»

Huawei bo v Franciji gradil prvo evropsko tovarno

Reuters - Po poročanju Reutersa namerava Huawei prihodnje leto začeti gradnjo svoje prve tovarne za omrežno opremo v Evropi. Gradnjo tovarne, ki bo stala v Franciji, so napovedovali že leta 2020 in načrtovali 200 milijonov evrov vredno investicijo. Gradnjo je nato zamaknila pandemija koronavirusa.

Tovarna, ki bo stala v Brumathu blizu Strasbourga, naj bi bila po neuradnih informacijah iz francoske vlade nared še v letu 2025. Zanimivo je, da Huawei gradnjo nadaljuje, čeprav nekatere evropske države izrecno prepovedujejo uporabo Huaweijeve opreme pri gradnji nove telekomunikacijske infrastrukture, denimo za 5G. Francija je prav tako med njimi, saj so že leta 2020 operaterjem sporočili, da za Huaweijevo opremo 5G ne bodo mogli pridobiti licenc, ko bodo veljavne enkrat potekle. Tega se potem niso povsem držali, saj naj bi julija letos vendarle napovedali obnovitev nekaterih licenc.

10 komentarjev

Portugalska bo Huaweiju prepovedala sodelovati pri 5G

Slo-Tech - Portugalska vlada se pripravlja na prepoved uporabe Huaweijeve opreme pri gradnji in delovanju nacionalnega omrežja 5G. Vrhovni svet za kibernetsko varnost (Conselho Superior de Segurança do Ciberespaço) je v torek sprejel resolucijo, ki formalno prepoveduje uporabo kitajske opreme v omrežjih 5G in 4G. Svet je posvetovalno telo vlade, njegove resolucije pa se običajno upoštevajo.

Resolucija se sklicuje na poročilo o varnosti opreme za uporabo v javnih telekomunikacijskih omrežjih, ki pa ni javno. Hkrati navaja tveganja, ki lahko nastanejo, ko Evropska unija ali Portugalska z državo proizvajalko opreme nima podpisanih sporazumov o varovanju osebnih podatkov, internetni varnosti ali zaščiti intelektualne lastnine, ter ko ne gre za članico EU, NATO ali OECD. Kitajska je primer takšne države.

Portugalski primer je pomemben, ker je ena izmed največjih uporabnic Huaweijeve opreme. Kitajske investicije v državo so med največjimi (per capita), premier António Costa pa je še let 2019...

17 komentarjev

Pomanjkanje čipov priložnost za ponarejevalce

Slo-Tech - Pomanjkanje čipov, ki nas pesti že leto dni in bo po ocenah analitikov trajalo vsaj še do konca leta, utegnejo izkoristiti ponarejevalci. Doslej smo bili ponaredkov vajeni predvsem pri poceni USB-ključkih in podobni opremi, ki je po nerealno nizkih cenah prihajala iz neznanih tovarn. V zadnjem času so se pojavljali tudi ponarejeni iphoni, kindli in podobno.

V podjetju Gartner ocenjujejo, da se bo pomanjkanje čipov nadaljevalo še v letu 2022. Razlogi so mnogoteri, skupni imenovalec pa je rigidnost proizvodnje, ki je zaradi zelo visokih investicijskih stroškov ni možno ali smiselno na hitro povečevati. Ker so prvotnemu izpadu in odpovedim naročil sledila večja naročila, zaradi strahu pred pomanjkanjem pa vsi deležniki v dobavnih verigah naročujejo malo več od potreb, se presežna naročila kopičijo.

Pomanjkanje pa pomeni, da bodo kontrole manj stroge. V IDEA (Independent Distributors of Electronics Association) ocenjujejo, da se obeta val ponaredkov. Prodajajo se namreč čipi, za...

7 komentarjev

Slab teden za Huawei v Evropi

Slo-Tech - Belgijska največja komercialna mobilna ponudnika, Orange in Proximus, ki imata skupaj približno 70 odstotni tržni delež mobilne telefonije, sta sporočila, da sta za gradnjo 5G omrežja izbrala Nokio. Manjši del posla, ki se tiče jedrnega omrežja, bo dobil Ericsson. Podjetji si omrežno infrastrukturo delita. Po objavi novice so Nokiine delnice zrasle za 3 odstotke.

Odločitev je padla sredi ameriških pritiskov na partnerske države, naj iz načrtovanj omrežij naslednje generacije izpustijo kitajske ponudnike, zlasti Huawei, ki ga obtožujejo vohunjenja za vlado v Pekingu. Huawei obtožbe že ves čas zanika. Belgijska odločitev je pomembna tudi zato, ker je prestolnica te države obenem sedež Nata ter izvršilnih in predstavniških organov Evropske unije. Belgija je kljub temu doslej uporabljala skoraj izključno kitajsko telekomunikacijsko opremo. V državi sicer obstaja še operater Telenet, ki ima približno četrtinski delež trga mobilne telefonije in, ki bo svojo odločitev glede ponudnika 5G...

46 komentarjev

ZDA zaostrujejo sankcije zoper Huawei

Reuters - Ameriško gospodarsko ministrstvo še zaostruje maja uvedene sankcije zoper Huawei, so sporočili danes. To pot bodo omejili strojno opremo, do katere ima gigant dostop, in na seznam dodali nova s Huaweijem povezana podjetja.

Na seznam pravnih oseb, ki predstavljajo nevarnost ameriškim zunanjepolitičnim interesom ali nacionalni varnosti, so uvrstili novih 38 s Huaweijevm povezanih podjetij iz 21 držav. Podjetju namreč očitajo, da se blokadi izmikajo s poslovanjem prek tretjih partnerjev, zato je sedaj na seznamu 152 podjetij. Prav tako zaostrene sankcije prepovedujejo uporabo kakršnekoli ameriške programske opreme ali strojne opreme za proizvodnjo pri partnerjih, ki Huaweiju prodajajo izdelke. Podjetja na seznamu morajo dobiti posebno licenco, če želijo normalno poslovati.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ob tem dejal, da pozivajo tudi vse svoje zaveznike, da se pridružijo v blokadi Huaweija. Podjetju še vedno očitajo, da vohuni za Američani in zbrane informacije dostavlja...

9 komentarjev

Slovenija je kot kaže oblikovala svojo 5G politiko

Mike Pompeo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Prihajajoči četrtek bo med svojo evropsko turnejo Slovenijo obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Gre za najvišji obisk iz te države, odkar se je leta 2008 tu mudil George Bush. Poleg običajnih diplomatskih prijaznosti, kot je srečanje na Bledu s predsednikom Pahorjem in premierjem Janšo, bo osrednji del obiska namenjen podpisu ameriško-slovenske deklaracije o varnosti omrežij 5G. V imenu Slovenije jo bo podpisal zunanji minister Anže Logar.

Deklaracija benignega imena, pa v sebi skriva precej močno zavezo, saj se bo z njo Slovenija pri gradnji mobilnih omrežij pete generacije najverjetneje strinjala z izključitvijo kitajskih ponudnikov, kot sta Huawei in ZTE. Čeprav izjava konkretnih podjetij ne omenja. Kot poročajo mediji, je njena vsebina tudi sicer precej asketska: v njej državi med drugim izpostavljata nujnost, da bodo prihodnja omrežja 5G varna. ZDA in Slovenija z izjavo poudarjajo, da je treba preveriti ponudnike opreme za omrežja 5G in njihove dobavitelje....

75 komentarjev

Velika Britanija Huaweiju prepovedala gradnjo omrežja 5G

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - V Veliki Britaniji se je pri gradnji omrežja 5G zgodil pričakovan preobrat, saj je v nasprotju z januarsko odločitvijo, ki je Huaweiju dovolila sodelovanje pri postavljanju nebistvenega dela infrastrukture, odslej Huawei izključen iz gradnje omrežja. V povezavi z ameriškimi sankcijami zoper Huawei je britanski National Cyber Security Centre izvedel tehnični pregled, na podlagi katerega so se odločili za blokado Huaweija. Odločitev je sprejel National Security Council, ki mu predseduje premier.

Od 31. decembra 2020 bodo prepovedani nakupi nove Huaweijeve opreme za 5G, medtem ko bo do konca leta 2027 treba odstraniti vso Huaweijevo opremo iz omrežij 5G. Kot doslej ostaja v veljavi prepoved sodelovanja Huaweija pri gradnji jedrnih oziroma bistvenih delov omrežja, le da se sedaj širi še na nebistvene. Britanski minister za telekomunikacije Oliver Dowden je dejal, da se je stališče britanske vlade spremenilo, ker so se spremenila dejstva. Huawei je izrazil obžalovanje in dejal, da so...

22 komentarjev

Preobrat: britanska 5G omrežja vendarle brez Huaweija?

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Potem, ko se je mesece dolgo uspešno upirala ameriškim pritiskom, bo vlada Borisa Johnsona vendarle prepovedala uporabo Huaweijeve omrežne opreme v svojih 5G omrežjih. Predlagani ukrep je posledica notranjega upora v konservativni stranki, ki ima v parlamentu kakih 80 glasov večine, a je v zadnjih tednih približno 50 poslancev glede vprašanja Huaweija obrnilo proti vladi. Kot razlog navajajo skrb za nacionalno varnost, torej argumente ZDA, do sedaj vgrajeno opremo pa naj bi postopoma zamenjali z drugo do leta 2023.

Še konec januarja je bila odločitev drugačna, britanski Komite za nacionalno varnost je tedaj odobril uporabo Huaweijeve opreme, a ne v kritičnih delih infrastrukture. Johnson je tedaj dejal, da Velika Britanija pri tem nima veliko opcij, saj naj bi bila odstranitev vsega z znamko Huawei iz obstoječih omrežij precej drag postopek. Odločitev je tedaj nekoliko ujezila Američane, ki so zagrozili tudi z omejevanjem sodelovanja med obveščevalnimi službami obeh držav.

ZDA so...

44 komentarjev

Velika Britanija bo Huawei pripustila v svojo infrastrukturo

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Odločitev je danes zjutraj sprejel njihov Komite za nacionalno varnost, ki ga sestavljajo ključni ministri in predstavniki obveščevalnih služb. Huawei bo kljub temu, da predstavlja t. i. ponudnika z visokim tveganjem, smel sodelovati pri gradnji nebistvenih delov britanskega omrežja, ne bo pa imel dostopa do občutljivih ustanov, kot so jedrske elektrarne in vojaške organizacije. Zadnja omejitev se nanaša na njegov tržni delež; ta bo smel znašati največ 35 odstotkov.

Neimenovani vladni vir je za Guardian povedal, da "Britanski varnostni strokovnjaki vedo o Huaweiju več, kot katerakoli država na svetu, pri čemer so zadovoljni s sprejetimi omejitvami ter menijo, da je potencialna tveganja mogoče obvladovati." Pred današnjo odločitvijo so tamkajšnji strokovnjaki opozarjali, da bi izključitev Huaweija lahko pomenila dve do triletno zamudo pri uvajanju 5G tehnologije.

Bo pa vlada Borisa Johnsona najverjetneje doživela nekaj jeze s strani Trumpove administracije, ki si že dlje časa...

25 komentarjev

Huawei: Podpišemo, da ne bomo vohunili!

vir: Wikipedia
Reuters - Medtem ko ZDA ostro zavračajo kakršnokoli sodelovanje s Huaweijem pri gradnji infrastrukture in vladnim uslužbencem niti ne dovolijo uporabe Huaweijeve opreme na službenih omrežjih, ker da je Huawei izpostava kitajske obveščevalne službe, hkrati pa tudi pritiskajo na evropske zaveznice, se v Evropi Huaweiju niso dokončno odrekli. Huawei je zato pripravljen obljubiti marsikaj, da bi dobil posle v Evropi, denimo obljubiti, da ne bo vohunil.

Kot namreč piše Reuters, je Huawei pripravljen z evropskimi državami, vključno z Veliko Britanijo, pripravljen podpisati dogovore, da ne bodo vohunili. Problematična je namreč izgradnja omrežja 5G, ki se v Evropi ravno začenja,...

51 komentarjev

Nemčija in Velika Britanija ne vidita zadržkov za Huaweijevo opremo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot so sporočili z britanskega Nacionalnega centra za informacijsko varnost (NCSC) so po podrobnem pregledu Huaweijeve omrežne opreme ugotovili, da njena uporaba ne predstavlja posebnih varnostnih zadržkov. Ugotovitve Britancev se zdijo objektivne, glede na to, da so po lastnih besedah imeli dostop tudi do izvorne kode Huaweijeve programske opreme. Predstavnik NCSC je še povedal, da jim ZDA za zdaj še niso predložile kakega oprijemljivega dokaza o spornosti tehnologije.

Britanija se sicer še odloča glede nacionalne politiko pri gradnji 5G omrežij, država pa je s tem postala ključna točka Huaweijevega upora proti ameriškim pritiskom na države zaveznice, zlasti ker je...

44 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev