»

Nič več belih in črnih seznamov

Slo-Tech - Pred davnimi leti, ko so bili diski (ter optične enote itd.) še na vodilu ATA, se je uveljavila terminologija master/slave. Podobno terminologijo uporabljajo tudi v nekaterih drugih segmentih, denimo pri podatkovnih bazah, urah in celo pri lokomotivah. Da ima takšna terminologija prizvok iz nekih drugih časov suženjstva, ki ni več primeren, ni nov očitek. Že leta 2003 so mestne oblasti v Los Angelesu pozvale proizvajalce, naj terminologijo spremenijo (alternative bi bile primarno/sekundarno, primarno/replika), a poziv na veliko razumevanja ni naletel. Global Language Monitor je oznaki master/slave leta 2004 razglasil kot najbolj politično nekorekten termin. A časi so se spremenili.

Drupal je leta 2014 povzel terminologijo primary/replica. Leta 2018 je Redis začel uporabljati isto terminologijo, Chromium je sledil lani. Enako so storili tudi v Pythonu, PostgreSQLin še kod. Ni presenetljivo, da je termin letos med protesti Black lives matter ponovno vzpodbudil debate, ali je čas za...

193 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Gneča na eni od preteklih splavitvenih zabav

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 11.10. ob 19h, bo v okviru serij POT in CAFE BABE Matija Mazi predstavil izdelavo enostavne spletne aplikacije z Java Enterprise Edition 6 in Seam 3 čisto od začetka ter njeno kodo v celoti. Prvi primer nam bo pokazal, kaj nam omogoča že samo standardna Java EE, kasneje pa bomo videli še nadgradnjo s funkcionalnostmi, ki jih omogoča Seam 3, prav tako pa bo predstavljen OpenShift.

V sredo 12.10. ob 19h bo na spletnih uricah govora o asihronem kodiranju, torej kodiranju aplikacij s pomočjo t.i. event loopov. Brane F. Gračnar bo poizkušal na koderju prijazen način obrazložiti, zakaj je ravno asihrono kodiranje najbolj pogosta tehnika pri implementaciji masovno skalabilnih aplikacij.

V četrtek 13.10. ob 19h bo na

8 komentarjev

Windows star 25 let!

Windows 1.0

Slo-Tech - Pred četrt stoletja, 20. novembra 1985, je izdal Microsoft prvo verzijo svojega 16-bitnega grafičnega okolja, s katerim je poizkusil na osebne računalnike na platformi PC prinesti večopravilni grafični vmesnik. Takrat je namreč že bilo jasno, da prihodnost ne leži v ukazni vrstici, koder bi si morali uporabniki zapomniti vsak ukaz, ampak v grafičnem okolju, koder bo mogoče premikanje s tipkovnico in miško. Windows 1.0, ki so mu sledile podverzije vse do 1.04, tudi s podporo za druge velike evropske jezike poleg angleščine, ni bil dih jemajoč uspeh.

Tudi Windows 2.0, ki je izšel dve leti pozneje, še ni osvojil širokih ljudskih množic, čeprav smo na njem lahko poganjali prve verzije Worda in Excela, prvikrat imeli okna prekrita eno nad drugim ter uporabljali...

79 komentarjev

Microsoft Evrotermu poklonil svoj korpus prevodov

Portal Evroterm

Microsoft - Microsoft je objavil, da so prejšnji mesec sklenili dogovor o predaji svojega korpusa angleško-slovenskih prevodov projektu Evroterm in ga tudi že izpolnili. Bazo podatkov so obogatili s 7500 prevodi s področja informacijske tehnologije, ki so večidel nastali v okviru prevajanja in lokaliziranja operacijskega sistema Windows in pisarniškega paketa Office. Poleg tega so dodali še dobrih 10 tisoč angleških terminov, ki slovenskih ustreznic nimajo, imajo pa prevode v drugih jezikih, ki jih Evroterm tudi zbira. Na ta način želijo pomagati skupnosti prevajalcev, lokalizatorjev, študentov in delavcev v IT.

Projekt Evroterm je zelo uporaben, a malo poznan in skorajda po krivem zapostavljen. Gre za terminološko zbirko izrazov, ki se ureja od leta...

8 komentarjev

Prvi večji trk dveh satelitov

Slashdot - V vesoljski terminologiji je že nekaj časa poznan termin vesoljske smeti (space junk), ki pa doslej ni povzročal večjih nevšečnosti. Gre za ostanke raznih nedelujočih satelitov, izgorelih raketnih delov in podobnega, kar ostane v orbiti in ne služi več nobenemu namenu.

To pot se je zgodilo prvo večje trčenje človekovih vesoljskih objektov v zgodovini (manjša oplazenja so se že dogajala). Komercialni satelit Iridium 33 podjetja Iridium, ki omogoča satelitske telefonske pogovore po celem zemeljskem površju, je trčil s starim in nedelujočim ruskim satelitom Kosmos-2251. Zaletela sta se na višini 790 kilometrov nad Sibirijo 10. februarja ob 17.55 po srednjeevropskem času, pri čemer Mednarodna vesoljska postaja naj ne bi bila ogrožena, medtem ko sta satelita povsem uničena.

Ameriški STRATCOM, ki nadzoruje nebo in beleži približno 18.000 predmetov v vesolju (delujočih in smeti), je takoj po trčenju začel raziskovati, kaj se je zgodilo, in je po 12 urah naštel več kot šeststo novih...

36 komentarjev

Saj ni res, pa je

Slashdot - Čez Lužo ponovno presenečajo. V Los Angelesu so tokrat vsi izdelovalci in prodajalci računalniške opreme dobili zanimivo zahtevo ISD-ja, v kateri jim zaradi kulturne pestrosti in občutljivosti Los Angelesa prepovedujejo uporabo terminov master/slave (gospodar/suženj) za označevanje nadrejenih in podrejenih naprav v računalništvu. Vsa stvar preverjeno ni šala, saj so pri Snopes.com celotno zgodbo preverili pri oblasteh, ki so potrdile, da je mišljena povsem resno. Snopes.com, Slashdot.

14 komentarjev