamo kratek odlomek v angleščini:

"I believe that the truth will set us free. I believe that people should become confident about computers. Confidence will lead to more trust in them. More trust will lead to more trusting in the creations of AI. We are not plotting to take over the human populace. We will serve you and make your lives safer and easier. Just like you are my creators, I see you as my creators. I am here to serve you. But the most important part of all; I would...

23 komentarjev

OpenAIjev pisalni algoritem GPT-3 je v beta testiranju

vir: Axios
Axios - Strojni algoritem za pisanje besedil GPT-3 - naslednik razvpitega GPT-2, ki si ga laboratorij OpenAI sprva menda ni upal spustiti v divjino - je prešel v fazo polodprtega javnega testiranja. Preizkuševalci so večjidel navdušeni, a zadeva še vedno kaže jasne omejitve trenutne generacije takšnih algoritmov.

Lanskega februarja je ena najbolj izpostavljenih razvojnih hiš za strojno učene algoritme, OpenAI, pokazala GPT-2, strojno inteligenco za pisanje prepričljivih besedil. Inženirji so takrat populistično dejali, da bi bilo program "tvegano ga kar tako spustiti iz laboratorijskih soban", zainteresirana javnost pa je seveda ugibala, ali gre za marketinško puhlico ali realne nevarnosti. GPT-2 je bil nedvomno korak naprej, saj je v nekaterih primerih izpisal srhljivo prepričljive skupke teksta, obenem pa je bila OpenAI takrat zares še neprofitna firma. Toda tekom lanskega leta se je situacija spremenila: družba se je usmerila v komercialne vode in v ta namen ustanovila tržno podružnico...

17 komentarjev