»

15 držav članic EU zahteva dolgoročno strategijo glede 5G dezinformacij

vir: Pixabay

Reuters - Strategijo v pismu naslovljenem na Margrethe Vestager, komisarko za digitalno Evropo, Thierryja Bretona, komisarja za notranje trge in Vero Jourovo, komisarko za vrednote in transparentnost, zahteva petnajsterica držav članic. Kot razlog navajajo, da naj bi s tem povezane lažne novice ogrožale gospodarsko okrevanje in doseganje zadanih digitalnih ciljev v EU.

Teorije zarote so doslej v desetih evropskih državah vodile k zažiganji baznih postaj in k napadom na vzdrževalce. Po mnenju avtorjev pisma pa je v zadnjem času na ozemlju EU opaziti še okrepljeno aktivnost anti 5G gibanj.

Države podpisnice zahtevajo več znanstvenih raziskav na temo morebitnega ogrožanja zdravja ljudi ter predlagajo kampanjo ozaveščanja glede dejstev, ki skrbijo nasprotnike 5G.

Države podpisnice - mimogrede, med njimi ni Slovenije - so Poljska, Švedska, Avstrija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Ciper, Estonija, Finska, Grčija, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugalska in Slovaška.

32 komentarjev

Facebookovim moderatorjem odškodnina zaradi posledic njihovega dela

vir: Pxfuel

vir: The Verge
The Verge - Znano je, da na Facebooku za preverjanje vsebin ob algoritmih strojne pameti, skrbijo tudi moderatorji iz krvi in mesa. Skupina ameriških moderatorjev je leta 2018 proti podjetju vložila skupinsko tožbo zaradi posledic, ki jih tako delo prinaša, med njimi sta tudi postravmatski sindrom in depresija, ki ju povzroča ogledovanje posnetkov samomorov, posilstev in umorov. Gre za podobna stanja, kot jih opisujejo vojaki po vrnitvi z vojnih območij. Moderatorji so pred sodiščem so zatrjevali, da Facebook v njihovih primerih ni poskrbel za varno delovno okolje, čeprav so jih v resnici zaposlovali Facebookovi podizvajalci.

Prejšnji teden sta sprti strani dosegli sporazum, ki ga mora v nadaljevanju potrditi še sodišče, v grobem pa določa skupno odškodnino v višini 52 milijonov ameriških dolarjev, ki si jo bo razdelilo 11.250 moderatorjev iz Teksasa, Arizone, Kalifornije in Floride, zaposlenih od leta 2015. Vsak bo prejel najmanj tisočaka, lahko pa tudi več, če so bili diagnosticirani s...

19 komentarjev

Avstralija z avtorskimi nadomestili nad Google in Facebook

vir: Pixabay

Slo-Tech - Kot je pojasnil avstralski finančni minister Josh Frydenberg, podjetji Alphabet in Facebook doslej nista želeli prostovoljno ugoditi pritožbam tamkajšnjih medijev po pravičnejši razdelitvi oglaševalskega denarja, zato je slikovito napovedal, da bo vlada to rešila z zakonodajo: "Jasno nam je, da gre za velik izziv, saj imamo opravka z velikimi podjetji, a po drugi strani gre za nadvse pomembne zadeve, zato smo se pripravljeni spustiti v ta boj."

Avstralski kolač spletnega oglaševanja je na leto vreden 5,3 milijarde evrov, v zadnjih petnajstih letih pa je zrasel za osemkrat. Lansko poročilo ACCC še kaže, da Google in Facebook pospravita približno tretjino denarja, namenjenega za spletno oglaševanje v Avstraliji, zaradi česar so se oblasti odločile, da je potrebno na tem področju vzpostaviti nova pravila. Obe strani so tedaj pozvali k pogajanjem in iskanju sporazumne rešitve, kar pa doslej ni rodilo rezultatov.

Nalogo pripraviti ustrezne predpise je zdaj dobil avstralski varuh...

4 komentarji

Skokovito povečanje spletnih prevar, povezanih s Covid-19

vir: Google

Slo-Tech - Google na svojem blogu poroča o pravi eksploziji malwara in phishinga na temo pandemije novega koronavirusa v zadnjem času. Dnevno tako blokirajo okoli 100 milijonov elektronskih sporočil, pri čemer je tistih, povezanih s pandemijo približno 18 milijonov. Virus Covid-19 je tako gladko postal najpopularnejša tema phishinga v zgodovini. Ob vsem tem pa dnevno blokirajo tudi približno 240 milijonov primerkov nekoliko manj nevarnega spama na isto temo.

Googlov sistem tedensko pregleda 300 milijard priponk, njegovi predstavniki pa ob tem zatrjujejo, da veliko večino oz. 99,9 odstotka napadov prestrežejo že njihova orodja za strojno učenje. Slednje vseeno pomeni, da 258.000 primerkov neželene pošte in poskusov ribarjenja vendarle uspešno pride do uporabnikov.

Nepridipravi se največkrat predstavljajo za katerega uradnih organov, najpogosteje je to Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), s čimer želijo uporabnike prepričati v prenos in zagon datoteke ali pa v lažno donacijo. Google se...

3 komentarji

Spletni velikani zaradi epidemije med kladivom in nakovalom

vir: Pixabay

Slo-Tech - Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je danes ponovno opozorila velika globalna spletna podjetja, naj prenehajo služiti z lažnimi informacijami, povezanimi z epidemijo novega koronavirusa. Komisarka je sicer že pred tednom dni opravila konferenčni klic s predstavniki Facebooka, Twitterja, Googla, Microsofta in Mozille, v katerem jih je opozorila, da so njihova dosedanja prizadevanja nezadostna.

Jourova je tokrat povedala, da je na spletu še vedno mogoče najti velike količine zavajajočih in škodljivih informacij, sama je navedla primer oglasa, ki je vzrok izbruha epidemije pripisoval migreni. Komisarka še zahteva, da se umaknejo tudi t. i. clickbait dezinformacije in oglasi, ki oglašujejo spletne prevare.

Obtožena podjetja so se doslej branila, da so v zadnjem času odstranila velike količine škodljivih vsebin in umaknila vse oglase, ki so bili denimo povezani s prodajo zaščitne opreme. Prav tako so glede trenutne zdravstvene krize poskušala uporabnikom približati uradne...

0 komentarjev

Evropska komisarka Sloveniji: podvizajte se z GDPR zakonodajo!

vir: Pixabay

vir: Evropska komisija
Evropska komisija - Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je ob predstavitvi poročila o izvajanju pravil o varstvu podatkov Slovenijo, Grčijo in Portugalsko pozvala, naj pohitijo z usklajevanjem svojih zakonodaj z evropskimi pravili o varstvu podatkov.

Komisarka sicer v poročilu ugotavlja, da je večina članic uspešno sprejela ustrezno notranjo zakonodajo, razen že omenjene trojice izjem, med katere sodi tudi Slovenija. Jourova je obenem poudarila, da se proti tem državam ne bo obotavljala sprožiti postopkov zaradi kršenja evropskega prava, če bo to potrebno.

Po naših podatkih je Zakon o varstvu osebnih podatkov še vedno v fazi osnutka, na zadnjo različico pa je bilo podanih nekaj deset pripomb, tako da se je vse skupaj vrnilo še...

34 komentarjev

Evropska komisija: spletne platforme se trudijo, a še vedno premalo v boju zoper lažne novice

Slo-Tech - Teden dni pred evropskimi volitvami Evropska komisija opozarja, da se digitalne platforme sicer trudijo v boju zoper lažne novice, a so pri tem še vedno premalo uspešne. Komisija pozdravlja prizadevanja Googla, Facebook in Twitterja, da bi zajezili širjenje neresnične propagande in lažnih novic, ter ustrezne ukrepe za povečanje transparentnosti.

Facebook, Google, Mozilla in Twitter so septembra lani podpisali kodeks, s katerim se zavezujejo boriti se proti širjenju neresničnih informacij. Del kodeksa je tudi zaveza, da bodo Evropski komisiji mesečno poročali o ukrepih, ki so jih sprejeli. Prav tako so obljubili, da bodo hitro odstranjevali lažne račune in bote, ki smetijo po omrežjih. Stranem, kjer gostujejo dezinformacijo, so se zavezali odtegniti...

25 komentarjev

Evropska komisarka ostro nad Facebook

Vera Jourova

vir: BBC
BBC - Komisarka Vera Jourova, pod katere delokrog sodita tudi pravo in varstvo potrošnikov, je Facebooku postavila rok do 31. decembra, v katerem se mora odzvati na zahteve Evropske komisije (EK), sicer ga bodo doletele sankcije.

EK je namreč že februarja pozvala Facebook (in Airbnb), da naj podrobneje pojasnita, kaj počneta s podatki uporabnikov in ali so njuni uporabniški pogoji skladni z evropskimi predpisi. Podjetjema je bilo še naloženo, naj izboljšata komunikacijo z uporabniki, ki morajo biti popolnoma seznanjeni, kaj natanko se dogaja z zbranimi podatki, ki se nanašajo na njih.

V mesecu juliju je Jourova morala obe družbi znova opomniti, nakar se je zganil Airbnb in zahteve izpolnil. Facebook pa ne. Zato je komisarka včeraj napovedala, da se njena...

5 komentarjev

EU želi lažji dostop do podatkov na evropskih strežnikih

Slo-Tech - Če so teroristični napadi za koga kakor naročeni, so zagotovo za oblasti, kadar potrebujejo izgovor za kratenje pravic in krčenje svoboščin. Zadnji napadi v Veliki Britaniji in Franciji so tako Evropsko komisijo spodbodli, da je začela pripravljati zakonske možnosti za hitrejši in lažji dostop do osebnih podatkov, ki jih imajo podjetja shranjene na strežnikih v EU.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourová je na včerajšnjem srečanju ministrov v Luksemburgu predstavila več možnosti za pospešitev dostopa do podatkov. Eden izmed njih predvideva neposredni zajem podatkov na strežnikih, ki jih imajo za svoje oblačne storitve ameriška podjetja v Evropi. Tiskovni predstavnik Christian Wiga je potrdil, da je...

39 komentarjev

Pametne otroške igrače so lahko veliko tveganje

Slo-Tech - Nemška Zvezna agencija za omrežja (Bundesnetzagentur) je danes vse lastnike pametne otroške igrače My Friend Cayla proizvajalca Genesis Toys pozvala, naj igračo uničijo, hkrati pa prepovedala njeno prodajo. Otroška lutka je tako oster odziv sprožila, ker gre po mnenju Agencije za prikrito prisluškovalno napravo. Po nemški zakonodaji je prepovedano prodajati ali posedovati prepovedane prisluškovalne naprave, zato so lastniki lutke v resnici v prekršku.

Nemci so ugotovili, da lahko v lutko zaradi pomanjkljive zaščite vdrejo hekerji (ima namreč vgrajen bluetooth) in prek nje poslušajo otroka, ki se igra z njo, ter se celo pogovarjajo z njim. Zanimivo je, da je britansko Združenje prodajalcev igrač (UK Toy Retailers Association) ugotovilo, da igrača ne...

50 komentarjev