»

V Indiji elektrika podnevi že cenejša kot ponoči

Slo-Tech - Dolgo vrsto let je bilo samoumevno, da je električna energija ponoči cenejša (to velja za gospodinjske uporabnike, ne za borzne spot cene, ki so na sončne vetrovne dni lahko celo negativne), ker se s tem vzpodbuja poraba, ko je ta sicer nizka. Vso to vrsto let so bili namreč viri električne energije sorazmerno neobčutljivi na uro: jedrske elektrarne, hidroelektrarne in termoelektrarne lahko enako delujejo ponoči ali podnevi, njihovo moč pa lahko prilagajamo le do določene mere. Pri jedrskih elektrarnah je dnevno lovljenje konic praktično nemogoče, termoelektrarne s parno turbino imajo odzivni čas več ur, turbinske elektrarne imajo odzivni čas več minut, hidroelektrarne pa lahko odreagirajo v roku minute.

V svetu obnovljivih virov, zlasti sončnih elektrarn, pa tudi vetrnih, to ne drži več. Te energije je podnevi več kot ponoči, zato ji je bolj smiselno porabljati tedaj. Indija se bo tega lotila s finančnimi vzpodbudami. V petek je ministrstvo za energetiko predstavilo nov načni...

88 komentarjev

Sonce in veter najpomembnejša vira elektrike v Evropi

Slo-Tech - V Evropi sta bila lani sončna in vetrna energija najpomembnejša vira električne energije, ki sta poskrbela za proizvodnjo 22 odstotkov pridobljene energije. Na drugem mestu je zemeljski plin, od koder so pridobili 20 odstotkov električne energije, iz premoga pa 16 odstotkov (če bi sešteli jedrsko in hidroenergijo, bi bila ta vodilna). Žal se je v letu 2022 povečala tudi poraba fosilnih energentov, ker je zaradi hude suše proizvodnja hidroelektrarn izostala. Hkrati so potekala nenačrtovana vzdrževalna dela na francoskih nuklearkah. Več kot 185 TWh velik primanjkljaj so večinoma pokrili obnovljivi viri in znižana poraba električne energije, približno šestino luknje (28 TWh) pa so morale pokriti termoelektrarne.

Zaradi tega se je poraba premoga povečala za sedem odstotkov v primerjavi z letom pred tem. Emisije CO2 so se povečale za štiri odstotke, vse na račun premoga. Zaradi visokih cen plina plinskih enot niso dodatno priklapljali v znatnem obsegu. V letu 2023 se pričakuje...

147 komentarjev

Tudi v ZDA obnovljivi viri elektrike presegli premog

Izpusti CO2 v Sloveniji

Slo-Tech - Po več kot šest desetletjih kurjenja premoga se je tudi v ZDA prvikrat zgodilo, da je leta 2022 proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov presegla proizvodnjo iz premoga (merjeno na vso energijo so to dosegli že leta 2020). Iz vetrnic, sončnih celic in hidroelektrarn so lani v ZDA pridobili 22 odstotkov električne energije, medtem ko so jo iz premoga 20 odstotkov. Žal je večino upada proizvodnje iz premoga nadomestila uporaba plina, kar se je odrazilo tudi v emisijah ogljikovega dioksida. Te so se na letni ravni povečale za 1,3 odstotka. Po desetodstotnem upadu leta 2020 zaradi pandemije se torej ZDA vračajo v ustaljene tirnice, ki vodijo kvišku. Rast je namreč zelo podobna kot pred pandemijo.

Pred dvema letoma je nova administracija napovedala prepolovitev izpustov toplogrednih plinov do leta 2030 v primerjavi s stanjem leta 2005. To bi po ocenah strokovnjakov lahko zajezilo globalno segrevanje na 1,5 °C nad predindustrijske nivoje. Trenutno smo približno 1,1 °C nad...

16 komentarjev

Škoti skoraj vso elektriko dobijo iz obnovljivih virov

Slo-Tech - V začetku minulega leta smo poročali o smeli škotski napovedi, da bodo do konca leta vso potrebno električno energijo pridobili iz obnovljivih virov. Leto dni pozneje lahko pogledamo na realizacijo napovedi in ugotovimo, da jim je zmanjkalo čisto malo. V letu 2020 so iz obnovljivih virov pridobili 97,4 odstotkov porabljene električne energije. To je ocena glede na bruto porabo, točno vrednost pa pričakujemo decembra.

Skupno je delež obnovljivih virov energije v celotni energijski bilance Škotske znašal 24 odstotkov (podatek je za leto 2019). Do leta 2030 je cilj ta delež povečati na 50 odstotkov. Najteže gre seveda pri prometu in ogrevanju. Toplotne energije so iz obnovljivih virov pridobili le 6,5 odstotka. So pa v primerjavi z referenčnim obdobjem 2005-2007 porabo vse energije znižali za 13,4 odstotka.

Škotska je neto izvoznik električne energije, ki se torej proizvaja tudi iz neobnovljivih virov. V letu 2020 so bruto izvozili 19,3 TWh električne energije, kar je 21 odstotkov...

49 komentarjev

EU lani pridobila več elektrike iz obnovljivih virov kakor iz fosilnih

Deleži primarnih virov energije v Sloveniji. Vir: Agencija za energijo

Slo-Tech - Lani se je prvikrat zgodilo, da je so v Evropski uniji iz obnovljivih virov proizvedli več električne energije kakor iz fosilnih goriv. Delež električne energije iz sončnih in vetrnih elektrarn, hidroelektrarn in elektrarn na biomaso je znašal 38 odstotkov, medtem ko smo iz termoelektrarn na premog ali plin pridobili 37 odstotkov električne energije. V zadnjih desetih letih se je delež obnovljivih virov skorajda podvojil (z 20 na 38 odstotkov), medtem ko so fosilni viri tedaj dosegali 50-odstotni delež. Skoraj vsa rast gre na račun sončne in vetrne energije, manjši del pa še na biomaso, medtem ko se delež iz hidroelektrarn ne povečuje. Prispevek jedrskih elektrarn se je znižal s 33 na 25 odstotkov. V letu 2020 je zaradi epidemije koronavirusa in s tem zmanjšane potrošnje in proizvodnje poraba električne energije padla za štiri odstotke. Najnižja je bila aprila, ko je Evropa skoraj obstala - tedaj je poraba padla za 13 odstotkov, najbolj v Italiji, in sicer za 21 odstotkov.

Najbolj...

128 komentarjev

V ZDA prvikrat po letu 1880 obnovljivi viri energije prehiteli premog

Slo-Tech - Ameriški Urad za informacije o energetiki (EIA) je ugotovil, da je v ZDA lani poraba energije, ki jo pridobijo iz premoga, prvikrat zaostala za energijo iz obnovljivih virov. K temu sta prispevala dva dejavnika. V zadnjih letih poraba premoga za proizvodnjo električne energije hitro pada, poleg tega pa se (nekoliko zmerneje) povečuje pridelava energije iz obnovljivih virov. V primerjavi z letom 2018 je lani poraba premoga upadla za 15 odstotkov, pridelava iz obnovljivih virov pa je odstotek višja.

Poraba premoga za proizvodnjo električne energije je bila lani sicer še vedno za 60 odstotkov višja od proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. So se pa ti bolje odrezali v drugih sektorjih, in sicer pri porabi energije v industriji, prometu in gospodinjstvih, kjer premoga praktično ni. To je na koncu tudi prevesilo tehtnico. Američani 90 odstotkov vsega premoga namreč uporabijo prav v termoelektrarnah.

Trend se letos nadaljuje v še opaznejši obliki. Od 24. marca letos je...

43 komentarjev

Škotska do konca leta 100-odstotno z elektriko iz obnovljivih virov

Slo-Tech - Medtem ko večina držav ne kaže tendenc, da bi izpolnila zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma o ukrepih, ki bodo omejili antropogeno globalno segrevanje na največ 2 °C, je svetla izjema Škotska. Do konca leta bo Škotska električno energijo v celoti pridobivala iz obnovljivih virov.

Že v letu 2018 je Škotska iz obnovljivih virov proizvedla 76 odstotkov električne energije, delež pa bo letos dosegel 100 odstotkov. Škotska je svojo zadnjo termoelektrarno na premog zaprla leta 2016. Edina elektrarna na fosilna goriva je plinska elektrarna v Aberdeenshiru. Namesto fosilnih goriv Škotska raje uporablja obnovljive vire energije, kjer je čedalje pomembnejša vetrna energije. V prvi polovici minulega leta so škotske vetrnice pokrivale vso škotsko porabo in še nekaj severne Anglije. Beatrice Offshore Wind Farm zmore 588 MW (za primerjavo, Krško zmore 730 MW), gradijo pa Seagreen Wind Energy Farm, ki bo od leta 2022 nudil približno 1 GW električne energije. Do leta 2030 bo Škotska polovico...

72 komentarjev

Velika Britanija zmogla teden dni brez termoelektrarn na premog

Drax je bila včasih največja britanska termoelektrarna na premog, sedaj pa uporablja biomaso, zato je njena električna energija dvakrat dražja.

Slo-Tech - Dve leti po prvem dnevu, ko je Velika Britanija zmogla 24 ur preživeti brez proizvodnje elektrike s termoelektrarnami na premog, je dosežek raztegnila na cel teden. Britanska National Grid je potrdila, da v zadnjih 168 urah niso proizvajali električne energije s termoelektrarnami na premog. Nazadnje se je tak dosežek zgodil leta 1882. Dodali so, da pričakujejo, da bodo v prihodnjih tednih in mesecih takšna obdobja še pogostejša in daljša. Dosedanji rekord je znašal 90 ur, in sicer med letošnjo veliko nočjo.

Zadnjo termoelektrarno na premog so odklopili 1. maja ob 13.24 po lokalnem času in odtlej je niso več potrebovali. Velika Britanija je sicer že pred štirimi leti napovedala, da bo do leta 2025 zaprla vse termoelektrarne na premog. Trenutno so...

43 komentarjev

Velika Britanija v petek prvikrat brez elektrike iz premoga

Slo-Tech - Velika Britanija je petek preživela kot prvi dan po dveh stoletjih, ko ni pridobila nič električne energije iz premoga, je sporočil tamkajšnji National Grid. West Burton je bila še edina termoelektrarna na premog, ki je do četrtka delovala, potem pa so jo odklopili od omrežja. To pomeni, da so v soboto ob polnoči lahko razglasili, da je Velika Britanija 24 ur delovala brez elektrike iz termoelektrarn na premog.

Velika Britanija počasi postaja neodvisna od premoga in je v letu 2016 že imela večurna obdobja, ko ni uporabljala elektrike iz tega vira. Še leta 2015 je iz premoga proizvedla okrog 23 odstotkov vse električne energije, lani pa le še devet. Do leta 2025 bodo trajno zaprli vse termoelektrarne na premog, a so že sedaj precej blizu temu dosežku. V britanskem Greenpeaceu so seveda...

55 komentarjev

Google že prihodnje leto v celoti z obnovljimi viri energije

Slo-Tech - Velikan Google porabi svoji velikosti in branži primerno količino električne energije. Za obratovanje podatkovnih centrov in napajanje vseh svojih pisarn, laboratorijev in ostalih prostorov porabijo okrog 5,7 TWh električne energije letno. Od tega so letos 44 odstotkov energije te pridobili iz obnovljivih virov (zakupljene kumulativne kapacitete znašajo 2,6 GW), prihodnje leto pa bodo v celoti uporabljali električno energijo iz obnovljivih virov, so vnovič poudarili, k čemur jih je vzpodbudila tudi Trumpova retorika, ki ne kaže na podporo razvoju obnovljivih virov.

Google trenutno med vsemi podjetji uporablja z naskokom največ električne energije iz obnovljivih virov. Za njim je na drugem mestu Amazon z 1,2 TW, Microsoft in Facebook pa vsak s...

24 komentarjev

Finska bo zakonsko prepovedala termoelektrarne na premog

Meri-Pori je največja finska termoelektrarna na premog

Slo-Tech - Finska bo verjetno postala prva država na svetu, ki bo prepovedala uporabo premoga kot energenta za pridobivanje električne energije. V državi, kjer delež premoga v proizvodnji električne energije že vrsto pada in trenutno znaša 7 odstotkov, bodo termoelektrarne zaprli do leta 2030. Finsko ministrstvo za gospodarstvo bo predlog v parlamentarno obravnavo poslalo konec meseca, o njem pa bodo glasovali prihodnje leto.

Na Finskem sicer raba obnovljivih virov energije raste, a še vedno 40 odstotkov elektrike pridobijo iz fosilnih goriv, 27 odstotkov pa iz lesne biomase. Slednja je obnovljivi vir, a okoljsko vseeno problematičen, ker pri izgorevanju nastajajo škodljivi trdni delci in različni strupeni primarni...

33 komentarjev