»

Robotski psi z brzostrelko niso prav nič simpatični

Slo-Tech - Na internetu se je znašel posnetek robotskega pasa, ki ima opasano avtomatsko orožje. Podoben je izdelkom Boston Dynamicsa, ki je sedaj v lasti Hyundaija, v preteklosti pa je bil del Googla in kasneje Softbanka. Ta vsakih nekaj mesecev osupni s kakšnim novim videoposnetkov svojih robotov, ki posnemajo ljudi ali živali, a orožja nanje ne namešča. Toda njihovi izdelki so tudi naprodaj, recimo pes Piki (Spot) stane 70.000 dolarjev. Hkrati to pomeni, da so kopije na voljo še bistveno ceneje. Z njimi pa je možno storiti marsikaj, denimo nanje namestiti orodje, čeprav podjetje tega ne odobrava.

Psi so že stari znanci, a to pot so jim neznanci na hrbet namestili brzostrelke. Boston Dynamics je v preteklosti že proizvajal izdelke namenjeni tudi vojaški rabi, denimo razvijali robotske pse za vojsko, a so bili tedaj zaradi hrupa neuporabni. Posnetek, ki ga je objavil Alexander Atamanov, kako lahko na robotske pse namestimo brzostrelko, pa spominja na Skynet. Boston Dynamics sicer strogo...

40 komentarjev

Preizkus robotskega psa v newyorški policiji predčasno končan

The Verge - Policija v New Yorku je zaradi močno negativnega odziva javnosti prekinila testiranje Digidoga, policijske inačice Boston Dynamicsovega štirinožnega robota Spota.

Odkar je pasji robot Spot pred dvema letoma prikorakal iz Boston Dynamicsovih razvojnih hal, so jih v testiranje, oziroma začetno rabo, predali med 400 in 500 uporabnikom. Večina jih koraka po raznoraznih deloviščih, medtem ko je v vojaških in policijskih enotah raba precej omejena, ker pogoji firme prepovedujejo montažo orožja na robota. Kljub temu smo prejšji mesec izvedeli, da so ga testirali v francoski vojski, sicer kot hodečo izvidniško kamero. Že konec leta 2019 pa je nekatere razburil preizkus v bostonski policiji. Toda pred dnevi je prvič prišlo tudi do tega, da je javni odpor takšne dejavnosti dejansko prekinil, in sicer v New Yorku.

Tamkajšnja policija je Pikija lanskega decembra preoblekla v modro in ga na ulice poslala pod imenom Digidog. Odtlej je sodeloval v kakšnem ducatu operacij, povečini kot hodeča...

22 komentarjev

Pasji robot Spot je dobil roko

The Verge - Boston Dynamicsov štirinožni robot Spot lahko končno tudi izven razvojnega laboratorija rokuje s predmeti, saj je orodje za prijemanje postalo del Pikijeve uporabne opreme. Obenem so v podjetju lansirali še inačico enterprise z električno polnilno postajo in platformo Scout za nadzor robota čez internet.

Ko je Boston Dynamicsov prikupni pasji robot Spot lansko poletje prikorakal na tržišče, mu je še manjšala ena od pritiklin, s katerimi je navduševal v promocijskih videih: roka, s katero zmore na primer odpirati vrata. Prihod tega dodatka so takrat napovedovali za konec leta in v pandemskih časih se ne gre razburjati, da so za dober mesec zamudili. Pikijevo roko je od tega tedna dalje mogoče najti v trgovini, gre pa očitno zaenkrat še za artikel omejene sorte, saj nima navedene cene in pridobitev torej terja tesnejšo komunikacijo s podjetjem. Glede na primerljive kose opreme verjetno lahko govorimo o vsoti nekaj deset tisoč ameriških dolarjev.




Roka je težka osem kilogramov in...

23 komentarjev

Robot Spot dobil programsko posodobitev 2.0, pomaga med pandemijo

vir: NPR
IEEE Spectrum - V Boston Dynamicsu so za svojega štirinožnega robota Spota pripravili programsko posodobitev na verzijo 2.0, ki izboljša gibanje, orientacijo in rabo tovora. Rumeni pasji stroj je obenem pričel na več mestih pomagati v boju z boleznijo covid-19.

Robotski pes Piki (Spot) je lansko jesen počasi zakorakal iz laboratorija in prišel v roke nekaterih izbrancev, ki z njim počno produktivne, pa tudi malo manj produktivne reči. Z izbruhom pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 so roboti dobili svojo veliko priložnost in s Spotom je podobno. Kot pove ime, se firma Boston Dynamics nahaja v enem od žarišč pandemije v ZDA in bostonska bolnišnica Brigham and Women's Hospital je bila prva, ki je zaprosila za njihovo pomoč. Inženirji so na robota namestili Ipad in komunikacijske naprave ter ga poslali "na fronto". Zdravniki so ga sprva uporabljali za brezkontaktno sporazumevanje s pacienti, pri katerih sumijo na okužbo s koronavirusom, trenutno pa potekajo tudi eksperimenti z merjenjem telesnih...

5 komentarjev

Boston Dynamics se osredotoča na skladišča

IEEE Spectrum - Robotska firma Boston Dynamics je prevzela podjetje Kinema Systems, ki razvija senzorje in strojno inteligenco za industrijsko avtomatiko. Tako želi pospešiti prihod svojih uporabnih robotov in s tem v zvezi so pokazali novo inačico robota Handle, ki zna prekladati zaboje.

Boston Dynamics je tisti inženirski kolektiv, ki nas z navdušujočimi videi večkrat letno opozori, da se nezadržno bliža čas, ko robotom ne bo več mogoče zbežati niti po stopnicah. A čeprav okretnost njihovih strojev jemlje sapo, pravzaprav še nimajo pravih komercialnih izdelkov, zato so vse od predlanske prodaje SoftBanku pod pritiskom, da napravijo svoje kovinske kreature dejansko uporabne. Za pasjega robota SpotMini že vemo, da ga...

20 komentarjev

Boston Dynamics pokazal nova robota

Slo-Tech - Vsako leto pogledamo, kako je napredoval razvoj robot v Boston Dynamics, in napredek je vsakokrat osupljiv. Googlova prodaja podjetja japonski Softbank ni imela negativnih učinkov na podjetje, katerega roboti so že zelo gibčni. Humanoidni robot Atlas zmore sonožno skočiti na manjše skrinje, poleg tega pa zna narediti salto nazaj. Čeprav robot ni podoben človeku, se giblje na zelo podoben način. Čeprav se ne zdi tako, je to velik dosežek, saj je pokončno gibanje po dveh okončinah zelo težaven problem. Očitno ga je Boston Dynamics že strl, saj so njegovi roboti lani hodili po gozdnatih tleh, letos so postali odporni na potiskanje, sedaj pa tudi že skačejo.

Vendar pa to še ne pomeni, da nas bodo roboti fizično nadvladali, pa čeprav...

24 komentarjev

Boston Dynamics pokazal novega robota

Slo-Tech - Razvijalec humanoidnih robotov Boston Dynamics, ki ga je Google kupil leta 2013, vsake toliko časa pokaže kakšen videoposnetek zmožnosti svojih robotov. Videli smo robotskega psa, humanoida in še enega psa, ki zna tudi kaj pomiti. To pot so predstavili robota z imenom Handle, ki ima dve klasični nogi in dve nogi, na katerih ima nameščeni kolesi.

Toda čeprav ima kolesi, to ne pomeni, da je zaradi tega kaj manj vsestranski. Vozi se po zadnjih nogah, a ga ne zmedejo niti neravne površine (saj bo eno nogo pokrčil), klančine ali celo sneg. Med vožnjo ali v mirovanju lahko počepa, med vožnjo pa tudi skače. Skoči lahko na primer na mizo se pelje naprej po mizi. Okrog svoje navpične osi se obrača kar na mestu, lahko pa seveda vozi tudi ovinke. Sprednji nogi (roki?),...

21 komentarjev

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Bloomberg - Googlovo holdinško podjetje Alphabet želi prodati izdelovalca in razvijalca robotov Boston Dynamics, ki so ga kupili leta 2013. Čeprav je Boston Dynamics prikazal številne zanimive izdelke, denimo robotskega psa Pikija in humanoidne robote, bo podjetje dobilo novega lastnika. Pod vprašajem pa je sedaj celotna robotska divizija Replicant.

Oddelek za robotiko Replicant je poleg Boston Dynamicsa sestavljalo še nekaj drugih prevzetih podjetij, saj so leta 2013 po ustanovitvi Replicanta kupili osem podjetij, ki se je združevalo v tej enoti pod vodstvom Andy Rubina. Ta je po enem letu zapustil Google, kar je negativno vplivalo na celotno divizijo. Že pred tem so bile namreč glasne kritike, da gre za zbirko podjetij, ki delajo vsako na svojem podjetju...

7 komentarjev

Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Google kupil podjetje Boston Dynamics, ki sestavlja hodeče robote. V podjetju so bili zelo zaposleni in štirinajst mesecev pozneje so pokazali napredek, ki sliši na ime Spot (slov. Piki). Robotski pes je izredno gibčen in okreten.

Spot se premika podobno kot pes, torej po štirih nogah. Lahko hodi po ravnem, v breg in po stopnicah, zmore pa tudi teči. Če ga brcnemo, da izgubi ravnotežje, se hitro ujame in ne pade. Pomaga mu tudi drugačen dizajn nog, ki so za razliko od predhodnikov upognjene nazaj, podobno kot pri kozi. Okolico zaznava z LIDAR-jem.

Gre za pomanjšano verzijo štirinožnih robotov, ki so jih imeli že ob prevzemu. Spot tehta dobrih 70 kilogramov in dejansko meri približno toliko kot pes. Zaradi novega pogonskega mehanizma je tudi znatno tišji od...

68 komentarjev