»

Kdo je John Smith, ki polni spletne nakupovalne vozičke in ničesar ne kupi

The Wall Street Journal - Spletni trgovci so se že nekaj časa spraševali, kdo je John Smith, ki polni nakupovalne košarice, a jih potem nikoli ne kupi ali izprazni. Kakšne posebne škode to ni povzročalo, je pa poleg zanimivosti to kvarilo interne statistike nekaterih trgovce, ki merijo tudi ta parameter (torej koliko nakupovalcev potem, ko izdelke že izberejo, obupa). Prav tako številni trgovci kupcem, ki imajo polne vozičke na spletni strani, pošiljajo elektronske opomnike. Odgovor je razkril The Wall Street Journal. John Smith je Googlov robotek.

Zlasti manjši trgovci so se spraševali, kdo neki v treh dneh napolni 17 različnih vozičkov in jih potem pusti v vicah. FinnBinn, ki prodaja zlasti opremo za novorojenčke, je imel maja že 73 zapuščenih vozičkov (prekinjenih naročil) istega kupca. V ComfortHouse.com so poizkusili izdelati profil Johna Smitha in "ugotovili" so, da gre očitno za lastnika čolna, ki se je nekoč ponesrečil in si zlomil trtico ter rad račune plačuje brez uporabe elektronskega...

14 komentarjev

Domače branje: internet (2. del)

Slo-Tech - Na prelomu tisočletja so bili prvi informacijski monopoli že skoraj nedotakljivi. Ameriška država ni razbila monopola Microsofta na računalniških namizjih, razvoj mikroprocesorjev in elektronskih vezij je narekoval Intel. IBM se je počasi umikal v veliko podatkovje in obdelavo informacij, kar je v knjigi Building IBM: Shaping an Industry and Its Technology (2009) namignil dolgoletni predavatelj in raziskovalec pri IBM Emerson W. Pugh. Začenjala se je podatkovna ekonomija in med internetne velikane so se prebijala čisto drugačna podjetja -- brez tovarn, fizičnih izdelkov in stotisočev zaposlenih.

Prvi vplivni tehnološki milenijec je bil Google -- iskalniško podjetje, ki je bilo sprva le matematični algoritem v doktorski nalogi. Njegov nastanek in kulturo sta podrobno predstavila John Battelle v knjigi The Search: How Google and Its Rivals Rewrote the Rules of Business and Transformed Our Culture (2005) in Steven Levy v knjigi In the Plex: How Google Thinks, Works, and Shapes Our...

4 komentarji

Amazon postavil fizično trgovino brez blagajn

Amazon - Amazon že zdavnaj ni več sinonim le za spletno nakupovanje, kjer je sprožil ogromno revolucijo, temveč čedalje bolj sega v fizični svet trgovin iz malte in opeke. Novo revolucijo želi zanetiti s trgovinami, kjer ne bo blagajn in s tem povezanih vrst. Prihodnje leto bo v domačem Seattlu odprl trgovino, kjer bodo kupci izdelke preprosto zložili v košaro in odnesli iz trgovine.

Nekaj podobnega smo napovedovali že pred leti, a tedaj se je zdelo, da bo to udejanjila tehnologija poceni čipov RFID, ki bodo na vsakem izdelku. Amazon se je istega cilja lotil popolnoma drugače. Računalniška moč je dandanes dovolj napredovala, da lahko uporabimo strojno učenje, računalniški vid in podatke z...

77 komentarjev

Google prevzel Plink

CNet - Naslednje podjetje, ki se je znašlo v Googlovi nakupovalni košarici, je britanski Plink. Podjetje je postalo znano z razvojem Androidne aplikacije PlinkArt, ki omogoča uporabniku fotografirati in v telefon naložiti posnetek umetniške slike, nato pa aplikacija na spletu poišče podrobnosti o delu in avtorju. Aplikacijo so uporabniki dobro sprejeli, saj je doživela več kot 50.000 prenosov v prvem mesecu po objavi.



PlinkArt bo še naprej na voljo, a ga ekipa Plinka odslej ne bo več dopolnjevala,...

20 komentarjev

Predlog zakona Intellectual Property Protection Act

News.com - Lanskega maja smo poročali, da je John Stedman, namestnik v šerifovem uradu v Los Angelesu, v pričanju pred senatnim komitejem za domovinsko varnost izjavil, da se nekatere teroristične organizacije morda ukvarjajo s kršitvami avtorskih pravic. Novica je bila podlaga za špekulacije, da se nam morda obeta ostrejša protipiratska zakonodaja na področju piratstva.

Podobnega mnenja je bil v svojem govoru novembra lani tudi ameriški vrhovni Alberto Gonzales, ki je izjavil, da so dohodki iz nelegalnih dejavnosti skoraj zagotovo namenjeni za financiranje terorističnih aktivnosti.

Te dni pa se je zgodil naslednji korak. Ameriški kongresnik Lamar Smith je namreč predlagal Intellectual Property Protection Act. Predlog zakona predlaga razširitev načinov omejevanja programske opreme za zaobid avtorsko pravne zaščite. Dosedanji Digital Millnium Coypright Act prepoveduje distribucijo in trgovanje s programsko ali strojno opremo, ki se lahko uporabi za zaobid avtorsko pravne zaščite....

24 komentarjev