»

Facebook pod pritiskom oglaševalcev najavil ukrepe proti sovražnemu govoru

Slo-Tech - Na Facebook se je v zadnjih dneh zgrnil bojkot prominentnih oglaševalcev, ti od podjetja zahtevajo, da ukrepa v zvezi s sovražnim govorom in širjenjem lažnih novic na svoji platformi. Med podjetji - nekatera so oglase odpovedala kar do konca letošnjega leta -, so denimo tudi zares pomembni oglaševalci kot so Unilever, Coca Cola, Hershey in Verizon. Delnice Facebooka so včeraj upadle za 8,3 %, Mark Zuckerberg pa je ob 7,2 milijarde ameriških dolarjev premoženja.

Morda je tudi zato včeraj najavil nekaj dodatnih ukrepov, ki naj bi pripomogli k verodostojni izvedbi novembrskih ameriških volitev. Tako bodo prepovedali oglase, ki bi zatrjevali: "da so posamezniki določene rase, vere, etnične pripadnosti, nacionalnosti, kaste, seksualne orientiranosti, spola ali imigrantskega statusa - nevarni za varnost, zdravje ali preživetje drugih državljanov." Prepoved seveda velja le za plačane oglase, horde razposajenih uporabnikov bodo lahko mirno dalje sejale vse zgoraj našteto.

Drugi ukrepi...

28 komentarjev

Twitter prvikrat videposnetek označil kot manipulativen

Slo-Tech - Na Twitterju ja v četrtek začela veljati nova politika označevanja manipulativnih in zmanipuliranih videoposnetkov (kar vključuje tudi deepfakes). Odslej bodo označevali objave, ki bodo vsebovale fotografije ali videoposnetke, ki tako ali drugače zavajajo. Odvisno od teže kršitve bodo posnetki zgolj označeni ali pa celo odstranjeni, so napovedali že pred mesecem dni. Zgolj tri dni po uvedbi novih pravil je Twitter že označil prvi posnetek. To je izrezan posnetek govora Joa Bidna, ki se poteguje za mesto za demokratskega kandidata na ameriških predsedniških volitvah. Isti posnetek je tudi Facebook označil kot delno lažno informacijo.

Na posnetku je Bidnov govor odrezan sredi stavka, tako da je pomen spremenjen. Zaradi tega je Twitter pod objavo priobčil napis manipulirana vsebina, medtem ko Facebook pred objavo izpiše delno lažna informacija. Podjetji se bili zaradi te poteze tarči kritik z obeh strani. Medtem ko demokrati kritizirajo podjetji, da sta ukrepe izvedli prepozno, ko je...

6 komentarjev

Facebook odstranil Trumpov oglas

Slo-Tech - Čeprav ima Facebook v primerjavi s Twitterjem zelo ohlapno oziroma politiko odstranjevanja objavljenih neresnic, se vendarle lahko zgodi, da Facebook zaradi zavajanja odstrani celo oglas ameriškega predsednika. Na Facebooku je namreč prepovedano širiti neresnice o volitvah ali popisu volilnih upravičencev (census). Včeraj so se na Facebooku pojavile plačane (sponsored) objave, ki sta jih delila tudi Donald Trump in podpredsednik Mike Pence, plačal pa odbor Trump Make America Great Again. Na enem izmed oglasov so bralce pozivali k izpolnitvi ankete za popis (Official 2020 Congressional District Census), ki bo potekal letos. Povezava je vodila do spletne strani z naslovom Certified Website of President Donald J. Trump, ki ni povezana z uradnim popisom.

To pa predstavlja kršitev Facebookovih pravil, ki ne dovoljujejo širjenja dezinformacij o volitvah, popisu in registraciji za volitve. Sprva je Facebook trdil, da oglasi niso sporni, ker je iz omembe kampanje jasno, da ne gre za...

24 komentarjev

Še krajše vajeti za politično oglaševanje na Facebooku

vir: Pxhere

vir: TechCrunch
TechCrunch - Vsakokratne volitve v ZDA bodo v prihodnosti kot kaže nov mejnik v omejevanju lažnih novic in politične propagande. Facebook bo namreč znova poostril pogoje za politične oglaševalce. Ti so morali že od lanske pomladi, preden so lahko karkoli objavili, Facebooku posredovati svojo identiteto in lokacijo, oglasi pa so se arhivirali za več let. Prav tako je bilo ob oglasu objavljeno kratko obvestilo, ki je vsebovalo tudi ime oglaševalca. K novim ukrepom je vodilo prav slednje, saj so številni oglaševalci uporabili lažna imena, da bi zakrili svojo pravo identiteto.

Po novem bo organizacija, ki bo z vsebino oglasa padla v eno od desetih političnih kategorij, ki so jih oblikovali pri Facebooku, posredovati dokaz, da zares predstavlja to...

35 komentarjev

Facebook pred EU volitvami zaostril pogoje političnega oglaševanja

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - Nekaj naslednjih tednov bodo vsi politični oglasi na Facebooku v državah članicah EU opremljeni s podatki o tem kaj oglašujejo, kdo je plačnik oglasa in koliko je zanj plačal, ter na kateri del populacije oglas cilja. Ukrep je namenjen v vzpostavitvi transparentnosti in preprečevanju zlorab v času do volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale v mesecu maju.

Poleg tega bodo morali biti vsi oglaševalci, da bi smeli objavljati oglase povezane z evropskimi volitvami, registrirani pri volilnem organu v svoji državi. V ta namen bodo morali pred objavo predložiti potrebne dokumente in pristati na preverjanje njihove lokacije. Facebook pa bo s...

15 komentarjev

Začasno izbrisani Tviti na Facebooku

TechCrunch - S Facebooka so te dni izginile vse objave uporabnikov, ki so jih ti objavili s pomočjo navzkrižnega objavljanja med Twitterjem in Facebookom. To se je zgodilo zaradi na novo vpeljanih API restrikcij za zunanje razvijalce, ki so jih pri Facebooku uvedli iz zasebnostnih razlogov. Posledično so zunanje storitve po novem zelo omejene pri poseganju na zidove Facebookovih uporabnikov in Twitter je zato preprosto izbrisal svojo FB aplikacijo. Kriva pa je - zadnje čase očitno že za čisto vse - afera Cambridege Analytica, saj je omenjeno podjetje prav prek Facebookove API platforme zbralo podatke o 87 milijonih uporabnikov in jih prodajalo naprej.

Izbrisane objave so danes že povrnili.

Spremembe so pri Facebooku precej potihem sicer vpeljali že z začetkom avgusta, pri čemer pa...

1 komentar