»

ZDA omejile prodajo ameriške tehnologije še 36 podjetijem, SSD-ji bodo dražji

vir: CNet
Trendforce - ZDA so razširile seznam podjetij, ki jim je prepovedano prodajati ameriško tehnologijo in izdelke brez posebnih licenc. Na seznam so dodali 36 podjetij, med katerimi je najvidnejši predstavnik YMTC (Yangtze Memory Technologies Co), ki proizvaja čipe, ki se uporabljajo v SSD-jih. TrendForce ocenjuje, da bi lahko YMTC do leta 2024 izstopil s tega trga, kar bo povzročilo prehodno pomanjkanje čipov 3D NAND flash na svetovnem trgu.

YMTC ima namreč zaradi uvrstitve na seznam (tako imenovani Entity List) velike težave. Brez posebnih licenc, ki jih je težko dobiti, mu namreč ameriška in druga podjetja ne smejo več opreme, tehnologije in proizvodov ameriških podjetij. To pa bo povzročilo težave pri razvoju najnovejše tehnologije Xtacking 3.0 za 3D NAND flash. Pred uvedbo sankcij so analitiki pričakovali, da bo v prihodnjem letu YMTC povečal proizvodnjo za 60 odstotkov. Sedaj kaže, da se bo proizvodnja dejansko znižala za sedem odstotkov, kar je dramatično poslabšanje obetov. YMTC je...

45 komentarjev

ZDA zaostrujejo sankcije zoper Huawei

Reuters - Ameriško gospodarsko ministrstvo še zaostruje maja uvedene sankcije zoper Huawei, so sporočili danes. To pot bodo omejili strojno opremo, do katere ima gigant dostop, in na seznam dodali nova s Huaweijem povezana podjetja.

Na seznam pravnih oseb, ki predstavljajo nevarnost ameriškim zunanjepolitičnim interesom ali nacionalni varnosti, so uvrstili novih 38 s Huaweijevm povezanih podjetij iz 21 držav. Podjetju namreč očitajo, da se blokadi izmikajo s poslovanjem prek tretjih partnerjev, zato je sedaj na seznamu 152 podjetij. Prav tako zaostrene sankcije prepovedujejo uporabo kakršnekoli ameriške programske opreme ali strojne opreme za proizvodnjo pri partnerjih, ki Huaweiju prodajajo izdelke. Podjetja na seznamu morajo dobiti posebno licenco, če želijo normalno poslovati.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ob tem dejal, da pozivajo tudi vse svoje zaveznike, da se pridružijo v blokadi Huaweija. Podjetju še vedno očitajo, da vohuni za Američani in zbrane informacije dostavlja...

9 komentarjev

Velika Britanija Huaweiju prepovedala gradnjo omrežja 5G

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - V Veliki Britaniji se je pri gradnji omrežja 5G zgodil pričakovan preobrat, saj je v nasprotju z januarsko odločitvijo, ki je Huaweiju dovolila sodelovanje pri postavljanju nebistvenega dela infrastrukture, odslej Huawei izključen iz gradnje omrežja. V povezavi z ameriškimi sankcijami zoper Huawei je britanski National Cyber Security Centre izvedel tehnični pregled, na podlagi katerega so se odločili za blokado Huaweija. Odločitev je sprejel National Security Council, ki mu predseduje premier.

Od 31. decembra 2020 bodo prepovedani nakupi nove Huaweijeve opreme za 5G, medtem ko bo do konca leta 2027 treba odstraniti vso Huaweijevo opremo iz omrežij 5G. Kot doslej ostaja v veljavi prepoved sodelovanja Huaweija pri gradnji jedrnih oziroma bistvenih delov omrežja, le da se sedaj širi še na nebistvene. Britanski minister za telekomunikacije Oliver Dowden je dejal, da se je stališče britanske vlade spremenilo, ker so se spremenila dejstva. Huawei je izrazil obžalovanje in dejal, da so...

22 komentarjev

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

Huawei domala ukinja razvojni oddelek v ZDA

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav se odnosi med ameriško administracijo in Huaweijem vendarle zlagoma ogrevajo, bodo zaradi omejitve poslovanja ameriških podjetij s Huaweijem Kitajci odpuščali v ZDA. V Huaweijevih raziskovalno-razvojnih oddelkih (formalno gre za podružnico Futurewei Technologies) v Teksasu, Kaliforniji in Washingtonu je zaposlenih 850 ljudi, ki bodo večidel pristali na cesti, piše The Wall Street Journal.

Časnik se sklicuje na vire blizu podjetja in pravi, da bo brez dela ostalo več sto ljudi. Nekatere so o tem že obvestili, drugi lahko vesti pričakujejo kmalu. Nekateri kitajski zaposleni bodo imeli možnost nadaljevati delo v podjetju, če se preselijo na Kitajsko, večina pa bo ostala brez zaposlitve.

Maja je Bela hiša izdala ukaz, s katerim je...

37 komentarjev

Huawei se pripravlja na katastrofo

vir: Reuters
Slo-Tech - Ameriški embargo na sodelovanje s Huaweijem postaja čedalje večji problem za kitajsko podjetje, izid sodnih postopkov pa je negotov. Ker ameriška in tudi nekatere druga podjetja odpovedujejo sodelovanje s Huaweijem, so se Kitajci začeli pripravljati na najhujši scenarij. Kot kaže, jim ne bo uspelo pravočasno zamenjati dobaviteljev.

Prve posledice so bile odpoved izida prenosnika MateBook in prestavitev izida prepogljivega telefona, za kar je sicer Huawei uradno okrivil težave, ki jih imel s svojim telefonom Samsung. Huawei je že interno ocenil, da bo njegova prodaja pametnih telefonov zaradi embarga za 40-60 odstotkov nižja. Z drugimi besedami, namesto 100 milijonov telefonov jih bodo letos prodali samo pol toliko. V petek naj bi se v...

153 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev