»

British Museum ponudil 1,9 milijona fotografij pod licenco CC4

Posnetek iz baze. Slika: British Museum

Slo-Tech - British Museum je sporočil, da bo odslej 1,9 milijona fotografij iz njihovih zbirk za nekomercialno rabo prosto dostopnih na spletu. Uporabniki ne bodo potrebovali nobene registracije, temveč bodo fotografije preprosto pretočili s spleta. Tam so odslej objavljene pod licenco Creative Commons 4.0, ki dovoljuje deljenje v vseh oblikah in medijih ter predelovanje fotografij v nekomercialne namene. Pri tem je treba navesti vir fotografij, ki je British Museum.

Muzej je imel že doslej obširno bazo fotografij na spletu, a se je bilo treba za prenos registrirati. Prvo verziji so na splet postavili leta 2007 (Collection Online), odtlej pa se je razširila. Zadnjo prenovo so dlje časa načrtovali, a so jo zaradi epidemije virusa korona nekoliko pospešili. V njej je 280.000 novih fotografij in 85.000 novih objektov, ki doslej niso bili fotografirani. Med fotografiji najdemo na primer Rosetto Stone in skulpture iz Partenona. Nekatere objekte si je odslej možno pogledati zelo od blizu.

6 komentarjev

Clearview AI ima kot kaže zaledje v skrajni desnici

vir: Pixabay

vir: Huffpost
Huffpost - Clerview AI, aplikacija za samodejno prepoznavo obrazov, ki po zatrjevanju predstavnikov istoimenskega podjetja temelji na nekaj milijardah fotografij, je očitno tesno povezana z nekaterimi skrajno desničarskimi organizacijami v ZDA. Kot poroča Huffington Post, se je Hoan Ton-That, eden od ustanoviteljev, leta 2016 udeležil večerje z belim supremacistom Richardom Spencerjem, ki jo je organiziral znani desničarski mecen Jeff Giesea, sicer sodelavec Petra Thiela, ustanovitelja družbe Palantir, člana uprave Facebooka in glasnega podpornika trenutnega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Ton-That je bil donedavna obenem tudi član kanala na Slacku, na katerem so med drugim delovali posamezniki, kot je desničarski aktivist Chuck Johnson, skrbnik neonacijevske spletne strani Daily Stormer Andrew Auernheimer in kovalec zarotniških teorij Mike Cernovich. Prav Johnson naj bi se leta 2017 na Facebooku pohvalil, da dela na projektu algoritma, ki bo identificiral vse ilegalne migrante in jih...

17 komentarjev

Getty Images brezplačno ponuja 35 milijonov slik

Slo-Tech - Največja svetovna fotografska agencija Getty Images se je odločila, da bodo odslej številne njihove fotografije brezplačno na voljo za nekomercialno rabo. Vsakdo bo tako mogel pobrati slike iz 35-milijonske zbirke, ne da bi ga to karkoli stalo. Vseeno pa ima ponudba drobni tisk.

Da bi si zagotovili, da bodo uporabniki spoštovali določila o nekomercialni rabi fotografij in navedbi vira, bo uporaba nekoliko bolj zapletena. Slik ne bo mogoče prenesti na disk, ampak jih bodo lahko vdelali v strani (podobno kot lahko storimo s posnetki na YouTubu). To pomeni, da se bodo še vedno odpirale s strežnikov Getty Images, da...

31 komentarjev

Google omogoča izdelavo virtualnih sprehodov

Google - Slikovni material za Googlovo storitev Street View je doslej zbiral Google. To so počeli s posebnimi kamerami, ki so jih običajno namestili na avtomobile, včasih pa tudi kam drugam. Benetke so na primer prehodili. Sedaj pa je Google ponudil priložnost uporabnikom, da sami ustvarijo svoje posnetke za Street View.

V funkciji Views je mogoče na splet naložiti panoramske (360-stopinjske) fotografije lokacije in potem označiti, kje so bile posnete. Aplikacijo za zajem panoramskih fotografij imajo Androidne naprave že nameščeno, naprednejši pa lahko namesto kompaktnih uporabijo tudi fotoaparate DSLR. Ko enkrat te panoramske fotografije imamo, jih je treba povezati in prenesti na splet. Potem jih je mogoče deliti tudi z ostalimi uporabniki.

Čim več...

7 komentarjev

Facebook hrani izbrisane slike več kot poldrugo leto

Davno izbrisana slika, dosegljiva na: http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v10/158/75/13703945/n13703945_30332935_716.jpg

vir: Ars Technica
Ars Technica - Lani so na Ars Technici izvedli eksperiment, v katerem so raziskovali, kako dolgo izbrisane slike vztrajajo na družabnih omrežjih, kot je na primer Facebook. Takrat so ugotovili, da sta najbolj vestna Flickr in Twitter, ki sliko javnosti izbrišeta takoj in onemogočita tudi direktno povezavo nanjo, medtem ko sta Facebook in MySpace precej bolj površna. Če imate neposredni naslov slike, lahko do nje dostopate še precej časa po izbrisu. Facebook je dejal, da slike ostanejo v obliki varnostnih kopij na strežnikih še nekaj časa, medtem ko naj bi bile neposredno s spleta z direktno povezavo nedosegljive takoj (kar se je izkazalo za laž).

Leto je naokoli, a izbrisane fotografije še vedno niso...

51 komentarjev

Microsoft pripravlja My Phone

CNet - V petek je Microsoft - domnevno pomotoma - na splet postavil stran getskybox.com (od kod ime domene, ni jasno nikomur, bojda gre za kodno ime projekta), kjer je opisal novo storitev My Phone, ki bo uporabnikom Windows Mobile 6 omogočila 200 MB spletnega prostora za imenike, koledar, fotografije, glasbo, besedila, sporočila, dokumente itn. Stran je kmalu izgnila, a nekaj podrobnosti je le pricurljalo na dan.

Uradno predstavitev pričakujemo 17. februarja, do takrat pa velja, da naj bi bila storitev omejena na telefone, ki poganjajo Windows Mobile 6. Storitev bo sinhronizirala telefon in stran Windows Live Web, omogočala bo deljenje datotek z drugimi uporabniki, posodabljane teh informacij z računalnika in izdelavo varnostnih kopij, ne bo pa znala (ali hotela) sodelovati s strežniki Exchange. Kopiranje bo potekalo enkrat dnevno in ga bo mogoče po želji ročno sprožiti kadarkoli. Microsoft želi s to storitvijo konkurirati Applovi MobileMe, ki je izšla 9. julija lani. Slednja nudi 20...

4 komentarji