»

Discord bo dobil oglase

Slo-Tech - Potem ko so vse od začetka zagotavljali, da reklam na svojo spletno stran ne bodo pripustili, so lastniki družbene platforme Discord spremenili svoje stališče. The Wall Street Journal poroča, da bodo kmalu na stran postavili oglase. Prav tako namerava izvršni direktor Jason Citron zaposliti skupino ljudi v prodaji oglasnega prostora, ki bo skrbela za oglaševanje na platformi.

Reklame na Discordu naj bi bile zlasti za videoigre, uporabniki pa bodo imeli možnost izklopa njihovega prikazovanja. V zadnjem času je sicer več pretočnih spletnih platform uvedlo pakete z oglasi, denimo Netflix, Amazon Prime, Max in Paramount+. Vsi ti so spoznali, da nekateri uporabniki nikoli ne bodo pripravljeni plačati (polne) cene, lahko pa jih pritegnejo v brezplačne ali znižane pakete, ki vsebujejo oglase. Tudi družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram in TikTok, živijo od oglasov. Na njih je konverzija izjemno visoka, saj po nekaterih raziskavah skoraj polovica uporabnikov na njih išče tudi...

7 komentarjev

Microsoft za več kot 10 milijard prevzema Discord?

Bloomberg - Microsoft in Discord naj bi bila sredi tihih pogajanj za prevzem, katerega vrednost naj bi presegla deset milijard ameriških dolarjev. Pogajanja naj bi na Microsoftovi strani vodil Phil Spencer, šef Xboxa. Da se nekaj res dogaja pričajo nedavna poročila še nekaterih drugih medijev.

Discord ima okoli 140 milijonov mesečnih uporabnikov, ki večinoma koristijo njihovo brezplačno storitev, torej sporazumevanje z videom, zvokom in tekstom, največkrat za potrebe igranja. V času pandemije COVID-19 so poleg tega postali tudi priljubljena platforma za druge oblike srečanj, oddaljenih treningov ipd. Poleg brezplačne, ponujajo še plačljivo, Nitro opcijo z dodatnimi bombončki, ki stane 9,99 USD mesečno in ima približno 18 milijonov naročnikov, kar jim letno prinese okoli 130 milijonov prometa. Konec lanskega leta, ko je vodstvo Discorda iskalo svež kapital, je bila vrednost podjetja ocenjena na sedem milijard ameriških dolarjev.

Morebitni prevzem Discorda bo samo potrdil, kar je že nekaj časa...

16 komentarjev

Oracle in TikTok v nenavadni rešitvi ameriškega ultimata

The Verge - Oracle je zmagovalec v boju za prevzem ameriškega dela omrežja TikTok, kjer je bil Microsoft najresnejši protikandidat. Dogovor, ki je bil sprejet med vikendom, pa je nekoliko drugačen od preproste prodaje, saj bo Oracle namesto lastnika postal zaupanj vreden tehnološki partner. Transakcijo morata potrditi še Bela hiša, ki je sploh zahtevala odprodajo ameriškega dela TikToka, in Committee on Foreign Investment (CFIUS). Finančni minister Steven Mnuchin je potrdil, da so prejeli predlog, ki ga bodo na CFIUS preučili še ta teden. Lastnik TikToka, kitajsko podjetje ByteDance, je Microsoftov predlog zavrnil. To niti ni bilo tako presenetljivo, saj je Kitajska tik pred tem prepovedala izvoz algoritmov, s čimer je onemogočila prodajo TikToka.

Podrobnosti transakcije še kapljajo v javnost, a za zdaj vemo, da bo TikTok še naprej deloval v ZDA, kjer bodo tudi vsi zaposleni obdržali zaposlitve. To pomeni, da si skoraj 100 milijonov uporabnikov v ZDA in okrog 1400 zaposlenih lahko malce...

20 komentarjev

Direktor TikToka po dveh mesecih odstopil

Slo-Tech - Kevin Mayer, ki v zadnjem času zelo izpostavljeno podjetje TikTok vodi šele od 1. junija, je po dobrih dveh mesecih odstopil. V okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim v podjetju, je dejal, da se je v zadnjih tednih ozračje in politično okolje tako spremenilo, da se je odločil oditi. Čeprav verjame v svetlo prihodnost podjetja, sam ne more več voditi podjetja v takšnih pogojih. Vloga in oblika podjetja bosta namreč v prihodnosti precej drugačni od tega, kar je Mayer pričakoval ob nastopu. Mayer je pred prevzemom funkcije delal v Disneyju kot vodja pretočne storitve Disney+.

Gre seveda za zahtevo ameriške administracije, da se ameriški del podjetja proda novim ameriškim lastnikom. Priljubljenost storitve TikTok je letos poletela v stratosfero, čemur pa je sledil tudi močan pritisk ameriških oblasti. Zaradi očitkov, da služijo kitajskim interesom in da so povezani s tamkajšnjo vlado, kar v podjetju odločno zanikajo, so v ZDA TikTok najprej razglasili kot grožnjo za nacionalno varnost...

4 komentarji

TikTok za jutri napovedal sodno bitko s Trumpom

vir: Maxpixel

Slo-Tech - Predstavniki TikToka, aplikacije za deljenje kratkih videov, so napovedali, da bodo v ZDA vložili tožbo zoper odredbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katero je od matičnega kitajskega podjetja Bytedance zahteval, da v 90ih dneh odproda ameriški del svojega poslovanja. Razlog je sum ameriških oblasti, da bi aplikacija uporabniške podatke lahko delila z oblastmi v Pekingu. Kot potencialno resna kupca sta se doslej omenjala Microsoft in Oracle.

"Da ne bi vladavine prava puščali ob strani in da bi zagotovili, da je obnašanje ameriške vlade do našega podjetja in naših uporabnikov pravično, nimamo drugega izhoda, kot da poskušamo predsedniško odredbo napasti s pomočjo pravnega sistema," so še povedali pri TikToku. Informacijo so danes potrdili tudi iz krovne družbe Bytedance, z besedami, da bo tožba vložna že 24. avgusta, torej jutri.

Predstavniki TikToka so še povedali, da se že leto dni trudijo najti rešitev, vendar na drugi strani naletijo na nepripravljenost in na...

31 komentarjev

Tudi Oracle v vrsti za prevzem TikToka

vir: Pixabay

Slo-Tech - V začetku meseca smo bili priča odprtju nove fronte v kitajsko-ameriški trgovinski vojni. Gre za družbeno platformo TikTok, ki je zaradi (za zdaj nedokazanih) domnev o vohunjenju za kitajsko vlado postala trn v peti washingtonske administracije. Pred tednom dni je tako poseben odbor Bele hiše za nadzor tujih naložb v ZDA podjetju Bytedance, sedanjemu lastniku TokToka, naložil, da v devetdesetih dneh odproda ameriški delež podjetja ali pa bodo njihovo delovanje onemogočili. Pri Bytedance sicer že ves čas ostro zanikajo, da bi podatke uporabnikov delili s komerkoli v nasprotju z veljavno zakonodajo.

Zdaj pa smo kot kaže dobili novega interesenta za prevzem njihovega posla v ZDA, Kanadi, Novi Zelandiji in Avstraliji. To je družba Oracle, katere lastnik in peti najpremožnejši Američan Larry Ellison je znan podpornik predsednika Donalda Trumpa. Med dosedanjimi resnimi pretendenti za nakup TikToka sta bila zlasti Microsoft, ki se je že pogajal z Bytedancom ter Twitter, kjer so prav tako...

18 komentarjev

Ameriški gospodarski spopad s Kitajsko se zaostruje, vanj zvlekli še WeChat

theguardian.com - Konec tedna se je Huaweiju in TikToku na seznamu kitajskih črnih račkov za ameriško administracijo pridružil še WeChat, saj je Trump podpisal dva izvršna ukaza, s katerima naj bi sredi prihodnjega meseca prišlo do blokade transakcij obeh priljubljenih aplikacij.

Medtem ko je žuganje Združenih držav Kitajski skozi pritiske na Huawei še vedno v mrtvem teku, pa si je Trumpova administracija prejšnji mesec izbrala novo tarčo: video aplikacijo TikTok, ki je noro priljubljena predvsem med mladimi, po vsem svetu, in je trenutno v lasti kitajske firme ByteDance. Trump je zagrozil, da bodo TikTok v ZDA blokirali, če do 15. septembra ne preide v ameriške roke, pri čemer se kot najočitnejši kupec omenja Microsoft. Gre seveda za precej vehementno in nenavadno zahtevo, ki povsem neskrito smrdi po protekcionizmu stare šole; še posebej bizarno noto pa je pridobila, ko je Trump poleg navrgel, da bi moralo finančno ministrstvo ob tem pobrati še provizijo. Toda še pred kakršnimkoli razpletom v tej...

77 komentarjev

Medtem ko Trumpi grozi z blokado TikToka, ga je Microsoft želel kupiti

Slo-Tech - Že pred mesecem dni smo pisali, da ameriško administracijo resnično jezi kitajska platforma TikTok, saj bi jo najraje blokirali. Obtožbe so kakopak predvidljive: Kitajska aplikacija naj bi bila v resnici orodje kitajske države, s katerim vohuni za Zahodnjaki, kar seveda razvijalec še bolj predvidljivo ostro zanika. Po Mikeu Pompeu se je tokrat oglasil še sam Trump in dejal, da bodo aplikacijo morda blokirali. V Beli hiši trdijo tudi, da je TikTok grožnja ameriški nacionalni varnosti.

Kaj bo Trump storil, še ni jasno. Z izvršnim ukazom bi lahko prepovedal distribuiranje TikToka prek ameriških spletnih trgovin, kar vključuje tudi Googlov Play Store in Applov App Store. Medtem ko bi uporabniki Androidov aplikacijo še vedno naložili iz neuradnih virov, na Applovih napravah brez jailbreaka to ne bi šlo. V vsakem primeru pa bi to močno zmanjšalo število uporabnikov po celem svetu, brez česar aplikacija ni uporabna. TikTok lahko uvrstijo tudi na seznam podjetij, ki ne smejo kupovati...

15 komentarjev

ZDA želijo blokirati TikTok

Slo-Tech - Kitajska aplikacija TikTok, ki je namenjena deljenju videoposnetkov med znanci, je tarča kritik, češ da jo kitajske oblasti uporabljajo za množično prisluškovanje. Ne glede na resničnost teh trditev ni presenetljivo, da ameriške oblasti resno razmišljajo o prepovedi uporabe te aplikacije. Zunanji minister Mike Pompeo je včeraj dejal, da resno razmišljajo o blokadi te aplikacije. Poleg ZDA so do aplikacije sumničavi tudi v drugih državah.

Indija jo je v paketu z 58 drugimi aplikacijami prepovedala minuli teden. Skupna točka vseh blokiranih aplikacij je kitajsko poreklo, saj se bojijo, da bi aplikacije predstavljale grožnjo državni varnosti in obrambi, kar je lahko kršitev indijske suverenosti in celovitosti. Seveda to ni edini razlog, saj je dva tedna pred tem izbruhnil omejen spopad na indijsko-kitajski meji, v katerem je življenje izgubilo 20 indijskih vojakov in neznano število kitajskih. Blokada kitajskih aplikacij je eden izmed protiukrepov, piše BBC.

TikTok medtem poudarja,...

45 komentarjev

TikTok v vse večji nemilosti Američanov

Technology Review - Po tem, ko so prejšnji mesec v ZDA proti lastniku popularne aplikacije TikTok, kitajskemu podjetju ByteDance, sprožili preiskavo zaradi suma grožnje nacionalni varnosti, je zdaj postalo še tarča tožb, ki trdijo, da Kitajcem prodaja zasebne podatke Američanov.

Na internetu, kjer čas teče hitreje, mladina zadnje leto uprizarja množičen prehod na video aplikacijo TikTok. Ta hip je drugi največkrat pretočeni app na svetu - za WhatsAppom - in torej pred YouTubom, SnapChatom ter Instagramom. Uspeh gre v mnogočem na račun polnjenja luknje, ki jo je za seboj pustil leta 2016 ugasnjeni Vine: tudi TikTok je osrediščen okrog kratkih (do 15-sekundnih) video posnetkov, na katere je mogoče s priloženimi orodji prilepiti glasbo, filtre in druge dodatke. Zadeva je pri najstnikih noro priljubljena in tiska instantne medijske zvezde kot po tekočem traku, kar je v zadnjem času privabilo še denar ... pa tudi pozornost zaskrbljene javnosti in regulatorjev.

Problem je v lastniku - pekinški firmi...

22 komentarjev