»

Facebook bo spet dovolil politične oglase

Slo-Tech - Nekateri ukrepi, čeravno uvedeni začasno, ostanejo veljavni lep čas. Facebook je pred ameriškimi predsedniškimi volitvami najprej omejil in nato onemogočil politično oglaševanje. To omejitev odpravljajo šele sedaj.

Omejitev političnega oglaševanja je na Facebooku pomenila, da ni bilo možno kupovati političnih oglasov, še vedno pa so lahko organske objave objavljali politični funkcionarji. Blokado so uvedli, ker se je obseg dezinformacij in lažnih objav tako razširil, da bi lahko vplival na legitimnost volitev, saj so bile objavljene tudi manipulacije glede način priglasitve k volitvam in ključnimi datumi. Po volitvah pa bi se lahko pojavljale neresnice o volilnih izidih, ki v ZDA običajno kapljajo še nekaj dni.

Čeprav sedaj vnovič odpirajo oglase političnim akterjem, pa to ne pomeni, da sprememb ne bo. Nasprotno, Facebook bo v prihodnjih tednih preveril, kako deluje sistem oglasov in ga bo potrebi prenovil, če bodo zaznali zlorabe. Facebook je dolga leta gojil povsem...

8 komentarjev

Facebook se trudi v boju proti neresnicam in sovraštvu

Slo-Tech - Facebook v boju proti širjenju dezinformacij išče nove prijeme ter lovi tanko linijo med odstranjevanjem neresnic in nudenjem pravice do izražanja vseh mnenj. Z novimi pravili, ki so jih najavili danes, so se lotili predvsem zdravstvene problematike in sovražnega govora.

V minulem letu so odstranili 1,5 milijona objav, ki so kršila pravila glede razpihovanja sovraštva, med katerimi jih je 91 odstotkov Facebook našel sam, ter 12 milijonov objav s sovražnim govorom. Poleg tega v nekaterih primerih odstranijo celotne skupine, kar se je lani zgodilo več kot milijonkrat. Približno milijon skupin je bilo tako prežetih s sovraštvom, da Facebook ni lovil posameznih objav, temveč je odstranil celotne skupine. Ker pa takoj zatem vzniknejo nove skupine, bo Facebook sedaj to možnost omejil. Administratorji pobrisanih skupin nekaj časa ne bodo mogli ustvariti nobene nove skupine. Avtorji pobrisanih objav pa bodo 30 dni v pogojnem režimu, ko bodo vsi njihovi prispevki pred objavo pregledani in...

38 komentarjev

Facebook razmišlja o prepovedi političnih oglasov pred ameriškimi volitvami

Slo-Tech - Facebook ni nikoli zares preverjal resničnost trditev v političnih (ali kakšnih drugih) oglasih, čeprav so imeli vzpostavljeno politiko oglaševanja. Toda tekom let so jo raje prilagajali, kakor da bi se zapletali v boje s politiki. Oglase so odstranjevali le v zelo omejenih primerih, ko so kršili pravila glede oglasov, ki bi vplivali na udeležbo. Letos pa utegne Facebook problem zavajajočih oglasov z neresnicami rešiti salomonsko. Prepovedali bi vse politične oglase. Facebooka to finančno ne bi prizadelo, saj v enem četrtletju s političnimi oglasi zaslužijo nekaj deset milijonov dolarjev (v zadnjem 29 milijonov), kar v primerjavi s 17 milijardami prihodkov ni opazno.

Kot piše Bloomberg, ki se sklicuje na vire blizu podjetja, Facebook premišljuje o prepovedi političnih oglasov v obdobju neposredno pred ameriškimi predsedniškimi volitvami novembra letos. Odločitev seveda še ni dokončna, saj še ni dozorela niti oblika izvedbe. Po eni strani bi s tem preprečili manipulativne objave,...

4 komentarji

Facebook bo Američanom kmalu omogočal izklop vseh političnih oglasov

vir: CNet
CNet - V Facebooku na poti proti ameriškim jesenskim volitvam še malo zaostrujejo svoj pristop do prikazovanja političnih oglasov, saj bodo v prihodnjih tednih uporabnikom iz ZDA omogočili, da jih popolnoma izklopijo.

Kampanja pred ameriškimi novembrskimi predsedniškimi volitvami se je polno razplamtela in v njej imajo zaradi svojega visokega informacijskega potenciala zopet eno osrednjih vlog družbena omrežja, s čimer so se tudi sama znašla na tnalu malone vseh interesnih skupin, od samih strank do različnih aktivistov; vse skupaj pa so zaostrili še protesti po uboju Georgea Floyda. Medtem ko je Twitter zavzel nekaj odločnejšo držo in se naposled odločil moderirati (vsaj nekatere) objave Donalda Trumpa ter njegove kampanje, se skušajo pri Facebooku še vedno prikupiti vsem, kar posledično pomeni neodločnost, ki jezi tudi nekatere zaposlene. A Zuckerbergov tabor vendarle ne more stati križem rok. Tako je na začetku meseca že napovedal blokado oglasov svetovnih medijev pod državnim...

17 komentarjev

Težki časi za politično oglaševanje

Slo-Tech - Google je najavil, da bodo v podjetju v bodoče omejili ciljano politično oglaševanje, torej tako, kjer so oglasi naslovljeni na uporabnike z določenimi političnimi vzgibi. Še vedno bo pa mogoče oglasna sporočila naslavljati po drugih atributih, denimo po starosti, spolu, območju bivanja ali pa glede na uporabnike, ki so si ogledali določeno vsebino.

Scott Spencer, vodja Googlovega oddelka za oglaševanje, je ob tem zapisal, da želijo s tem izboljšati zaupanje volivcev glede oglasov, ki jih ti ugledajo na njihovi oglaševalski platformi, zlasti v luči zadnjih razprav okoli političnega oglaševanja in pomena zaupanja v demokratične procese nasploh.

Prepoved bo že v tednu dni začela veljati v Veliki Britaniji, kjer imajo 12. decembra parlamentarne volitve, do konca leta v celotni EU, 6. januarja pa tudi drugod po svetu. Mimogrede, ciljanje uporabnikov po političnih preferencah je bilo v številnih državah prepovedano že doslej, denimo v veliki Britaniji, ne pa tudi v ZDA. Ukrep tako ne...

22 komentarjev

Facebook in Google obtožena vmešavanja v ruske volitve

vir: Urad predsednika RF

vir: BBC
BBC - Lokalne volitve, ki so minulo nedeljo potekale po Ruski federaciji, so sicer prek več mesecev trajajočih protestov opozicije že dlje časa dvigale napetost v državi. Roskomnadzor, državni regulator za komunikacije pa je včeraj v posebni izjavi obtožil Google in Facebook, da sta predvajala politične oglase v času, ko to prepoveduje ruska zakonodaja.

Ironično je, da je prav Rusija doslej - in to ne povsem brez dokazov - veljala za državo, ki družabna omrežja s pridom uporablja z vmešavanje v tuje demokratične procese. Roskomnadzor pa sploh velja za državni organ s precej kitajskimi pogledi na sodobne komunikacije, potem, ko je pred časom poskušal odcepiti nacionalni del interneta, v času protestov pa poskrbel za motenje in izklapljanje...

12 komentarjev

Facebook počasi širi preverjanje političnih oglasov na ves svet

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - V intervjuju za agencijo Reuters je Facebookova direktorica za globalno politiko Katie Harbath napovedala vpeljavo varnostnih ukrepov, ki naj bi zagotovili transparentnost oglaševanja v politične namene na njihovi platformi. Tako bodo od prihodnjega tedna politični oglaševalci v Nigeriji - tam bodo sredi februarja potekale predsedniške volitve - lahko objavili oglas na Facebooku le, če imajo svoj sedež v tej državi. Podoben ukrep je veljal že lani maja med irskim referendumom za dekriminalizacijo splava, naslednja država, ki jo čaka vpeljava takega pravila pa je Ukrajina, kjer bodo zadnji dan marca potekale predsedniške volitve.

Še za korak dlje...

11 komentarjev

Facebook pri oglasih za stanovanja grdo diskriminira

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za okolje in prostor (Department of Housing and Urban Development, HUD) je začelo uradni postopek zoper Facebook, ker slednji krši stanovanjski zakon (Fair Housing Act), ki prepoveduje diskriminacijo kupcev ali najemnikov stanovanj glede na raso, barvo kože, invalidnost, versko prepričanje, spol, družbeni položaj, narodnost in druge osebne okoliščine. Ministrstvo je postopek začelo, ker Facebook oglaševalcem nepremičnin na svojih straneh ponuja možnost ciljanega oglaševanja, s čimer lahko določijo želeno publiko, ki naj oglase vidi.

Gre za kontroverzno možnost, ki jo ima Facebook že dlje časa. Facebook ve skoraj vse o svojih...

163 komentarjev