»

Robot Atlas zna uporabljati roke

Slo-Tech - Robot Atlas, ki ga že sedem let razvijajo v podjetju Boston Dynamics in je v preteklosti že dokazal svojo okretnost, se je naučil uporabljati roke. Ta teden so iz Boston Dynamics poslali videoposnetka, na katerih vidimo razvoj oziroma trening in nove zmožnosti robota. Pokazali so, kako lahko z rokami premika predmete v okolici in nese torbo z orodjem. Narediti zna tudi premete.

Ko je Atlas že obvladal parkour in se suvereno gibal po prostoru, sploh ni imel pravih dlani. Okončine so bile podobnem rokam, a so služile le lovljenju ravnotežja, ničesar pa ni mogel z njimi prijeti. V novi različici ima roke, ki so sicer podobnem prijemalkam, a za trenutne potrebe to zadostuje. V Boston Dynamics poudarjajo, da so poskrbeli tudi za ravnotežje. Atlas ne prijema ni premika le lahkih predmetov, temveč masivne, ki spremenijo njegovo težišče, na kar se zna primerno odzvati. Škatlo z orodjem celó zaluča.

Atlas je še vedno precej primitiven robot, ki nekaterih funkcij drugih robotov sploh nima....

13 komentarjev

Humanoidni robot Digit v prodaji, prvi kupec je Ford

TechCrunch - Ameriško podjetje Agility Robotics je svojega dvonožnega robota Digita po dokaj kratkem razvojnem obdobju že poslalo iz laboratorija na trg. Prve primerke so vzeli pri Fordu, kjer Digita že dlje časa preizkušajo za raznašanje paketov.

Ko gre za navdušujoče humanoidne robote, običajno vso pozornost pokrade Boston Dynamicsov Atlas, ki pa ni edini. Hiter napredek beležijo v oregonski firmi Agility Robotics. Po tem, ko so jo leta 2015 ustanovili člani laboratorija za robotiko univerze Oregon State, so leta 2017 najprej pokazali dvonožno razvojno platformo Cassie, lansko pomlad pa pravo humanoidno različico z rokami, Digita. Gre za električno gnanega robota, ki za zaznavanje okolice uporablja lidar, s pomočjo katerega kartira prostor, da se lahko po njem samodejno giblje. Jeseni predstavljena inačica v2 ima vdelano naprednejše izogibanje gibljivim objektom (beri: ljudem v okolici) in kompaktnejša stopala za okretnejšo hojo po omejenem prostoru.

Prva Digitova deklarirana naloga bo

30 komentarjev

Alphabet razpustil robotsko ekipo Schaft

The Verge - Googlova matična družba Alphabet je zaprla hčerinsko firmo Schaft, v kateri so razvijali dvonožne robote in ki je bila najbolj znana kot zmagovalka ene od faz DARPA Robotics Challenga.

Pred petimi leti je Google v naglem zaporedju pohrustal kar osmerico podjetij za razvoj robotov, med njimi slovito družbo Boston Dynamics in pa japonsko ekipo Schaft. Slednja je izšla iz laboratorija za robotiko Tokijske univerze in se je usmerjala predvsem v dvonožne robote. Kmalu za prevzemom je tudi slavila na koncu prve faze tekmovanja DARPA Robotics Challenge, kjer so se morali roboti soočati z različnimi scenariji industrijskih nesreč. V velikem finalu dve leti pozneje pa moštvo ni nastopalo, domnevno zaradi stališča...

8 komentarjev

Boston Dynamics pokazal nova robota

Slo-Tech - Vsako leto pogledamo, kako je napredoval razvoj robot v Boston Dynamics, in napredek je vsakokrat osupljiv. Googlova prodaja podjetja japonski Softbank ni imela negativnih učinkov na podjetje, katerega roboti so že zelo gibčni. Humanoidni robot Atlas zmore sonožno skočiti na manjše skrinje, poleg tega pa zna narediti salto nazaj. Čeprav robot ni podoben človeku, se giblje na zelo podoben način. Čeprav se ne zdi tako, je to velik dosežek, saj je pokončno gibanje po dveh okončinah zelo težaven problem. Očitno ga je Boston Dynamics že strl, saj so njegovi roboti lani hodili po gozdnatih tleh, letos so postali odporni na potiskanje, sedaj pa tudi že skačejo.

Vendar pa to še ne pomeni, da nas bodo roboti fizično nadvladali, pa čeprav...

24 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Softbank

Slo-Tech - Googlova enota za robote Boston Dynamics, ki so jo kupili leta 2013, je končno dobila novega lastnika. Izdelovalca robota, ki ga je Google poskušal prodati že dlje časa in za katerega je sprva zanimanje kazala Toyota, bo kupila japonska SoftBank. Japonci mislijo resno z roboti, saj so kupili tudi Schaft, ki so ga leta 2012 ustanovili v Laboratoriju za robotiko JSK na Univerzi v Tokiu.

SoftBank je razvila prijaznega humanoidnega robota Pepperja, z Boston Dynamics pa dobiva precej glasnejšo in manj prijazno družbo. Podjetje namreč razvija različne robotske pse, ki sicer pomivajo posodo, a so uporabni tudi v vojaške namene, le nekoliko glasni so. Lani so pokazali tudi humanoidne robote, ki so manj strašljivi.

Toda Google je kmalu ugotovil, da razvoj tovrstnih...

4 komentarji

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Bloomberg - Googlovo holdinško podjetje Alphabet želi prodati izdelovalca in razvijalca robotov Boston Dynamics, ki so ga kupili leta 2013. Čeprav je Boston Dynamics prikazal številne zanimive izdelke, denimo robotskega psa Pikija in humanoidne robote, bo podjetje dobilo novega lastnika. Pod vprašajem pa je sedaj celotna robotska divizija Replicant.

Oddelek za robotiko Replicant je poleg Boston Dynamicsa sestavljalo še nekaj drugih prevzetih podjetij, saj so leta 2013 po ustanovitvi Replicanta kupili osem podjetij, ki se je združevalo v tej enoti pod vodstvom Andy Rubina. Ta je po enem letu zapustil Google, kar je negativno vplivalo na celotno divizijo. Že pred tem so bile namreč glasne kritike, da gre za zbirko podjetij, ki delajo vsako na svojem podjetju...

7 komentarjev

Boston Dynamics pokazal, kaj zmorejo novi humanoidni roboti

Novi ATLAS

Slo-Tech - V Googlovem podjetju Boston Dynamics, ki so ga kupili pred poltremi leti, z velikimi koraki napredujejo pri razvoju humanoidnih robotov. Njihove robotske pse smo že predstavljali, pa čeprav so kasneje morali priznati, da so zaradi hrupa v vojski neuporabni. Sedaj so predstavili novo generacijo humanoidnega robota ATLAS, ki je v primerjavi s tri leta starim modelom lažji, manjši, zmogljivejši in pametnejši.

Novi ATLAS tehta 80 kilogramov in meri 175 centimetrov, torej je že zelo podobnih dimenzij kot ljudje. V novem videoposnetku lahko vidimo, kako ATLAS odpira vrata, hodi po snegu, prelaga petkilogramsko škatlo s police na polico itd. Ko ga pahnemo po tleh, se ATLAS pobere in nadaljuje svojo nalogo. Če mu škatlo brcnemo iz rok, jo bo pobral in nadaljeval,...

360 komentarjev