»

Google Gemini ni tako avtonomen, kot se je hvalil Google

TechCrunch - Google je ta teden predstavil veliki generativni model Gemini, ki tekmuje z GPT-4 in od katerega pričakujejo domala renesanso, ali pa vsaj zajezitev neusmiljenega pohoda konkurence. A po solidnem začetnem vtisu je že drugi vtis precej klavrn, saj najboljši videoposnetek oziroma reklama za Gemini ni pristen. Posnetek, ki je hitro nabral več kot milijon ogledov, je močno zrežiran. Pri tem ne mislimo na opombo, ki jo poda že sam posnetek (da so umetno skrajšali zakasnitve in da so Geminijeve odzive skrajšali), temveč da je Google res pretiraval.

Kako so v resnici pripravili posnetek, je kasneje razkril tudi Google. O izdelkih, ki jih je pripravil Gemini, ne gre dvomiti, pač pa je težava v predstavitvi. Model ni tako hiter, ni tako natančen in predvsem ni tako odziven, kot kaže videoposnetek. Interakcija z njim je drugačna od te, ki jo vidimo. Primer: v videoposnetku modelu kretnjo z dlanjo, pa ta vzklikne, da že ve, kaj počne uporabnik: igra kamen, papir, škarje. V resnici je to...

13 komentarjev

Google bo preverjal resničnost fotografij v Google Images

Slo-Tech - Že dlje časa ni noben problem ustvariti lažne fotografije, dandanes pa tudi lažni videoposnetki in zvočni posnetki niso več velika težava. Razkrinkati jih je na podlagi tehničnih karakteristik mogoče, a to terja znanje in opremo. Ker so takšni posnetki lahko zlorabljeni za zavajanje, se bo Google boril proti njim. Odslej bodo preverjali njihovo verodostojnost (fact-checking).

Iz Googla namreč sporočajo, da bodo storitev Fact Check, ki trenutno pregleduje zadetke navadnega iskanja in iskanja po novicah (Search, News) razširili še na fotografije (Google Images). V nekaterih državah, med drugim v Braziliji, Indiji in ZDA, na podoben način označujejo tudi objave na YouTubu.

Pri pregledu posamezne fotografije v Google Images, torej ob kliku nanjo, se bo spodaj med njenimi karakteristikami pri nekaterih odslej izpisalo tudi poročilo, ali so glede na preveritev verodostojne ali ne. Primer je priložena fotografija, ki prikazuje morskega psa, ki plava po ulici v Houstonu - Google zapiše,...

6 komentarjev

Twitter prvikrat videposnetek označil kot manipulativen

Slo-Tech - Na Twitterju ja v četrtek začela veljati nova politika označevanja manipulativnih in zmanipuliranih videoposnetkov (kar vključuje tudi deepfakes). Odslej bodo označevali objave, ki bodo vsebovale fotografije ali videoposnetke, ki tako ali drugače zavajajo. Odvisno od teže kršitve bodo posnetki zgolj označeni ali pa celo odstranjeni, so napovedali že pred mesecem dni. Zgolj tri dni po uvedbi novih pravil je Twitter že označil prvi posnetek. To je izrezan posnetek govora Joa Bidna, ki se poteguje za mesto za demokratskega kandidata na ameriških predsedniških volitvah. Isti posnetek je tudi Facebook označil kot delno lažno informacijo.

Na posnetku je Bidnov govor odrezan sredi stavka, tako da je pomen spremenjen. Zaradi tega je Twitter pod objavo priobčil napis manipulirana vsebina, medtem ko Facebook pred objavo izpiše delno lažna informacija. Podjetji se bili zaradi te poteze tarči kritik z obeh strani. Medtem ko demokrati kritizirajo podjetji, da sta ukrepe izvedli prepozno, ko je...

6 komentarjev

Tehnologija lažnih posnetkov se izboljšuje

Slo-Tech - Pred dvema letoma je veliko pozornosti požel program Deepfakes, ki se je anonimno pojavil na internetu in je sleherniku omogočil izdelovanje lažnih videoposnetkov. Nevronske mreže so se namreč sposobne iz obilice posnetkov tarče naučiti, kako je videti njen obraz, in ga potem natančno "presaditi" na videposnetke drugih ljudi. Internet je seveda to najprej izkoristil za izdelavo pornografskih posnetkov, a kmalu je postalo jasno, da so lahko dobri lažni posnetki velik problem, ker brišejo mejo med resničnostjo in fotomontažo tudi pri videu. Raziskovalci iz Samsungovega centra za umetno inteligenco v Moskvi in Inštituta Solkovo za znanost in tehnologijo so sedaj tehnologijo prignali še...

59 komentarjev

Oxford: manipulacije na družbenih omrežij rastejo

Slo-Tech - Oxford Internet Institute (OII) pri Univerzi Oxford je v raziskavi o verodostojnosti informacij na družbenih omrežij ugotovil, da se kljub nekaterim naporom za zajezitev propagande in širjenja lažnih novic te širijo hitreje in trdovratneje kot kdajkoli doslej. Število držav, v katerih so zaznali formalno organizirano manipulacijo javnega mnenja na družbenih omrežjih, se je povišalo z 28 na 48. Za večino manipulacij so odgovorne politične stranke, ki zlasti pred volitvami širijo dezinformacije, lažne informacije in neresnice. Drugi najpomembnejši vir so državne inštitucije, ki zaradi tujega vmešavanja in lažnih novic vprežejo lastne moči za širjenje svoje propagande.

V raziskavi so pregledali dogajanje tako v več razvitih...

21 komentarjev

Nemško sodišče od Googla zahteva umik žaljivih autocompletov

Izkaže se, da gre za citat iz serije Lost.

vir: The Internets
ITworld.com - Nemčija jemlje spoštovanje osebnostnih pravic in zasebnosti precej resno, in prav to se kaže v nedavni odločitvi zveznega sodišča v Frankfurtu, ki od Googla zahteva umik določenih žaljivih predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (Autocomplete) iz svojega iskalnika. K sreči ne vseh, ampak samo tiste, ki jih od njega preko sodišča izrecno zahtevajo nemški državljani.

Nemški poslovnež, identificiran samo s kraticami R.S., je že leta 2010 ugotovil, da Google ob vpisu njegovega imena predlaga še besedi "scientologija" in "prevara", četudi naj s tem ne bi imel nič. Nastajala pa naj bi mu znatna osebna in poslovna škoda. Seveda je najprej Google prosil za umik...

7 komentarjev

Kar se Janezek nauči ...

Slo-Tech - Univerza v Ljubljani s svojo vlogo najvišje izobraževalne institucije predstavlja enega od stebra sodobne slovenske družbe. Vsakdo, ki je kdaj obiskal katero od uvodnih predavanj, je bil zagotovo deležen lekcije glede citiranja in spoštovanja avtorskega dela drugih. V primeru resnejših kršitev se vam mimogrede zgodi, da tudi po pol leta ne smete opravljati izpitov ali pa vam popolnoma prepovedo obiskovanje univerze.



Žal so s svojim vzornim ravnanjem selektivni, kar pokaže že hiter pregled uradnih strani Univerze v Ljubljani. Na določenih podstraneh se namreč nahajajo slike z znane spletne strani iStockPhoto. S tem ne bi bilo nič narobe, če le ne bile ožigosane z vodnim žigom ponudnika fotografij.

Čeprav...

74 komentarjev