»

D-Wavov kvantni računalnik bistveno hitrejši od klasičnega

Slo-Tech - Prvi je kvantno premoč razglasil Google že pred poldrugim letom, sedaj pa zelo vzpodbudne novice prihajajo iz D-Wava. Skupaj z Googlovimi raziskovalci so pokazali, da je tudi njihov kvantni računalnik, ki uporablja povsem drugačen princip delovanja (quantum annealing), v nekaterih primerih milijonkrat hitrejši od klasičnih. To je pomembno odkritje, še zlasti ker so bili strokovnjaki o D-Wavovem kvantnem računalniku skeptični, da naj zaradi svoje zasnove ne bi bil primeren za vse kvanten algoritme. O dosežku poročajo v reviji Nature Communications.

Prvikrat so reševali resničen problem iz vsakdanjega sveta, za katerega so sicer Vadim Berezinskii, J. Michael Kosterlitz in David Thouless leta 2016 prejeli Nobelovo nagrado za fiziko. Gre za dvodimenzionalni kvantni magnet, ki predstavlja tako imenovano eksotično snov. S tem izrazom so označili vse nenavadne oblike snovi, denimo superprevodnost, superfluidnost, tanke magnetne filme ipd. Pri kvantni premoči gre za rešitev problema, ki s...

16 komentarjev

Skokovito povečanje spletnih prevar, povezanih s Covid-19

vir: Google

Slo-Tech - Google na svojem blogu poroča o pravi eksploziji malwara in phishinga na temo pandemije novega koronavirusa v zadnjem času. Dnevno tako blokirajo okoli 100 milijonov elektronskih sporočil, pri čemer je tistih, povezanih s pandemijo približno 18 milijonov. Virus Covid-19 je tako gladko postal najpopularnejša tema phishinga v zgodovini. Ob vsem tem pa dnevno blokirajo tudi približno 240 milijonov primerkov nekoliko manj nevarnega spama na isto temo.

Googlov sistem tedensko pregleda 300 milijard priponk, njegovi predstavniki pa ob tem zatrjujejo, da veliko večino oz. 99,9 odstotka napadov prestrežejo že njihova orodja za strojno učenje. Slednje vseeno pomeni, da 258.000 primerkov neželene pošte in poskusov ribarjenja vendarle uspešno pride do uporabnikov.

Nepridipravi se največkrat predstavljajo za katerega uradnih organov, najpogosteje je to Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), s čimer želijo uporabnike prepričati v prenos in zagon datoteke ali pa v lažno donacijo. Google se...

3 komentarji

D-Wave odpira svoj kvantni računalnik raziskovalcem koronavirusa

Slo-Tech - Kanadsko podjetje D-Wave, ki je že leta 2011 postavilo prvi komercialni kvantni računalnik, čeprav so mnenja o kvantnosti njihovega pristopa še danes deljena, bo vsem raziskovalcem, ki delajo na področju novega koronavirusa (COVID-19), ponudilo brezplačno uporabo svojih računalnikov. Poleg D-Wave pomoč nudijo tudi njegove stranke, kjer stojijo ti računalniki ali kako drugače sodelujejo, torej Cineca, Denso, Forschungszentrum Jülich, Kyocera, MDR, Menten AI, NEC, OTI Lumionics, QAR Lab at LMU Munich, Sigma-i, Tohoku University in Volkswagen. Ta podjetja bodo nudila tudi tehnično pomoč pri uporabi. Za uporabo je potrebna registracija, ob kateri ponudijo tudi obsežno dokumentacijo, priročnike, zglede in orodja (npr. Leap 2), kako se D-Wavovi računalniki uporabljajo.

In kako lahko kvantni računalniki pomagajo v boju proti koronavirusu? To vprašanje ni tako neumno, saj kvantni računalniki resda ponujajo precej več moči od klasičnih, a le za probleme, za katere imamo kvantne algoritme....

0 komentarjev

D-Wave naznanil kvantni računalnik s 5000 kubiti

Slo-Tech - Kanadski proizvajalec kvantnih računalnikov D-Wave je pokazal platformo kvantnih računalnikov nove generacije, ki imajo 5000 kubitov in bodo nared do sredine leta 2020. Trenutni modeli imajo do 2000 kubitov, ki so topološko povezani tako, da ima vsak kubitov povezavo do šestih drugih kubitov (Chimera). V novi topologiji Pegasus bo vsak kubit povezan s 15 kubiti, kar bo omogočilo reševanje kompleksnejši in večjih problemov.

Ob tem je treba vsakokrat poudariti, da je D-Wavova tehnologija drugačna kakor IBM-ova ali Googla, zato njegovih 5000 kubitov ne moremo enostavno primerjati z ostalimi kvantnimi računalniki. D-Wave ima precej krajši čas koherence, kar pomeni, da je v sistemu več šuma, kubiti pa lahko v superpoziciji...

6 komentarjev

D-Wavov kvantni računalnik simuliral kvantni sistem

Slo-Tech - Kanadski raziskovalci so v sodelovanju z inženirji iz D-Wava pokazali, kako je mogoče kvantni računalnik D-Wave 2000Q uporabiti za simulacijo realnega kvantnega sistema. Leta 2011 predstavljeni kvantni računalnik, ki je do danes doživel nekaj posodobitev, je med bolj kontroverznimi, saj deluje na drugih principih od ostalih (konkretno uporablja adiabatno kvantno računanje), zato so ga v preteklosti že tudi označili kot prevaro. To je sicer pretirana oznaka, a D-Wave se uporablja (in tudi meri hitrost) drugače. D-Wavovi kvantni računalniki tudi niso univerzalni, torej ne morejo poganjati vseh kvantnih algoritmov. To pomeni, da s tem modelom kvantnega računalnika ne bomo nikoli lomili šifriranja ali urejali ogromnih baz podatkov, bo pa vseeno uporaben za kaj...

3 komentarji

Googlov kvantni računalnik je in ni 100-milijonkrat hitrejši od klasičnih

Slo-Tech - Lov na prvi komercialni kvantni računalnik, s katerim se bo dalo izračunati kaj bolj uporabnega od faktorjev števil 143 in 56153, še vedno traja. In vsakokrat znova pridemo do kvantnega računalnika, ki ga je razvilo podjetje D-Wave, in sta ga kupila NASA in Google v konzorciju. Še vedno se namreč krešejo mnenja, ali je omenjeni računalnik v resnici kvantni ali ne, kjer se odgovor nagiba v prvo smeri. Dosti manj pa je jasen odgovor na vprašanje, ali je sploh kaj hitrejši od klasičnih računalnikov. Če karikiramo: v rokometu je bistveno hitrejši od slovenske nogometne B-reprezentance.

Kvantni računalnik D-Wave ni realizacija univerzalnega kvantnega računalnika, temveč uporablja...

9 komentarjev

Nov kvantni računalnik D-Wave 2X hitrejši od klasičnih

Slo-Tech - O prvih komercialnih kvantnih računalnikih, ki jih je razvilo in jih še razvija kanadsko podjetje D-Wave, je še vedno veliko odprtih vprašanj. Prvim modelom so namreč očitali, da ne delujejo nič hitreje kot klasični, nekvantni računalniki in raziskovalci so našli celo klasični algoritem, ki je dobro opisal hitrost računalnika D-Wave Two. Eden izmed problemov je, da uporablja adiabatno kvantno računanje, kjer je težko primerjati hitrost z rezultati klasičnih računalnikov.

D-Wave je izdelal nov kvantni računalnik D-Wave 2X, ki dela z dobrimi 1000 kubiti, s čimer se približuje spodnji meji, da bo uporaben tudi za reševanje...

23 komentarjev

Google želi razviti lasten kvantni računalnik

Google+ - Google je napovedal, da se bodo lotili razvoja kvantnega računalnika kar sami. Enega so sicer v sodelovanju z ameriško NASO kupili od podjetja D-Wave, a o njem so mnenja še vedno deljena.

Nekateri trdijo, da gre za prevaro oziroma neuspeh. To dokazujejo s testi, na katerih se računalnik D-Wave Two ne odreže nič hitreje od klasičnih računalnikov. Drugi trdijo nasprotno in dokazujejo, da je v nekaterih primerih D-Wave Two hitrejši od klasičnih računalnikov. Dilema je do neke mere umetna, ker bo kvantni računalnik vedno imel prednost le pri uporabi kvantnih algoritmov, drugod pa bo počasnejši. Situacijo otežuje mehanizem delovanja D-Wave Two (quantum annealing), ki ni čisto tak, kot ga učijo fizikalni učbeniki kvantnega računalništva.

Ne...

1 komentar